Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Сулфитите във виното - необходими, вредни или поредния здравословен мит?



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Пиенето на бира (основно от мъжете), както и на вино от жените, в наши дни се е превърнало в нещо като култура. Често се изтъкват ползи, едва ли не, за да оправдаем честата консумация. В червеното вино има танини, особено много в някои сортове, но дали те реално стигат до нас в процеса на производството? Знаем ли какво точно съдържа виното на пазара и дали в толкова полезно, след като неотдавна по етикетите започна да се появява надпис: "съдържа сулфити"?

Сулфити - химически съединения, в които има сулфитен йон. Те често се използват като консерванти при производство на вина, сушени плодове, бира, газирани напитки. Тяхната цел е да предотвратят окислението и развалянето на съответния продукт. Сулфитите участват в правенето на вина от Древността, разликата е, че сега се изписват на етикета. Но истината е, че без тях не могат да се произвеждат качествени вина, които да издържат на транспортиране и дългогодишно съхранение.


Какво е съдържанието им в отделните вина и колко вредни са те всъщност?

Реалните нива на сулфити във виното варират от около 100 до 150 мг на литър, при максималното съдържание (съгласно законите на САЩ) от 350мг. Всяка държава си има собствен регламент за количествата сулфити. Белите десертни вина имат най-високо съдържание на сулфити, следвани от полусухите бели вина и розетата. В бялото вино по правило се слагат повече сулфити, защото то има по-малко танини и естествени съставки, спомагащи консервирането му. Сухите червени вина съдържат най-малко сулфити. Това че едно вино е био не значи непременно, че не съдържа сулфити. Отново би следвало да е указано на етикета.



Ако се прилагат правилно, сулфитите не влияят върху вкуса на виното. Винопроизвдоството става все по-научно подкрепен процес, който се стреми да намали каквито и да е добавки в унисон със стремежа за все по-здравословен живот, който имаме.



И все пак, имайте предвид следното:

Някои хора са алергични към сулфити (макар и да говорим само за 5-6% от населението на Земята) и поглъщайки храна или напитка, съдържаща ги, могат да си предизвикат кихане, затруднения в дишането, обриви и дори задушаване. Рискова група са алергичните към аспирин и астматичците. Сред останалите „екстри”, с които може да се сблъскате, са сърцебиенето и силното главоболие. Затова, ако системно ви боли глава, след консумация на вино, помислете дали причината е в това, че организмът ви не носи на алкохол (пък бил той и една чаша) или по-скоро-фактът, че в този алкохол ги има точно тези вещества.

Още нещо важно, което трябва да кажем тук - никога не се предоверявайте на домашното вино, само защото е домашно. Истината в повечето случаи е следната- обработката на гроздето и ферментацията е процес, който трябва да се следи много внимателно. В домашни условия това няма как да се случи. Качеството на виното зависи от времето и температурите и е задължително да се знае, че то може да бъде хубаво само, когато е направено от майстор и е младо. Специалистите от ХЕИ дори предупреждават, че почти всички домашни вина, които са изследвали, превишават няколко пъти нормата за вредни съставки.

Ако сте сред големите почитатели на това питие и го употребявате често, спрете се на по-високото качество, което ви предлагат био вината – при тях вредните вещества са сведени до минимум, а изискванията относно сулфитите са до 100 мг на литър и 150мг - за белите и розе сухите вина. В Европа се предлагат вина с не повече от 25-30 мг сулфити на литър. В Италия, край Парма, където е силно развито био земеделието, се правят вина изцяло без сулфити. Дори в България има отделни изби, в които тези вещества се използват не като добавка във виното, а за измиване на съдовете- за поддържане на максимална стерилност. Вината им са значително по-скъпи, но поне ви гарантират качество, а относно алкохола, то наистина е необходимо.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
· На тази дата: "Изобретено" е шампанското
· Как да направим плато сирена?
· Класически горещи напитки за студените зимни дни
· Свежи летни коктейли с розе
· Тайните на домашната лимонада
· Откровено за майчинството между митовете и истините, които никой не признава
· Защо майките трябва да слушат единствено бебето и инстинкта си?
· Еднообразие във връзката или еднообразие в ежедневието?
· Кой ще получи инфаркт? Вече лесно може да се предскаже, сочи проучване
· В добра форма ли сте? Проверете с този прост и евтин начин
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· Как да спрем социалните мрежи и смартфоните да провалят връзките ни?
· Психолози: Предновогодишна депресия не съществува
· Изследване: Хапваме повече по време на пандемията
Сряда
20
Януари 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
13 октомври - Денят без сутиен (No bra day)
На 13 октомври жени от цял свят свалят сутиените. Но не за това, към което ни води въображението, а за...
Апендицитът – още една съвремeнна болест
Днес всички вярваме, че благодарение на развитите технологии и съвременната медицина ние сме много по-здрави...
Завръщането на просото
Просото е поредната незаслужено пренебрегната традиционна култура за сметка на модерните напоследък суперхрани...
Нова година - да се погрижим за настроението
Ето, след броени дни е Нова Година. Вярваме или не, че какъвто си на Нова Година, така ще ти върви годината,...
Хинап - китайската фурма, вече популярна и у нас
Наричат го още финап, джиндифика, гръдна ягода или китайска фурма, заради подобния на фурмите вид и сладък...
Какво представляват убежденията ни и как се формират?
„Докато не направим несъзнателното - съзнателно, то ще управлява живота ни, а ние ще го наричаме съдба”...
Рибата в детското меню
Рибата е един от основните източници на аминокиселини за човешкия организъм. Нейното месо е нежно и крехко,...
Самоуверените деца
Какво е най-важно за вас във възпитанието на децата ви? Всички искаме едно уверено дете, което вярва,...
Как да отучим детето си от бързата храна - II
Да не забраняваме на детето да яде това, което иска. Не само защото забраненият плод е най-сладък. Просто...
Диабетът и физическите упражнения
Редовните упражнения, наред с контрола и поддържането на добри референтни стойности на кръвната захар...
Храненето и холестеролът
От толкова отдавна медиците и диетолозите спорят около холестерола, че дори споменаването на самата дума,...
25 ноември - Международен ден за елиминиране на насилието над жени и момичета
По данни на ООН, всяка трета жена или момиче по света е страдала от насилие през живота си, половината...
Бременна и коронавирус? Няколко препоръки
Какво да правим, ако сме бременни и мислим, че имаме коронавирус? Как трябва да родя? На кого да се...
Самонараняването при децата и тинейджърите
Забелязали сте, че в последно време детето се удря само с юмручета, блъска си главата в стената, драска...
Учени: Умереното гладуване намалява риска от сърдечно-съдови болести
Учени от университета на Съри в Англия установиха, че умереното гладуване с прекъсвания намалява по-ефикасно...
Суровоядството – спасение от болести
Според някои учени и изследователи човекът трябва да приема единствено сурова храна. Според тях приемането...
Усамотението - начинът да се съхраним в днешния свят
В ерата на информационните технологии споделянето и непрекъснатия обмен на информация е все по-трудно...
Свободен ум в свободно време
Времето, което отделяме за себе си не зависи от това колко сме заети. Точно обратното, то се определя...
Морски зърнастец (облепиха) - мултивитаминен еликсир за кожата и цялото тяло
Плодчетата морски зърнастец са малко познати в модерното време, но навлизат смело в антиейдж козметиката...
Сауната и здравето
Сауната е всеизвестна със своите полезни за здравето свойства. Тя е един естествен и релаксиращ начин...
Как се отразява зимата на нашата фигура
Обикновено през зимата качваме между 2 и 5 килограма над нормалното си тегло. Причината – обмяната на...
Влиянието на Луната върху женското здраве - III
Преминахме през ясния и безпристрастен поглед на фоликулната фаза, насладихме се на бума на оптимизма...
Как да избегнем стресa през бременността
Бременността е период, изпълнен с очакване и надежда, особено когато е планирана и дълго очаквана. Бъдещите...
Депресията - спиралата на безнадежността
Често чуваме от околните или самите ние го повтаряме: „Нещо съм депресиран тези дни” Неприятно събитие...
Аутизмът
Преди няколко години в една болница в Солт Лейк Сити от този свят си отива човек, на име Ким Пийк. Той...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook