Консумацията на риба от реки и езера е равносилна на месец пиене на замърсена вода
 Изяждането на една сладководна риба, уловена в река или езеро, е равносилно на пиенето за един месец на вода, замърсена с токсични "вечни химикали", се казва в ново изследване.
Невидимите химикали, наречени PFAS, са разработени за първи път през 40-те години на миналия век, за да устояват на вода и топлина, и сега се използват в изделия като незалепващи тигани, текстил, пожарогасителни пяни и опаковки за храни. Но заради неразрушимостта на PFAS, пер- и полифлуороалкилните вещества се натрупват с течение на времето във въздуха, почвата, езерата, реките, храните, питейната вода и дори в телата ни. Нарастват призивите за по-строго регулиране на PFAS, които са свързани с редица сериозни здравословни проблеми, като увреждане на черния дроб, висок холестерол, намалени имунни реакции и няколко вида рак.
За да установи замърсяването с PFAS в местно уловена риба, екип от изследователи анализира над 500 проби от реки и езера в САЩ в периода 2013-2015 г. Според новото проучване, публикувано в списание Environmental Research, цитирано от БГНЕС, средното ниво на PFAS в рибата е било 9500 нанограма на килограм. Близо три четвърти от откритите "вечни химикали" са PFOS - един от най-разпространените и опасни от хилядите PFAS.
Изчисленията на изследователите показват, че изяждането само на една сладководна риба се равнява на пиене на вода с PFOS в концентрация 48 части на трилион в продължение на един месец.
Миналата година Американската агенция за опазване на околната среда понижи нивото на PFOS в питейната вода, което смята за безопасно, до 0,02 части на трилион. Общото ниво на PFOS в сладководната риба е 278 пъти по-високо от това, което е установено в продаваните в търговската мрежа риби, се казва в проучването.
Дейвид Андрюс, старши научен сътрудник в нестопанската организация Environmental Working Group, която ръководи изследването, заяви пред АФП, че е израснал, като е ловил и ял риба.
"Вече не мога да погледна риба, без да си помисля за замърсяването с PFAS", каза Андрюс, един от авторите на изследването.
Констатациите са "особено тревожни поради въздействието върху общностите в неравностойно положение, които консумират риба като източник на протеини или по социални или културни причини", добави той. "Това изследване ме кара да бъда невероятно ядосан, защото производствените компании, които използват PFAS, са замърсили земното кълбо и не са подведени под отговорност."
Патрик Бърн, изследовател в областта на замърсяването на околната среда в британския университет "Ливърпул Джон Мурс", който не участва в изследването, заяви, че PFAS са "вероятно най-голямата химическа заплаха, пред която е изправена човешката раса през 21-ви век".
"Това проучване е важно, защото предоставя първите доказателства за широко разпространено прехвърляне на PFAS директно от рибата към хората", каза той пред АФП.
Андрюс призова за много по-строго регулиране, за да се сложи край на всички несъществени употреби на PFAS.
Проучването идва, след като в петък Дания, Германия, Нидерландия, Норвегия и Швеция представиха предложение за забрана на PFAS пред Европейската агенция по химикали на ЕС. Предложението, което е "едно от най-широкообхватните в историята на ЕС", идва, след като петте държави установиха, че PFAS не се контролират адекватно и е необходима регулация в целия блок. |
|
|
Неделя 13 Юли 2025 |
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
|
Абонирай се за новости
  Орлови нокти
Познато и използвано e още преди повече от 2000 години в Китай, растението орлови нокти се е славело...
 Шампионите на суровите ядки - I
"Ние сме това, което ядем. Колкото повече жива храна приемате, толкова по-живи ще бъдете“. Такъв беше...
 Неволните драсканици - навик или нещо повече
Наскоро открих стар тефтер на майка ми и си припомних колко много обичах да драскам като тийнейджърка...
 Здравословно отношение към здравословното хранене - II
Млечните
Ако са качествени, млечните продукти също внасят ин баланс и са подходящи за гореспоменатия...
 Подарете за Коледа не скъпоценна вещ, а безценно преживяване
Декември, колкото студен и мрачен, толкова и празничен и еуфоричен. Всеки забързан нанякъде, всеки нещо...
  За хранителните навици на малкия човек
Колко майки досега сте чували да казват за детето си “нищо не яде”? Много, нали? Разбира се, под “нищо”,...
  Скучно ми е...
„Скучно ми е...„ е оплакване, което доста често може да бъде чуто в днешно време, за жалост, повече от...
 Витамин Ц за деца - защо е важен за тяхното развитие?
За осигуряване на оптимален растеж и развитие в детска възраст е необходимо пълноценно хранене и при...
 Странна „птица”
На хората, които се отличават от останалите, често лепваме прозвището „странна птица”... Тя е различна....
 Да спрем рака на гърдата навреме
Статистиките сочат, че ракът на гърдата е на първо място по честота на диагностициране сред жените, което...
  Лапад - непретенциозен, но много полезен
Лападът е може би най-разпространеният по нашите земи зеленолистен зеленчук. Расте из цялата страна,...
 Как да намерим смирение и защо то е толкова важно?
Забелязвате ли непрекъснатото желание на голяма част от хората около вас да се показват, да изявяват...
  "Здравословен обяд за ученика" - питателно бурито, сини сливи и орехи
Това е ден трети от новия проект в помощ на родителите на ученици: "Здравословен обяд за ученика". От...
 Световен ден на редките болести
От 2008 г. в последния ден на февруари в България отбелязваме Международния ден на редките болести.
По...
 Мантра - звукът, който лекува
Думата мантра бавно, но сигурно се вмъква сред познатите ни чуждици. Повечето хора не я използват в активния...
 Ново изследване установява, че физическото обездвижване става все по-опасно
Ново европейско проучване посочва каква е цената на обездвижването – бомба със закъснител, която убива...
  Тиквата – склад за витамини
С напредването на есента постепенно плодовете започват да изчезват от трапезата ни. Някои от тях се опитваме...
 Ох, боли!
Дълго чакаме първата крачка на детето си. Мечтаем как то ще проходи и ще се затича към нас разтворило...
  Опасна ли е високата температура?
Когато видят, че чертичката на термометъра премине 37,5° повечето хора изпадат в паника и веднага посягат...
 Увеличена трета сливица при децата
Проблемът с увеличената т.нар. трета сливица е много разпространен и един от най- честите поводи консултация...
|