Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Невероятни приложения на сока от киселите краставички



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Киселите краставички са любим деликатес. Хрупкави корнишонки, пикантни, свежи - зимнина за всяко време на годината, защото участват в толкова много рецепти. Ако бъдат приготвени правилно, естествено ферментирали, те могат да бъдат дори полезни, освен вкусни. Сокът на марината им може да бъде използван, и то по много оригинални и вкусни начини.

За дресинги на салати. Ако искате да овкусите и подкиселите салатата си, сложете 2-3 с. л. сок от краставички към обичайния дресинг - мазнина, киселина, сол, подправки. Гаранция, че никой няма да познае тайната съставка (ако не прекалите с нея, разбира се) и тя може да стане ваша запазена рецепта за дресинг.

За мариноване на месо. Сокът на киселите краставички е достатъчно пикантен и кисел, за да послужи за марина на месото, особено пилешкото. То омеква и става още по-крехко. Смесете с обичайните подправки, с малко мазнина, скилидки чесън, клонки розмарин, които да отстраните после и оставете месото да покисне добре.

За овкусяване на риба. Вместо лимонов сок - сок от кисели краставички. Отива отлично на по-мазни риби. Изненадайте гостите си и само установете как добре пасва този по-различен и все пак възкисел вкус на по-тежките риби. За бяла рижа е добре да разредите сока или да го смесите с лимонов, защото има вероятност да оцвети и да затъмни белия цвят на рибата.

За коктейли. Експериментирайте към Блъди мери - сок от кисели краставички и малки парченца на стреличка към коктейла. сокът отива и на коктейли с текила. А ето и рецепта за коктейл Pickletini (от англ. ез.: pickle - кисела краставичка), аналогичен на доброто старо мартини.

Коктейл Пикълтини

5 части водка
1 част вермут
1 част сок от кисели краставички
парченца кисели краставички в ролята на маслинката

Разбиваме в шейкър съставките с лед и сервираме в чаша за мартини. Краставичката може да е на търкалца, нанизани на стреличка, може и да е ефектно нарязана в единия си край на лентички и да се остави цяла в чашата.

А сега съвсем сериозно - сокът от краставички е полезен, ако е приготвен по принципа на естествената ферментация. От тук следват също няколко приложения:


"Рециклирана" туршия. След като изядете краставичките, нарежете зелени доматчета, по-едри парчета зеле, морков, карфиол и ги накиснете добре в буркана. Затворете и оставете в хладилника. Постепенно те ще започнат също да ферментират. Няма да е точно вкус на туршия, но ще е интересен и една идея - полезен.

Напитка за спортуващи. В сока от кисели краставички има минерали и електролити, няма захари и калории, леко солен е, което позволява задържането на солите в тялото. Ето защо този сок, разреден с вода, е идеален за спортуващи в зала или на открито. Натурален вкус, никакви химии и добавки.

За подкиселяване на супа. Моята прабаба затваряше в буркан зелени джанки и правеше успа от тях. Сокът слагаше на мазни супи като овнешка. Ако си падате по този тип вкусово съчетание, не изхвърляйте сока и смело слагайте 2-3 с. л. към гъсти и мазни супи.

И така, не бързайте да изхвърляте сока от празния буркан, а го използвайте. Нищо не губите, но може да усвоите нова кулинарна тайна.
Коментари
2020-08-16 #1
Диан
То си е като зелева чорба, само че от краставици. Който , като мен, обича солено и кисело , си го пие.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Божествено лесен мармалад от кайсии
· Конфитюр от грозде
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· Есенната умора + 5 стъпки да се справим с нея
· Лято е, но да не се отпускаме
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Отървете се от бъркотията по пода! Или как да изберем мебели за съхранение на играчки
· 6 идеи как да пазарувате по-евтино
· Как да изберете най-подходящия тип количка за вас и за вашето бебе?
· Полезни съвети как да се предпазим от горещините
· 5 вкусни и освежаващи безалкохолни коктейли за лятото (рецепти)
· 5 симптома на дехидратация и как да се справим с нея
Четвъртък
7
Декември 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Да обичаш на Коледа
Някои Коледи се помнят вечно. И нищо не е в състояние да ги изтрие от миналото. Празникът, който помниш...
Избор на тиган: в какво да пържим - I
Достатъчно е да надникнем само в някой по-голям магазин за битови потреби, за да се удивим от големия...
В разгара на летния сезон - кои са безопасните надуваеми съоръжения?
Глобален доклад на Световната здравна организация (WHO) посочва удавянето като третата водеща причина...
Украшение за дома: Коледни свещи
Очарованието на Коледа се крие в декорацията, която сме приготвили със собствените си ръце – украшения...
Между сериозната връзка и Неговите неясни сигнали
Тя иска сериозна връзка, той подава неясни сигнали. Познато ли ви звучи? Много жени са се блъскали над...
Да боядисаме яйцата с лепящо фолио
Миналата година ви показахме как да боядисаме яйцата на Велики четвъртък с хартия или памук. Представихме...
„Климатът” у дома
Почти 90% от денонощието, а през зимата дори повече, прекарваме в затворено помещение. Затова качеството...
Детските мебели: да изберем най-добрите материали
Детските мебели привличат вниманието ни със свежите си цветове, закачливи щампи и приказен дизайн. Но...
Коледното дърво между традицията и съвременния интериор
От символиката на коледното дърво сякаш е останала само детската радост около украсяването с шарени играчки...
Коледни печати от плодове и зеленчуци
За да си направим коледни печати не е задължително да ги купим от скъп магазин за художнически материали....
Замърсителите, които не съобразяваме в бита
Всички знаем за големите замърсители на околната среда - промишлеността, транспортът, неразумната консумация...
Избор на тиган: в какво да пържим - II
Незалепващо покритие Повечето домакини предпочитат да използват тигани с незалепващо покритие, защото...
Коледната трапеза - начин на употреба
Украсихме елха и дома си, купихме или направихме подаръците за обичните ни хора време е да обърнем погледа...
Света Екатерина
На 24 ноември празнуваме Света Екатерина. Имен ден имат всички, носещи името на светицата - Екатерина,...
Многократно срещу еднократно
В моето детство вещите бяха за продължителна употреба, по възможност за цял живот. И това важеше за абсолютно...
Да кажем дружина: "Да бъде!"
Събрали се сабор, табор, момци, все коледари. Де рано ранили, де късно къснилипо тез кални друмища. Те...
Приветлив ли е домът ни?
Домът е нашата крепост, но и място, което понякога се налага да покажем и на другите. И със сигурност...
Съвременният интериор
Днес в интериорния дизайн повече от всякога се използват елементи характерни за различни култури и епохи....
Да си ушием: Бебешка пелена
Творчеството в жената намира истински пристан щом стане въпрос за деца. Въображението ни има хоризонт...
Честита Баба Марта! - I
Предполага се, че след като идва от обагреното в ханска кръв кълбо на прабългарите, червено-бялата нишка...
Коледни Заговезни и свети апостол Филип
Коледни заговезни или заговелки се нарича денят преди Коледните пости - 14 ноември. Той се смята и за...
Когато нямаше Коледа
А имаше време, когато нямаше Коледа … Не съвсем, но поне не официално. Православната църква си отбелязваше...
Възможен ли е животът без боклук?
Американката Лорън Сингър (Lauren Singer) живее вече две години без да произвежда боклук (Zero Waste)....
Сирни Заговезни
Сирни Заговезни е празник, разпространен в цяла България. Наричан е с различни имена - Сирници, Сирни...
Разчупи езиковите бариери с моментален преводач Vasco Translator M3
Нека бъдем честни – повечето от нас са попадали в ситуация където езиковите ни познания не са били достатъчни...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook