Тученицата - кралицата-плевел
Тя расте на всевъзможни места в изобилие и дори някои я смятат за бурен. Нейният декоративен събрат е добре познатото Калдаръмче, и двете принадлежат към семейство Тученицови .
Ако сте решили да подсилите организма си или да му дадете нещо, което ще му помогне да изгради силна имунна система, можете оправдано да се обърнете към тази кралска особа. Ботаническото й име е Portulaca oleracea и по света отдавна е позната като лечебно растение. Използвана e като средство при редица оплаквания - артрит, главоболие, изгаряния и кашлица и други. Още през 1 в. пр. н.е. римският учен от гръцки произход Диоскорид пише за тученицата, че изчиства от паразити и намалява главоболието.
Растението е “местен жител” на индийския субконтинент, но е широко разпространено и във всички други континенти, само че по-скоро като плевел. В региона на Средиземноморието, Азия и Европа пък се ползва с добрата слава на подправка. В България се среща из цялата територия на страната, най-вече на песъчливи и тревисти места и е класифицирана като “плевелно, лечебно и хранително растение”
Щедростта на кралицата
Тученицата е много богата на хранителни вещества. Тя съдържа повече омега-3 мастни киселини (α-линоленова киселина) дори от някои рибни масла и е изключително подходяща за хора на вегетарианска диета. Към богатството си дебелите месести листа на тученицата причисляват и витамините A, B, C и E, както и така важните минерали калий, калций, и магнезий.
Благодарение на високото си съдържание на магнезий, повече от всяко друго листно растение, тученицата е полезна за укрепване на сърцето, превенция на аритмия и подсилване на имунната система. Тя може да бъде и средство за успокояване на мигрената и мускулното напрежение.
Много в 1
Тученицата е комбинация от фибри, витамини и минерали, събрани само в 16 калории за 100 гр. продукт.
В 100 грама от растението има 350 мг алфа-линоленова киселина.
Тученицата е отличен източник на витамин А - 1320 IU/100 г, което е 44% от препоръчителния дневен прием (т.нар. RDA).
Тученицата е богат източник на витамин C и на някои витамини от групата B-комплекс като рибофлавин, ниацин, пиридоксин и каротеноиди. Тя съдържа и минералите желязо, манган, калций и др.
В тученицата им два вида пигменти, които са мощни антиоксиданти - бетацианин и бетаксантин.
Кулинарно приложение
Както стъблата така и листата на тученицата могат да бъдат консумирани. Пресните сурови листа на тученицата се използват като добавка или основна част на салата или като съставка на сок от зеленолистни. Може да се приготви баница с тученица или да се добави и към стандартни рецепти със спанак и лапад. Въпреки, че антиоксидантните й свойства съществено намаляват при кулинарна обработка, част от минералите, флавоноидите и каротените могат да се запазят при приготвяне на пара.
Любопитно: В древни времена се е гледало на тученицата като на една от билките, които могат да се използват като противодействие на магии. Разпръсвано около леглото, растението защитавало от зли духове, а носено близо до тялото привличало любов и късмет. Войниците носели със себе си растението, когато влизали в битка. Според преданията тученицата предпазвала и от кошмари. Китайците вярвали, че растението съдържа растителен живак, а в Гана то символизира мира и се смесва с мазнина, за да действа като облекчаващо средство срещу злото. В религиозни церемонии тученицата се използвала и за прочистване на духа след прекарана болест |
. |
Коментари
2017-04-26 #17 Пламен Каде мога даси купа семе от тученица
2017-03-01 #16 Николай Можели тинктурата да се направи с ракия?
2014-08-18 #15 Инна Георгиева Благодаря, Невена. Ще пробвам идеята ти за тинктура!
2014-08-17 #14 nevena ИНА-спиртният извлек се приготвя по следния начин. Напълва се буркан с прясна тученица, без да се тъпче, и се залива със 70 С медицински спирт. След като престои 3 седмици се прецежда и се пие два пъти дневно по 20 капки от извлека на гладно. Можеш да купиш от аптеките 96 С спирт и да го разредиш с минерална вода, така че да се получи около 70 С спирт. Поздрави!!
2014-08-17 #13 Инна Георгиева То и спанак, както и други зелении и зеленчуци е по-добре да се консумират сурови, но поради една или друга причина се ползва и след топлинна обработка. Да, тя унищожава повечето витамини и по-малко минералите, но остава и нещо хранително.
Извлекът как се използва, Невена?
2014-08-17 #12 nevena Тученицата се ползва само в прясно състояние. Тя не е като другите билки, които се събират и сушат през зимата. Възможно е да се направи спиртен извлек от нея за да я имаме на разположение и през зимата със 70 % медицински спирт и 30% минерална вода.
2014-08-01 #11 Свилен стават и много вкусни питки и тутманик с тученица! с доматки, и сиренце е вкусна също!С
2014-07-17 #10 Росица Моята богата зеленчукова градина е пълна с този полезен плевел-билка!
Ще се възползвам от ценната информация!
2014-07-14 #8 Валентина Много полезна информация
2014-07-13 #7 elin В Гърция всяка една трева се яде на салата, като мезе към узакито и си я купувам от магазина. Ммммм много вкусно :-) варена с мнооооого лимон, зехтин, а може и капари да сложиш :-)
2014-07-11 #6 Мима Изумена съм! Незнаех, че този плевел, който като малка берях и давах на прасетата, а те ядяха с такава наслада, че не можех да им насмогна е можело да се яде и от хора. Моя колежка няколко пъти вече ми казва,че в къщи ядат тученица и аз днес реших да опитам. Не вярвах ама сега ви казвам, много е вкусно! Нарязах на ситно,залях с кисело мляко,чесън и сол на вкус. Отделно запържих масло с малко червен пипер и полях отгоре. Опитайте,ще ви хареса. Природата ни е дарила с толкова много витамини, а ние ги унищожаваме.
2014-04-03 #5 НЕЛИ Съвсем наскоро разбрах за тази билка от жената от която си купувам домашни яйца тя храни кокошките си с тученица. Панеже приятелия ми й каза че почти не яде яйца заради холестерола и тя обясни че нейните яйца не са вредни дори да ядеш повече от тях точно защото ги храни с тученица.
2013-08-05 #4 Инна Георгиева Момичета, вчера направих баница с тученица, надявам се до края на деня на успея да кача рецептата. Хапнах я и на салата с авокадо и домати, супер е! Всъщност няма кой знае какъв вкус натрапчив, зелениите като лапад и спанак имат повече даже
2013-08-04 #3 florentina Да.Отбрах само листенцата.Овкусих със зехтин и лимон.Вкусно
е и с млечно–майонезен сос,а може и само с кисело мляко.
2013-08-04 #2 МАРИЯ как се приготвя като салата ли
2013-08-01 #1 florentina Няколко пъти си правих салата от тученица.Много вкусно!
|
|
Понеделник 9 Септември 2024 |
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
|
Абонирай се за новости
Посттравматичният стрес
Стресът е навсякъде около нас в ежедневието. Дори и в много малките дневни задължения и случки, организмът...
Розата като лечебно средство
Цъфналите по това време на годината рози са не само наслада за очите и обонянието, но и лечебно средство,...
Как да развием емоционалната си интелигентност
Емоционалната интелигентност играе ролята на везната, която трябва да е в състояние на баланс. От едната...
Болки в гърлото
Рязък спад на температурите, ветровито и дъждовно време – това са клопките на иначе красивата и щедра...
Учени откриха нови данни за предсмъртните видения на хора в клинична смърт
Американски невролози установиха, че предсмъртните видения на хора в състояние на клинична смърт се дължат...
Младостта е в излъчването, а то идва отвътре
В търсенето си да запазят младостта, жените най-често прибягват до козметични продукти и процедури, но...
Летните натравяния или отпуска в...
Лято – това е благословено време, когато на-после успяваме да си вземем дълго мечтаният отпуск и готови...
Ферментирал (черен) чесън - защо е толкова полезен?
Чесънът е добре известен с полезните си свойства - няма съмнение, че той е естествен антибиотик, убива...
Не се задоволявайте с посредственост, сияйте за себе си
Има жени, които имат в повече от всичко. Те са изключителни, изпъкват, вдъхновяват, завихрят вниманието...
14 ноември - Световен ден за борба с диабета
14 ноември е Световен ден на борбата с диабета. За първи път той се чества през 1991 г. от Международната...
Сакъз - свойствата на мастиковата смола
В наши дни сякаш малко сме позабравили сакъза - единствената дъвка от миналото. Но това е, защото може...
Петър Димков - българският народен лечител
Бъдете весели, бодри и с ведри мисли, за да живеете в радост и щастие.
Петър Димков е най-известното...
Първите признаци на преумората
Компютърът няма как да го накараш по-бързо да обработи информацията. Нито телевизорът по-бързо да превключва...
Кои са трите типа енергия и как да ги засилим, за да бъдем истински пълноценни?
Най-успешните и продуктивни хора могат да се характеризират с много високи нива на енергия. Тъй като...
Колко вредни са трансмазнините и как да ги разпознаваме на етикетите
Мазнините се съдържат в почти всяка храна, която консумираме. Често пъти ние ги слагаме в графа „вредни“,...
Работите вкъщи? А справяте ли се?
За жените, които всяка сутрин прекарват безценни минути за гримиране, обличане, прическа, които търчат...
Да събудим сексуалността си
Когато стане дума за страст, секс, обикновено говорим за връзки – как да запазим страстта по-дълго, как...
|