Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да: Почистим риба


Вероятно за някои дами чистили риба тази статия ще им се стори малко странна, та дори и смешна, но приятели тя не е за вас, а за жените, които за първи път се сблъскват с чистенето на риба. А честно казано, първия път си е цяло мъчение. Най-често вече продавачите на риба могат да ти я почистят на място и ако нямаш късмета да я почисти половинката, то тези редове ще са в помощ.
Прясната риба трябва да има прозрачни и блестящи очи, хрилете й трябва да са яркочервени, корема да е плосък, а люспите гладки и плътно прилепнали към тялото.

Взимаме рибата и я поставяме с опашката към нас, леко притискаме рибата и с тъпата част на ножа или уред за чистена на риба, извършваме движения по посока главата - обратни на естествената посока на люспите. Това действие може да извършвате в голяма наилонова торба, така ще предпазите кухнята от хвърчащите люспи. Вариант е да почистите рибата и в банята.
На някой по-дребни сортове риби могат да не се чистят от люспите - те са по-фини и при топлинна обработка не се усещат.

Следва да почистим рибата от вътрешностите. За целта я слагаме с гърба към плота и с остър и тънък нож правим разрез от дупчицата под опашката в посока главата.

Изваждаме внимателно вътрешностите, като внимаваме с жлъчния мехур, защото като се пукне той има горчив вкус и би предал такъв и на нашата риба.

След като извадите вътрешностите, ако сте решили да оставите главата на рибата, трябва да махнете и хрилете.
За целта, леко повдигаме процепите на главата, вкарваме пръсти, захващаме хрилете и ги издърпваме. В случай, че главата няма да остава, непосредствено зад хрилете просто я отрязваме.

С ножица или нож отстраняваме перките, края на опашката и също ако рибата има - шиповете.

Измиваме добре рибата и си я сготвяме вкусно.

Идея: Ако рибата има хайвер, а вие обичате разбит хайвер /тарама/ не го хвърляйте. Съхранете го със сол в хладилника до момента, в който решите да го ползвате.

Коментари
2013-10-04 #10
Георги
а най-лесно се чисти като налейте в водата оцет и се остави да престой малко.приятно чистене
2013-08-07 #9
milka kaneva
Искам да дам съвет, който ми е дал опитен рибар- при почистване на люспите, главата на рибата е към нас, а не опашката. Съвсем леко приплъзваме ножа под люспите отдолу нагоре. Така те не хвърчат и няма нужда от найлонови торбички. Опитайте и няма да сгрешите
2011-01-11 #8
didatzeni
Pepsi,отнася се за всички риби,чистещи се трудно.Успех с рибочистенето.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Възможно ли е замразената риба да е по-добра от прясната?
· Пица от лимец с риба и каперси
· Полезните морски дарове
· Как да: Изберем прясна риба
· С повишено внимание към морските дарове
· Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
· Как да проверим дали са пресни кокошите яйца - няколко съвета
· Как да изберем мебели за спалнята
Сряда
28
Септември 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Мароканската кухня – пиршество за душата - I
Мароканската кухня е много вкусна, оригинална и богата, леко пикантна, простичка, засищаща и има какво...
Откриванетото на Америка като кулинарна революция
Едва ли някои се съмнява, че Откриването на Америка завинаги преобръща историята на Европа – политическата,...
Сол или сол
Солта е най-простата подправка. Дотолкова сме свикнали с нея, че прибавянето й в основните ястия изобщо...
Постна лазаня с тиквички и броколи
Здравей Цвети! Идвам на помощ с една зеленчукова лазаня. Казвам се Анелия и съм от София. Вегетарианка...
Мини пици с лапад
Привет! Казвам се Камелия и живея в Бургас. Имам две дъщери , на 5 и на 7 години и обичам в събота вечер...
Талиателе с броколи, моцарела и сос "Болонезе"
Броколите накъсваме на малки розички и бланшираме в подсолена вода. Как се приготвя сос "Болонезе"...
Супа от коприва
Копривата е една от първите свежи зеленини, които природата ни предлага, за да подсилим организма си...
Домашната лютеница "на брата"
Миналата година, брат ми за първи път решиха, че ще правят лютеница (тази пак са направили). Даже успях...
Вино и храна - как да съчетаваме правилно
Когато есента е в разгара си, а зимата потропва на прозореца, в хладните нощи често ти се приисква да...
Запеканка с телешка кайма и гъби
За да съкратите още повече времето на приготвяне, можете да използвате готово картофено пюре, а вместо...
Постни меденки
По време на пости тези меденки са чудесна идея - сутрин с кафенце, в чантата на децата, за офиса 4-5...
Как да си направим кълнове от боб мунг?
Кълновете от боб мунг най-често ще откриете в готов вид в търговската мрежа като "соеви кълнове". Те...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook