Консумацията на риба от реки и езера е равносилна на месец пиене на замърсена вода
 Изяждането на една сладководна риба, уловена в река или езеро, е равносилно на пиенето за един месец на вода, замърсена с токсични "вечни химикали", се казва в ново изследване.
Невидимите химикали, наречени PFAS, са разработени за първи път през 40-те години на миналия век, за да устояват на вода и топлина, и сега се използват в изделия като незалепващи тигани, текстил, пожарогасителни пяни и опаковки за храни. Но заради неразрушимостта на PFAS, пер- и полифлуороалкилните вещества се натрупват с течение на времето във въздуха, почвата, езерата, реките, храните, питейната вода и дори в телата ни. Нарастват призивите за по-строго регулиране на PFAS, които са свързани с редица сериозни здравословни проблеми, като увреждане на черния дроб, висок холестерол, намалени имунни реакции и няколко вида рак.
За да установи замърсяването с PFAS в местно уловена риба, екип от изследователи анализира над 500 проби от реки и езера в САЩ в периода 2013-2015 г. Според новото проучване, публикувано в списание Environmental Research, цитирано от БГНЕС, средното ниво на PFAS в рибата е било 9500 нанограма на килограм. Близо три четвърти от откритите "вечни химикали" са PFOS - един от най-разпространените и опасни от хилядите PFAS.
Изчисленията на изследователите показват, че изяждането само на една сладководна риба се равнява на пиене на вода с PFOS в концентрация 48 части на трилион в продължение на един месец.
Миналата година Американската агенция за опазване на околната среда понижи нивото на PFOS в питейната вода, което смята за безопасно, до 0,02 части на трилион. Общото ниво на PFOS в сладководната риба е 278 пъти по-високо от това, което е установено в продаваните в търговската мрежа риби, се казва в проучването.
Дейвид Андрюс, старши научен сътрудник в нестопанската организация Environmental Working Group, която ръководи изследването, заяви пред АФП, че е израснал, като е ловил и ял риба.
"Вече не мога да погледна риба, без да си помисля за замърсяването с PFAS", каза Андрюс, един от авторите на изследването.
Констатациите са "особено тревожни поради въздействието върху общностите в неравностойно положение, които консумират риба като източник на протеини или по социални или културни причини", добави той. "Това изследване ме кара да бъда невероятно ядосан, защото производствените компании, които използват PFAS, са замърсили земното кълбо и не са подведени под отговорност."
Патрик Бърн, изследовател в областта на замърсяването на околната среда в британския университет "Ливърпул Джон Мурс", който не участва в изследването, заяви, че PFAS са "вероятно най-голямата химическа заплаха, пред която е изправена човешката раса през 21-ви век".
"Това проучване е важно, защото предоставя първите доказателства за широко разпространено прехвърляне на PFAS директно от рибата към хората", каза той пред АФП.
Андрюс призова за много по-строго регулиране, за да се сложи край на всички несъществени употреби на PFAS.
Проучването идва, след като в петък Дания, Германия, Нидерландия, Норвегия и Швеция представиха предложение за забрана на PFAS пред Европейската агенция по химикали на ЕС. Предложението, което е "едно от най-широкообхватните в историята на ЕС", идва, след като петте държави установиха, че PFAS не се контролират адекватно и е необходима регулация в целия блок. |
|
|
Вторник 30 Май 2023 |
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
|
Абонирай се за новости
 Наопаки
Мисленето в точно определени рамки ни помага да се справяме по-лесно, машинално, с ежедневните задачи....
 Содата - всичко, което (не) знаем за нея
Кое е това вещество, което присъства във всеки дом? Мястото му е в кухнята, при почистващите препарати,...
 Невидимите жертви на домашното насилие
Когато приемеш насилието над себе си, доброволно се съгласяваш да бъдеш жертва. А това е патологичен...
  Истини и заблуди за нитратите
Просто обожавам всякакви листни зеленчуци – салатки, спанак, зелен лук в комбинация с репички. Може да...
 "Не" на депресията между есента и зимата
Есенното очарование е неоспоримо, но и то отстъпва на дъждовните, облачни, сиви дни. Не са малко и хората,...
  Как алкохолът влияе върху килограмите?
Алкохолът често е спряган за един от най-големите врагове на тънката талия. Честно казано, няма причина,...
  Грешки по пътя към красотата - II част
● Непостоянство
Вие сте стихийна личност? Не можете да устоите на вкусна храна, а после топите...
 "Здравословен обяд за ученика" - царевични мечета със сирене в усмихнато настъпление
Това е ден втори от новия проект в помощ на родителите на ученици: "Здравословен обяд за ученика". От...
 Конопено олио - заместител на рибеното масло за още повече здраве и красота
Конопеното олио е една от онези здравословни мазнини, за които няма да сбъркаме, ако ги ползваме и за...
 Направете Коледата си различна
Омръзнала ли ви е Коледа? Сега ще си кажете "що за глупав въпрос!" Да, наистина. Как може да ни омръзне...
 Не се задоволявайте с посредственост, сияйте за себе си
Има жени, които имат в повече от всичко. Те са изключителни, изпъкват, вдъхновяват, завихрят вниманието...
 COVID-19: Важно за родителите на деца, посещаващи детски заведения и училища
Министерството на здравеопазването публикуват информация какво трябва да знаят родителите на деца, посещаващи...
  Самочувствието – въпрос на избор
Случвало ли ви се е да се питате как така непривлекателната ви колежка има толкова богат и красив мъж....
 Лято е, но да не се отпускаме
Към късното лято, малко изморени, малко прегрели, ние тотално се отпускаме. Че режимът е нарушен, така...
 СЗО предупреди: Консумацията на преработено месо увеличава риска от поява на рак
Световната здравна организация обяви на 26 октомври, че консумацията на обработено месо причинява рак....
 Мазнините: добри, полезни, вредни - I
Често възхвалата или анатемосването на дадена мазнина има за цел просто да ни продаде рекламиран продукт....
 В края на лятото: Пигментните петна – защо и кога се появяват
В желанието си да имаме красив и траен тен, често пренебрегваме някои важни здравословни фактори. Всъщност,...
 Защо сами саботираме себе си и как да го преодолеем, за да бъдем успешни?
„Който побеждава другите, е силен, победилият себе си, е могъщ.“- Лао Дзъ
Много често се случва...
 Ново изследване: Сините сливи могат да предотвратят загубата на костна тъкан при жените
Известно е, че сините сливи са полезни за червата, но изследване на специалисти от университета на щата...
 Къде отиват „ничиите” деца?
Всъщност, те не са ничии. Не са сираци, а изоставени. Някои дори познават родителите си, една част са...
|