Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Червени яйца за Великден с естествен цвят от природата



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Тази година Велиден като вътрешно празнично изживяване пое по нова посока за мен. В търсене на козунак попадах само на пакетирани, които имаха много повече от основните съставки, включително няколко стабилизатора и консерванта, а като изключително предимство бяха тези с "истински яйца и захар", за млякото дори не гледам. От фурните около мен опитвах само глетлив козунак, който залепва на небцето. И така реших да омеся за първа година домашен козунак. И репетицията с мъфинките се получи превъзходна. Приех го като поощрителен знак.

После започнах да се оглеждам за бели яйца, защото исках да опитам прословутия декупаж, обиколих близките магазини, не намерих. Свършили за два часа, осведоми ме услужливо в магазина една баба, от онези, които са в час с всяка промоция и с всяка специална оферта по Никулден, Великден и Коледа. Вкъщи ме чакаше изненада, която окончателно ме довърши и заради нея Великден се случи много по-различен от други години.

Мъжът ми работи като търговски представител и имал този ден работа в едно село, клиентите били българи - етнически турци. След свършената работа и малко сладки приказки, го изпратили с 16 домашни яйца и думите:

Християните нали боядисвате червени яйца за Великден, ето ти от нашите, да зарадваш жената и да не купувате.


Като половината от тях събрала пред очите му от полозите на кокошките, да не се усъмнил, че са пресни. Той смаян благодарил и така – 16 яйца, без печати, със всички несъвършенства на домашното производство, уютно прибрани в кутия от маратонки, гушнати в мек талаш се озоваха у нас. Дар от напълно непознати, турци при това. Същата вечер си говорехме с него, как

там, където политиката не се меси в главите на хората, има толерантност, Курбан Байрям и Великден се празнуват с еднаква тържественост и почитание.




И това е историята на нашите яйца за Великден. Предавам се пред неведомите случвания в подготовката, ще уважа докрай тази необикновеност и ще подходя по различен начин към Великден. Малко по-смирено и кротко, по-малко гордост и показност.

Днес суетата и нашето его вземат превес и опорочават в известна степен смисъла на празника. А той е, че душата, голата човешка душа, се радва и благодари за това, че някой се е жертвал за нейното спасение. И го прави с обреди, които са точно толкова важни, колкото да стъпи празникът върху делничната си основа, но не повече. Със суровини, които са били истински лукс, празник своеобразен на трапезата. В опит да се върнем малко назад в традицията, да си спомним простотата на истинското, реших да боядисам по-голямата част от яйцата си само в червено. Така, както баба правеше – точно 40 червени яйца за всеки ден странстване на човешката душа след смъртта.

Червени яйца с натурален цвят се постигат с люспи червен лук.


Ако искате нюанси – сложете в различни съдове и люспи кромид лук, по-възможност селски, от онзи с по-сплесканите глави, който люти повече. Ако имате различен цвят яйца, особено домашни, отново ще има повече цветове.

Важно! Всички яйца, особено домашните, се измиват много внимателно с топла вода, сапун и гъба. Подсушават се и се оставят да се стоплят на стайна температура.

Единственото, което ви трябва за естествено червени яйца

Една шепа люспи червен лук за около 10 яйца, 2 с.л. ябълков оцет на 1 л вода.



Слагаме люспите и оцета да заврат във водата. По-добре е съдът да е с дебело дъно. Има значение после.

Като поврат 5 минути, изключваме котлона и оставяме отварата напълно да изстине. Целта е температурата на течността и на яйцата да се уеднакви напълно, за да не се напукат яйцата.



Слагаме яйцата в тенджерата при люспите и слагаме отново на котлона. Варим по правилата против напукване – не на най-силна степен. Люспите ще изиграят ролята на тензуха при варенето и ще омекотят дъното на тенджерата.

Варим 10 минути за твърдо сварени яйца след завиране като гледаме много да не бъркаме с лъжица и да проверяваме, защото тя издрасква боята по яйцата.



С варенето ще забележим, че люспите вече са напълно прозрачни, водата – наситено червена, а цветът постепенно се предава на яйцата.



След като сварим, оставяме да се изцедят не в чиния, може в кора за яйца, за да не останат овални петна. Стичането на боята прави малки локвички, които оставят петна.

Цветът е наситено червен, моите яйца са в различни естествени нюанси, но ако са бели – ще е още по-ярък.



Оставих другата половина яйца за радост на децата да ги шарят, но и двете получиха първо малко червено кръстче по челото и майчина благословия. И колелото на поколенията се завъртя във вечния кръг зима-пролет, смърт-живот, радост-скръб. Връзката между долната и горната земя, между лявото и дясното се начерта и направи другия свещен знак – кръста.
Коментари
2016-04-29 #1
Нина
Направих ги, станаха чудесни. Благодаря за споделеното.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· На Велики четвъртък е била Тайната вечеря и боядисваме яйцата
· Боядисване на великденски яйца с ориз
· Боядисване на яйца с восък и с естествени боички
· Да превърнем балкона в нашето магическо убежище
· Защо да започнем рано с коледната украса?
· Великденски идеи за декорация и боядисване на яйца
· Торта със стар козунак без печене
· Започва Светлата седмица
· Велика събота
· 4 март - Православната Църква чества Св. Герасим Йордански
· Минимализъм през Коледа
· На тази дата: Световен ден на морето
· Как да: Почистим телефона си, за да се защитим от зараза с коронавирус?
· 10 март - св. мчк. Галина
· Как да намалим боклука - съвети от кухнята
Понеделник
14
Юни 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Лов на Вещи - I
Случвало ли ви се е да ненамирате място за една чаша на кухненския плот или за дреха в гардероба? Или...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 36
Ден 36 от Коледните пости. Последният ден, в който ви разказвам какво постим у дома. Да, до края на Коледните...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 35
Коледни пости ден 35. Миналия петък, както ви споделих, се наложи да опитам разни недотам постни неща...
Идеи за детската стая, когато децата са три
Ако сте сред тези щастливци, които имат три деца, знаете също много добре колко важно нещо е пространството....
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 32
Ден 32 от Коледните пости. По време на постите, когато човек не е свикнал с този начин на хранене, вероятно...
Последователните стъпки на ремонта - I
Ако сте запланували ремонт през тази година, именно сега е най-подходящото време да му дадете старт....
Днес празнуваме Деня на бащата
Десетки страни по света отбелязват в третата неделя от юни Деня на бащата. Това е изцяло светски празник,...
Правила на модерния (и не само) етикет
Мислим си, че живеем във време, в което всеки си прави, каквото си иска, и вече етикет не съществува?...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 31
Ден 31 от Коледните пости. Снощи приготвих яхния от зелен боб за момчетата. Аз бях на фирмено парти,...
Теория и практика на доброто парти - II
Хапване и пийване – ако партито е „на крака”, храната да е шведска маса и определено не бива да насища,Нека...
Цитруси в саксия – размножаване и добив на плодове
Размножаване Можете да се сдобиете с цитрусово дръвче по два начина. Първият и по-удачният е вкореняването...
Защо от загубата на домашен любимец толкова ни боли?
Хората, които нямат домашен любимец, често не разбират мъката на другите, когато се случи тяхната животинка...
Ароматизаторче с липа
Лято е и аромат на липов цвят се носи из въздуха. Ако живееш на улица с липи и спиш на отворен прозорец,...
Системата FLY LADY – щастие и чист дом II
Огнищата на хаоса, които се изграждат чрез натрупване, са наречени горещи точки. Оставяте касовата бележка...
Място, място и още място за... дрехи
Кое е това, което никога не достига в една къща, освен парите, разбира се. Мястото. Дали за желаната...
Щастлива да е новата 2020 г., приятели!
С времето нещата, които си желаем, за себе си, за близките ни, стават все по-малко и все по-клиширани....
Направи си: Тиква - фенер за Хелоуин
Подобно на Свети Валентин и Хелоун за нас е "вносен" празник. Въпреки това, с всяка изминала година последователите...
17 септември - Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София
На 17 септември църквата почита паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов и отдава почит...
Мратинци, Вълчи празници
На места в Западна България на 14 ноември се отбелязват Мратинци, Мратиньок - останали от езическата...
"Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист?"
Светите отци учат: "Преди всичко примири се с врага си, като му простиш от сърце; като видиш беден...
Цветовете на 2016 г. - розов кварц и спокoйствие
Институтът за цветовете Pantone е избрал своя официален цвят на 2016 г. Напомням, че това е най-големият...
Тодоровден
Тодоровден е един от първите пролетни празници в народния календар. Отбелязва се в първата събота след...
Постни арменски сармички
Ако са ви омръзнали обичайните рецепти за лозови сърми и искате да опитате нещо ново и все пак традиционно...
Домошари по душа
Какво правите, когато натовареният работен ден най-после свърши? Как и къде прекарвате вечерите си......
Какво ви „казва” домашният любимец?
Схващането, че животинките не могат да говорят не е съвсем вярно. Те, също както нас – хората, използват...
Ремонт у дома
Причините поради, които хората се решават на ремонт, биват различни – едни си купуват жилище и искат...
Коледните пости
След Коледни заговезни от 15 ноември (до 24 декември включително) започват Рождественски пости или така...
Пленителната красота на една 144-годишна уистерия
Огромна уистерия расте в парка на гр. Ашикага, префектура Точики, Япония. Дървото, по-скоро - храст,...
Петковден - Традиции и обичаи на българите
На Петковден – 14 октомври, църквата почита Света Параскева или още наричана Света Петка. Този ден обаче...
Осветлението у дома
Макар че често е подценявано, осветлението е един от главните елементи на интериора. Подходящата светлина...
Летен бриз в интериора
Лятото не е просто название на сезон. То е страст, виталност, състояние на духа. Все по-често се отплесваме...
Идеи за празничната трапеза
Празничната трапеза на Коледа и Нова година не може да е като всяка вечер. Дори и да сме семейството...
Здравословното пестене
Всички искаме да спестяваме (поне малко), но не всеки успява. Да не кажем, че за някои хора това си е...
Играчки за елха от самосъхнеща глина
Цялото семейство може да се включи в направата на тези играчки за елха от самосъхнеща глина. И ако в...
Сушени лимони
Сушените лимонови резени можете да използвате за декорация на дома, свещи, подаръци, картички, коледната...
Да си наемеш чистачка у дома
Да наемеш жена, която да почисти у дома или да се обърнеш към фирма за професионално почистване вече...
Свободното време - за какво харчим парите си и как да спестим
Днес харчим повече за свободното си време повече, отколкото когато и да е било. Мислите ни, мечтите ни,...
Коледна питка с паричка
В последните години много мои познати ми споделят, че баницата с късмети, която е характерна за първите...
Масата у дома
Mалка част от дамите днес посещават коктейли и гала вечери или иначе казано места, в които етикета от...
Рожденият ден на вашето дете
Рожденият ден е най-вълнуващото събитие в живота на едно дете. Обградено от роднини, приятели, получава...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 11
Ден 11 от Коледните пости. За снощи бях приготвила супа от кафява леща за момчетата, но аз дояждах и...
Трифон Зарезан
Свети мъченик Трифон е роден в Камсада, Фригия (Мала Азия) през 227. Земите се смятат за една от прародините...
Успение Богородично
На 15 август (28 август, по стар стил) по стара българска традиция се празнува Голяма Богородица или...
Как да направим: Биоградина на терасата
Най-сигурният начин да знаем каква е храната ни, е като я отглеждаме сами. За тези, които разполагат...
Вътрешният свят на матрака - I
Кой матрак е по-добър - пружинният или латексовият? За всеки ли е подходящ екологичният пълнеж от люспи...
Кой празнува на 1 октомври?
Първият ден на октомври е ден, в който се отбелязват различни специални дни. 1 октомври е Световен...
Направете Коледата си различна
Омръзнала ли ви е Коледа? Сега ще си кажете "що за глупав въпрос!" Да, наистина. Как може да ни омръзне...
Уют и пространство в малкия дом
Когато пространството в дома ни е ограничено, постигането на уют се превръща в трудна задача. Интериорът...
Св. мъченица Ирина - 5 май
Света мъченица Ирина е много почитана в древна Византия и Ирина днес е едно от най-разпространените гръцки...
Топлият интериор през студената зима
Студът през мрачните зимни дни прониква не само в телата ни, но и в душите ни. Заедно с температурите...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook