Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Баница с тученица


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
От кога се каня да направя баница с тученица и ето, че се наканих. За късмет в края на юли (поне на нашето лозе) тученицата вече е прецъфтяла и прави семенца. Но аз съм си инатлива, изправих се пред една огромна торба с прецъфтяваща тученица и лека полека си събрах листенца за баницата. Ако обаче вие четете това в друг сезон или пък сте си посяли и имате млада, спокойно можете да я накълцате заедно с тънките клонки.



Тази година събрах семе и ще посея на тераската догодина. Защото е много приятно допълнение и към салата. Например с авокадо и домати. Направих малка баница, защото зелении ям само аз, но ако у дома сте почитатели увеличете двойно дозата.

250 гр кори
150 гр тученица почистена
7 стръка зелен лук
5 клонки пресен джоджен
100 гр сирене
4 яйца
200 гр кисело мляко
40 мл олио
30 гр масло

Включваме фурната да загрява на 220 градуса.

В малко олио задушаваме лукът и тученицата до омекване, накрая добавяме и наситнения пресен джоджен.

Разбиваме с вилица 2 яйца, добавяме натрошеното сирене и задушената смес. Тя трябва да е изстинала добре за да не се пресекат яйцата. За мен солта от сиренето е достатъчно, но ако обичате по-солено можете да си добавите щипка сол.

Останалата мазнина разтапяме в някакъв съд. Аз лично слагам съвсем за кратко в загряващата се фурна докато се разтопи маслото.

С помощта на четка намазваме всяка кора с мазнина, леко прегъваме два пръста от кората в по широката й част (за да може да стане по стабилно и да не подгизне преди да завием), слагаме плънка и завиваме на руло.

Намазняваме тавичката си с мазнина. Тъй като съм използвала половин пакет кори (от 500 грама) тавичката ми е около педя и малко.

Рулата завиваме в тавата от центъра към края, докато се получи охлюв.

Останалите две яйца и млякото се разбиват до хомогенна смес и с тях заливаме баницата. Печем до златисто.



Тученицата е много богата на хранителни вещества. Тя съдържа повече омега-3 мастни киселини (α-линоленова киселина) дори от някои рибни масла и е изключително подходяща за хора на вегетарианска диета. Към богатството си дебелите месести листа на тученицата причисляват и витамините A, B, C и E, както и така важните минерали калий, калций, и магнезий. Благодарение на високото си съдържание на магнезий, повече от всяко друго листно растение, тученицата е полезна за укрепване на сърцето, превенция на аритмия и подсилване на имунната система. Тя може да бъде и средство за успокояване на мигрената и мускулното напрежение. Прочети още за полезната тученица

Коментари
2015-04-16 #3
Диана Мелова
Други рецепти с тученица, спанак, лапад.
Може ли рецепта за салата с тученица.
2013-08-07 #2
Инна Георгиева
твърдо варненско Н'иЕ! Ама става много добре!
2013-08-06 #1
teodora
Извинете, разпращате ли по домовете
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Боб чорба по манастирски
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Домашна прясна паста без яйца
· Супа с гъби шийтаке
· Супа от коприва, елда, гъбки и булгур
· 3 вида храни, които да имаме вкъщи, докато постим
· Пълнени кръгли тиквички с тученица и козе сирене
· Тученицата - кралицата-плевел
· Постни банички с праз и маслини
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Не се отказвайте от закуската по време на пости
· 10 добри причини да ядем зелен чесън
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
· Торта със стар козунак без печене
· Любимите сладки на Hera.bg
· Долма по иракска рецепта
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
· Тархана чорба
· Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
Неделя
1
Октомври 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Кайсията – шампион по бетакаротин
Слънчевата и ароматна кайсия е близък роднина на всички костилкови плодове, които се отглеждат у нас...
Брускети с домати, чесън и зехтин
Родината на брускетата е централна Италия. Препечената със зехтин филийка е прекрасно предястие (особено...
Дроб с гъбки и доматен сос на фурна
Ако имате нужда от лесноусвоимо желязо, дробът е вашата храна. Не готвя свински дроб често, но определено...
Агнешкото - защо да го изберем
Макар и да съществуват теории, според които ние можем да се храним напълно здравословно и без присъствието...
Арабика или робуста
Учудващо е, че в световен мащаб се отглеждат едва три вида кафе, а ароматите и вкусовете, на които можем...
Новогодишна баница
В моето детство баба слагаше в новогодишната баница с късмети дрянови клонки. Ходеше и си ги търсеше,...
Крем супа от цвекло, тиква и джинджифил
Макар цвеклото да е един от най-сладките зеленчуци, реших да добавя и тиква, за да направя тази супа...
Постна лазаня с тиквички и броколи
Здравей Цвети! Идвам на помощ с една зеленчукова лазаня. Казвам се Анелия и съм от София. Вегетарианка...
Как да: Замразим зелен боб
Вярно е, че най-добре е да консумираме зеленчуците пресни, но при замразяването им съвсем не се губят...
Салата със спанак и пикантни пилешки късчета
Здравейте и от мен, Надя! Искам да участвам в конкурса с една рецепта за салата със спанак. Имаме малка...
Как да приготвим: Броколи
На първо място е необходимо да изберете качествени броколи. Те се познават по тъмнозеления цвят, стегнатата...
Крем от авокадо и банан
Времето за приготвяне на този лек крем е около 30 минути (15 мин. подготовка + приготвяне , 15 мин. престояване...
Задушено шкембе в гювече
Задушеното шкембе е характерна рецепта за Петковден. Добавете по желание и малко кашкавал минути преди...
Мазнините: добри, полезни, вредни - I
Често възхвалата или анатемосването на дадена мазнина има за цел просто да ни продаде рекламиран продукт....
Виенски шницел
Много ми се ядат шницели, каза половинката. Ама онези от кайма ли или от месо, попитах аз? От месо, от...
Как да: Почистим риба
Вероятно за някои дами чистили риба тази статия ще им се стори малко странна, та дори и смешна, но приятели...
Супа от коприва
Копривата е една от първите свежи зеленини, които природата ни предлага, за да подсилим организма си...
Печени кестени срещу есенната умора
Тя винаги е леко тъжна - заради изминалото лято, заради събраните емоции и спомени и заради последните...
Брашното – някои го предпочитат черно
Бързам да уточня, че определението “черно” в заглавието е по-скоро преносно и обобщаващо. Иде реч за...
Телешко в шоколадов сос
В месеца на любовта получих подарък от скъп за мен човек, между всичко се криеше и кулинарна книжка....
Постен кокосов кекс с какао
За този кекс не ви трябват миксери, бъркалки, щуротии. Всичко забърквам в една купа, спазвайки основното...
Зелената салата - хит на пролетта
Омръзна ли ви от туршии и други зимни разядки? Чашка ледено студен аперитив намира през пролетта нов...
Пармиджано Реджано
Сиренето Parmigiano Reggiano (по-известно като Пармезан) има почти хилядолетна история. То се произвежда...
Кюфтенца с извара, джинджифил и магданоз
Тези вкусни кюфтенца сервирах със сладко-кисел сос, в който основно имаше ананас. За съжаление рецепта...
Пенне ригато със спанак и сметана
Здравейте! Казвам се Александра, живея в Монтана и много обичам италианската кухня. Искам да участвам...
Ванилията – аромат в шушулка
Почти всеки крем, бисквити, вафла или шоколад имат аромат на ванилия, а в действителност повечето от...
Домашният сладолед – с какво е по-добър?
Говорейки за сладоледа трудно можем да избегнем баналностите. Защото всеки знае, как освежава в горещите...
Алабаш: Нинджата от сем. Кръстоцветни
Алабашът е представител на голямото семейство Кръстоцветни, не толкова популярният роднина на добре познатите...
Кюфтенца с булгур, броколи и таханов сос
Булгурът има високо съдържание на въглехидрати, но за сметка на това и също високо съдържание на фибри....
С дъх на канела - опасно или полезно за здравето
Решението на Европейският съюз да ограничи количеството използвана канела на килограм готов продукт дойде...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook