Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Сулфитите във виното - необходими, вредни или поредния здравословен мит?



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Пиенето на бира (основно от мъжете), както и на вино от жените, в наши дни се е превърнало в нещо като култура. Често се изтъкват ползи, едва ли не, за да оправдаем честата консумация. В червеното вино има танини, особено много в някои сортове, но дали те реално стигат до нас в процеса на производството? Знаем ли какво точно съдържа виното на пазара и дали в толкова полезно, след като неотдавна по етикетите започна да се появява надпис: "съдържа сулфити"?

Сулфити - химически съединения, в които има сулфитен йон. Те често се използват като консерванти при производство на вина, сушени плодове, бира, газирани напитки. Тяхната цел е да предотвратят окислението и развалянето на съответния продукт. Сулфитите участват в правенето на вина от Древността, разликата е, че сега се изписват на етикета. Но истината е, че без тях не могат да се произвеждат качествени вина, които да издържат на транспортиране и дългогодишно съхранение.


Какво е съдържанието им в отделните вина и колко вредни са те всъщност?

Реалните нива на сулфити във виното варират от около 100 до 150 мг на литър, при максималното съдържание (съгласно законите на САЩ) от 350мг. Всяка държава си има собствен регламент за количествата сулфити. Белите десертни вина имат най-високо съдържание на сулфити, следвани от полусухите бели вина и розетата. В бялото вино по правило се слагат повече сулфити, защото то има по-малко танини и естествени съставки, спомагащи консервирането му. Сухите червени вина съдържат най-малко сулфити. Това че едно вино е био не значи непременно, че не съдържа сулфити. Отново би следвало да е указано на етикета.



Ако се прилагат правилно, сулфитите не влияят върху вкуса на виното. Винопроизвдоството става все по-научно подкрепен процес, който се стреми да намали каквито и да е добавки в унисон със стремежа за все по-здравословен живот, който имаме.



И все пак, имайте предвид следното:

Някои хора са алергични към сулфити (макар и да говорим само за 5-6% от населението на Земята) и поглъщайки храна или напитка, съдържаща ги, могат да си предизвикат кихане, затруднения в дишането, обриви и дори задушаване. Рискова група са алергичните към аспирин и астматичците. Сред останалите „екстри”, с които може да се сблъскате, са сърцебиенето и силното главоболие. Затова, ако системно ви боли глава, след консумация на вино, помислете дали причината е в това, че организмът ви не носи на алкохол (пък бил той и една чаша) или по-скоро-фактът, че в този алкохол ги има точно тези вещества.

Още нещо важно, което трябва да кажем тук - никога не се предоверявайте на домашното вино, само защото е домашно. Истината в повечето случаи е следната- обработката на гроздето и ферментацията е процес, който трябва да се следи много внимателно. В домашни условия това няма как да се случи. Качеството на виното зависи от времето и температурите и е задължително да се знае, че то може да бъде хубаво само, когато е направено от майстор и е младо. Специалистите от ХЕИ дори предупреждават, че почти всички домашни вина, които са изследвали, превишават няколко пъти нормата за вредни съставки.

Ако сте сред големите почитатели на това питие и го употребявате често, спрете се на по-високото качество, което ви предлагат био вината – при тях вредните вещества са сведени до минимум, а изискванията относно сулфитите са до 100 мг на литър и 150мг - за белите и розе сухите вина. В Европа се предлагат вина с не повече от 25-30 мг сулфити на литър. В Италия, край Парма, където е силно развито био земеделието, се правят вина изцяло без сулфити. Дори в България има отделни изби, в които тези вещества се използват не като добавка във виното, а за измиване на съдовете- за поддържане на максимална стерилност. Вината им са значително по-скъпи, но поне ви гарантират качество, а относно алкохола, то наистина е необходимо.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
· На тази дата: "Изобретено" е шампанското
· Как да направим плато сирена?
· Класически горещи напитки за студените зимни дни
· Свежи летни коктейли с розе
· Тайните на домашната лимонада
· Откровено за майчинството между митовете и истините, които никой не признава
· Защо майките трябва да слушат единствено бебето и инстинкта си?
· Еднообразие във връзката или еднообразие в ежедневието?
· Изследване установи колко часа сън са нужни за идеална почивка
· Морковите и доматите са по-полезни сготвени
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Тази подправка намалява нивата на холестерол
· Хемороиди – от какво се получават?
· 23 май - Световен ден на кръводарителя
Неделя
3
Юли 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Зимно меню за здрави хора
Зимата е такъв сезон, в който хем хапваме повече, хем трябва да пазим имунитет и да не качваме много...
Малината – вкусен плод и билка
Хапвайки една-единствена малина, ние слагаме в устата си множество миниатюрни плодчета, всеки един от...
Хиперактивното и мудното дете - как да им помогнем
Сигурно сте виждали някое от тези деца, за които казват, че са като „на пружина“ - те просто не спират...
Следпразничен детокс
Как да помогнем да организма да се възстанови след обилното празнично похапване ? Детоксикацията на...
Храните, които са виновни за лошото ни настроение
Кафето, черният шоколад и дребните безкостилкови плодове са сред храните, които правят хората щастливи,...
Как веганството започва да променя живота ти
Ако се замисляш за това, как веганстстово би променило живота ти, значи той вече се променя. Това е повече...
Шумът в големия град
В течение на целия ден ние сме под въздействието на различни звуци. Всеки един от тях ни оказва влияние...
Защо някои хора реагират на стреса със...сън
Когато аз и мъжът ми се скараме, разменяме гневни реплики, отдръпваме се в различни стаи и изчакваме...
Мизофония - когато дразнещите звуци причиняват болка
Дразните ли се от определени звуци? Като тежко дишане, сърбане, хъркане, щракане на химикалката? Специфични...
Митове и факти за кръводаряването
Световният ден на доброволния кръводарител се отбелязва всяка година на 14 юни - рождения ден на Карл...
Забавен метаболизъм - причина за наднормено тегло
Една от най-честите причини за наднорменото тегло и неефективните диети е забавената обмяна на веществата....
Следите остават 
Всеки се опитва да остави следа след себе си. Колкото и тривиално да звучи. Често си мислим, че за да...
Без отпуск тази година? Станете турист в собствения си град
Ако вие сте от тези щастливци, които нямат голям или никакъв годишен отпуск, трябва ви спешно идея как...
Аеробните занимания
Днес все повече фитнес и танцови клубове предлагат разнообразие от дейности и лутайки се из списъка трудно...
Средиземноморската диета – щастие за цял живот
Нека първо започна с това, че макар да е добавено думата диета, всъщност Средиземноморската (наричана...
Компостът - еко земеделие чрез отпадъци
Известно е, че боклукът ни се дели на 3 основни групи – хартия, стъкло и метал. Разделното сметосъбиране...
Защо да хапваме мед вечер преди лягане?
Няма съмнение, че медът е една от най-здравословните храни на планетата. Неслучайно е наричан „течното...
Черна ряпа като лекарство и полезна сезонна храна
Черната (испанска) ряпа често е пренебрегвана заради лютия си вкус и ограничените начини да се консумира...
Фурмите - сладкият и здравословен дар на Ориента
Фурмите са изключително ценен и полезен плод, един от най-древните, познати на човечеството. Корените...
Когато вещите се превърнат в цел
„По дрехите посрещат, по ума изпращат“. Вярно, облеклото и вещите говорят много за нас. Те са първото...
Чай за тонус и здраве
Едно проучване твърди, че всяка секунда по света се изпиват около 25 000 чаши чай, което като се замислим...
Как неправилното хранене застрашава децата през 21 век?
"Децата не просто трябва да получават достатъчно храна, те трябва да получават здравословна храна." -...
Вечната женска конкуренция
Свикнали сме да мислим за мъжете като за състезателния пол, но все повече съвременни изследвания обръщат...
Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
Грейпфрутът е тропически цитрусов плод, богат на хранителни вещества, антиоксиданти, фибри и Витамин...
Тестът АПГАР
Целият ни живот е белязан с различни по значение и видове оценяване и тестове. Обикновено се започва,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook