Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Естествено пенливото вино е с нас при всеки празничен повод. Празненствата на Нова година не минават без него. Има ли специфични особености пенливото вино при отварянето, наливането и поднасянето и каква компания предпочита то, това е част от етикета на виното и всеки любител би следвало да познава някои правила.

Не всяко пенливо вино е шампанско. Шампанско може да се нарече само пенливото вино, произведено в едноименната област във Франция. Това наименование е защитено със закон. Всяка страна има свое име, с което обозначава пенливите вина. Според нашите закони за спиртните напитки. Пенливото вино е категория от т.нар. "шумящи вина", другата категория е искрящи вина. Разликата в двете вина е в атмосферите на налягане - пенливите вина са с минимум 3 атмосфери газировка, а искрящите - до 2,5 атмосфери. И при двата вида газировката може да е получена при естествената ферментация (естествени искрящи и пенливи вина) и да е добавена по-късно (искрящи-газирани и пенливи-газирани вина).

Пенливите вина са тези, които са по-разпространени и предпочитани при празнични поводи, затова се спираме на тях.


Пенливото вино трябва да е добре и постепенно охладено преди поднасяне, най-добре при темепретура от 6-8 градуса в специален съд за охлаждане на вино. Рязкото разлика в температурата ще навреди на аромата на виното.

То задължително се поднася с кърпа, тъй като мократа бутилка се пързаля в ръцете, а знаем, че предстои процедурата по отварянето, за която е добре всичко да е сигурно. Избършете добре бутилката преди отваряне.

Чашите, в които се сервира пенливо вино, са тънкостенни, високи и тесни, за да се запази газировката колкото се може по-дълго. Измийте ги и ги полирайте добре. Красотата на балончетата трябва да изпъкне, а не остатъци от варовик или пръсти.

Махнете металната кошничка, задръжте бутилката под наклон 45 градуса и не насочена към човек. През цялото време палецът е на тапата, за да не се случи инцидент и тапата да нарани някого. Налягането никак не е малко за такова тясно гърло.

Задръжте тапата неподвижно и започнете леко да въртите бутилката, както е под наклон, обратно на часовниковата стрелка. Трябва да се чуе звук "пссс", а не "пук". Това означава, че виното е отворено възможно най-безопасно и по етикет.

Чашите се наливат отново под наклон, за да има минимално количество пяна. В никакъв случай не трябва да има фонтани, пръскане и разливане. Ако остане от пенливото вино, бутилката се затваря с тапа и може да престои най-много 3 дни. Ако виното е качествено, може да сготвите с него риба, пиле или морски дарове.

Много хора не харесват пенливите вина, защото са сладки и от тях се подуваме. Нищо общо с тях самите - просто не знаем как да ги поднасяме.


Пенливото вино е бяло вино и също се дели на видове като него - сладко – doux, полу сухо – demi-sec, сухо – sec, екстра сухо – extra sec, почти изцяло сухо – brut, изцяло сухо – extra brut, натурално сухо - brut nature. Правилата за белите вина важат и за тази класификация.



По правило пенливите вина се сервират с ордьоври, плодове, леки десерти, морски дарове. Каквото и да сложите, важното е да е леко за стомаха, защото игривите балончета създават трудности на храносмилането. Макар и уж сладко и леко на вкус, пенливото вино си е достатъчно алкохолно и 2-3 чаши могат да завъртят главата съвсем прилично. Така че пийвайте, вдигайте празнични наздравици, но следете и за храната.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· С какво още да поднесем виното?
· Правила на модерния (и не само) етикет
· Къде са ни чиниите?
· На тази дата: "Изобретено" е шампанското
· Как да направим плато сирена?
· Свежи летни коктейли с розе
· Класически горещи напитки за студените зимни дни
· Тайните на домашната лимонада
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· "Живот и здраве, живот и здраве"
· Психолози: Предновогодишна депресия не съществува
· Щастлива да е новата 2020 г., приятели!
· Каква пералня да избера - някои новости, които е добре да знаем
· Нов живот за балкона? Толкова е лесно
· Разчупи езиковите бариери с моментален преводач Vasco Translator M3
Петък
2
Декември 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
10 август - св. Лаврентий, покровител на готвачите
На 10 август честваме Свети Лаврентий, който е патрон и закрилник на готвачите. За първи път празникът...
Очарованието на винтиджа
Френската дума „винтидж” съвсем буквално означава отлежало вино от изключителна реколта грозде. Тя обаче...
Куче - пазач за детската стая
Не, не тук не става дума да си вземете някой огромен страховит звяр да опази вашите деца от някой лош...
17 септември - Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София
На 17 септември църквата почита паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов и отдава почит...
Цветовете на 2016 г. - розов кварц и спокoйствие
Институтът за цветовете Pantone е избрал своя официален цвят на 2016 г. Напомням, че това е най-големият...
Как да направим: Мартеница - подкова
Представям ви една идея за мартеничка - подкова. Тя е голяма и затова е подходяща за закачане в дома...
18 октомври - св. великомъченица Злата Мъгленска
Света Злата Мъгленска живяла по време на турското робство в България. Почита се на деня на нейната мъченическа...
Есенно разчистване на гардероба
Септември месец е първият месец след летния период, който има буквата „Р” в името си. Според народните...
Марсала - цветът на 2015 г.
Всяка година престижният институт "Пантон" (Pantone Color Institute) обявява кой цвят ще властва през...
Направи си сама... бижу 
Дизайнерско, оригинално, специално изработен модел, лимитирана серия – все изрази, които означават едно...
Света Варвара
На 4 декември отбелязваме света Варвара. Родена в знатно семейство, тя приема християнската вяра. Това...
Приветлив ли е домът ни?
Домът е нашата крепост, но и място, което понякога се налага да покажем и на другите. И със сигурност...
43 идеи за декорация на дома с фолио
Иска ли ли сте да разкрасите дома си с някакъв мотив? Е, фолиото, може да се окаже една алтернатива на...
Как да си ушием: Ръкохватка
Въпреки навлизането на силиконовите ръкохватки за горещо тези от плат все още са най-често употребявани....
Да загубиш домашен любимец
Ако не ти се е случвало, няма как да знаеш за какво става дума. Който има домашен любимец, може да предположи...
Мартеничка от плат - цвете
Предлагам ви една идея за интересна мартеничка от плат. Единствено, остава да си намерите подходящ такъв....
Правила на модерния (и не само) етикет
Мислим си, че живеем във време, в което всеки си прави, каквото си иска, и вече етикет не съществува?...
Да подготвим семена от летните плодове и зеленчуци
Обичате да хапвате плодове и зеленчуци, нали? Да, аз също. Вкъщи вече е малка ботаническа био градина,...
Теория и практика на доброто парти - II
Хапване и пийване – ако партито е „на крака”, храната да е шведска маса и определено не бива да насища,Нека...
Сурва, Сурва година
Сурвакането е български обичай, запазен през вековете, който се извършва в първите часове на Новата година...
Великденски яйца за декорация
Здравейте! Искам да участвам в конкурса за най-красиво великденско яйце и Ви изпращам снимки. Това...
Да изберем най-подходящите пердета
Пердетата внасят в дома ни мекота и топлина, която някак не усещаме ежедневно, но забелязваме, когато...
За здрав и здравословен сън - променете спалнята си
Спалнята е едно от най-важните помещенията в дома, защото на практика там прекарваме най-много време,...
Имените дни
Зимните месеци са времето, наситено с най-много именни дни. И това е естествено за някогашния живот на...
Мартенички - помпони
Винаги съм правила лично мартениците за близките ми хора. Самото усукване на белия и червения конец и...
Здравословното пестене
Всички искаме да спестяваме (поне малко), но не всеки успява. Да не кажем, че за някои хора това си е...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook