Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Тиквата – склад за витамини


С напредването на есента постепенно плодовете започват да изчезват от трапезата ни. Някои от тях се опитваме да съхраним на компоти и сладка, но макар, че вкусът им e чудесен, термичната обработка не оставя и помен от полезните им вещества. Други като гроздето и ябълките се запазват по-дълго в прясно състояние, но при специални условия и с цената на голям процент брак. Единствено тиквата – царицата на есента, благодарение на дебелата си кора, не губи и частица от ценните си витамини и минерали.

Не случайно тиквата е любим плод на всички разказвачи на приказки – в нея се крият истински вълшебства. Оранжевият цвят на плода се дължи на голямото количество каротин (провитамин А), който в някои сортове надвишава дори този в морковите. Затова само от 100-120 гр. тиква можете да си набавите необходимата дневна доза от витамина. Това не означава, че трябва да се притеснявате, ако хапнете повечко – за разлика от другите форми на вит. А, растителният каротин не е токсичен в по-големи дози. Освен, че е силен антиоксидант, това вещество придава и много приятен тен на кожата, особено през зимата, когато тя лесно повяхва от студа. Витамините от група В (В1, В2, PP) и витамин Е също отговарят за здравето и красотата на кожата, ноктите и косата ни. Високото съдържание на витамин С (15 мг. на 100 гр.) пък укрепва имунната система и ни пази от вирусни заболявания.

Тиквата съдържа и някои много рядко срещани в растителната храна витамини – К, който отговаря за правилното съсирване на кръвта и D, който ни е изключително необходим през зимните месеци, когато дните са къси и мрачни, и трудно можем да си го набавим от слънчевата светлина. Най-уникален обаче е малко известния витамин Т, който подпомага лечението на анемии и хемнофилия. Затова тиквата се препоръчва на всички вегетарианци, бременни и малки деца. Още повече, че месестата й част се усвоява много лесно от организма и е един от най-добрите продукти за захранване на бебетата.

Тиквата е и истинска съкровищница за минерали. Благодарение на ниското съдържание на натрий и високото на калий, тя е най-добрият естествен диуретик, който премахва оттоците при бъбречни и сърдечносъдови заболявания. Фосфорът и магнезият пък подобряват паметта и дейността на нервната система. Освен това тиквата е абсолютен шампион по съдържание на желязо сред плодовете, а калцият в нея се усвоява много по-ефективно от този в млечните продукти. Затова плодът е подходящ и за профилактика на остеропорозата.

Освен, че е изключително полезна, тиквата е и много вкусна – печена, в сладкиш или на крем-супа. На всичкото отгоре съдържа само 17 ккал. на 100 гр. и няма никаква опасност да напълнеете от нея, дори напротив – препоръчва се в диетите като заместител на сладкото.

Когато я приготвяте обаче, не изхвърляйте семките. Те са едни от най-богатите източници на белтъчини (33 гр. на 100). За сравнение различните видове месо съдържат между 20 и 25 гр. белтъчини, рибата 17-22 гр., бобовите храни 20-26 гр., а пшеничният зародиш 28 гр. Консумирани в сурово състояние семките подобряват паметта и дейността на бъбреците, а при мъжете поддържат здравето на простата.
Коментари
2012-01-06 #17
sneja
Здравеите всички от хера На гръцки хери е ръка или просто казано за мен сте като подадена ръка в живота като пътеводител за всичко си имате отговор Искам и аз да се отблагодаря като ви кажа една моя рецепта за сладко от тиква и ли с тиква както си помислите Та започваме с обелване на тиква каквато искате или имате По късно я нарязвате на каквити си искате фигурки или кубчета Държите я в варна вода около час и след това обилно измивате Приготвяте си от различни корички от цитруси мандарини лимони портокали ситно нарязани и изварени в много води поне 5 и изхвърлени съответно Всичко това и ако имате плод от компоти от ягоди или сливи без костилките малини круши или дули Та всичко това сложено в една тава с малко захар става великолепно Някои даже не може да се усети от какво точно е този елексир и така за около час и нещо си имате с какво да се похвалите пред приятели и съседи да и е вкусно ...аз например не изхвърлям корите от плодоветеи си ги слагам в фризера и когато ми питрябват си ги имам да ви е сладко....
2011-11-07 #16
Инна Георгиева
Знаете ли, аз всъщност не споря. Не ми е цел да съм права и не смятам написаното на едно място за светая светих. Истината не е универсална и не може да бъде. Аз само споделям мои знания и логика. И не обързвам никой с тях.
Тиквата изобразена на картинката и която образно казано вие сте нарекли "Есенна,зимна - сладка" е част от род и семейство Тиквови (в рода влизат и тези, които са пролетни, а в семейството и други родове и видове - диня, пъпеш и т.н.).

В рода Тиквови влизат около стотици сорта - едни възприети за готвене, като солени ястия, а други за приготвяне на сладки. (Между тези, които наричаме тиквички има изключително сладки сортове, по-сладки и от тези, които разбираме с името тиква, между тиквите има и такива, които са с много ниско съдържание на захар - даже направо са неядливи ако не ги поръсиш при печене)
В зависимост от сорта и условията на отглеждане, дадения зеленчук, (тиквата е плодов-зеленчук) също може да варира със своите качества. Без оглед дали защото този сорт е с по-високо съдържание на захари или защото е повече/по-малко поливана, почвата е с различно съдържание и т.н.. В различните страни се предпочитат и различни сортове. Например средно за тиквичката калории е 17kcal, но ако са бейби стигат и до 22 kcal. (само предполагам, че е свързано с по-високото водно съдържание в първите)

Накратко какво искам да кажа.
Че калориите варират, това е изключително естествено, все едно да си мислим, че минералния състав във всеки водоизточник или почва е един и същ, или че въздуха навсякъде по света е един и същ. Ами не е. В този ред на мисли може да има и тикви, които са и с по 17 или с 50 ккал - свят шарен. Поздрави.
2011-11-06 #15
didatzeni
Знаете ли,нямам никакъв интерес да лъжа.Книгата ми се казва Μεγας Θερμιδομετρητης -Ο Μεγαλυτεροσ και πληρεστεροσ -издателство 2005год.Нямам повод да не вярвам на книгата.Какво значи сладка и не сладка тиква. .Аз поне познавам есенна тиква-голяма /имат различни имена,разбира се-бяла,цигулка и т.н/-тези тикви са сладки.И други тиквички,малки - тук ги има целогодишно,но в Бг. пролетта към лятото излизат.Та тези малките са 160кал/кг,а есенно-зимните,голямите си имат калории,защото имат по-голямо съдържание на захар.А вие от кой източник видяхте тези данни за есенно-зимната тиква че спорте?
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Ползите на олиото от тиквено семе
· Мушмули - невзрачни, но прекрасни
· Карфиолът - II
· Любими есенни супи с тиква
· Вкусни десерти с тиква
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· 3 вида храни, които да имаме вкъщи, докато постим
· Всичко за Великите пости
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Как да приготвим слънчев чай?
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Долма по иракска рецепта
· Постни банички с праз и маслини
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Лято е, но да не се отпускаме
· Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
· Как да избегнем настинката в преходния сезон? 5 безценни съвета
· Можем ли да отслабнем с ягоди? 10 причини да ги хапвате с наслада
· Листата от дива ягода - безценен лек за всеки
· Words shop - облечете емоцията в думи
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· По-голям прием на магнезий - по-добро здраве на мозъка до късна възраст
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Витамин C и връзката му с колагена
· Учените откриха как мозъчните клетки умират при Алцхаймер
· 5 йога упражнения за добро кръвообращение, стимулиране на черния дроб и детоксикация
· Полезни съвети как да се предпазим от горещините
Неделя
24
Септември 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
С дъх на канела - опасно или полезно за здравето
Решението на Европейският съюз да ограничи количеството използвана канела на килограм готов продукт дойде...
Шест японски тайни за дълголетие
Районът на Окинава се нарича "синя зона" - където хората живеят много дълго време. Животът до 100 години...
Да започнем „на чисто”
В живота идват моменти, когато всичко се обърква, сякаш целият свят се е срутил върху нас и не виждаме...
Следродилната депресия - I
Много жени очакват с нетърпение един от най – хубавите моменти в живота си – появата на тяхното първо...
Професиите, в които жените са най- добри
В миналото разпределението на ролите на мъжа и жената е било ясно установено. В днешно време обаче все...
Защо от загубата на домашен любимец толкова ни боли?
Хората, които нямат домашен любимец, често не разбират мъката на другите, когато се случи тяхната животинка...
Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
Пъпешът е сред любимите аромати и вкусове на лятото. Има над 500 сорта, познати в Европа, а сред най-популярните...
Вредни награди
Понякога вярата в собствените ни сили и убеждения се замъглява. Kакто през прашно, напетнено стъкло виждаме...
Всичко за Великите пости
Великият пост е най-строгият през годината и е най-продължителен. Постите започват седем седмици...
Промяната – страшна или приятна
Независимо дали сме за промените, или се ужасяваме от тях, трябва да приемем, че те са неизбежна част...
За какво спря да ми пука, когато пораснах
Не ми пука за чуждото мнение. Не, наистина. Хората винаги говорят, хората винаги недоволстват. Не можеш...
Хармония и стройно тяло с Аюрведа - II
Пита Описание: Това са хора с мускулеста структура, които въпреки добрия си апетит не напълняват лесно....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook