Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

От Могилово до Нова Зеландия. Българска изба произвежда вино на другия край на света



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
През миналата година българската изба Мидалидаре стартира поредното си приключение, когато реши да произвежда вино, не само в България, но и на другия край на света – в Нова Зеландия. Избата избра най-доброто от региона, а именно - Совиньон Блан и Пино Ноар. Наемат лозя в регионите на Марлборо (Marlborough) и Централно Отаго (Central Otago), които се славят с най-качественото грозде. Вината се произвеждат от винарския екип на Мидалидаре в споделен капацитет от винарната Алън Скот (Allan Scott) и се бутилират в база с най-висок клас оборудване.

„Идеята да създаваме вино в чужбина се роди от желанието ни да опитаме нещо различно и предизвикателно, да усъвършенстваме уменията си, да придобием нови знания. Нова Зеландия е логичен избор за Мидалидаре по ред причини. През годините целият екип от винари е работил в Нова Зеландия и сме пренесли голяма част от опита си и в България. Имаме добри познания за региона, тероара и спецификите на винопроизводството там, както и много контакти и приятели. Голямо предизвикателство е провеждането на две кампании годишно, тъй като гроздоберът в Нова Зеландия започва с българската пролет. Макар и на другия край на света, открихме много сходства с тероара на Могилово, вдъхновяваща природа и разкошни лозя. Пристрастията ни към Совиньон Блан отвеждат право към Марлборо – световно призната област в производството на този сорт. Винопроизводството в България все още трудно пробива път към меджународните пазари и вино от Нова Зеландия, произведено от български винари не само би обогатило портфолиото ни, но ще спомогне за международното популяризиране и разпознаваемост както на Мидалидаре, така и на българското вино като цяло“, споделят от избата.

„Изборът ни също не е случаен, Марлборо е най-важният винен регион в Нова Зеландия. Той е особено известен със своите мощни и пикантни бели вина, произведени от Совиньон Блан. Три са основните подрегиони на Марлборо: долината Уайрау (Wairau Valley), Саутърн Валейс/Южните долини (Southern Valleys) и долината Ауатери (Awatere Valley). Лозето, което избрахме - Крейглокхарт - се намира в Уайхопай - защото е лозе, което познаваме отдавна и смятаме, че най-силно изразява тероара на Марлборo” допълват от Мидалидаре.

Midalidare New Zealand Marlborough Sauvignon Blanc: вино с пищни аромати на лайм, касис и морски бриз ще бъде налично на българския пазар в края на годината, в ограничени количества.
Виж още статии за:   Любопитно · Виното ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
· На тази дата: "Изобретено" е шампанското
· Как да направим плато сирена? (видео)
· Япония триумфира над Франция на Световното първенство по сладкиши (снимки)
· Метеопрог за планиране на почивката
· Тиквата като символ: Изкуство и Традиции
Виж още статии за:   Любопитно · Виното ·
Понеделник
10
Февруари 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
7 юли - Европейски ден на шоколада
На 7 юли се чества Европейския ден на шоколада. Датата е избрана, защото на този ден през 1550 г. е доставена...
"Бъди звезда и сияй!" - коледното послание на Чарли Чаплин към дъщеря му Джералдин
Мое момиче, Сега е нощ. Една коледна нощ. Всички невъоръжени войни в моята малка крепост заспаха....
Коледни пости - Ден 3:
Отново на пазар, една бърза пица и малко за смисъла на храната
Вечерята мина триумфално! Всички бяхме доволни от това в чиниите. Само че хапките станаха мааалко сурови...
Естествено... като дишането - II
Е, може да не сме запалени по йогата, но пък медитацията е нещо, което си струва да се опита в този забързан...
Създадени за любов
Какво е честта пред любовта на една жена? Какво е дългът пред докосването на новородения син в ръцете...
9 май - Ден на Европа
Днес празнуваме Деня на Европа, както и победата над хитлерофашизма, и с това - края на най-голямата...
Коледни пости - Ден 21:
Преди Никулден за шараните, стръвта и настървяването.
Днес рано- рано, като заведох детето на училище се сдобих с дълго чакания шаран. След вчерашната обиколка...
Георги Марков: "Словото е животът"
"Вчера един английски филолог ме попита: „Вярно ли е, че на български можете да употребявате прилагателните...
Райското пръскало
За Райското пръскало знаех само, че е най-високият водопад на Балканите със своите 124,5 м. И толкоз....
140 години тенис в Уимбълдън
Турнирът в Лондон е най-старият тенис турнир в света и втори по дълголетие спортен турнир във Великобритания...
Напусна ни Джоко Росич
"...Аз съм отломка не от една българска мечта, а от една българска илюзия, илюзията, че с кръвта си и...
Как започват разделите?
Първо тръгва мечето, на което един ден му пада крачето, а след него и двете кафяви очета – стъкълца...
Берлин – модерен град с много история III
Берлин е задължителният вурст – онези техни наденички, които винаги вървят с гевречета. Той е и традиционната...
Човекът – хищник или тревопасно
Да, всички знаем от учебниците по биология, че човекът е всеядно животно – това е било задължително условие,...
Показаха първия „Рибен буквар“ на д-р Петър Берон (виж онлайн)
Три много ценни книги, възрожденски издания на „Рибния буквар“ на д-р Петър Берон се съхраняват в Централната...
Ърнест Хеминуей за писането и книгите
„Човек трябва до дъното на душата си да се настрада, за да напише истински смешна книга.“ Ърнест Хемингуей...
Радостта и Скръбта
Тогава една жена помоли: - Кажи за Радостта и Скръбта. А той в отговор й рече: - Вашата...
Обичай мъж, който е...
Oбичай мъж, който е добър с теб. Който ще те прегръща всяка сутрин и няма да е навик, а в сърцето...
Любимите ни цитати от Роалд Дал
„Малко глупости от време на време са наслада и за най-мъдрия човек” „В крайна сметка, гледай с отворени...
Пишмание - турският деликатен десерт
Обичате ли сладко? Не, не ви говоря за добре познатия ни и особено любим на нас жените шоколад. Става...
Изчезват ли занаятите?
Преди време една баба от нашия блок ме помоли следното: „ Ти си младо, ходиш насам- натам, я виж, дали...
Неволята - Приказка от Ран Босилек
Две момчета често ходели с баща си за дърва в гората. Веднъж баща им казал: — Деца, хайде идете самички...
Благи думи за Благовещение: "Благодаря ти...че ме научи да давам, вместо да получавам"
На Благовещение изпращам моята благодарност към моята майка Благодаря ти мамо за това, че ме научи...
Да ти рипне сърцето - задължително чуй тази версия на Хайдушка ръченица
Прекрасното на музиката е, че може да обединява хората и без думи. Усещане в сърцето, което те кара да...
Снимките на "Нешънъл джиографик" за 2015 г.
В Нешънъл джиографик не попадат каквито и да е снимки. Там се пращат милиони любителски (и не чак толкова)...
ЗНАК!
Понякога чакаме само един знак от Вселената за да получим разбиране. И ако чакаш такъв. Това Е....
След време
Ний срещаме се всеки ден почти и после отминаваме се неми. Това ли бяха нашите мечти? Къде са вече...
Медалите за Норвегия в Пьончан - медали за норвежкото образование
Зимните олимпийски игри в Пьончан доказаха колко велика спортна нация е Норвегия - скандинавската страна...
Всяка празна бутилка вино...
Всяка празна бутилка вино е пълна с интересни истории. Усмивки с Hera.bg...
Любими стихове за зимата
Зимна вечер Навън е вятър, тъмно, влажно. Дъждът плющи във нощний мрак и сякаш някой там челяк в...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook