Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Какво (не) знаем за сьомгата


За сьомгата могат да се кажат толкова хубави неща, че е трудно да се започне от някъде. Особено дивата сьомга, която е силно питателна храна и съдържа изключително ценните полезни мазнини.

Омега-3 мастните киселини са полезни за сърдечното ни здраве. Те предотвратяват съсирването на кръвта и предпазват от инсулти. Полезни са и за диабетици. Изключително важни са, тъй като не могат да се възпроизвеждат от тялото, а трябва да си ги набавяме с храната и именно чрез сьомгата се усвояват най-лесно от организма. Учените са стигнали до заключение, че полезните мазнини намаляват риска и от болестта на Алцхаймер.

Освен отличен източник на омега-3 киселини, сьомгата съдържа и селен, протеини, ниацин и витамин B12, фосфор, магнезий и витамин В6. Освен това само със 100 грама сьомга си набавяме дневното количество витамин Д, от което се нуждае нашия организъм. Малко от храните могат да се похвалят с подобно предимство.
Интересен факт е, че сьомгата изминава хиляди километри и се завръща на мястото, където се е родила, за да хвърли хайвера си и умре.
Въпреки изключително полезните качества, от голямо значение е мястото на произход на сьомгата. Сьомгата, която похапваме, се отглежда във ферми или на свобода. Според различни изследвания е установено, че Тихоокеанската свободна сьомга е по-полезна от Атлантическата.

Проучване стига до извода, че Европейската сьомга от някои ферми (Шотландия, Фарьорски острови), е с най-голямо количество замърсители и токсини и може да увеличи риска от рак за сметка на полезните качества на тази вкусна риба. Дори се съветва такъв тип сьомга да се консумира веднъж на 5 месеца. Причината за това се крие във факта, че развъдната сьомга се храни с концентрирана смес от рибно брашно и рибно масло, докато дивата яде други риби. Тъй като различните диоксини и индустриални химикали се „складират” в животинските мазнини, всеки вид сьомга, чрез приема им, има потенциал да трупа тези токсини в себе си. Но нивата им в концентрираната храна са вероятно по-високи от тези, намиращи се в рибата, която дивата сьомга консумира по естествен път. Следователно и качеството на месото на свободната сьомга е по-добро.

Най-чиста и полезна е дивата Тихоокеанска сьомга. Затова не забравяйте за питателността на сьомгата, но преди да се подложите на полезна за сърцето рибна диета е добре да проверите произхода на храната, за да сте сигурни в качеството и здравословността на рибата, която консумирате.
Коментари
2013-07-31 #6
Bo_ris
Качакова защо не пише за цвета на месото на рибата?Веднъж бяло,веднъж като на приложената снимка!
2012-04-04 #5
васил
Как да се разбере истинската родина на сьомгата ,която се предлага на пазара? Естествено ,че продавача казва ,че е от Тихия океан.
2010-12-14 #4
mila_69
Добре, че живеем във Финландия, та похапваме доста често, почти всяка седмица
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Три риби, чиято консумация ни предпазва от деменция
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Възможно ли е замразената риба да е по-добра от прясната?
· Полезните морски дарове
· Как да: Почистим риба
· Как да: Изберем прясна риба
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· 1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН
· Кравето мляко – познатата непозната храна
· На 17-и ноември отбелязваме Международния ден за борба с рака на панкреаса
· Тревожно проучване: Мъжете остават без сперматозоиди
· Какъв риск крие пиенето на алкохол между възраст 20 и 40 години
· Учени откриха нов начин за лечение на алергии
Петък
2
Декември 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да не натрупаме килограми през есента
Октомври, ноември.... Най-често именно в този период натрупваме по някой друг излишен килограм. Причините...
В сезона на подаръците подарете нещо и на себе си
"Най-големият дар, който можеш да дадеш на себе си, е малко от собственото си внимание." - Антъни Дж....
Ленено семе - съкровището на омега мастните киселини
На лененото семе се преписват редица ползи за здравето. От намаляване на опасността от диабет и сърдечно...
"Здравословен обяд за ученика" - царевични мечета със сирене в усмихнато настъпление
Това е ден втори от новия проект в помощ на родителите на ученици: "Здравословен обяд за ученика". От...
Канцерогените – какво знаем и не знаем за тях
Злокачествените туморни образувания са известни от дълбока древност, но през последния един век са се...
Законът за компенсацията - как действа и за какво ни помага?
Законът за компенсацията е един от 12-те Универсални закона, който гласи, че сме компенсирани...
Воинът в нас – имунната система
На прага сме на сезона на грипните щамове с животински имена, вечно течащите носове и покашляне от всички...
Ползата от ферментиралите храни - II
Квасен хляб. Направата на хляб с квас е традиционна за много народи, включително и за нашия. При него...
Перфекционизмът като болест
Страхувате се да направите грешка, да претърпите неуспех. Не можете и за миг да си помислите как ще излезете...
Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
Синьото сирене е специфичен деликатесен вид сирене с висока хранителна стойност и висока масленост. Представлява...
Криза на идентичността - кога се случва и кой е заплашен?
Може би сте чували и преди термина "криза на идентичността" и вероятно имате някаква представа какво...
Изгони "идеалната майка" от живота си и приеми себе си изцяло
Няма начин да бъдеш перфектна майка, но има милион начини да бъдеш просто добра майка. – Джил Чърчил Когато...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook