Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кои храни са полезни за здрав стомах и добро храносмилане?



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Още Хипократ е казал, че всички болести започват в червата. Лошото състояние на чревната флора може да се окаже пагубно за целия организъм и то не само заради проблеми като неприятно подуване, киселини, газове и стомашни колики. Неразположенията в стомашно-чревния тракт водят до редица други болести - екземи, диабет, астма, сърдечна недостатъчност и дори депресия. Затова е особено важно да обичаме стомаха си и да му помагаме да работи по-добре.

Казват, че добрият бульон възкресява и мъртвите. Оказва се, че това не е лъжа. Защо мислите, че похапваме топла пилешка супа или ни препоръчват да пием бульон, когато сме болни? Костният бульон е еликсир за стомашно-чревния тракт. Той неутрализира възпалението на червата , като образува защитен слой върху мембраната им. Изключително полезен е при рефлукс, различни колити, дори язва.

Риба. Коя е една от най-леките и полезни вечери? Едва ли ще ви учудя като ви кажа, че е рибата. Спрете се на скумрията, сьомгата и рибата тон. Освен, че съдържат големи количества витамин D, тази риби са много богати и на омега-3 мастни киселини, които са перфектни за доброто храносмилане. Витамин D пък увеличава нивата на кателицидина – протеин, които успешно унищожава чревните бактерии и вируси. Сред останалите преимущества на рибата е това, че е бедна на въглехидрати и много лесно смилаема.

Извара. Една от най-важните аминокиселини за лигавицата на тънкото черво е глутаминът, който помага за поддържане целостта на стомашно-чревния тракт и за нормалното протичане на процесите в него. В съчетание с белтъчините, той спомага перисталтиката на червата и функциите на черния дроб, както и поддържането на правилния киселинен баланс в организма. Къде да го срещнем в изобилие? Отговорът - в изварата. Независимо дали е от краве или друго мляко, не я пренебрегвайте, ако искате да имате здрав стомах и идеално храносмилане.

Ферментирали храни. Известно ли ви е, че някои от световно известните супермодели добавят кисело зеле към всяка своя закуска? Защо? Защото то е ферментирала храна, а тези храни се славят със съдържанието на естествени млечно-кисели ензими, които влияят много добре на храносмилателния тракт и създават среда, която е благоприятна за усвояване на витамините, особено тези от групата B. И накрая и поредната ферментирала супер храна - туршията, разбира се. В случай, че никак не я харесвате, заменете я с кисело мляко. Знаете, че то съдържа полезни бактерии, които възстановяват нормалната флора на храносмилателния тракт. Затова е препоръчително да хапвате от него по половин кофичка, поне веднъж на два дни. А защо да не добавите и овесени ядки в кофичката? Влизащата в състава им целулоза предпазва стомаха от всякакви външни негативни влияния.

Бъзак. Няма как да не споменем и „победителят” сред най-храносмилащите плодове - изключително полезният бъзак. Ситните му стипчиви плодове, съдържащи огромно количество полифеноли, спомагат за увеличаване броя на полезните бактерии в червата и ги детоксикират.

Банани. Сред най-популярните плодове, действащи добре на стомаха, са бананите. Те имат способността да възстановяват нормалната функция на червата, особено при диария и да улесняват храносмилането, благодарение на фибрите си. Ананасът пък е плодът, който се слави със своя бромилин - ценно вещество, подобряващо смилането и усвояването на храна¬та.

Медът е полезен почти за всичко, затова не „крие” ползите си и за стомаха. Той нормализира количеството на стомашния сок, подпомага за по-лесното усвояване на храната и ускорява процесите на храносмилане.

Салвия. Ето я и билката, която е първи приятел на стомашно-чревния тракт - салвията. Благодарение на голямото си количество летливи масла и фенолни киселини, тя има противовъзпалително действие при различни заболявания на храносмилателната система. Ако страдате от постоянни колики, гастрит или колит, задължително се „допитайте” до тази билка. Не забравяйте и за розмарина, копъра и джинджифила, които също са в категорията на билките, бранещи здравето на стомаха.

Храносмилателният процес е особено важен, за да сме във форма и да се чувстваме не само здрави, но и да бъдем здрави. Затова поддържайте стомаха си в добра форма, не само с консумацията на горе изброените храни, а и като намалите похапването на вредни и тежки такива, защото наистина от правилното усвояване на храната от организма ни, зависи почти цялостното ни здраве.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Ферментирал (черен) чесън - защо е толкова полезен?
· Ползата от ферментиралите храни - I
· Киселото зеле - зимното съкровище
· Пица от лимец с риба и каперси
· Паламуд плакия по варненски
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 14
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Още ползи на "Златния корен" за здравето
· Топ 5 най-полезни храни, които са достъпни за всеки
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Деца творят картички, за да спасят от самота възрастните в хосписите. Включи се и ти!
· Минимализъм през Коледа
· Катастрофална коледна фотосесия
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Какаото помага за по-добра работа на мозъка
· 5 навика, които са по-опасни и от пушенето
· 10 хиляди крачки дневно за здраво тяло
· 26 март - "Лилавият ден" в подкрепа на хората с епилепсия
· Премахват опасна съставка, използвана в паста за зъби, сладкиши и дори хляб
· Подходящи ли са фет бърнърите за жени
· Избелване на зъбите: митове и истини
Четвъртък
17
Юни 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Kонопеното семе е ценна за здравето храна
Конопът е сред най-ранно култивираните от хората храни. Расте много бързо. Притежава изключително здрави...
Сярата - минералът на здравето и красотата
Какво си представяте, като чуете "сяра" ? Вероятно я свързвате с някаква хумористична препратка...
Европейска харта за правата на пациента
Европейският ден на правата на пациента се отбелязва от 2007 г., когато Active Citizenship Network, заедно...
Името ми е "Червен" - Нарът
Почти всички червени плодове и зеленчуци притежават силни антиоксидантни свойства и са изключително полезни...
Видове главоболие и как да се справим с тях
Едва ли има човек, който да не е страдал от главоболие – в някои случаи този неприятен проблем може...
Кръгли и здравословни – баодинг топки
Сигурно ви се е случвало, в магазините за сувенири, да се заглеждате в 2 малки топки, нарисувани най-често...
Национална лятна АНТИСПИН кампания "Животът е безценен!"
За десета поредна година Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, финансирана от Глобалния фонд за...
Да успокоим разтревожено дете с тези магически фрази
Децата изглеждат смели и безстрашни, но са изтъкани от много сенки, малки и големи чудовища и несигурност....
Как се състаряваме преждевременно - нагласата
След външния вид и облеклото нека надникнем и в мислите, които издават нашата нагласа и ни състаряват. Като...
Да се скриеш зад думите
Няма спор – евфемизмите, онези по-деликатни „други“ думи, с които заменяме грубите и вулгарни назовавания...
Защо негативните модели в живота ни се повтарят?
Размишлявали ли сте върху това колко много си приличат партньорите ви? Че едни и същи проблеми са ви...
Здравословни ли са замразените храни и какво трябва да знаем за тях?
Проучвания показват, че все повече хора избират различни замразени зеленчуци и плодове, които да...
Гулията - съкровище в земята
Земната ябълка (Helianthus tuberosus L.), още наричана гулия, топинамбур или йерусалимски артишок, принадлежи...
"Френският парадокс" - убедителни причини да се влюбим в червеното вино
Благоуханно, с наситен вкус, богато на цвят и носещо уют – какво би могло да бъде по-приятно от чаша...
Спортни летни занимания на открито
Всяка година чакаме с нетърпение времето за слънце и море, за да помързелуваме на воля и „да заредим...
Безсрамно за срамните болести
А сега преглътни това, което ядеш, допий си кафето и ако си от тези, които се изчервяват, стане ли дума...
Сърцето не трябва да мечтае за нищо, което не е вътре в него
Ушите не трябва да слушат приказките на другите. Устата не трябва да говори това, което останалите...
Да учиш азбуката отново - II
Дончо Дончо завършва промишлено училище по корабостроене и логично казармената служба я...
Има много начини да бъдем родители, дори и да нямаме свои деца
Голяма част от хората определят създаването и отглеждането на деца като най-важната си мисия в живота....
Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
Епидемиолозите вече алармираха, че все повече деца се заразяват и боледуват от COVID-19. А това налага...
Тялото - мъдър съветник в емоциите - II
Как да тълкуваме знаците, които тялото ни дава, и да вникнем в същинските си емоции? Безпокойството,...
Глобалната храна
Глобализацията е неотменим факт, чиито блага вече отдавна ползваме в много отношения. Знаем какво става...
Пристрастени ли сме към смартфоните?
Всеки има телефон, те са навсякъде. Факт, който не ни докарва никакво чувство. Смартфоните обаче стигат...
Канцерогените – какво знаем и не знаем за тях
Злокачествените туморни образувания са известни от дълбока древност, но през последния един век са се...
Повярвай, поискай...и ще имаш
Искали ли сте нещо толкова силно, че то да ви се случи и при това без особени усилия от ваша страна?...
Леност или липса на смисъл
На една родителска среща, учителката на моя син каза: „Детето ви е много интелигентно, но за съжаление...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook