Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Киселото зеле - зимното съкровище



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
За българите киселото зеле е класическа зимнина, заедно с туршията и киселите краставички. Приготвянето му е евтино – цената на зелето в сезона му е изключително ниска, не изисква много много ангажименти, а се оказва, че в бидончето се крие истинско съкровище.

Киселото зеле е познато на човечеството много отдавна – още преди 2000 години има свидетелства за приготвянето му в Китай, а походите на Чингиз Хан към Европа отпреди близо 1000 години го пренасят и към нашите географски ширини. За свой европейски дом то смята Германия, където е поставено на пиедестал в националната кухня.

В нашата кухня киселото зеле също се радва на невероятна почит. Само да изброим някои от традиционните рецепти с него: сарми ( постни и месни ), кокошка с кисело зеле, свинско с кисело зеле. Приготвяме го за мезе на салата, поръсено с червен пипер и олио, а на сока от ферментацията му се приписват легендарни свойства, най- важното от които е, може би, лекуването на махмурлука с така наречения "бульон трезве".

Неслучайно киселото зеле е толкова популярно. В миналото не са били познати полезните му свойства, което не е попречило да се консумира без мярка. Днес обаче учените обстойно го изследват и стигат до удивителни изводи:

Киселото зеле става такова благодарение на естествена ферментация, подобно на виното. Захарите взаимодействат с въздуха, завъждат се лактобактерии, които се хранят със захарите, и така стартират процесът на „вкисване”. Солта извлича водата от зелето и заедно с добавената от нас образува специална саламура, която поддържа процеса на ферментация. Процесът е напълно здравословен, естествен и към него не се добавя никаква химия.

Естествената ферментация ( да се прави разлика от консервация ) превръща полезните вещества в трудносмилаемото сурово зеле в лесно усвояеми. Така киселото зеле доставя на организма повече витамини А, С и К, отколкото суровото.

В същото време ферментацията запазва всички полезни свойства на суровото зеле, което е признато за супер храна.

Киселото зеле е нискокалорично, но засища. Проблемно е единствено за болните от бъбречни болести, заради солта в него. Тя може да доведе до отоци и задържане на течности.

Колкото до солта – то се приготвя с морска сол, която е качествено по- полезна от обикновената готварска сол. Тя отдавна е обявена за вредна храна и все повече се търсят нейни заместители.

Процесът на ферментация – взаимодействието на захари с въздуха и солта, произвежда в киселото зеле няколко пробиотици – бактериите Leuconostoc mesenteroides, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus curvatus, Lactobacillus brevis. Както знаем, естествените про- и пребиотици са далеч по- качествени и истински от всички в шишенца от аптеката. Понеже бактериите са живи култури – трудно е да се установи колко и кои от тях се съдържат в киселото зеле. Тези са само част от изследваните.

Заради пробиотиците можем да кажем, че киселото зеле, особено сокът, в който то ферментира, е особено подходящ за хора с гастрити и язви. Чаша зелев сок сутрин на гладно действа очистително и благотворно върху стомашната лигавица.

Под въздейстивето на различни ензими в периода на ферментация се образуват съединения, които имат антиоксидантен характер – забавят стареенето на клетъчно ниво (прочистват вредните свободни радикали ) и някои смятат – са антиракови.

С две думи – зелето е супер вариантът на една супер храна. За зимните месеци, които са бедни на полезни, директно от природата плодове и зеленчуци, то е идеалната храна – полезно, главен герой за много вкусни рецепти и не на последно място – ефикасен лек за болести и махмурлук.

Единственото, което ни трябва, да си осигурим тази невероятна храна, е бидон, няколко добре подбрани зелки, морска сол и 5 минути на ден за редовно претакане, да не се вкисне. Другото е история.
Коментари
2015-10-23 #5
канна
Малко закъсняло, но пък навреме за новото зеленце, ще се изкажа и аз. Вкъщи майка ми го пресича с натриев бензоат, веднага когато е готово - вкиснало и преди да хване "бяла риза". Обикновено това става около Коледа или веднага след Нова година, защото го слагаме в саламурата в месец октомври, началото на ноември и бидонът седи на остъклената кухненска тераска (топлината се усеща и на терасата ). За пропорции, ако се интересувате ще попитам!
2014-12-23 #4
деду Въсу
Моля... дайте съвет: - добре ли е да се "пресича" продължаването на ферментацията с натриев бензоат... така се запазва от разложение и става по дълготрайно, а и миризмата се неутрализира...

благо'даря...
2014-01-11 #3
Десислава Ив. Симеонова
...забравих!!!: към "Бисмарк"-а се добавя и стръкче праз, наситнен. Вкуссснооо-о!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Кисело зеле по добруджански с месо и наденички
· Кисело зеле по добруджански
· Учени: Солта скъсява живота
· Хималайската сол - в oсновата на живота
· Домашна грижа за стъпалата
· Непопулярен продукт, който носи многобройни ползи за здравето
· Кефир за здрави черва и имунитет
· Добре познатият ни винен оцет има и здравословни ползи
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· Ферментирал (черен) чесън - защо е толкова полезен?
· Кои храни са полезни за здрав стомах и добро храносмилане?
· Броколи романеско - зеленчук, сякаш от друга планета
· Витамин К - какво трябва да знаем?
· Брюкселско зеле - миниатюрното съкровище на семейство Зелеви
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Любими есенни супи с тиква
· Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
· Божествено лесен мармалад от кайсии
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Конфитюр от грозде
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· По-голям прием на магнезий - по-добро здраве на мозъка до късна възраст
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Витамин C и връзката му с колагена
· 3 изненадващи здравословни храни за сърцето
· Атлантическата диета - защо е толкова полезна
· 8 зимни напитки за укрепване на имунитета и хидратиране
Вторник
27
Февруари 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Козето мляко – достойната замяна
Както всички бозайници, така и нашите малки в началото на живота си се нуждаят само от майчиното мляко....
Глухарчето - слънчевото цвете в помощ на здравето
То е многогодишно тревисто растение с редица приложения. Няма начин в детството си да не сте си играли...
Храни за по-добър имунитет през лятото
Често става така, че не си обръщаме внимание именно през летния сезон, защото решаваме, че тогава настинките...
Една седмица преди Коледа - разумно пазаруване и здравословни граници
Голямото разнообразие от храни и напитки играе огромна роля през празничния сезон – това е времето,...
Анорексия или просто диета - II
Правилният подход Но как да разберете в опасност ли е вашето дете? И как трябва да реагирате? На първо...
4 хранителни добавки за концентрация и по-добра памет
Стресът ни дебне отвсякъде. Задачите пред нас, трудностите, проблеми в работата. Когато той се натрупва,...
Синдромът на хроничната умора – изтощение на тялото или душата
Съвсем нормално е да се чувствате уморени ако се трудите за двама, направили сте 20-километров преход...
Учени: Не използвайте стари слънцезащитни кремове и масла - водят до рак
Ако ви е останало плажно мляко от миналото лято, не го използвайте отново. Защото то крие опасност от...
Летните натравяния или отпуска в...
Лято – това е благословено време, когато на-после успяваме да си вземем дълго мечтаният отпуск и готови...
Вдъхновението – откъде го черпим?
То ни прави различни – по-силни, по-можещи, по-вярващи, по-устремени, по-дейни... то ни кара да правим...
Храни, които да избягваме по време на бременност
Правилното хранене е жизненоважно за нашия организъм. Често намираме причина да забравяме това. По време...
Връзката между съня и тренировките – как може да доведе до по-добри резултати?
От доста време учени и специалисти в областта на спорта изследват теорията, че сънят и упражненията имат...
Алтернативни терапии за успокоение
Ако не сте си открили специален финансов фонд „При нужда психолог”, то когато имате спешна нужда от успокояване...
Необходими ли за курсовете за бременни и училищата за родители?
От вече много време на бъдещите родители се предлагат курсове за бременни и родители. Обикновено са към...
Уморените крака
Изящните пантофки, с които излизате сутрин за работа до вечерта се превръщат в „испанско ботушче” (средновековен...
Ритъмът на сърцето - I
Има стотици начини тялото да ни подскаже, че нещо не е както трябва и че страдаме от дадено заболяване....
Бавно научавам...
Бавно научавам, че не трябва да реагирам на всичко, което ме дразни. Бавно научавам, че не трябва...
Здравословни алтернативи за компания на бирата
Изпотени бутилки, звукът от отварянето на бутилката, тънката нишка хладина, която излиза от гърлото....
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 31
Ден 31 от Коледните пости. Снощи приготвих яхния от зелен боб за момчетата. Аз бях на фирмено парти,...
Да се справим с телефонните вампири
Ежедневието ни често е натоварено и когато ни липсва реалното време, прекарано с приятели, опитваме се...
Гастроенеролог: Дънките с висока талия може да ви доведат до проблеми
Хората със стомашно-чревни заболявания не трябва да носят дънки с висока талия или прилепнали дрехи....
Една дъвка, моля!
Прототипът на съвременната дъвка е открит още в дълбока Древност, когато нашите предци са използвали...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook