Джанките
 Помните ли какво обичахте най много като малки по това време на годината? Безкрайните горещи дни, в които единственото, което правехте е да тичате и да се радвате на слънцето, дърветата, тревата, цветята, птичките и пчеличките и изобщо на всичко, до което се докоснете...А помните ли какво обичахте да похапвате? Май всички сме си открадвали по някоя черешка от градината на съседа или направо сме преяждали с тези толкова вкусни червени топчета? Ами онези другите, които са ни най-вкусни, докато са още зелени, хрупащи и кисели? Да, точно тях имах предвид. Едва ли някой е забравил неповторимия вкус на киселата джанка, която и до ден днешен хрупам пред блока с дъщеря си. И която ме връща толкова назад във времето в едни прекрасни слънчеви дни, прекарани на село при баба и дядо. Но нека не се отплесвам в спомени. Сега искам да ви разкажа малко повече за този сорт сливи, който е любим на много от нас.
Обикновената слива произхожда от Кавказките планини, а от там е пренесена в други страни. За родина на джанките се считат Балканският полуостров и Средна Азия. Джанката е най-често срещаният сорт сливи, отличаващ се с високо плодородие и виреещ във всички части на страната, дори и в най-сухите области.
Джанките са много добър източник на енергия. Те имат диуретично действие и са богати на калий, калций, магнезий, фосфор. Макар, че са бедни на витамин C, те съдържат витамините А, B4 и B9. В състава им се включват още органични киселини, минерални соли и пектин. В листата им пък се съдържат кумарини -съединения, които предотвратяват образуването на тромби в кръвоносните съдове. Смятат се за полезни и при ревматизъм и подагра, както и за понижаване нивото на холестерола в кръвта. А в китайската медицина плодовете на сливата се използват като средство против повръщане.
И нещо много интересно, което едва ли сте чували за тези плодове. Джанката е природен лек срещу тревогата. Според известна лечебна терапия, включваща 38 есенции от цветовете на растения, из между които и тези на джанката, този сорт сливи ни предпазва от чувството на страх, несигурност, изтощение и ни осигурява душевно спокойствие.
Не знам дали ми осигуряват душевно спокойствие, но със сигурност ме пренасят в много приятни години, когато киселата ми физиономия се дължеше единствено на някоя твърде кисела джанка. Или на факта, че някой ме е фраснал по главата след поредната “джанкова” битка. Днес всички твърдят, че децата са забравили за този вид забавления и стоят единствено пред компютрите вкъщи. За моя радост обаче това не е съвсем вярно. Онзи ден децата пред блока не спряха да берат от скъпоценните плодове, да се замерят и да си “готвят” супа, а разярена бабка дори им направи забележка. Точно като в онова време...Моята дъщеря пък се научи да казва думата джанка от раз. И сега и тя като останалите малчугани протяга ръчички нагоре и казва “мамо, искам джанка”.
Не съм много убедена в свръх полезността им, но пък толкова ме умиляват тези плодове, че просто нямаше начин да пропусна да ви драсна няколко реда по темата....за моето и вашето детство...с вкус на джанки.
Прочетете как да си направите Сок от джанки
|
Коментари
2016-06-30 #7  Дядо Митко Бургас Въпреки,че съм на 85 години мина ли покрай джанка било зелена или узряла не мога да я подмина да не си откъсна по няколко плода и да не ги ,ахапя.Родих се и отраснах в село където покрай реката и дворовите беше пълно с жанки червени до черни и жълти.Когато узреяха дяод ни карашеда ги събираме,апосле от тях въряха ракия. Сега съм в града в модерен комплекс но между блоковете има в изобилие от тях и всеки който мине покрай тях ни ги забикаляПо стар обичай от деството продължава да се фокосвадо плодовете им
2015-07-01 #6  Ana  Една позната им казва жанки
2014-06-25 #5  Любен Сетих се. Тези шушулки по джанките в нашия край ги наричахме "рошковци".
Ася, има джанки с най различни цветове. Едни от най-приятните са тези с тъмночервен цвят, почти черни. Те съдържат и най-много антоциани, които са антиоксдиданти.
2014-06-25 #4  Любен Тези шушулки по джанките ги помня още от детството си отпреди 70 години. Даже в нашия край имаха специално име, което за жалост в момента не мога да си спомня. Имало ги е и тогава и даже сме яли от тях, разбира се по една две не повече. Но тази пролет пред блока на едно джанково дръвче почти всичките завързи бяха такива. По другите джанкови дръвчета, които са съвсем наблизо, такива изродени плодове нямаше.
2014-05-12 #3  Ася А видяхте ли, че има напълно червени джанки? На цвят са като тъмно червена череша и костилката им е почервеняла.
Никъде не намерих информация дали са безопасни за консумация, моите деца обожават да ги ядат и никакви доводи не могат да ги спрат.
2014-05-06 #2  Инна Георгиева Мислех, че само аз съм го забелязала! Потърсих информация и се оказа, че това е някакво гъбично заболяване по джанките, породено от студено и влажно време в периода на цъфтеж.
2014-05-03 #1  Нора Здравейте,забелязали ли сте какви неща има тази пролет по джанките?Нещо като шушулки и са на дръжки като плодчета.Видях ги в кв.Дианабад в София.На някои повече,на някои по-малко,какво е това,прилича на изродени джанки,от дъждовете ли е,някаква болест навярно. 
|
|
Неделя 20 Април 2025 |
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
|
Абонирай се за новости
  Най-фертилните храни - I
Какво да ядем, за да забременеем...Звучи ви смешно? Но за влиянието на определени хранителни продукти...
 Нещата, които щастливите хора правят различно
Има хора край нас, които нямат сякаш толкова основания да са в добро настроение, усмихнати, добронамерени...
  Време за... здраве
Често оценяваме това, което имаме, едва когато го изгубим. И това в пълна сила важи за здравето. Уж си...
 Глобална седмица на ООН за безопасност на пътя - 4-11 май 2015 г.
Седмицата 4-11 май е обявена от ООН за Глобална седмица за безопасност на пътищата, като тази е третата...
 Егоизмът няма място в спалнята
Сексът несъмнено е важна част от всяка връзка и не би трябвало да се срамуваме да говорим открито за...
 Лагом - шведската философия за балансиран и щастлив живот
Lagom [la-gom] е шведски термин, който означава „просто достатъчно“ - да имаме точно нужното количество...
 Ароматерапията в борбата с безсънието
Добрият сън зависи от много фактори: удобното легло, свежият въздух в стаята, правилното хранене. Но...
  Говорите ли си сами? Спокойно, не сте луди!
Ако си говорите сами, това не означава непременно, че сте луди. Всъщност дори обратното – скорошно изследване...
  Здравословното мюсли
Миксът от зърнени култури, сушени плодове и ядки се появява в началото на XX век, „изобретява го” швейцарският...
  Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
Колкото и да е трудно за вярване, шансът въздухът в затворени помещения да е по-лош, е по-голям, отколкото...
  Настроения според сезона
Пролетна умора, последвана от летен мързел, след това есенна меланхолия, а за капак и зимна депресия...
 Камелия - една истинска източна красавица
Всяка от нас има своите ежедневни ритуали за красота, които общо взето не особено често променяме. Често...
|