Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Консумацията на риба от реки и езера е равносилна на месец пиене на замърсена вода



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Изяждането на една сладководна риба, уловена в река или езеро, е равносилно на пиенето за един месец на вода, замърсена с токсични "вечни химикали", се казва в ново изследване.

Невидимите химикали, наречени PFAS, са разработени за първи път през 40-те години на миналия век, за да устояват на вода и топлина, и сега се използват в изделия като незалепващи тигани, текстил, пожарогасителни пяни и опаковки за храни. Но заради неразрушимостта на PFAS, пер- и полифлуороалкилните вещества се натрупват с течение на времето във въздуха, почвата, езерата, реките, храните, питейната вода и дори в телата ни. Нарастват призивите за по-строго регулиране на PFAS, които са свързани с редица сериозни здравословни проблеми, като увреждане на черния дроб, висок холестерол, намалени имунни реакции и няколко вида рак.

За да установи замърсяването с PFAS в местно уловена риба, екип от изследователи анализира над 500 проби от реки и езера в САЩ в периода 2013-2015 г. Според новото проучване, публикувано в списание Environmental Research, цитирано от БГНЕС, средното ниво на PFAS в рибата е било 9500 нанограма на килограм. Близо три четвърти от откритите "вечни химикали" са PFOS - един от най-разпространените и опасни от хилядите PFAS.

Изчисленията на изследователите показват, че изяждането само на една сладководна риба се равнява на пиене на вода с PFOS в концентрация 48 части на трилион в продължение на един месец.

Миналата година Американската агенция за опазване на околната среда понижи нивото на PFOS в питейната вода, което смята за безопасно, до 0,02 части на трилион. Общото ниво на PFOS в сладководната риба е 278 пъти по-високо от това, което е установено в продаваните в търговската мрежа риби, се казва в проучването.

Дейвид Андрюс, старши научен сътрудник в нестопанската организация Environmental Working Group, която ръководи изследването, заяви пред АФП, че е израснал, като е ловил и ял риба.

"Вече не мога да погледна риба, без да си помисля за замърсяването с PFAS", каза Андрюс, един от авторите на изследването.

Констатациите са "особено тревожни поради въздействието върху общностите в неравностойно положение, които консумират риба като източник на протеини или по социални или културни причини", добави той. "Това изследване ме кара да бъда невероятно ядосан, защото производствените компании, които използват PFAS, са замърсили земното кълбо и не са подведени под отговорност."

Патрик Бърн, изследовател в областта на замърсяването на околната среда в британския университет "Ливърпул Джон Мурс", който не участва в изследването, заяви, че PFAS са "вероятно най-голямата химическа заплаха, пред която е изправена човешката раса през 21-ви век".

"Това проучване е важно, защото предоставя първите доказателства за широко разпространено прехвърляне на PFAS директно от рибата към хората", каза той пред АФП.


Андрюс призова за много по-строго регулиране, за да се сложи край на всички несъществени употреби на PFAS.

Проучването идва, след като в петък Дания, Германия, Нидерландия, Норвегия и Швеция представиха предложение за забрана на PFAS пред Европейската агенция по химикали на ЕС. Предложението, което е "едно от най-широкообхватните в историята на ЕС", идва, след като петте държави установиха, че PFAS не се контролират адекватно и е необходима регулация в целия блок.
Виж още статии за:   Здравето · Новини · Еко · Рецепти с риба ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Три риби, чиято консумация ни предпазва от деменция
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Възможно ли е замразената риба да е по-добра от прясната?
· Чисто пране без препарати – възможно ли е?
· Къщи за здравословен живот
· Еко стилът в обзавеждането
· Ядат ли българите истински шпеков салам "Бургас" (изследване)
· Пациенти с хронични болести поискаха нискоемисионна зона и по-добър градски транспорт в столицата
· „Оксфорд“ обяви своята Дума на годината
· Зимата - стрес за организма и шок за кожата
· Невролог: Сапунените сериали увреждат мозъка
· Пазете се! Медикаменти обещават магическо отслабване след празничните трапези
Виж още статии за:   Здравето · Новини · Еко · Рецепти с риба ·
Петък
27
Януари 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Заекването при децата - тревоги и решения
Заекването при децата е явление с все още неустановен произход. От една страна то е смущение в речевото...
С любов към родените през декември
Понякога ми е малко мъчно за родените през декември. Не че един Стрелец или Козирог ще позволи да бъде...
Желанието да бъдем харесвани - как ни влияе и до какво може да доведе?
Дори и да не го признаваме, на всеки от нас е приятно да се чувства харесван, независимо дали ще е от...
Майорана - непозната билка и подправка с ароматерапевтичен ефект
Въпреки че малко прилича на ригана, това растение не е така широко употребявано като него. За някои от...
За да срещнем истинската любов, първо трябва да срещнем себе си
Задавали ли сте си въпроса коя е вашата движеща сила в този живот? Дали пък всички ние нямаме една основна?...
Увеличена трета сливица при децата
Проблемът с увеличената т.нар. трета сливица е много разпространен и един от най- честите поводи консултация...
Изненадващите ползи на сока от сушени сини сливи
Гъстият сладък сок от сушени сини сливи има невероятните ползи за здравето ни. Сокът е полезен само,...
Орехите - полезни за мозъка, но още повече за сърцето
Харвардски учени обявиха орехите за най-полезния продукт за сърцето. Дълго време се смяташе, че орехите...
Храните, които не бива да се съхраняват в хладилника
Хладилникът е един от най-важните уреди за всяко домакинство: приемаме го за помощник в запазването на...
Какво причинява плоскостъпието и как може да бъде спряно?
Дюстабанът е вродена или придобита деформация на надлъжния свод на ходилото. Ако изобщо се появи - то...
Възможен ли е животът без боклук?
Американката Лорън Сингър (Lauren Singer) живее вече две години без да произвежда боклук (Zero Waste)....
Липсва ви енергия? Вероятните причини
Забелязали ли сте, че има дни, в които може да сте десет часа на работа и после още пет да шетате из...
Растителните белтъчини
Всички знаем, че белтъчините са основната градивна единица на нашето тяло. Затова, трябва да си доставяме...
Храни за по-добър имунитет през лятото
Често става така, че не си обръщаме внимание именно през летния сезон, защото решаваме, че тогава настинките...
Посттравматичният стрес
Стресът е навсякъде около нас в ежедневието. Дори и в много малките дневни задължения и случки, организмът...
20 пътеки към личната ни осъзнатост
1. Хранете се с ястия и продукти, пълни с истински вкус на храна. Това изключва ягодите през декември,...
Избелване на зъбите без вреда
Естественият цвят на зъбният емайл далеч не е само бял, а може да бъде също жълт, кафеникав, дори синкав....
Сауната през времето
Днес повечето от нас свързват сауната с козметични салони, СПА комплекси и лъскаво удоволствие. Много...
Грабни момента и го изживей!
Всеки ден сякаш нищо не се променя, а като погледнеш назад нищо не е същото. Измина още една година....
Професия "Домакиня"
Имало времена, когато никой не се е замислял над това – „Професия – домакиня”. И че жената изобщо може...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook