Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пробиотиците - защо не можем без тях - I


Мисълта, че тялото ни е миниатюрна вселена, в която охолно живеят милиарди и милиарди микроорганизми, е направо стряскаща. Инстинктивно ни идва мисълта, да ги изтрепем до един, но не бива. Защото без болшинството от тях, животът ни би бил невъзможен. Но нека бъдем конкретни без кои бактерии не можем и защо.

Микроорганизмите, които населяват тялото ни съвсем не са еднакви по нрав. Патогените или иначе казано тези, които причиняват различни болести, са само една част от тях, но пък са успели да създадат злокобна слава на всичките си събратя. Втората група бактерии нормално си живее в организма ни тихо и кротко, но когато имунната ни система силно отслабне, започват да създават различни проблеми. Популацията както на първите, така и на вторите се регулира от трети вид микроорганизми – „полезните”. Именно те трябва да доминират, за да бъдем в добро здраве.

Полезните бактерии не само ни защитават от болести, но и произвеждат важни за организма ни вещества – незаменими аминокиселини, витамини (В1, В2, В6, В12, К) и ферменти, без които не можем да разградим приетата храна. Затова, трябва отговорно да се отнасяме към нашия „вътрешен свят” – да го храним, поим, а понякога и лекуваме!

Какво представляват пробиотиците и пребиотиците и каква е разликата между тях? В първите се съдържат самите полезни микроорганизми (напр. лактобацилус ацидофилус, лактобацилус булгарикус, бифидобактерии, стрептококус термофилус), които директно възстановяват здравословната микрофлора. Вторите са съставени от вещества, които само създават благоприятна среда за развитието на добрите бактерии – различни олигозахариди и органични киселини.

Естествени източници на пробиотици са киселото мляко, айрана, изварата, хлябът, приготвени с натурална закваска. В някои случаи е препоръчително да приемаме пробиотици като хранителна добавка:

● Ако се храним предимно с полуфабрикати и „бърза храна”.

● Ако приемаме антибиотици – те унищожават както патогенните, така и полезните бактерии в организма.

● При стомашно-чревни проблеми, например болки в стомаха, продължителен запек или диария с неустановен произход. Вероятно те се дължат на недостиг на храносмилателни ферменти, които се произвеждат от бактериите и лоша перисталтика.

● След прекарана тежка инфекция.

● При вагинален дискомфорт за възстановяване на влагалищната микрофлора.

● За пречистване на организма – полезните бактерии имат способността да неутрализират и извеждат от тялото ни много отрови, например отпадъчни продукти от обмяната на веществата или медикаменти, които сме приемали, тежки метали и канцерогени.

Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Козето мляко – достойната замяна
· Мляко от семена и ядки
· Сложната простота на майчиното мляко
· 7 невероятно ползи от киселото мляко
· Защо да хапваме кисело мляко вечер преди лягане?
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Ферментирал (черен) чесън - защо е толкова полезен?
· Кои храни са полезни за здрав стомах и добро храносмилане?
· Ползата от ферментиралите храни - I
· Безопасни ли са дамските тампони
· Пазят ли ни от болести антибактериалните продукти?
· Целулитът и храненето - II
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Кефир за здрави черва и имунитет
· Топ 6 на ползите от редовното спортуване
· Ацерола - високи стойности на витамин С за профилактика в зимния сезон
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Витамин C и връзката му с колагена
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Хемороиди – от какво се получават?
· Излъчването от мобилните телефони ускорява развитието на Алцхаймер
Неделя
26
Юни 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Да си направим карта на желанията
От няколко години използвам времето, в което семейството спи ободряващ следобеден сън на 31ви декември,...
Какво не искат да чуват от нас хората, които скърбят най-тежко
Всеки минава през тежки моменти в живота си. Някои от тях обаче, са далеч по-тежки от други и не се преживяват...
Какво не трябва да ядете преди плуване
Едно от най-важните правила за лятото е да не влизате във водата поне половин час след хранене. Но...
Упражнения за проблемните зони - II
Ако искате тънка талия 1.Лакът – коляно. Заставате в леко разкрачен стоеж (с практиката можете да...
8 храни за по-добра концентрация
Независимо от възрастта и нивото на заетост, поддържането на високо ниво на концентрация през деня, може...
Бакла - полезният зеленчук в началото на лятото
Баклата е растение от Бобови, един от най-ранните зеленчуци. И макар да е полезен, далеч не колкото зеления...
Кой от четирите типа интроверти сте?
Архетипът на интроверта е ясен: това е мълчалив, сдържан човек, който има дълбока и оригинална мисъл,...
Маточината успокоява, понижава кръвното, помага при тревожност и безсъние
Маточината е една от традиционните на българите билки. С произход Южна Европа, тя участва в медицината...
Копривата - някои добре опазени тайни
Като чуем "коприва" всички се сещаме за шоковия ефект от допира с иначе нежните й, мъхести листенца....
Трудностите, с които се сблъскваме по празниците - как да ги преодолеем?
Какви са плановете ви за предстоящите празници? Очаквате ли ги с нетърпение или по-скоро имате притеснения...
Масло от таману - чиста и спокойна кожа
То не е сред най-разпространените масла, дори напротив. Съдържанието му обаче е доста внушително, а свойствата...
Анемията и храненето
Недостигът на хемоглобин в кръвта е неприятно и същевременно не чак толкова опасно състояние, с което...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook