Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Ферментирал (черен) чесън - защо е толкова полезен?



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Чесънът е добре известен с полезните си свойства - няма съмнение, че той е естествен антибиотик, убива патогени от всякакъв вид, подсилва имунната система и ни помага да се борим с всякакви бактерии и вируси. Затова често и с удоволствие го включваме в менюто си. Да, но това неудобство - миризмата му...

Тук на помощ идва ферментиралият чесън. В него освен че липсва характерната остра миризма, ползите му се увеличават в сравнение с пресния чесън.


Как се получава ферментирал (черен) чесън?


Процесът, който се случва с чесъна, не е ферментация в строгия смисъл на думата. В същността си това е по-скоро състаряване. Но е факт, че така захарите се превръщат в млечна киселина. В този процес, който се контролира стриктно по отношение на температура и достъп на въздух, се образуват меланоидини - естествени и безвредни пигменти, които оцветяват ферментиралия чесън от светло кафяво до, когато е готов - антрацитно черно.

Черният чесън увеличава здравословните си ползи, променя вкуса и текстурата си и миризмата изчезва. Той става мек, сладникав може да се яде както пресен, така и да се прави на паста, като допълнение в различни ястия и сосове.


Кои са здравословните му ползи:

Пресният чесън има над 130 доказани ползи за здравето на човека. Но в прясно състояние с него не можем да прекаляваме, особено ако имаме чувствителен стомах или проблеми с храносмилането. Алицинът е причината за този остър вкус и мирис. Чесънът не се харесва и на децата, а е добре те също да се ползват от качествата му. При ферментацията не само, че не изчезват ползите, но и се увеличават, като забравяме за дразненето и острия мирис.



Повече за ползите на пресния чесън

Ясно е, че щом намалява алицинът, намаляват и антибактериалните ползи на чесъна, произлизащи от веществото. Но в много други отношения те се увеличават:

Ферментиралият чесън е богат на пробиотици - това е главната полза от всеки процес на ферментация. Захарите се преобразуват в млечна киселина, a тя е истински балсам за чревната и стомашна флора. Така че в друг смисъл, ферментиралият чесън помага в борбата главно с бактериите и с инфекциите, които причиняват.

Във ферментиралия чесън се образува водороден прекис (пероксид). Нормално той се произвежда и в тялото - от неутрофилите, подвид левкоцити. Чисто химично съединение от водород и кислород, той е мощен дезинфектант, елемент от имунната система. С ферментиралия чесън получаваме допълнително количество. Вече не ни липсва толкова алицинът сякаш?

Антиоксидантната активност във ферментиралия чесън е по-голяма от тази в пресния. Публикуваното в изданието Journal of Agricultural and Food Chemistry изследване установява, че след консумация на ферментирал чесън антиоксидантите не само са повече, но и са далеч по-устойчиви от тези в суровия - т.е. действат по-дълго време. А всички знаем за ролята на антиоксидантите за организма.

Можем ли да правим сами ферментирал чесън?

Технологията за приготвяне не е невъзможна в домашни условия, но трябва да сте абсолютно сигурни, че правите всичко, както трябва. А ето как може да го ползвате според вкуса си:



Като дресинг в салата - в комбинация със студенопресована мазнина, оцет балсамико. Оцетът може да се замени със сок от лайм. Смачква се на паста и всички съставки добре се смесват. Готовата салата се залива с дресинга непосредствено преди консумация.

Можете да си направите ароматно масло - пастата от чесъна се смесва с размекнато масло, хималайска сол, малко черен пипер и босилек. Оставя се да стегне в силиконови формички за лед и после може да се намазва на топъл хляб или брускети.

Паста от ферментирал чесън може да се добави в самия край на приготвянето на супи и вегетариански ястия с по-беден вкус - съдържащи варива най-вече. Той придава пикантност на ориза, амаранта, просото, киноа.

В основни ястия като паста, яхнии, пица дори, той придава невероятен мек вкус, но ползите му намаляват. Макар че не в такава степен, както кулинарната обработка намалява качествата на пресния чесън. Може да се каже, че съставът на черния чесън е по-устойчив.

Достатъчно е малко количество, а вие експериментирайте според вкуса си!

Прочети също: Още полезни ферментирали храни
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Непопулярен продукт, който носи многобройни ползи за здравето
· Кои храни са полезни за здрав стомах и добро храносмилане?
· Ползата от ферментиралите храни - I
· Песто от левурда
· Панирани пиперки с доматен сос
· Песто Дженовезе - кулинарно изкушение от Италия
· Кефир за здрави черва и имунитет
· Добре познатият ни винен оцет има и здравословни ползи
· Витамин К - какво трябва да знаем?
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Как да приготвим слънчев чай?
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· По-голям прием на магнезий - по-добро здраве на мозъка до късна възраст
· Подсладителят еритритол може да е причина за сърдечен удар или инсулт, сочи проучване
· Менструална чашка - избор, употреба и поддръжка
· Целувайте се със страст за здрави зъби и венци
· Няколко важни съвета за безопасност на ски пистата
· Консумацията на риба от реки и езера е равносилна на месец пиене на замърсена вода
Събота
1
Април 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Страхът от старостта
Всяка епоха има своите страхове. Древните хора тръпнели от зловещите гръмотевици вярвайки, че божествата...
Фитнес под прикритие
В днешно време на много от нас се налага да прекарваме часове пред компютрите и да упражняваме най-вече...
Рейки – могат ли ръцете да лекуват?
Учението Рейки е от онези съкровища на Изтока, към които ние, живеещите по на Запад, посрещаме със скептицизъм....
Маслата, които са най-близки до човешката кожа
Нима има нещо по-хубаво от това да се чувстваме здрави, красиви, работоспособни и същевременно заредени...
За изкуството на медицината
"Животът е кратък, пътят към изкуството - дълъг, добрият случай е мимолетен, опитът - недостатъчен, а...
Как физическата активност води до по-добри резултати в образованието и комуникацията?
Децата са родени да играят, да тичат, да се движат неуморно, опознавайки света около тях. Оказва...
Мантра - звукът, който лекува
Думата мантра бавно, но сигурно се вмъква сред познатите ни чуждици. Повечето хора не я използват в активния...
Кой от четирите типа интроверти сте?
Архетипът на интроверта е ясен: това е мълчалив, сдържан човек, който има дълбока и оригинална мисъл,...
Съвършенство под път и над път
Има едно нещо, в което никога не сте вярвали. Може би, защото никога не сте го виждали. Не, не говоря...
В името на какво постоянно отлагаме радостта от живота си?
Обичате ли да се лишавате от разни неща? Никой не обича, но и някаква самопожертвователност и мъченичество...
"Мамо, да ти разкажа ли един виц?"
Може ли едно дете да се научи на чувство за хумор? Зависи ли от гени или единствено от темперамента на...
Нещата, които правим след раздяла и за които после съжаляваме
Ние жените сме царе на промяната, когато всъщност искаме бягство от реалността. Случи ли ни се нещо по-разтърсващо,...
Говорите ли си сами? Спокойно, не сте луди!
Ако си говорите сами, това не означава непременно, че сте луди. Всъщност дори обратното – скорошно изследване...
Да се научим от Коледа на чудеса!
Обожавам Коледа! Харесва ми как грейва целия град с блещукащи украси и усмихнати лица. Студеният въздух...
Презареждане от природата
Температурите стават все по-високи, а слънцето топли приятно телата ни. Не пропилявайте прекрасното време...
Вредни награди
Понякога вярата в собствените ни сили и убеждения се замъглява. Kакто през прашно, напетнено стъкло виждаме...
Възстановяване след празниците
Как е след празниците? Казано накратко – неприятно. Защо? Отговори колкото щеш. Всяко превключване на...
Синдромът на хроничната умора – изтощение на тялото или душата
Съвсем нормално е да се чувствате уморени ако се трудите за двама, направили сте 20-километров преход...
Тайните на вкусната и полезна зелена салата
Салатите са вълнуващи, салатите са "рокендрол", както ги нарича Джейми Оливър. Според известния готвач,...
Комплименти, които нямат нищо общо с външния вид
Интелигентните хора правят комплименти, защото знаят, че това ще направи другия щастлив. Хората с добра...
8 начина да се предпазим от грип и простудни заболявания
Сигурно, 100 % действащо лечение на грипа и простудните заболявания все още няма. Затова, когато се простудим...
Български учени направиха бира без глутен
Български учени от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) разработиха безглутенова...
Антиоксидантите – гардовете на нашия организъм
Знаем, че кислородът е основна предпоставка за живот и че участва активно в много от биохимичните процеси....
„Любовта” към цигарата
Защо започваме да пушим? Често това се случва още в почти детските ни години. Казват, че всяка зависимост...
Зеленчуковите сокове - II
Сокът от цвекло без преувеличение може да се нарече универсална панацея. Той стимулира образуването на...
Какво не ни достига, за да постигаме целите си?
Способността да поставите себе си изцяло във всяка област на живота си е ключът към големия успех...
Чаша вода сутрин на гладно - защо и с какво?
Може би сте чували за популярната като „холивудска" закуска – чаша топла вода с половин грейпфрут. Актрисите,...
Не този, който си ти, те държи в застой, а този, който си мислиш, че не си
Не този, който си ти, те държи в застой, а този, който си мислиш, че не си. ...
Предизвикателство за 30 дни
Имате ли чувството, че вървите по течението, че нищо не се случва, че ходите сякаш по отъпкани пътища...
По следите на женската енергия
Коя е според вас силата, която управлява света? Парите, сексът, Пентагонът, таен съюз между правителства...
Детето и първото му посещение при зъболекаря
Много родители изпадат във възторг и документират по всевъзможни начини всички първи неща, случили се...
Зелената салата - хит на пролетта
Омръзна ли ви от туршии и други зимни разядки? Чашка ледено студен аперитив намира през пролетта нов...
Вечнозелената мирта
Нарича се мирта и е едно от растенията, които още в древността са били символ на любовта и безсмъртието....
Лятното слънце и ракът на кожата
Незащитеното излагане на слънце е основният фактор, благоприятстващ развитието на рак на кожата. Факт....
Как вкопчването пречи на любовта
Раздялата с любимите хора е мъчно, болезнено преживяване. Стари приятели, любовници, съпрузи, дори малките...
Как да горим повече калории по време на тренировка
Колко калории горим по време на тренировка? Може ли да са повече и така тя да е по-ефективна. Можете...
Къде да се скрием от жегата в големия град?
Напечени тротоари и фасади на сгради, хиляди климатици, които бълват огнен въздух от металните си тела....
"Здравословен обяд за ученика" - царевични мечета със сирене в усмихнато настъпление
Това е ден втори от новия проект в помощ на родителите на ученици: "Здравословен обяд за ученика". От...
Достъпни алтернативи на някои храни
Идеята да включваме към трапезата си храни от други географски ширини е много добра и е прекрасно, когато...
Споделеният начин на живот
Думата „споделям” днес е придобила съвсем ново значение. Това не е вече онзи съкровен акт да се разкриеш...
Стволовите клетки – резервните части на организма
В днешно време, изследванията за същността, възможностите и ползите на стволовите клетки е една от най-...
Личната отговорност по пътя ни
Има неща, които са по-големи от нас, пред тях ние изглеждаме малки и безсилни. Не можем да ги избегнем,...
Йога – цялост на ум, дух и тяло
Преди си мислех, че да си йога, означава единствено тялото ти да заема налудничави и неестествени положения,...
Алабаш: Нинджата от сем. Кръстоцветни
Алабашът е представител на голямото семейство Кръстоцветни, не толкова популярният роднина на добре познатите...
7 симптома, зад които депресията се крие
Депресията не е признак на слабост и никой не е застрахован срещу нея. Оказва се, че близо 20% от хората...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook