Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Джанките



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Помните ли какво обичахте най много като малки по това време на годината? Безкрайните горещи дни, в които единственото, което правехте е да тичате и да се радвате на слънцето, дърветата, тревата, цветята, птичките и пчеличките и изобщо на всичко, до което се докоснете...А помните ли какво обичахте да похапвате? Май всички сме си открадвали по някоя черешка от градината на съседа или направо сме преяждали с тези толкова вкусни червени топчета? Ами онези другите, които са ни най-вкусни, докато са още зелени, хрупащи и кисели? Да, точно тях имах предвид. Едва ли някой е забравил неповторимия вкус на киселата джанка, която и до ден днешен хрупам пред блока с дъщеря си. И която ме връща толкова назад във времето в едни прекрасни слънчеви дни, прекарани на село при баба и дядо. Но нека не се отплесвам в спомени. Сега искам да ви разкажа малко повече за този сорт сливи, който е любим на много от нас.

Обикновената слива произхожда от Кавказките планини, а от там е пренесена в други страни. За родина на джанките се считат Балканският полуостров и Средна Азия. Джанката е най-често срещаният сорт сливи, отличаващ се с високо плодородие и виреещ във всички части на страната, дори и в най-сухите области.

Джанките са много добър източник на енергия. Те имат диуретично действие и са богати на калий, калций, магнезий, фосфор. Макар, че са бедни на витамин C, те съдържат витамините А, B4 и B9. В състава им се включват още органични киселини, минерални соли и пектин. В листата им пък се съдържат кумарини -съединения, които предотвратяват образуването на тромби в кръвоносните съдове. Смятат се за полезни и при ревматизъм и подагра, както и за понижаване нивото на холестерола в кръвта. А в китайската медицина плодовете на сливата се използват като средство против повръщане.

И нещо много интересно, което едва ли сте чували за тези плодове. Джанката е природен лек срещу тревогата. Според известна лечебна терапия, включваща 38 есенции от цветовете на растения, из между които и тези на джанката, този сорт сливи ни предпазва от чувството на страх, несигурност, изтощение и ни осигурява душевно спокойствие.

Не знам дали ми осигуряват душевно спокойствие, но със сигурност ме пренасят в много приятни години, когато киселата ми физиономия се дължеше единствено на някоя твърде кисела джанка. Или на факта, че някой ме е фраснал по главата след поредната “джанкова” битка. Днес всички твърдят, че децата са забравили за този вид забавления и стоят единствено пред компютрите вкъщи. За моя радост обаче това не е съвсем вярно. Онзи ден децата пред блока не спряха да берат от скъпоценните плодове, да се замерят и да си “готвят” супа, а разярена бабка дори им направи забележка. Точно като в онова време...Моята дъщеря пък се научи да казва думата джанка от раз. И сега и тя като останалите малчугани протяга ръчички нагоре и казва “мамо, искам джанка”.

Не съм много убедена в свръх полезността им, но пък толкова ме умиляват тези плодове, че просто нямаше начин да пропусна да ви драсна няколко реда по темата....за моето и вашето детство...с вкус на джанки.

Прочетете как да си направите Сок от джанки
Коментари
2016-06-30 #7
Дядо Митко Бургас
Въпреки,че съм на 85 години мина ли покрай джанка било зелена или узряла не мога да я подмина да не си откъсна по няколко плода и да не ги ,ахапя.Родих се и отраснах в село където покрай реката и дворовите беше пълно с жанки червени до черни и жълти.Когато узреяха дяод ни карашеда ги събираме,апосле от тях въряха ракия. Сега съм в града в модерен комплекс но между блоковете има в изобилие от тях и всеки който мине покрай тях ни ги забикаляПо стар обичай от деството продължава да се фокосвадо плодовете им
2015-07-01 #6
Ana
Една позната им казва жанки
2014-06-25 #5
Любен
Сетих се. Тези шушулки по джанките в нашия край ги наричахме "рошковци".
Ася, има джанки с най различни цветове. Едни от най-приятните са тези с тъмночервен цвят, почти черни. Те съдържат и най-много антоциани, които са антиоксдиданти.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Сок от джанки
· Календар на сезонните плодове
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· Как да зарадваме домашния майстор?
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· Кое е най-доброто бельо за най-разпространените летни тоалети
· Полезни съвети как да се предпазим от горещините
· 5 вкусни и освежаващи безалкохолни коктейли за лятото (рецепти)
· 6 причини защо да включим гроздето в храненето си
· Предимства на кокосовото масло за коса: най-добрите начини за употреба и ползи
· 7-те най-добри ползи за здравето от мента
Вторник
21
Януари 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Food revolution day 2018 в България - революцията в храненето продължава
Зад всяка революция стои едно просто желание - нещо трябва да се промени! Една година след първото издание...
Когато изразяваме мнение - осъждаме или обсъждаме?
Отношенията с другите са основна част от живота ни и източник както на приятни, така и често на неприятни...
Трупате ли ненужни вещи?
Едно от нещата, които наистина не обичам, е у дома да е разхвърляно. За мен редът е усещане са спокойствие...
Защо е важно да се разтягаме преди, по време и след тренировка - продължение
Разтягaнето по време на тренировка е необходимо, макар на пръв поглед то да я прекъсва. Това са малки...
"Премахнаха" ли ни смартфоните от собствения ни живот?
Обсебването ни към смартфоните днес се е сляло с действителността и никому не прави впечатление. Може...
4 април - Национален ден на психолога
Денят на специалистите по психично здраве се празнува от 1995 г. насам. Той е учреден заради ролята им...
Дамската чанта - с по-голямо внимание към хигиената
Дамската чанта и предметите в нея са идеалното място за натрупване и размножаване на патогени на опасни...
Витамини за бъдещи майки - част II
На всички е известен витамин С или аскорбиновата киселина. Основната му функция е поддържането на активна...
Шипката - богатство на полезни вещества в малка опаковка
До слънчевата пролет има още много време, сезонът на простудите е в своя вихър, а плодовете и зеленчуците,...
Анемията и храненето
Недостигът на хемоглобин в кръвта е неприятно и същевременно не чак толкова опасно състояние, с което...
Какво да хапваме за дълбок и пълноценен сън?
Между съня и храната съществува неоспорима връзка. Оказва се, че това, което консумираме на вечеря, може...
Личната отговорност по пътя ни
Има неща, които са по-големи от нас, пред тях ние изглеждаме малки и безсилни. Не можем да ги избегнем,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook