Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Активни потребители: Баничката няма сирене, а палмова мазнина от 26 до 80%



баница
        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
От 15 анализирани проби „баници със сирене“ в нито една не открихме сирене – в 1 не открихме пълнеж, в 3 установихме извара, в 7 сиренето е заместено изцяло с палмов продукт, а в 4 частично, съобщават след изследванията за химичен анализ в акредитирана лаборатория от Активни потребители.

Изследваните 15 проби банички са закупувани от тайни клиенти в различни квартали на София. От всеки търговски обект са придобивани по 3 отделни банички от един вид, които обединени представляват една проба. Категоричен критерий за включване в теста е в съдържанието на етикета да пише „сирене“ без други добавки, например извара, лук, праз, месо или кашкавал. Закупените мостри са доставени в офиса на „Активни потребители“, където са описани и след това изпратени в избраните за химичен анализ в акредитирана лаборатория. Методите за изпитване са описани в края на публикацията и в приложената фигура.

Сирене или извара

Класическото бяло саламурено сирене се прави чрез пресичане на белтъка казеин в млякото и последващо зреене. Останалата от сиренето суроватка съдържа по-леки белтъци наречени лактоглобулини. От суроватка посредством термична обработка се получава извара. Това е краткото обяснение на технологията за получаване на сирене и извара, което осветлява различния състав на белтъците в тях. В сиренето се съдържа предимно казеин, а в изварата лактоглобулини. Този факт ние използвахме за да идентифицираме пълнежа на баничките.

От закупените 15 проби банички със сирене в една просто не открихме пълнеж. Възможно е да не е влаган такъв или „сиренето“ да се е стопило напълно при изпичането. Останалите 14 са анализирани чрез метод за разделяне и визуализация на белтъци наречен SDS–PAGE (виж фигурата). Резултатите показват, че 3 (от 14) банички съдържат извара. В други 2 проби се открива смес от извара и сирене. Дотук на определението „баница със сирене“ не отговарят 5 от 14 тествани проби или това са 35,7% несъответствие.

Наличието на извара не вреди на здравето на консуматорите но в случая представлява търговска измама. Производителите декларират на етикета съдържание на сирене, а на практика влагат извара, която има различни вкусови и хранителни стойности. Това е директно нарушение на българското и европейското законодателство, по-конкретно Регламент 1169, което би трябвало да подлежи на административна санкция. Доколкото ни е известно досега няма български производител или търговец наказан за такова провинение.

Анализът на „сиренето“ разкрива палма

След първият етап на изследването са останали 11 проби банички в които пълнежа притежава привидни характеристики на сирене. Тези проби са подложени на допълнителен химичен анализ за идентификация на мазнините. Крайните резултати от тестването показаха изненадващ резултат. Всичките 11 проби съдържат палмово масло в различни съотношение. Казано по друг начин във всички банички е вложен имитиращ млечен продукт вместо саламурено сирене. В 4 от продуктите дялът на палмовата мазнина варира от 26 до 80%. Останалите 7 закуски са със 100% съдържание на палмова мазнина. Последните не отговарят на нито един от критериите за сирене. Технологията по която се произвеждат е коренно различна, а суровините представляват смес от индустриално добити млечни протеини, палмова мазнина, вода, емулгатори и други технологични добавки – така наречените Е-номера.

!Внимание!
Използваните за производството на банички имитиращи ментета представляват директна заплаха за здравето на потребителите. Те съдържат високи нива на палмово масло, включително наситена палматинова киселина и вероятно частично хидрогенирани мастни киселини. Тези компоненти увреждат сърдечно-съдовата система и увеличават риска от инфаркти и инсулти. В много страни по света влагането на частично хидрогенираните мазнини в храните е забранено!


Отново за борбата с имитиращите млечни продукти
Без никакво съмнение влаганите в ментетата суровини са вредни за здравето на потребителите. В България последните години законодателството изисква те да бъдат маркирани като такива и продавани на отделни щандове в магазините за да не бъдат бъркани с оригиналите. Въпреки това, в редица изследвания на сирене и кашкавал „Активни потребители“ показа, че имитиращите млечни продукти масово присъстваха в търговската мрежа без да са обозначени като такива, което доведе до последващо затягане на правилата. Това изследване обаче е различно от другите. За първи път в нашите тестове не откриваме нито един продукт със задоволително качество. Досега имитациите се движеха в диапазона 10 – 30%, но баничките удариха дъното. Какво е обяснението на този печален рекорд?

Допитване до собственици и готвачи в хотели и ресторанти показва, че голяма част от суровините не се купуват от нормалната търговска мрежа. Те се придобиват от фирми доставчици и складове на едро. Много от марките предлагани от тези търговци са неизвестни за потребителите, които нямат достъп до подобни обекти. Много често в складовете на едро се предлагат на много ниски цени нискокачествени имитиращи продукти. Тези „храни“ се сглобяват от отпадъчни суровини, и/или с използването на спорни технологии. Поради ниското качество и влошените вкусови свойства те нямат шанс на нормалния пазар, но заради цената се предпочитат от много ресторанти и кухни майки. За съжаление сред обичайните потребители на такива ментета са детските градини, училища, хотели, ресторанти, ведомствени столове на фирми и държавни служби и др. Складовете и доставчиците на едро, продаващи имитиращи храни, формират в България паралелна търговска мрежа, неизвестна за обикновения гражданин. Именно през тази мрежа се доставя „сиренето“ за баничките от нашето изследване. В паралелния свят се предлагат млечни ментета, и съответно това се влага в баничките.

Официалната палмова статистика

Според Министерството на земеделието и храните през миналата 2018 година в България са произведени 57814 тона краве сирене от което 23,4% (13502) са имитиращи продукти. Пак според тях при другите сирена и кашкавалите ментета няма. Според друга статистика обаче в България през 2017г. млечния сектор е внесъл 12000 тона растителни мазнини. При оползотворяване на тази суровина се получават минимум 24000 тона готово сирене. Дори тази проста сметка показва, че някъде по веригата се губят поне 10000 тона ментета. Няма кой да обясни къде са изчезнали минимум 10000 тона фалшиво сирене и кашкавал!

Изследването на Активни потребители показва, че поне част от загубеното менте-сирене навярно е изядено с баничките. Друга част вероятно сме изяли под формата на шопска салата в ресторантите. За съжаление, друга част може би е отишла в детските градини и училищата и е увредила здравето на децата!

Някои обобщения и препоръки

От изследваните 15 марки банички нито една не отговаря на определението „баничка със сирене“. В 3 се открива извара, в 7 сиренето изцяло е заместено с палмов продукт, а в останалите 4 частично.

Имайки предвид този печален резултат можем да препоръчаме единствено на потребителите да приготвят баницата със сирене в домашни условия, като не купуват сирене по-евтино от 8-9 лева за килограм.

Пред управлението на държавата можем отново да поставим въпроса за пълната забрана за влагане на хидрогенирани мазнини в храните, което може да промени ситуацията свързана с фалшификациите при производството и търговията с храни.
Виж още статии за:   Здравето · Новини ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· БАН с призив за защита богатството, красотата и звучността на българския език
· Вие сте магнит за комари? Това може да е причината
· Испания пуска приложение, за да разбере избягват ли мъжете домакинска работа
· Колко са вредни преработените храни за нас?
· Зелената мухоморка - най-отровната гъба в света. Има ли противоотрова за нея?
· Можем ли да отслабнем с ягоди? 10 причини да ги хапвате с наслада
Виж още статии за:   Здравето · Новини ·
Четвъртък
8
Юни 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Има много начини да бъдем родители, дори и да нямаме свои деца
Голяма част от хората определят създаването и отглеждането на деца като най-важната си мисия в живота....
През целия месец юни можем да сменим личния си лекар
НЗОК напомня, че целият месец юни е периодът, в който можем да сменим личния си лекар, респективно -...
Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
Черната леща е наричана още "белуга", защото зрънцата й наподобяват хайвера на тази риба. За разликата...
Как да отучим детето си от бързата храна - II
Да не забраняваме на детето да яде това, което иска. Не само защото забраненият плод е най-сладък. Просто...
Ритъмът на сърцето - II
Кога да не мерим пулса? Когато: сме в изправено или легнало положение- най-малки стойности се отчитат...
Подходящи ли са фет бърнърите за жени
Освен мъжете, много жени днес имат желанието да изгорят излишните мазнини, без това да засегне мускулатурата,...
Сух пост – древна традиция за здраве
Сухият пост е една практика за пречистване на тялото и ума, която се смята за доста крайна и се практикува...
Твърде самокритични? Спрете навреме!
"Нищо не е добро или лошо, само мислите ни го правят такова“ - Шекспир Колко често сте допускали стресът...
Какво не трябва да ядете преди плуване
Едно от най-важните правила за лятото е да не влизате във водата поне половин час след хранене. Но...
Твърде много информация, твърде много тревоги
Да си информиран днес не е привилегия и право. Днес това е цяло проклятие. Знаем повече от всякога, можем...
Изследване: Хапваме повече по време на пандемията
Пандемията ускори консумацията на продуктите за хапване, показват данни от годишен доклад на международна...
Полуистини за полухора
Не общувай с полувлюбени, не се сприятелявай с полуприятели, не чети от полударовити, не живей полуживот,...
Митовете и истина за настинката
Обикновената простуда е неприятно заболяване, но не дотолкова сериозно, че да се отправим към лекарския...
Как да съхраним красотата на бюста - II част
Дори при най-добрата защита на нежната кожа на гърдите, тази най-съблазнителна част от тялото ни, остава...
Чувствате се потиснати? Идеи за 10 минути за справяне с лошото настроение
Чувството за потиснатост, за липса на смисъл, самосъжалението, липсата на вдъхновение понякога ни връхлетява...
Овесените трици
Те са невзрачни. Никакво-изглеждащи едни, бозави на цвят. Обикновено седят на най-отдалечения рафт на...
В сезона на подаръците подарете нещо и на себе си
"Най-големият дар, който можеш да дадеш на себе си, е малко от собственото си внимание." - Антъни Дж....
Стипчива среща: Смрадликата
В ландшафтната архитектура смрадликата е уважаван член на цветните композиции, защото видът й я прави...
Методът Табата - истинско предизвикателство в тренировките
Една от най-често посочваните причини на голям брой хора да не тренират е липсата на време. В динамичното...
Брашното от рожков - здравословната алтернатива на какаото
Брашното от рожков нашумя последните години най-вече като здравословна алтернатива на какаото. Особено...
Мръсният въздух води до риск от загуба на зрение
Замърсяването на въздуха вероятно увеличава риска от необратима загуба на зрение според резултатите на...
Медитация за заети жени
Животът изглежда като надпревара. Бързаме ли, бързаме. Но с кого се надпреварваме всъщност? Със самите...
Твоите силни страни
Минавало ли ви е през ума, че сте твърде слаби, че не можете да понасяте повече несправедливости, че...
Похапването на бързо - може ли да бъде здравословно?
Такава е съвременната действителност – свикнали сме да правим всичко набързо. Искаме или не похапването...
Живот във форума
Отдавна виртуалното пространство се е превърнало в място, където можем да съществуваме във втора, паралелна...
Киселото зеле - зимното съкровище
За българите киселото зеле е класическа зимнина, заедно с туршията и киселите краставички. Приготвянето...
Шампионите на суровите ядки - I
"Ние сме това, което ядем. Колкото повече жива храна приемате, толкова по-живи ще бъдете“. Такъв беше...
Мислите, от които не бива да се боим
Имате ли от онези дни, в които си мислите, че полудявате или че вече сте полудели? В които времето не...
Как да изчислим своя Индекс на телесната маса (BMI)
Индексът на телесната маса е понятие, въведено от Световната здравна организация и с негова помощ се...
Йогалатес - най-доброто от йога и пилатес в едно
Йогалатес е вид комбинация от упражнения, вдъхновени от йога и метода „Пилатес“, както подсказва...
Сенната хрема – причини и профилактика
Сенната хрема е една от най-разпространените алергии. Името й идва от сено, тъй като се причинява от...
18 неща, които бременните жени тайно правят
Нека си признаем, бременността не е каквото сме очаквали, както са ни казвали и каквото пише по книги...
Между истерията и депресията: Нова Година
„Къде ще бъдеш на Нова Година?”, „А с кого?”… Това са най- омразните въпроси в края на годината, особено...
Какво представлява системата HALT - техниката за бързо справяне със стрес и преумора
Според направени проучвания, средностатистическият човек взима около 35, 000 решения на ден – от...
В търсене на истинското призвание
Обкръжението ми изобилства от примери за хора, които не спират да търсят своето призвание, сменяйки почти...
Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
Напоследък камутът става все по-популярен сред почитателите на здравословните храни, но какви факти...
Променливите вкусове през бременността
През бременността настъпват шеметни промени в организма на бъдещата майка и те далеч не са само физиологични....
Трудностите, с които се сблъскваме по празниците - как да ги преодолеем?
Какви са плановете ви за предстоящите празници? Очаквате ли ги с нетърпение или по-скоро имате притеснения...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook