Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Киселото зеле - зимното съкровище



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
За българите киселото зеле е класическа зимнина, заедно с туршията и киселите краставички. Приготвянето му е евтино – цената на зелето в сезона му е изключително ниска, не изисква много много ангажименти, а се оказва, че в бидончето се крие истинско съкровище.

Киселото зеле е познато на човечеството много отдавна – още преди 2000 години има свидетелства за приготвянето му в Китай, а походите на Чингиз Хан към Европа отпреди близо 1000 години го пренасят и към нашите географски ширини. За свой европейски дом то смята Германия, където е поставено на пиедестал в националната кухня.

В нашата кухня киселото зеле също се радва на невероятна почит. Само да изброим някои от традиционните рецепти с него: сарми ( постни и месни ), кокошка с кисело зеле, свинско с кисело зеле. Приготвяме го за мезе на салата, поръсено с червен пипер и олио, а на сока от ферментацията му се приписват легендарни свойства, най- важното от които е, може би, лекуването на махмурлука с така наречения "бульон трезве".

Неслучайно киселото зеле е толкова популярно. В миналото не са били познати полезните му свойства, което не е попречило да се консумира без мярка. Днес обаче учените обстойно го изследват и стигат до удивителни изводи:

Киселото зеле става такова благодарение на естествена ферментация, подобно на виното. Захарите взаимодействат с въздуха, завъждат се лактобактерии, които се хранят със захарите, и така стартират процесът на „вкисване”. Солта извлича водата от зелето и заедно с добавената от нас образува специална саламура, която поддържа процеса на ферментация. Процесът е напълно здравословен, естествен и към него не се добавя никаква химия.

Естествената ферментация ( да се прави разлика от консервация ) превръща полезните вещества в трудносмилаемото сурово зеле в лесно усвояеми. Така киселото зеле доставя на организма повече витамини А, С и К, отколкото суровото.

В същото време ферментацията запазва всички полезни свойства на суровото зеле, което е признато за супер храна.

Киселото зеле е нискокалорично, но засища. Проблемно е единствено за болните от бъбречни болести, заради солта в него. Тя може да доведе до отоци и задържане на течности.

Колкото до солта – то се приготвя с морска сол, която е качествено по- полезна от обикновената готварска сол. Тя отдавна е обявена за вредна храна и все повече се търсят нейни заместители.

Процесът на ферментация – взаимодействието на захари с въздуха и солта, произвежда в киселото зеле няколко пробиотици – бактериите Leuconostoc mesenteroides, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus curvatus, Lactobacillus brevis. Както знаем, естествените про- и пребиотици са далеч по- качествени и истински от всички в шишенца от аптеката. Понеже бактериите са живи култури – трудно е да се установи колко и кои от тях се съдържат в киселото зеле. Тези са само част от изследваните.

Заради пробиотиците можем да кажем, че киселото зеле, особено сокът, в който то ферментира, е особено подходящ за хора с гастрити и язви. Чаша зелев сок сутрин на гладно действа очистително и благотворно върху стомашната лигавица.

Под въздейстивето на различни ензими в периода на ферментация се образуват съединения, които имат антиоксидантен характер – забавят стареенето на клетъчно ниво (прочистват вредните свободни радикали ) и някои смятат – са антиракови.

С две думи – зелето е супер вариантът на една супер храна. За зимните месеци, които са бедни на полезни, директно от природата плодове и зеленчуци, то е идеалната храна – полезно, главен герой за много вкусни рецепти и не на последно място – ефикасен лек за болести и махмурлук.

Единственото, което ни трябва, да си осигурим тази невероятна храна, е бидон, няколко добре подбрани зелки, морска сол и 5 минути на ден за редовно претакане, да не се вкисне. Другото е история.
Коментари
2015-10-23 #5
канна
Малко закъсняло, но пък навреме за новото зеленце, ще се изкажа и аз. Вкъщи майка ми го пресича с натриев бензоат, веднага когато е готово - вкиснало и преди да хване "бяла риза". Обикновено това става около Коледа или веднага след Нова година, защото го слагаме в саламурата в месец октомври, началото на ноември и бидонът седи на остъклената кухненска тераска (топлината се усеща и на терасата ). За пропорции, ако се интересувате ще попитам!
2014-12-23 #4
деду Въсу
Моля... дайте съвет: - добре ли е да се "пресича" продължаването на ферментацията с натриев бензоат... така се запазва от разложение и става по дълготрайно, а и миризмата се неутрализира...

благо'даря...
2014-01-11 #3
Десислава Ив. Симеонова
...забравих!!!: към "Бисмарк"-а се добавя и стръкче праз, наситнен. Вкуссснооо-о!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Кисело зеле по добруджански с месо и наденички
· Кисело зеле по добруджански
· Хималайската сол - в oсновата на живота
· Домашна грижа за стъпалата
· Сол или сол
· Ферментирал (черен) чесън - защо е толкова полезен?
· Кои храни са полезни за здрав стомах и добро храносмилане?
· Ползата от ферментиралите храни - I
· Кефир за здрави черва и имунитет
· Добре познатият ни винен оцет има и здравословни ползи
· Витамин К - какво трябва да знаем?
· Броколи романеско - зеленчук, сякаш от друга планета
· Брюкселско зеле - миниатюрното съкровище на семейство Зелеви
· Лятна суперсалата с кейл, спанак и авокадо
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Любими есенни супи с тиква
· Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Конфитюр от грозде
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· 26 март - "Лилавият ден" в подкрепа на хората с епилепсия
· Учени: Не използвайте стари слънцезащитни кремове и масла - водят до рак
· Люти чушки за намаляване на риска от инфаркт
Петък
23
Април 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Пътища към интровертите
Днес сме убеждавани, че светът принадлежи на активните, пръскащи жизнерадост екстроверти. В тези интензивни...
Пчелният восък и многобройните му ползи за организма
Пчелният восък е естествен биопродукт, който има благотворно въздействие върху човешкия организъм и може...
Апендицитът – още една съвремeнна болест
Днес всички вярваме, че благодарение на развитите технологии и съвременната медицина ние сме много по-здрави...
Планирайте през зимата, за да се случи през лятото
Един от начините да преживеем тегавата зима е да планираме всички онези приятни неща, които можем да...
Червената леща - повече желязо за малки и големи
Лещата е едно от най-старите култивирани бобови растения изобщо. Тя е била източник на ценни протеини...
За малката нужда, пиенето на вода и други дреболии в първи клас
Много са вълненията преди и в началото на първи клас. И най-подготвените родители не могат да отрекат,...
Кога и какъв сладолед да предложим на бебето и малкото дете?
Полезен ли е сладоледът за моето бебе? От кой месец мога да дам сладолед? Какъв сладолед да дам на моето...
Защо трябва да ценим повече интровертите около себе си?
Знаете ли какво е общото между Барак Обама, Джоан Роулинг и Одри Хепбърн? Те са считани за интровертен...
За да срещнем истинската любов, първо трябва да срещнем себе си
Задавали ли сте си въпроса коя е вашата движеща сила в този живот? Дали пък всички ние нямаме една основна?...
Витамин К - какво трябва да знаем?
Всички сме чували за витамини A, B, C, D, дори и E, но какво да кажем за K? Витамин К е вероятно един...
Котката – домашният лечител
Малка пухкава топчица, котката е не само само миловиден източник на радост, но и вещ лечител. Като благодарност...
Защо е важно как храним децата си? Видео против затлъстяването ще ви замисли
Хранителните навици се формират много рано и могат да траят цял живот. Мислим си, че когато сме гладни,...
Невенът – цяла аптека в едно съцветие
Жизнерадостно оранжевите цветчета на невена, които щедро разпръскват балсамов аромат през цялото лято,...
13 октомври - Денят без сутиен (No bra day)
На 13 октомври жени от цял свят свалят сутиените. Но не за това, към което ни води въображението, а за...
Палео хранене
Напоследък все повече се засилва интересът към изконните принципи на хранене на човека. Връщането назад...
Как да започнем разговор с непознат?
„Страхът прави непознати хора, които биха били приятели.“ - Шърли Маклийн Да започнеш разговор...
Нос Страх
Понякога толкова ни е страх, че не виждаме по-далеч от носа си. Застиваме в отбранителна позиция физически...
Сауната през времето
Днес повечето от нас свързват сауната с козметични салони, СПА комплекси и лъскаво удоволствие. Много...
Български учени направиха бира без глутен
Български учени от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) разработиха безглутенова...
Синдром на информационното претоварване
Толкова сме свикнали с информацията, че дори не отчитаме как тя лавинообразно превзема живота ни. Още...
Прошката и нейната измъчена, но освобождаваща сила
На всеки от нас рано или късно се случва да бъде предаден. Понякога дори от най-близкия си човек. И на...
Шумът в големия град
В течение на целия ден ние сме под въздействието на различни звуци. Всеки един от тях ни оказва влияние...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook