Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Името ми е "Червен" - Нарът



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Почти всички червени плодове и зеленчуци притежават силни антиоксидантни свойства и са изключително полезни за укрепване на съдовете, както и в борбата с вредните свободни радикали. Нарът е един от силните представители в тази група.

Ботаническо име на червения плод е Punica granatum и той е сред най-старите известни плодове, споменавани от дълбока древност в традициите на много култури и религии.

Земите, дали вкусния плод на света, са Иран, Хималаите и Северна Индия. Днес той се среща в много региони от топлата част на Земното кълбо - Испания, Италия, Гърция, Афганистан, Португалия, Южна Франция и др.

Червеното изкушение е изключително богато на полезни вещества и е сред основните храни, препоръчвани за укрепване на общото състояние на организма и засилване на имунната система.

Нарът може да се намери по магазините целогодишно, но сезонът му в северното полукълбо на света е между септември и януари, а в южното - в периода между март и май.

В нара се съдържат така наречените пуникалгини (punicalagins), които влияят много добре на сърцето и на кръвоносните съдове. Тези вещества не само намаляват холестерола и кръвното налягане, но и ускоряват освобождаването от плаките, натрупани по кръвоносните съдове (т.нар. атеросклероза).

Сред големите предимства на нара е и съдържанието му на полифеноли - основна група антиоксиданти, които намаляват риска от сърдечни заболявания и могат да спомогнат за забавяне на процесите на стареене на клетките.

Огърлица от сочни и полезни мъниста

Нарът е от онези плодове, чиито полезни свойства се съдържат във всяка тяхна част - от месестата до твърдата и дори в самата кора.

Най-важните съставки в нара нара са желязото и манганът. Благодарение на наличието им, плодът е изключително полезен при анемия и недохранване. Като добър източник на желязо, плодът е подходящ по време на бременност.


Нарът съдържа още витамините К, C и E. Месестата част от семената на нара съдържат витамин РР и по тази причина яденето му е много полезно за укрепване стените на кръвоносните съдове и предотвратява развитието на атеросклероза. Калият, който също присъства в месестата част, помага при високо кръвно налягане.

Семената на нара са известни с благоприятния си ефект за облекчаване на болката в критичните дни, по време на менопауза. Сушената кора от нар също се използва за редица оплаквания. Сварена като чай, тя действа укрепващо на нервната система и подобрява съня. Изсушените и сварени кори регулират и работа на червата. Напитката се препоръчва при диария, като трябва да се внимава с количеството приеми, за да няма усложнения. Идеално средство против диария, дисбактериоза и колити е и сокът от нар.

При приема на сок обаче, подобно на приема на всякакви плодове, които съдържат киселини, е важно да се знае, че киселините (при нара те са лимонена, оксалова, винена и др.) увреждат емайла на зъбите. Затова сокът трябва да се приема със сламка или след изпиване, устата да се изплаква.

По отношение на кулинарните употреби на нара, има множество рецепти, в които му е отредена подобаваща роля. Заслужава си да се спомене и че освен в салати, сосове, екзотични ястия с месо, както и десерти, малките здравословни мънистенца от нара можем да използваме и за приятни напитки с мартини или водка.

Съдържание на полезни вещества в 100 гр нар:



Източник на информацията в таблицата: USDA
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Как да приготвим слънчев чай?
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Ново изследване: Сините сливи могат да предотвратят загубата на костна тъкан при жените
· Проучване: По-честата консумация на гъби ни предпазва от депресия
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Витамин C и връзката му с колагена
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· 10 август - Честит професионален празник на готвачите!
· Защо да се доверим на Бетенеми за съвети за залози онлайн?
· Кукувица кука за Гергьовден
Сряда
28
Септември 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Кивито е с повече витамин С от цитрусите
Кивито е сред плодовете, които имат най-голямо количество витамин С, a съдържанието на полезните фитонутриенти...
Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
Джинджифилът е цъфтящо, многогодишно растение от семейство Zingiberaceae, има тесни, зелени листа и...
Фобиите – тези страшни думички
Страхът е естествена защитна реакция, провокирана при видима или невидима заплаха. Но когато това чувство...
Пренатално възпитание
Какво се разбира под пренатално възпитаниe днес? Ще се установят ли правила и ще се наложат ли програми...
Скритите опасности на споделянето в социалните мрежи
Темата за и против социалните мрежи сякаш отдавна не стои вече на дневен ред. Очевидно, че всеки е направил...
Омега – 3 и Омега – 6: какъв е здравословният баланс
Все повече се интересуваме, как различните съставки в храните, се отразяват на здравето ни. Сякаш обаче...
След края на празниците: празнувайте останалата част от годината
Толкова много дни и седмици в очакване, планиране и подготовка на празниците и сякаш само за един...
Трудностите, с които се сблъскваме по празниците - как да ги преодолеем?
Какви са плановете ви за предстоящите празници? Очаквате ли ги с нетърпение или по-скоро имате притеснения...
Невидимите жертви на домашното насилие
Когато приемеш насилието над себе си, доброволно се съгласяваш да бъдеш жертва. А това е патологичен...
С какво да заменим чашата кафе
Повечето от нас са свикнали да започват деня си с чаша ароматно кафе. Без този ритуал часовете минават...
"Премахнаха" ли ни смартфоните от собствения ни живот?
Обсебването ни към смартфоните днес се е сляло с действителността и никому не прави впечатление. Може...
Бял трън за детокс на черния дроб и още ползи за здравето
Белият трън е билка, която има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, обикновено се използва...
Защо е толкова полезна рибата?
Всички сме чували как диетолозите препоръчват консумацията на риба два пъти седмично. Интересни статистики...
Билковите приятели на кожата
Природата ни е дарила с много билки в помощ на кожата, които днес се използват широко в медицината и...
Защо трябва да махнем телефона си от спалнята вечер?
За много хора вече целият им живот е съсредоточен в телефона. Оправданията, че ни помага за работа и...
Простичката наслада от мига
Само от времето не можем да избягаме. То е онова, което постоянно ни напомня за себе си. Имаме го, нямаме...
Светът на силно чувствителните хора
„Тези, които танцуват, са смятани за луди от онези, които не чуват музиката" - Ницше Има много хора,...
Да се научим от Коледа на чудеса!
Обожавам Коледа! Харесва ми как грейва целия град с блещукащи украси и усмихнати лица. Студеният въздух...
Основни правила за превенция на диабет
Задължително да проверяваме нивото на глюкозата в кръвта минимум веднъж годишно. Да се храним здравословно,...
Шест японски тайни за дълголетие
Районът на Окинава се нарича "синя зона" - където хората живеят много дълго време. Животът до 100 години...
Защо е важно всяка жена да приема тези витамини и минерали?
Въпреки че е възможно да получите всички необходими витамини и минерали от внимателен подбор на храни...
Вълшебният прашец
Естествено добра комбинация Пчелният прашец е едно от многото удивителни творения в света на пчелите....
Силата на цветята
Повечето от нас интуитивно усещат, че свежите цветя, поставени у дома или в офиса, ни карат да се чувстваме...
Лимецът и спелтата
От няколко години в България, под общия знаменател на здравословното и полезно хранене, все по-често...
Щастлива и успешна да е новата 2018-та година, приятели!
Искаме или не, в края на всяка година се обръщаме назад за онзи кратък проблясък - как минаха дните й,...
Народната медицина - и все пак с едно наум
Напоследък все по-често слушам за толкова “модерната” хомеопатия. Аз лично познавам майки, пред които...
Проста храна = добра храна = здраве
Храненето вече е тема, от която просто ми пуши главата и ми иде да избягам на село, където ще си произвеждам...
Обяд за училище - здравословен, питателен, от вкъщи
Започна учебната година, а и много от нас вече се завърнаха в офисите на пълна пара. Като родители, загрижени...
Учени: Солта скъсява живота
Учени от САЩ доказаха, че хората, които слагат допълнително сол в храната си, са изложени на по-голям...
Ревю: "Какво става с мен?"
Отдавна исках да напиша няколко добри думи за "Какво става с мен? Книга за всяко момиче", но както уместно...
Защо някои хора реагират на стреса със...сън
Когато аз и мъжът ми се скараме, разменяме гневни реплики, отдръпваме се в различни стаи и изчакваме...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook