Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кратуните - незалязващ чар и практичност за бита



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Наскоро ни подариха малки кратунки и децата ме попитаха стават ли за ядене, служат ли за нещо. Започнах да обяснявам, че кратунките имат дълга история в нашия бит и народно творчество дори и са били много по-важни, отколкото са сега - за ефектна есенна декорация и битово настроение в интериора. Бяха очаровани, че те действително са служели за нещо, но ето такива случайно попаднали в умовете им мисли са чудесен повод да разкрием нещо повече за бита на тогавашните хора.

Кратунките, които са ползвали българите, основно два вида Cucurbita var. ovifer (дребните, обикновено жълто-зелени, които стават бледоръждиви) и Lagenaria (по-едрите, бледозелени, които стават бледоохрени), са вид декоративни тикви, които не се ядели, както и сега. По видове и фасони те са много, но тези се оказват най-практичните. Обикновено са ги сеели край стобори и греди, край порти и плетища, защото това е увивно растение, което се развива най-добре, когато има добра опора и има възможност плодовете му да висят и съхнат във въздуха.

Както всяка тиква, и тази не изисква особени грижи. Важен моментът на правене на разсад и ъсответно - разсаждането през пролетта, но може да се сеят директно в земята, стига температурата на въздуха трайно да минава 18 градуса - обикновено през май. Непретенциозните растения били почти напълно забравяни през усилното лято, но есенно време, когато зимата наближава и започва да се обира градината до листо, те вече започвали порядъчно да изсъхват и народът е сещал за многобройните им приложения.

Големите кратуни са се използвали за глава на бостанското плашило, което е разгонвало свраките от лозето. Семената вътре допълнително дрънкат, а плашилото е леко и се върти свободно.

След като изсъхнели, кратуните се изрязвали според целта - отгоре, където отворът е много малко или по-долу - където става по-широк и са служели за съхранение на сухи провизии - самата кратуна е проветрива и така боб, леща, сухи подправки и др. не са мухлясвали.

По малките кратунки са се изрязвали малък отвор и така служели за загребване и отмерване с точна мярка, както и за пиене на вода. По-удобни за били от глинените съдове, защото са по-леки и ако се счупят, няма да голяма загуба.

Големите кратуни могат да служат за лека фуния, с която се наливат тежки винца и благи ракии.

Вероятно е имало и по-артистични натури и те, както правим днес, са рисували върху кратуните, просто така - за красота на стаите и двора.


А сега по-практично - Как да си отгледаме кратунки?

Най-добре става от семена от магазин и като следваме инструкциите от пакетчето или на консултант-продавача. Трябва ни плодородна почва, доста слънце и опора наблизо, по която да пуснем врежето на кратунките. Поливането е умерено, в горещите дни - повечко и в основата на растението, не върху листата. Разликите не са много големи в отглеждането на двата вида, но все пак:



Cucurbita pepo var. ovifera - Разсадът се прави края на март и май се сее в градината. Семенцата - 3-4 на брой, може да се пуснат и през май директно в почвата - на 2-3 см дълбочина, на отстояние 50 х 50 см. Имайте предвид. че растенията могат да се стигнат височина до 4 метра. Добре е да бъдат до ограда, беседка, навес - навсякъде, където ще могат да пропълзят. Размерът на плодовете достига до 10-15 сантиметра.


Lagenaria - Засяват се по същия начин, но на по-голямо разстояние на семенцата или разсада едно от друго през 80 х 100 см. Те имат по-големи плодове и трябва да следите да не се опират една до друга или до стена, защото е възможно загниване (кората започва да омеква).

Кратуните се изчакват за обиране до изсъхване - най-добре на самото растение и преди да паднат есенните слани. Ако се налага да се откъснат, направете го, като оставите дълга дръжка и осигурете условия кратуните да съхнат на непряка светлина, на проветриво място - най-добре върху мрежа. Когато ги поклатим и те започнат да дрънкат, значи семките са изсъхнали достатъчно, че да се отделят от стените. Пристъпваме към рязане. След като с остро макетно ножче сме изрязали в желания вид, трябва да оставим кратунката да изсъхне добре и отвътре. Ако искате гладка вътрешност, трябва да оберете внимателно бялата маса, за която са били закрепени семките, както е при тиквата. С лъжица, шкурка, с тръскане вътре на камъчета - както ви се стори удачно.

Кратуната трябва да се покрие с акрилен лак, за да се запази цветът, ако ще ни е за декорация и ако сме рисували преди това на нея. Акрилните бои също са най-добрият вариант за това, но за по-сигурно потърсете материали за хоби и крафт идеи.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Манифест за провъзгласяване независимостта на България
· Тефтерчето на Васил Левски (снимки)
· Гертруд Едерл – „кралицата на вълните“ (видео)
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· Есенната умора + 5 стъпки да се справим с нея
· Лято е, но да не се отпускаме
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Преобразяване на хола с фототапет: Как да го направим стилно?
· Домашна мода - как да изглеждате модерни по всяко време на деня?
· Как да се отървем от паяците у дома?
· 6 причини защо да включим гроздето в храненето си
· Предимства на кокосовото масло за коса: най-добрите начини за употреба и ползи
· 7-те най-добри ползи за здравето от мента
· Метеопрог за планиране на почивката
· От Могилово до Нова Зеландия. Българска изба произвежда вино на другия край на света
· Тиквата като символ: Изкуство и Традиции
Петък
8
Ноември 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Здравословното пестене
Всички искаме да спестяваме (поне малко), но не всеки успява. Да не кажем, че за някои хора това си е...
Умами - душата на вкуса
Знаете ли коя е най-използваната добавка след захарта? А известно ли ви е защо добрите кулинари винаги...
Иланг-иланг - уханието на любовта
Използвате ли благоуханни масла? Знаете ли кое е едно от най-често срещаните в ароматерапията и парфюмерията?...
Да се потопиш в тъгата
Тъгата е състояние, което често ни наляга. Не е никак лошо впрочем да й се отдаде човек. Да си помисли,...
В какво се изразява същността на интегритета и защо е толкова важен?
„Истинският интегритет е да правиш правилното нещо, знаейки, че никой няма да разбере дали си го направили...
Сулфитите във виното - необходими, вредни или поредния здравословен мит?
Пиенето на бира (основно от мъжете), както и на вино от жените, в наши дни се е превърнало в нещо като...
Здравословно хранене при ограничен бюджет
Много често хората мотивират нежеланието си, да се хранят здравословно с аргумента, че не им достигат...
Изгубени в храната
Дългият път на здравословното хранене Пътят към здравословното хранене е наистина дълъг и трънлив. Освен...
Абсурдът да отлагаме удоволствието
Ако сте те от тези, които искат да свършат първо, второ, трето, да насмогнат на всичко и навсякъде и...
Властта над житейските обстоятелства
На една жена много не й вървяло в живота, все проблеми, все грижи и се чувствала напълно безпомощна....
Остеопороза или липса на опора
Както всички знаем, остеопороза е болест, при която се наблюдава намалена костна маса и нарушена микроструктура...
Коренът от сума - мощен адаптоген и имуностимулатор
Коренът от сума е природно средство за повишаване на енергията и стимулиране на имунната система, което...
Бамбукът е органичната суровина на бъдещето
Бамбукът е чудо на природата. Това гръмко определение никак не не е пресилено. То има такова отражение...
Малкото голямо хапче
Когато посягаме към противозачатъчното хапче всеки ден и решаваме проблема за безопасния секс, не се...
Сега е моментът да се погрижим за здравето на кожата си след летните почивки
Лятото отмина и еуфорията от почивките отстъпва място на ежедневните задачи. Сега е моментът да проверим...
Семейна киновечер представя...
Прекарваме ли достатъчно време със семейството си? Познаваме ли се? Можем ли да общуваме, да се смеем...
Играта на децата - чиста наука. Науката - чиста игра
Учените все по-активно изследват играта на децата и откриват повече сходства между нея и собствената...
Жените и бирата
В рекламния фолклор бирата е единствено мъжка привилегия, която силният пол използва не толкова по предназначение...
Холивуд говори от името на Майката Природа
Холивудски актьори говорят вместо природата, убеждават ни в нейното величие и ни укоряват за дързостта...
Минералната вода - употреба в определени граници
Много добре ни е известно, че човешкото тяло е около 70% вода, няма нужда да коментираме защо тази напитка...
Проучване: Вафли, бебешки храни, снаксове, чипс - пълни с канцерогенния акриламид
Европейската асоциация на потребителите с не особено приятна статистика, базирана на пробата на 500...
На кого принадлежи крайното решение?
Легални или не - аборти винаги ще има. Винаги ще има нежелани бременности и винаги ще се търси начин...
Пролетните алергии
Ще го познаете лесно. Носната кърпа е почти винаги в ръката му, готова да се притече на помощ. Очите...
Разкрийте вашата чувствителна страна и бъдете себе си без страх
Днешният свят забранява чувствителността. От една страна тя ни прави уязвими и сами я избягваме, а от...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 28
Коледни пости, ден 28. През уикенда сварих червен боб, като идеята ми бе да го превърнем в яхния. Честно...
Когато усмивката е малко насила
Има моменти, в които хич не ти е до усмивка, но се усмихваш. За да скриеш своята уязвимост. За да покажеш,...
Глобалната храна
Глобализацията е неотменим факт, чиито блага вече отдавна ползваме в много отношения. Знаем какво става...
Събуди се!
Да се излежаваме, да спим до късно, да си почиваме в леглото – за тези неща май на никого не са му нужни...
Народната медицина - и все пак с едно наум
Напоследък все по-често слушам за толкова “модерната” хомеопатия. Аз лично познавам майки, пред които...
Какво би станало, ако...
Думичката „ако“, без която не можем, щом се замислим за нишките на собствения ни живот. Неизбежно идва...
Първите признаци на преумората
Компютърът няма как да го накараш по-бързо да обработи информацията. Нито телевизорът по-бързо да превключва...
Силната жена
Тя може да се справя с всякакви ситуации. Не пада духом. Бори се – за себе си и всички наоколо. Понякога...
Къде още може да намерим екологично чиста храна
Идеята за среща между клиентите и земеделските производители на фермерските пазари несъмнено е чудесна....
Принуждаването на децата да пазят диета може да навреди на здравето им
Родителите искат най-доброто за децата си - да се хранят и да спят добре, да извършват физически упражнения....
Летен грип – на какво да обърнем внимание и как да не вгорчим ваканцията?
Детето да легне болно на морето – няма родител, който да не изтръпва пред мисълта за подобен „кошмар“....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook