Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Какво (не) знаем за сьомгата


За сьомгата могат да се кажат толкова хубави неща, че е трудно да се започне от някъде. Особено дивата сьомга, която е силно питателна храна и съдържа изключително ценните полезни мазнини.

Омега-3 мастните киселини са полезни за сърдечното ни здраве. Те предотвратяват съсирването на кръвта и предпазват от инсулти. Полезни са и за диабетици. Изключително важни са, тъй като не могат да се възпроизвеждат от тялото, а трябва да си ги набавяме с храната и именно чрез сьомгата се усвояват най-лесно от организма. Учените са стигнали до заключение, че полезните мазнини намаляват риска и от болестта на Алцхаймер.

Освен отличен източник на омега-3 киселини, сьомгата съдържа и селен, протеини, ниацин и витамин B12, фосфор, магнезий и витамин В6. Освен това само със 100 грама сьомга си набавяме дневното количество витамин Д, от което се нуждае нашия организъм. Малко от храните могат да се похвалят с подобно предимство.
Интересен факт е, че сьомгата изминава хиляди километри и се завръща на мястото, където се е родила, за да хвърли хайвера си и умре.
Въпреки изключително полезните качества, от голямо значение е мястото на произход на сьомгата. Сьомгата, която похапваме, се отглежда във ферми или на свобода. Според различни изследвания е установено, че Тихоокеанската свободна сьомга е по-полезна от Атлантическата.

Проучване стига до извода, че Европейската сьомга от някои ферми (Шотландия, Фарьорски острови), е с най-голямо количество замърсители и токсини и може да увеличи риска от рак за сметка на полезните качества на тази вкусна риба. Дори се съветва такъв тип сьомга да се консумира веднъж на 5 месеца. Причината за това се крие във факта, че развъдната сьомга се храни с концентрирана смес от рибно брашно и рибно масло, докато дивата яде други риби. Тъй като различните диоксини и индустриални химикали се „складират” в животинските мазнини, всеки вид сьомга, чрез приема им, има потенциал да трупа тези токсини в себе си. Но нивата им в концентрираната храна са вероятно по-високи от тези, намиращи се в рибата, която дивата сьомга консумира по естествен път. Следователно и качеството на месото на свободната сьомга е по-добро.

Най-чиста и полезна е дивата Тихоокеанска сьомга. Затова не забравяйте за питателността на сьомгата, но преди да се подложите на полезна за сърцето рибна диета е добре да проверите произхода на храната, за да сте сигурни в качеството и здравословността на рибата, която консумирате.
Коментари
2013-07-31 #6
Bo_ris
Качакова защо не пише за цвета на месото на рибата?Веднъж бяло,веднъж като на приложената снимка!
2012-04-04 #5
васил
Как да се разбере истинската родина на сьомгата ,която се предлага на пазара? Естествено ,че продавача казва ,че е от Тихия океан.
2010-12-14 #4
mila_69
Добре, че живеем във Финландия, та похапваме доста често, почти всяка седмица
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пица от лимец с риба и каперси
· Паламуд плакия по варненски
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 14
· Полезните морски дарове
· Как да: Почистим риба
· Как да: Изберем прясна риба
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· Какаото помага за по-добра работа на мозъка
· 26 март - "Лилавият ден" в подкрепа на хората с епилепсия
· Учени: Не използвайте стари слънцезащитни кремове и масла - водят до рак
· Люти чушки за намаляване на риска от инфаркт
· За травмите си може и да не носим отговорност, но носим за излекуването от тях
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Имаш нужда от безплатна психологическа подкрепа?
Вторник
20
Април 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Сироп от мащерка срещу настинки за деца
Когато си спомням за Родопите, винаги долавям аромат на мащерка. Беряхме я в последните дни на май, юли,...
Новите зависимости
Старите, до болка познати зависимости, са всеизвестни – алкохол, цигари, наркотици, хазарт. В основата...
Как биоритмите влияят на нашия живот?
Още древните лечители им се доверявали напълно. Точно затова и в наши дни те са достатъчно изследван...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 9
Ето ни и и в ден 9 на Коледните пости. Снощната вечеря и днешният обяд за офиса на моето момче са едни...
Заекването при децата - тревоги и решения
Заекването при децата е явление с все още неустановен произход. От една страна то е смущение в речевото...
Принуждаването на децата да пазят диета може да навреди на здравето им
Родителите искат най-доброто за децата си - да се хранят и да спят добре, да извършват физически упражнения....
Здравословно хранене при ограничен бюджет
Много често хората мотивират нежеланието си, да се хранят здравословно с аргумента, че не им достигат...
Смокинята - полезното изкушение
Знаете ли, че смокиновото дърво няма цвят?  Китайците наричат смокинята - "плод без цвят". Всъщност плодът...
Мазнините: добри, полезни, вредни - II
Животинските мазнини за разлика от растителните, съдържат холестерол и повече наситени мастни киселини...
Разделно хранене - теория и практика
Разделното хранене е режим, според който се следи да не се смесват различни хранителни групи. Привържениците...
Люти чушки за намаляване на риска от инфаркт
Учени установиха, че яденето на люти чушки помага за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Изследването...
Витамин В17 - между митовете и реалността
Сведения за съществуването, действието и свойствата на витамин B17 датират още от далечната 1830г., когато...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook