Тученицата - кралицата-плевел
 Тя расте на всевъзможни места в изобилие и дори някои я смятат за бурен. Нейният декоративен събрат е добре познатото Калдаръмче, и двете принадлежат към семейство Тученицови .
Ако сте решили да подсилите организма си или да му дадете нещо, което ще му помогне да изгради силна имунна система, можете оправдано да се обърнете към тази кралска особа. Ботаническото й име е Portulaca oleracea и по света отдавна е позната като лечебно растение. Използвана e като средство при редица оплаквания - артрит, главоболие, изгаряния и кашлица и други. Още през 1 в. пр. н.е. римският учен от гръцки произход Диоскорид пише за тученицата, че изчиства от паразити и намалява главоболието.
Растението е “местен жител” на индийския субконтинент, но е широко разпространено и във всички други континенти, само че по-скоро като плевел. В региона на Средиземноморието, Азия и Европа пък се ползва с добрата слава на подправка. В България се среща из цялата територия на страната, най-вече на песъчливи и тревисти места и е класифицирана като “плевелно, лечебно и хранително растение”
Щедростта на кралицата
Тученицата е много богата на хранителни вещества. Тя съдържа повече омега-3 мастни киселини (α-линоленова киселина) дори от някои рибни масла и е изключително подходяща за хора на вегетарианска диета. Към богатството си дебелите месести листа на тученицата причисляват и витамините A, B, C и E, както и така важните минерали калий, калций, и магнезий.
Благодарение на високото си съдържание на магнезий, повече от всяко друго листно растение, тученицата е полезна за укрепване на сърцето, превенция на аритмия и подсилване на имунната система. Тя може да бъде и средство за успокояване на мигрената и мускулното напрежение.
Много в 1
 Тученицата е комбинация от фибри, витамини и минерали, събрани само в 16 калории за 100 гр. продукт.
 В 100 грама от растението има 350 мг алфа-линоленова киселина.
 Тученицата е отличен източник на витамин А - 1320 IU/100 г, което е 44% от препоръчителния дневен прием (т.нар. RDA).
 Тученицата е богат източник на витамин C и на някои витамини от групата B-комплекс като рибофлавин, ниацин, пиридоксин и каротеноиди. Тя съдържа и минералите желязо, манган, калций и др.
 В тученицата им два вида пигменти, които са мощни антиоксиданти - бетацианин и бетаксантин.
Кулинарно приложение
Както стъблата така и листата на тученицата могат да бъдат консумирани. Пресните сурови листа на тученицата се използват като добавка или основна част на салата или като съставка на сок от зеленолистни. Може да се приготви баница с тученица или да се добави и към стандартни рецепти със спанак и лапад. Въпреки, че антиоксидантните й свойства съществено намаляват при кулинарна обработка, част от минералите, флавоноидите и каротените могат да се запазят при приготвяне на пара.
Любопитно: В древни времена се е гледало на тученицата като на една от билките, които могат да се използват като противодействие на магии. Разпръсвано около леглото, растението защитавало от зли духове, а носено близо до тялото привличало любов и късмет. Войниците носели със себе си растението, когато влизали в битка. Според преданията тученицата предпазвала и от кошмари. Китайците вярвали, че растението съдържа растителен живак, а в Гана то символизира мира и се смесва с мазнина, за да действа като облекчаващо средство срещу злото. В религиозни церемонии тученицата се използвала и за прочистване на духа след прекарана болест |
. |
Коментари
2017-04-26 #17  Пламен Каде мога даси купа семе от тученица
2017-03-01 #16  Николай Можели тинктурата да се направи с ракия?
2014-08-18 #15  Инна Георгиева Благодаря, Невена. Ще пробвам идеята ти за тинктура!
2014-08-17 #14  nevena ИНА-спиртният извлек се приготвя по следния начин. Напълва се буркан с прясна тученица, без да се тъпче, и се залива със 70 С медицински спирт. След като престои 3 седмици се прецежда и се пие два пъти дневно по 20 капки от извлека на гладно. Можеш да купиш от аптеките 96 С спирт и да го разредиш с минерална вода, така че да се получи около 70 С спирт. Поздрави!!
2014-08-17 #13  Инна Георгиева То и спанак, както и други зелении и зеленчуци е по-добре да се консумират сурови, но поради една или друга причина се ползва и след топлинна обработка. Да, тя унищожава повечето витамини и по-малко минералите, но остава и нещо хранително.
Извлекът как се използва, Невена?
2014-08-17 #12  nevena Тученицата се ползва само в прясно състояние. Тя не е като другите билки, които се събират и сушат през зимата. Възможно е да се направи спиртен извлек от нея за да я имаме на разположение и през зимата със 70 % медицински спирт и 30% минерална вода.
2014-08-01 #11  Свилен стават и много вкусни питки и тутманик с тученица! с доматки, и сиренце е вкусна също!С
2014-07-17 #10  Росица Моята богата зеленчукова градина е пълна с този полезен плевел-билка!
Ще се възползвам от ценната информация! 
2014-07-14 #8  Валентина  Много полезна информация
2014-07-13 #7  elin В Гърция всяка една трева се яде на салата, като мезе към узакито и си я купувам от магазина. Ммммм много вкусно :-) варена с мнооооого лимон, зехтин, а може и капари да сложиш :-)
2014-07-11 #6  Мима Изумена съм! Незнаех, че този плевел, който като малка берях и давах на прасетата, а те ядяха с такава наслада, че не можех да им насмогна е можело да се яде и от хора. Моя колежка няколко пъти вече ми казва,че в къщи ядат тученица и аз днес реших да опитам. Не вярвах ама сега ви казвам, много е вкусно! Нарязах на ситно,залях с кисело мляко,чесън и сол на вкус. Отделно запържих масло с малко червен пипер и полях отгоре. Опитайте,ще ви хареса. Природата ни е дарила с толкова много витамини, а ние ги унищожаваме.
2014-04-03 #5  НЕЛИ Съвсем наскоро разбрах за тази билка от жената от която си купувам домашни яйца тя храни кокошките си с тученица. Панеже приятелия ми й каза че почти не яде яйца заради холестерола и тя обясни че нейните яйца не са вредни дори да ядеш повече от тях точно защото ги храни с тученица.
2013-08-05 #4  Инна Георгиева Момичета, вчера направих баница с тученица, надявам се до края на деня на успея да кача рецептата. Хапнах я и на салата с авокадо и домати, супер е! Всъщност няма кой знае какъв вкус натрапчив, зелениите като лапад и спанак имат повече даже
2013-08-04 #3  florentina Да.Отбрах само листенцата.Овкусих със зехтин и лимон.Вкусно
е и с млечно–майонезен сос,а може и само с кисело мляко.
2013-08-04 #2  МАРИЯ как се приготвя като салата ли
2013-08-01 #1  florentina Няколко пъти си правих салата от тученица.Много вкусно!
|
|
Понеделник 10 Февруари 2025 |
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
|
Абонирай се за новости
 Тренировки по време на месечния цикъл?
Мисълта за тренировка по време на месечния цикъл може би изглежда като мисията невъзможна за много...
 Полезните сушени плодове на нашата трапеза
Сушените плодове са любими на много хора и често присъстват на празничната трапеза, а на пазара може...
  Здрави и лилави: Черната боровинка
Черната боровинка е дребен листопаден храст, който расте в смесени и иглолистни гори, предимно на сенчести...
 Вегетарианството може да е и въпрос на ген?
Вегетарианството се практикува от хилядолетия в различни общества и култури, но днес само малка част...
  Умеем ли да се "продаваме"?
Странни са времената, в които живеем…Обществото ни е меркантилно, силно ориентирано към материалните...
 Чакрите - колелата на живота - I
В днешно време думата чакра присъства както в шеговити изрази от типа на: „Отиди да ти наместят чакрите!“,...
  Пробиотиците - защо не можем без тях - II
Важно е не само да приемаме достатъчно полезни бактерии, но и да им осигуряваме оптимална среда за развитие...
  Бърз релакс в офиса - II
Тихичко навън
Постоянното звънене на телефона и шумните разговори на колегите са едни от основните...
  Лошите навици, които прехвърляме на децата
Ще започна тази статия така: Смятах, че дъщеря ми е твърде малка и не разбира още нищо, докато не стана...
 Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
Напоследък камутът става все по-популярен сред почитателите на здравословните храни, но какви факти...
  Време за билки: как да ги събираме
В нашата страна има голямо изобилие от дивoрастящи билки, които можем да използваме за приготвяне на...
 Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
С Инна онзи ден се шегувахме помежду си, че толкова обичаме нахут и в Хера имаме толкова рецепти с нахут,...
 Странна „птица”
На хората, които се отличават от останалите, често лепваме прозвището „странна птица”... Тя е различна....
 Ако искате щастливи старини, инвестирайте в приятелствата си, сочи проучване
Общоприето е схващането, че човек остарява щастливо, ако има щастливо семеен живот. Но две скорошни изследвания...
  Най-странните фобии, които хората развиват
Страхът е една от най-интересните и влиятелни части на човешката природа - това е най-мощният вътрешен...
  Безсрамно за срамните болести
А сега преглътни това, което ядеш, допий си кафето и ако си от тези, които се изчервяват, стане ли дума...
 Хамамелис в помощ на кожата
Наричат хамамелиса "златното съкровище на билките". Името в превод означава „заедно с плода”, което название...
|