Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Невероятни приложения на сока от киселите краставички



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Киселите краставички са любим деликатес. Хрупкави корнишонки, пикантни, свежи - зимнина за всяко време на годината, защото участват в толкова много рецепти. Ако бъдат приготвени правилно, естествено ферментирали, те могат да бъдат дори полезни, освен вкусни. Сокът на марината им може да бъде използван, и то по много оригинални и вкусни начини.

За дресинги на салати. Ако искате да овкусите и подкиселите салатата си, сложете 2-3 с. л. сок от краставички към обичайния дресинг - мазнина, киселина, сол, подправки. Гаранция, че никой няма да познае тайната съставка (ако не прекалите с нея, разбира се) и тя може да стане ваша запазена рецепта за дресинг.

За мариноване на месо. Сокът на киселите краставички е достатъчно пикантен и кисел, за да послужи за марина на месото, особено пилешкото. То омеква и става още по-крехко. Смесете с обичайните подправки, с малко мазнина, скилидки чесън, клонки розмарин, които да отстраните после и оставете месото да покисне добре.

За овкусяване на риба. Вместо лимонов сок - сок от кисели краставички. Отива отлично на по-мазни риби. Изненадайте гостите си и само установете как добре пасва този по-различен и все пак възкисел вкус на по-тежките риби. За бяла рижа е добре да разредите сока или да го смесите с лимонов, защото има вероятност да оцвети и да затъмни белия цвят на рибата.

За коктейли. Експериментирайте към Блъди мери - сок от кисели краставички и малки парченца на стреличка към коктейла. сокът отива и на коктейли с текила. А ето и рецепта за коктейл Pickletini (от англ. ез.: pickle - кисела краставичка), аналогичен на доброто старо мартини.

Коктейл Пикълтини

5 части водка
1 част вермут
1 част сок от кисели краставички
парченца кисели краставички в ролята на маслинката

Разбиваме в шейкър съставките с лед и сервираме в чаша за мартини. Краставичката може да е на търкалца, нанизани на стреличка, може и да е ефектно нарязана в единия си край на лентички и да се остави цяла в чашата.

А сега съвсем сериозно - сокът от краставички е полезен, ако е приготвен по принципа на естествената ферментация. От тук следват също няколко приложения:


"Рециклирана" туршия. След като изядете краставичките, нарежете зелени доматчета, по-едри парчета зеле, морков, карфиол и ги накиснете добре в буркана. Затворете и оставете в хладилника. Постепенно те ще започнат също да ферментират. Няма да е точно вкус на туршия, но ще е интересен и една идея - полезен.

Напитка за спортуващи. В сока от кисели краставички има минерали и електролити, няма захари и калории, леко солен е, което позволява задържането на солите в тялото. Ето защо този сок, разреден с вода, е идеален за спортуващи в зала или на открито. Натурален вкус, никакви химии и добавки.

За подкиселяване на супа. Моята прабаба затваряше в буркан зелени джанки и правеше успа от тях. Сокът слагаше на мазни супи като овнешка. Ако си падате по този тип вкусово съчетание, не изхвърляйте сока и смело слагайте 2-3 с. л. към гъсти и мазни супи.

И така, не бързайте да изхвърляте сока от празния буркан, а го използвайте. Нищо не губите, но може да усвоите нова кулинарна тайна.
Коментари
2020-08-16 #1
Диан
То си е като зелева чорба, само че от краставици. Който , като мен, обича солено и кисело , си го пие.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Конфитюр от грозде
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Сладко от боровинки
· Лято е, но да не се отпускаме
· Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
· Как да избегнем настинката в преходния сезон? 5 безценни съвета
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Отървете се от бъркотията по пода! Или как да изберем мебели за съхранение на играчки
· 6 идеи как да пазарувате по-евтино
· Как да изберете най-подходящия тип количка за вас и за вашето бебе?
· 5 симптома на дехидратация и как да се справим с нея
· Нов живот за балкона? Толкова е лесно
· Кола маска у дома - все още най-доброто решение за обезкосмяване
Четвъртък
8
Юни 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да унищожим петната
Едно малко, но набиващо се на очи петънце може да стане причина завинаги да се разделите с любима дреха....
Как да се справим с мравките
Обикновено срещата с насекоми в дома ни предизвиква писъци и суматоха. И това е съвсем естествено – природата...
Да създадем бонсай - I част
Хората винаги са смятали, че това, което им дава природата е недостатъчно и са се опитвали да променят...
Щастлива да е новата 2020 г., приятели!
С времето нещата, които си желаем, за себе си, за близките ни, стават все по-малко и все по-клиширани....
29 август - Секновение
На 29 август в народната традиция се отбелязва Секновение - хората и целият видим свят се подготвят за...
Поливане на растенията по време на отпуската
Обичайният и най-надежден начин да се погрижим за любимите растения, когато сме далеч от дома е просто...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 11
Ден 11 от Коледните пости. За снощи бях приготвила супа от кафява леща за момчетата, но аз дояждах и...
Назад към традицията и същината на Великден
„По оригинална рецепта”, „Както го е правила баба”, „Традиционна рецепта на предците ни” – тези послания...
Mалките жилища
За да се поддържа една голяма къща се изисква голямо количество топлинна енергия и електричество. А в...
Идеи за дрескод на Коледа
Всеки разбира Коледа по свой начин. За едни, тя е повод да се завърнат отдалеко, пропътувайки стотици,...
Томина неделя - Великден на покойниците
Великденският цикъл продължава с Томина неделя, неделята в края на Светлата седмица след възкресението...
Герман Градушкар
Св. Герман е Цариградски патриарх, живял през VIII в., които се прочул с непримиримия си отпор срещу...
Ремонт у дома - II
Правило 4: Предложете на бригадата да направи малко тестово задание. Например, да постави плочки на някое...
Какво да правим с великденските яйца след Великден
Независимо как сме боядисали великденските яйца, независимо колко от тях сме спасили от спукване при...
Есенни занимания за деца с материали от природата
Като чуем Валдорфска педагогика, си представяме нещо много сложно, някаква теория, която човек трябва...
Страстната седмица
След Лазаровден и Цветница, дните до Великден носят в себе си дълбок смисъл и припомнят последната седмица...
Незабравката - малко, но толкова важно цвете
Незабравката е тревисто растение (Myosotis sylvatica) от семейство Грапаволистни. Познати са около 50...
Как да изберем мебели за спалнята
Спалнята е нашето най-лично пространство, на чието обзавеждане заслужено отделяме толкова много време....
Триумфалното завръщане на тапетите
Тапетите са мъртви, да живеят тапетите! Но не тези, които помним от нашето детство – с банални шарки...
Венецианската мазилка
Венецианската мазилка идва при нас от епохите на Римската античност и Ренесанса. Тя придава индивидуалност...
Моето бюро, моята крепост - I
Бюрото място, на което прекарваме различен брой часове и от чието удобство и функционалност зависи колко...
Между сериозната връзка и Неговите неясни сигнали
Тя иска сериозна връзка, той подава неясни сигнали. Познато ли ви звучи? Много жени са се блъскали над...
Любопитни факти за 14 февруари
Любовта е във въздуха... особено през втория месец от годината! Датата 14 февруари или още Свети Валентин...
Коледни картички за родители и деца
Картичките, които сега ще ви покажем, са много лесни за изработка. Толкова лесни, че се правят и с деца....
Декорации с миди, раковини и други морски съкровища
На плажа мидените черупчици са навсякъде около нас – даже не ги забелязваме. Децата ги събират с неутолима...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook