Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Миди с ориз


Мидите с ориз са класика и като повечето класики всеки интерпретира рецептата по свой вкус. Това съм направила и аз.

По избор можете да добавите и морков, целина, дафинов лист. Използвайте кръгъл ориз.

500 гр черни миди с черупки
100 мл бяло вино
150 мл вода
1 стрък девисил

150 гр ориз
1 с.л олио
1 стрък зелен лук
1 ч.л пресен магданоз
1 с.л доматено пюре
черен млян пипер, сол



Мидите почистваме добре. Как да го направим можеш да прочетеш тук. В тенджера изсипваме мидите, 100 мл бяло вино, 150 мл вода и 1 стръкче девисил. Може да ви се стори малко течността, но тя е достатъчна, тъй като парата свършва останалата част. Похлупваме тенджерката и варим докато мидите се отворят. Не ги преварявайте, след като течността заври са нужни около 6-7 минути. Всички миди, които не се отворили изхвърлете, а бульонът прецедете.


В малко мазнина, запържваме малко стръкче зелен лук, прибавяме предварително измит ориз, запържаме докато леко се остъкли и прибавяме остатъка от бульона на мидите и гореща вода (общо около 600 мл). Добавяме доматено пюре, черен млян пипер и сол на вкус.
Когато ориза набъбне малко добавяме мидите и магданоза. Готвим до готовност.

Коментари
2013-08-07 #1
Десислава Ив. Симеонова
Инна, отскоро съм горд жител на морско село, та преди два дни уловихме, приготвихме и изядохме на един дъх именно МИДИ с ОРИЗ. Следвах твоята рецепта, добавяйки вдъхновение, любов и апетит Това е едно от ястията, които, със сигурност, имат различен вкус, хапват ли се където трябва - край морето или, да речем, в София
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· С повишено внимание към морските дарове
· Миди с бяло вино и лимони
· Полезните морски дарове
· Как да: Почистим риба
· Как да: Изберем прясна риба
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Долма по иракска рецепта
· Аранчини - италиански оризови топки
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
· Тархана чорба
· Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
Понеделник
20
Март 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Макарони със спанак и гъби на фурна
Здравейте Hera.bg, бих искала да участвам с тази рецепта за основно ястие, който обича месно, може...
Крем супа от нахут и лапад с орехи и синьо сирене
В магазинчето до нас бяха донесли, изключително пресни, спанак и лапад. Никога досега не бях опитвала...
Тархана чорба
Когато някъде около 2-3. клас една съседка- туркиня ни даде пакетче с домашна тархана, помня така си...
Парти идеи за Хелоуин: Сандвичи-мумии
Решили сте да направите Хелоуин парти и търсите идеи за храна? Тези сандвичи ще спечелят вашите гости...
Да готвим с вино
Виното може да придаде на всяко ястие незабравим аромат и вкус, да подчертае всички достойнства, но също...
Aфродизиаците в ежедневното ни меню
Връзката между храната, която консумираме, и сексуалната ни кондиция, е позната още от Древността. Сексуалната...
Салата с кълнове и риба тон
Ако имате кълнове, които се чудите как да оползотворите, предлагаме ви тази салата. Тук сме използвали...
Мързелив Ягодов чийзкейк
Сладкишът е без печене, става бързо и лесно. Подходящ е и за начинаещи сладкари. В оригиналната рецепта...
Мароканската кухня – пиршество за душата - II
Присъстващ на всяко ястие е мароканският хляб (хобз) - кръгъл и плосък, тип пита, с дебела кора. Приготвя...
Дафиновият лист - много приложения и лесно отглеждане
Благородният лавър е декоративно зелено дърво с много отличителен аромат от семейство Лаврови, което...
Сандвич със сос от авокадо и босилек
Здравейте, Hera.bg! Здравей, Цвети! Макар и на края на поста реших да се включа с една рецепта, която...
Портокалови корички в тъмен шоколад
Около коледните празници във всяко семейство се изяждат големи количества портокали. Но най-ароматната...
Постни сарми за Бъдни вечер
На трапезата за Бъдни вечер традиционно присъстват постните сарми – зелеви или лозови, а най-добре и...
Нахут с печен пипер и праскова
Ако някой иска да ме попита защо има праскова тук, няма да мога да му отговоря много логично. Просто...
Лимецът и спелтата - II
СПЕЛТАТА Историята на спелтата е на близо 7 хиляди години. Това е една от първите култури използвана...
Вкусна баклава
У дома си облизват пръстите с тази баклава. Сладичка! Така на нас най-много ни харесва! Малките парченца...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook