Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Името ми е "Червен" - Нарът



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Почти всички червени плодове и зеленчуци притежават силни антиоксидантни свойства и са изключително полезни за укрепване на съдовете, както и в борбата с вредните свободни радикали. Нарът е един от силните представители в тази група.

Ботаническо име на червения плод е Punica granatum и той е сред най-старите известни плодове, споменавани от дълбока древност в традициите на много култури и религии.

Земите, дали вкусния плод на света, са Иран, Хималаите и Северна Индия. Днес той се среща в много региони от топлата част на Земното кълбо - Испания, Италия, Гърция, Афганистан, Португалия, Южна Франция и др.

Червеното изкушение е изключително богато на полезни вещества и е сред основните храни, препоръчвани за укрепване на общото състояние на организма и засилване на имунната система.

Нарът може да се намери по магазините целогодишно, но сезонът му в северното полукълбо на света е между септември и януари, а в южното - в периода между март и май.

В нара се съдържат така наречените пуникалгини (punicalagins), които влияят много добре на сърцето и на кръвоносните съдове. Тези вещества не само намаляват холестерола и кръвното налягане, но и ускоряват освобождаването от плаките, натрупани по кръвоносните съдове (т.нар. атеросклероза).

Сред големите предимства на нара е и съдържанието му на полифеноли - основна група антиоксиданти, които намаляват риска от сърдечни заболявания и могат да спомогнат за забавяне на процесите на стареене на клетките.

Огърлица от сочни и полезни мъниста

Нарът е от онези плодове, чиито полезни свойства се съдържат във всяка тяхна част - от месестата до твърдата и дори в самата кора.

Най-важните съставки в нара нара са желязото и манганът. Благодарение на наличието им, плодът е изключително полезен при анемия и недохранване. Като добър източник на желязо, плодът е подходящ по време на бременност.


Нарът съдържа още витамините К, C и E. Месестата част от семената на нара съдържат витамин РР и по тази причина яденето му е много полезно за укрепване стените на кръвоносните съдове и предотвратява развитието на атеросклероза. Калият, който също присъства в месестата част, помага при високо кръвно налягане.

Семената на нара са известни с благоприятния си ефект за облекчаване на болката в критичните дни, по време на менопауза. Сушената кора от нар също се използва за редица оплаквания. Сварена като чай, тя действа укрепващо на нервната система и подобрява съня. Изсушените и сварени кори регулират и работа на червата. Напитката се препоръчва при диария, като трябва да се внимава с количеството приеми, за да няма усложнения. Идеално средство против диария, дисбактериоза и колити е и сокът от нар.

При приема на сок обаче, подобно на приема на всякакви плодове, които съдържат киселини, е важно да се знае, че киселините (при нара те са лимонена, оксалова, винена и др.) увреждат емайла на зъбите. Затова сокът трябва да се приема със сламка или след изпиване, устата да се изплаква.

По отношение на кулинарните употреби на нара, има множество рецепти, в които му е отредена подобаваща роля. Заслужава си да се спомене и че освен в салати, сосове, екзотични ястия с месо, както и десерти, малките здравословни мънистенца от нара можем да използваме и за приятни напитки с мартини или водка.

Съдържание на полезни вещества в 100 гр нар:



Източник на информацията в таблицата: USDA
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Как да приготвим слънчев чай?
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· Как да зарадваме домашния майстор?
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· 6 причини защо да включим гроздето в храненето си
· Витамин Ц за деца - защо е важен за тяхното развитие?
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· Предимства на кокосовото масло за коса: най-добрите начини за употреба и ползи
· 7-те най-добри ползи за здравето от мента
· Куркумин – грижа от природата за вашето здраве
· Метеопрог за планиране на почивката
· От Могилово до Нова Зеландия. Българска изба произвежда вино на другия край на света
· Тиквата като символ: Изкуство и Традиции
Неделя
15
Септември 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Утехата без думи и къде можем да я потърсим
Много често, напълно необяснимо изпадаме в дълбоки черни дупки. Без конкретна причина понякога, може...
Можем ли да се предпазим от улично насилие?
Според данни на СЗО за 2012 година – всяка трета жена в света е жертва на насилие от страна на партньор...
Полезните продукти, които могат да ни навредят II
Пилешкото Птичето месо се смята за най-здравословно, защото е богато на белтъчини (около 20 %) и бедно...
Сушените плодове лекуват- I част
Ако често сте гостували на вашата баба, сигурно си спомняте нанизаните на конец тънки шайби круши, ябълки...
Витамин Ц за деца - защо е важен за тяхното развитие?
За осигуряване на оптимален растеж и развитие в детска възраст е необходимо пълноценно хранене и при...
Да заредим дома с пролетна енергия преди Цветница и Великден
Наближава Цветница, Великден, а сякаш зимата още не си е тръгнала от дома ни. Имате ли моменти, в които...
Диабетът
Световната здравна организация го нарича "тихата епидемия", а статистиката с уж мълчаливите си цифри...
Грешки по пътя към красотата - II част
● Непостоянство Вие сте стихийна личност? Не можете да устоите на вкусна храна, а после топите...
Как да приготвим слънчев чай?
Макар лятото да се свързва с парещо слънце, високи температури и разхладителни напитки, много хора продължават...
Ройбосът
Ройбосът често е наричан червен чай, но в действителност има малко общо с черния, зеления и белия, които...
Ползите на олиото от тиквено семе
Тиквата – един от символите на есента. При мисълта за нея в съзнанието ни се появява образът за вкусната,...
Ние определяме от какво да се тревожим, нека пестим силите си
Умеете ли да реагирате правилно на нещата, които ви се случват? Водят ли ви неприятностите за носа или...
Това така срамно изпускане на урина
Случвало ли ви се е да изпуснете малко урина, когато се засмеете рязко или кихнете? Положителният отговор...
Защо да хапваме кисело мляко вечер преди лягане?
Късните вечерни разходки до хладилника в търсене на нещо ‚малко‘, с което да задоволим нощния глад,...
На тази дата: 10 октомври - Световен ден на психичното здраве
Световният ден на психичното здраве е учреден с цел повишаване на обществената грамотност по отношение...
Световен ден за борба с Паркинсон - 11 април
Световният ден за борба с Паркинсон се отбелязва всяка година на 11 април. Той е дегенеративно неврологично...
Емоционалната устойчивост прави ли ни безчувствени?
Терминът "емоционалната резилиентност" няма еднословен еквивалентен в българския език. Можем да я преведем...
Суровоядството – спасение от болести
Според някои учени и изследователи човекът трябва да приема единствено сурова храна. Според тях приемането...
Дамската чанта - с по-голямо внимание към хигиената
Дамската чанта и предметите в нея са идеалното място за натрупване и размножаване на патогени на опасни...
Добрият стар сапун - II
Сапунът и киселинният баланс на кожата Най-силният аргумент срещу сапуните е високото им pH – между...
17 април - Световен ден на болните от хемофилия
На 17 април отбелязваме Световния ден на болните от хемофилия. В България засегнатите са 700 души, от...
Витамин В17 - между митовете и реалността
Сведения за съществуването, действието и свойствата на витамин B17 датират още от далечната 1830г., когато...
Ферментирал (черен) чесън - защо е толкова полезен?
Чесънът е добре известен с полезните си свойства - няма съмнение, че той е естествен антибиотик, убива...
Хинап - китайската фурма, вече популярна и у нас
Наричат го още финап, джиндифика, гръдна ягода или китайска фурма, заради подобния на фурмите вид и сладък...
Да се предпазим от първите вирусни атаки
Имунната система ни помага да се преборим с външни вредители, с различни бактериални атаки и лоши климатични...
Смелостта, без която не можем
Замисляте ли се как живеят по-голямата част от хората след една определена възраст? Сякаш в един момент...
Малкото голямо хапче
Когато посягаме към противозачатъчното хапче всеки ден и решаваме проблема за безопасния секс, не се...
Научихме ли житейските си уроци?
Повтарят ли се негативните сценарии в живота ви? Все ви изоставят мъжете или пък постоянно попадате в...
Следите остават 
Всеки се опитва да остави следа след себе си. Колкото и тривиално да звучи. Често си мислим, че за да...
Дъвченето на храната
Още от детската градина са ни повтаряли, че трябва да дъвчем добре храната. В по-късна възраст дори...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 17
Ден 17 от Коледните пости. Снощната вечеря бе червен и бял ориз с гъби, моркови и тиквички. Става бързо,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook