Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

С повишено внимание към морските дарове



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Лято е и менюто ни в тези горещини би трябвало да е доста по-различно. А дори да не сте променили особено хранителните си навици и вкусове, със сигурност някои от вас са добавили към тях и обичайните за този сезон морски деликатеси. И ако са ви наистина любими, колкото на мен, хубаво е да знаете малко повече подробности за тях и за съхранението и консумацията им. Макар и много диетични и същевременно полезни, в действителност морските дарове имат и своите отрицателни ефекти и могат сериозно да навредят.


Като за начало нека споменем основните ползи на морската храна:

Всички морски дарове в различна степен са източник на силни антиоксиданти и омега-3 мазнини.

Съдържат достатъчно йод, гарантиращ ни добре функционираща щитовидна жлеза.

Намаляват риска от жестоката болест на Алцхаймер

Да не забравяме и фосфора, цинка и калция, влизащи в състава им и осигуряващи ни правилен метаболизъм, засилен имунитет, здрава мускулна тъкан и нервна система, по-добра памет, здрави нокти, коса и кожа и др.

И няма как да не споменем и витамините А, D и E, както и тези от групата B, които са много важни за зрението ни, кожата, кръвообразуването.
Избор, съхранение и употреба:

И макар да се отдаваме на морските дарове основно, когато отидем на море и то, посещавайки някой ресторант, добре е да сме наясно с някои правила за употребата и съхранението им в случай, че решим да си ги приготвим сами.

Пазарувайте от специализирани и изпитани рибни магазини и не се доверявайте на случайни витрини с морски деликатеси.

Следете за тежка миризма и не купувайте продукти със съмнително качество, най-добре е да избирате още живи морски вкусотии.

Почиствайте и измивайте много старателно морските продукти, защото някои от тях за съжаление идват от твърде замърсени води и заливи.

Ако не ви допада тежкият аромат на море, може да го притъпите с няколко лъжици водка или бяло вино по време на приготвянето им.

Не се престаравайте с подправките, обаче – морската храна не изисква особено такива- тя има свой специфичен вкус, който трябва да се запази при готвене- лимонът и чесънът са най-големите и приятели.

Ако пък си падате по по-екзотичните морски обитатели, каквито са калмарите, помнете, че те нямат нужда от продължително варене- престоят им в гореща вода за около 5-6 минути е напълно достатъчен.

Какви са реалните вреди от морските деликатеси?

Лош контрол от страна на властите. Най-голям брой от хранителни отравяния през лятото се дължат на морските деликатеси. Знаем, че не можем особено да разчитаме на хранителния надзор по хилядите заведения на морето, затова трябва да се доверяваме на своята преценка. Ако ви се хапва вкусно и безопасно, избирайте наистина добър ресторант, където горе долу се гарантира качество на продуктите.

Много от морските деликатеси идват от промишлено замърсени води и така в тях се натрупват много токсини. Тези води са богати и на тежки метали като живака. Истината е, че този елемент не се разгражда и се натрупва и в човешкото тяло. Той има изключително неприятно въздействие, като може да стане причина за проблеми със сетивата, белия дроб, бъбреците и да увреди цялостно организма ни. По-голямо количество живак има в по-едрите риби, тъй като те живеят по-дълго, а от там идва и фактът, че натрупват по-голямо количество от него. Калмарите и скаридите имат значително по-малки „дози“ от елемента, в сравнение с рибата. Твърди се, че особено засегната от живака е рибата тон, с която определено трябва да внимаваме.

В талерките, консервите и други кутии за съхранение се натрупват токсични съединения, които се предават в храната. Особено опасен е бисфенол А. Много токсично съединение, което трябва да имaте предвид, когато прибягвате до консервираната морска храна. По възможност купувайте прясна риба и морски дарове, а не консервирани в пликове, метални кутии и кутии. Това важи и за сготвената морска храна, която купуваме "на крак" от улицата.

Внимавайте с отглежданите във ферми видове риба и морски дарове, тъй като те много често се третират с антибиотици и пестициди. В тях липсва кислород и самите риба, миди, скариди стават по-скоро отрова, отколкото полезна храна. Фермерските морски деликатеси могат да съдържат над 10 пъти повече полихлорирани бифенили, като това се отнася на първо място за сьомгата. Стридите и мидите са далеч по-безобидни.


Всъщност, това са само предупреждения, които изобщо не означават, че трябва да се откажете от вкусната и полезна морска храна. Да отидеш на море и да не седнеш да похапнеш риба или миди на брега, в компанията на любим човек и чаша вино, си е същинско престъпление. Важното, обаче е да не пристъпвате правилата и да следите за качеството и за умерената консумация. Ако усетите силни стомашни болки, метален вкус в устата, изтръпване на езика и устните, незабавно се обърнете към лекар. Неразположението ви вероятно ще премине за два до три дни, но не се самолекувайте.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Миди с бяло вино и лимони
· Миди с ориз
· Полезните морски дарове
· Съвети за по-топъл дом през зимата
· Обновете дома си с лято
· Как да пътуваме по-леко и приятно със самолет?
· Как да: Почистим риба
· Как да: Изберем прясна риба
· Рулца от тиквички с крем сирене и пушена сьомга
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Кой ще получи инфаркт? Вече лесно може да се предскаже, сочи проучване
· Липсва ви енергия? Вероятните причини
· 17 май - Световен ден на хипертонията
· Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
· Как да: Почистим телефона си, за да се защитим от зараза с коронавирус?
· Как да намалим боклука - съвети от кухнята
· Ръж
· Море
· Лятното слънцестоене - мистична енергия
· Люти чушки за намаляване на риска от инфаркт
· Мръсният въздух води до риск от загуба на зрение
· Храните, които са виновни за лошото ни настроение
· Имаш нужда от безплатна психологическа подкрепа?
· Как да спрем социалните мрежи и смартфоните да провалят връзките ни?
· Психолози: Предновогодишна депресия не съществува
Четвъртък
4
Март 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Начините да избягаш
Когато не живее добре, човек използва заместители. Те са неговите бягства от липсващите му хармония и...
Домашно лечение на гъбичките по ноктите
Освен упорито и дискомфортно състояние, гъбичките по ноктите на ръцете и краката са част от онези смущаващи...
Трупате ли ненужни вещи?
Едно от нещата, които наистина не обичам, е у дома да е разхвърляно. За мен редът е усещане са спокойствие...
Да се учим от грешките на другите 
Казват, че мъдър е този, който успява да извлече поука дори от грешките на другите. Самите ние често...
В търсене на изгубеното спокойствие
„Спокойният ум не може да бъде смутен или уплашен, а следва своя вътрешен ритъм в радост или несполука...
Киноа – свещената храна на инките
Опитах я, защото педиатърката ми я препоръча да я включа в менюто на малката ми дъщеря, наравно с елдата,...
7 начина да повишим имунитета си
Всеки иска целогодишно да е здрав. Информираме се оттук-оттам и уж знаем всичко, но стане ли дума да...
Клякания (клекове) за по-стегнати бедра и седалище
Възрастта винаги си казва думата, дори ражданията да са били благосклонни към нас и да сме успели да...
Дори през зимата – здрави и красиви
Задава се зимата – сезонът, беден на „естествени” здраве и красота от природата. С преминаването сезонът...
Тофу – да похапнем здравословно
Тофуто е традиционно ястие, характерно за японската кухня. Но то е любимо и на много хора, които спазват...
Най-важните правила за употреба на билките
Често, чули-недочули от приятелки, се залавяме с някакво билково лечение за някакъв наш проблем. Твърде...
Сакъз - свойствата на мастиковата смола
В наши дни сякаш малко сме позабравили сакъза - единствената дъвка от миналото. Но това е, защото може...
Увеличена трета сливица при децата
Проблемът с увеличената т.нар. трета сливица е много разпространен и един от най- честите поводи консултация...
Вечната женска конкуренция
Свикнали сме да мислим за мъжете като за състезателния пол, но все повече съвременни изследвания обръщат...
Учени установиха: Депресията променя мозъка
Учени от канадския Център по наркология и психическо здраве към Университета в Торонто установиха, че...
Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
Черната леща е наричана още "белуга", защото зрънцата й наподобяват хайвера на тази риба. За разликата...
Пътеки между "нормалните" деца и децата със специални потребности
Различните деца са навсякъде около нас, но продължават да остават невидими. Аутизъм, синдром на Даун,...
Елшата - келтската билка, вплетена в митологията
Във вярванията на келтите елшата е порта към света на феите. Съществува поверие, че самодивите боядисвали...
Активни потребители: Баничката няма сирене, а палмова мазнина от 26 до 80%
От 15 анализирани проби „баници със сирене“ в нито една не открихме сирене – в 1 не открихме пълнеж,...
Как едно куче спаси живота на дете, болно от диабет
Героите на тази история са Люк и Джедай, но не става дума за "Междузвездни войни". Макар в нощта на 8...
18 ноември - Европейски ден за разумно ползване на антибиотици
Тази дата е обявена от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията към Европейската...
Карфиолът - II
Диетични плюсове По отношение на диетичните ползи на карфиола, във всеки 150 калории (това е около...
Кои билки да избягваме през бременността
Колкото и да сме нехайни към собственото си здраве, когато се зароди нов живот в нас рязко променяме...
Ски упражнения - Да подготвим краката - II
Кое е първото нещо, което трябва да научим, когато караме ски? Как да падаме! Падането е неизменна...
Соята – идеалната храна или опасност
В последните години соята присъства в повечето продукти, които се предлагат в търговската мрежа. В някои...
Какво не знаем за храните в тандем
Храната, като всичко останало си има своите “правила”. Замисляли ли сте се защо понякога ядете малко,...
У дома: Кардио тренировки за 20 минути (упражнения)
Ако сте привърженици на кардио тренировките, вероятно липсата на фитнес зала ви се отразява сериозно....
Да се насладим на живота по график
Когато ежедневието ни започне да изисква от нас перфектно разграфяване на часовете и минутите така, че...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook