Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

С повишено внимание към морските дарове



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Лято е и менюто ни в тези горещини би трябвало да е доста по-различно. А дори да не сте променили особено хранителните си навици и вкусове, със сигурност някои от вас са добавили към тях и обичайните за този сезон морски деликатеси. И ако са ви наистина любими, колкото на мен, хубаво е да знаете малко повече подробности за тях и за съхранението и консумацията им. Макар и много диетични и същевременно полезни, в действителност морските дарове имат и своите отрицателни ефекти и могат сериозно да навредят.


Като за начало нека споменем основните ползи на морската храна:

Всички морски дарове в различна степен са източник на силни антиоксиданти и омега-3 мазнини.

Съдържат достатъчно йод, гарантиращ ни добре функционираща щитовидна жлеза.

Намаляват риска от жестоката болест на Алцхаймер

Да не забравяме и фосфора, цинка и калция, влизащи в състава им и осигуряващи ни правилен метаболизъм, засилен имунитет, здрава мускулна тъкан и нервна система, по-добра памет, здрави нокти, коса и кожа и др.

И няма как да не споменем и витамините А, D и E, както и тези от групата B, които са много важни за зрението ни, кожата, кръвообразуването.
Избор, съхранение и употреба:

И макар да се отдаваме на морските дарове основно, когато отидем на море и то, посещавайки някой ресторант, добре е да сме наясно с някои правила за употребата и съхранението им в случай, че решим да си ги приготвим сами.

Пазарувайте от специализирани и изпитани рибни магазини и не се доверявайте на случайни витрини с морски деликатеси.

Следете за тежка миризма и не купувайте продукти със съмнително качество, най-добре е да избирате още живи морски вкусотии.

Почиствайте и измивайте много старателно морските продукти, защото някои от тях за съжаление идват от твърде замърсени води и заливи.

Ако не ви допада тежкият аромат на море, може да го притъпите с няколко лъжици водка или бяло вино по време на приготвянето им.

Не се престаравайте с подправките, обаче – морската храна не изисква особено такива- тя има свой специфичен вкус, който трябва да се запази при готвене- лимонът и чесънът са най-големите и приятели.

Ако пък си падате по по-екзотичните морски обитатели, каквито са калмарите, помнете, че те нямат нужда от продължително варене- престоят им в гореща вода за около 5-6 минути е напълно достатъчен.

Какви са реалните вреди от морските деликатеси?

Лош контрол от страна на властите. Най-голям брой от хранителни отравяния през лятото се дължат на морските деликатеси. Знаем, че не можем особено да разчитаме на хранителния надзор по хилядите заведения на морето, затова трябва да се доверяваме на своята преценка. Ако ви се хапва вкусно и безопасно, избирайте наистина добър ресторант, където горе долу се гарантира качество на продуктите.

Много от морските деликатеси идват от промишлено замърсени води и така в тях се натрупват много токсини. Тези води са богати и на тежки метали като живака. Истината е, че този елемент не се разгражда и се натрупва и в човешкото тяло. Той има изключително неприятно въздействие, като може да стане причина за проблеми със сетивата, белия дроб, бъбреците и да увреди цялостно организма ни. По-голямо количество живак има в по-едрите риби, тъй като те живеят по-дълго, а от там идва и фактът, че натрупват по-голямо количество от него. Калмарите и скаридите имат значително по-малки „дози“ от елемента, в сравнение с рибата. Твърди се, че особено засегната от живака е рибата тон, с която определено трябва да внимаваме.

В талерките, консервите и други кутии за съхранение се натрупват токсични съединения, които се предават в храната. Особено опасен е бисфенол А. Много токсично съединение, което трябва да имaте предвид, когато прибягвате до консервираната морска храна. По възможност купувайте прясна риба и морски дарове, а не консервирани в пликове, метални кутии и кутии. Това важи и за сготвената морска храна, която купуваме "на крак" от улицата.

Внимавайте с отглежданите във ферми видове риба и морски дарове, тъй като те много често се третират с антибиотици и пестициди. В тях липсва кислород и самите риба, миди, скариди стават по-скоро отрова, отколкото полезна храна. Фермерските морски деликатеси могат да съдържат над 10 пъти повече полихлорирани бифенили, като това се отнася на първо място за сьомгата. Стридите и мидите са далеч по-безобидни.


Всъщност, това са само предупреждения, които изобщо не означават, че трябва да се откажете от вкусната и полезна морска храна. Да отидеш на море и да не седнеш да похапнеш риба или миди на брега, в компанията на любим човек и чаша вино, си е същинско престъпление. Важното, обаче е да не пристъпвате правилата и да следите за качеството и за умерената консумация. Ако усетите силни стомашни болки, метален вкус в устата, изтръпване на езика и устните, незабавно се обърнете към лекар. Неразположението ви вероятно ще премине за два до три дни, но не се самолекувайте.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Миди с бяло вино и лимони
· Миди с ориз
· Полезните морски дарове
· Съвет: Обичате ли да спестявате пари? Опитайте това!
· Съвети: Какво да правим при гръмотевична буря, ако сме сред природата
· Съвети за по-топъл дом през зимата
· Как да: Почистим риба
· Как да: Изберем прясна риба
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Предупредиха за случаи на рак на гърдата, свързани с гръдни импланти
· Хемороиди – от какво се получават?
· Излъчването от мобилните телефони ускорява развитието на Алцхаймер
· Обичам да пазарувам, но харча неразумно. Няколко съвета как да пазарувате за по-малко пари
· Какво трябва да направим, ако усетим земетресение - практични и конкретни действия
· Каква пералня да избера - някои новости, които е добре да знаем
· 5 симптома на дехидратация и как да се справим с нея
· Лято е, но да не се отпускаме
· Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
· Подсладителят еритритол може да е причина за сърдечен удар или инсулт, сочи проучване
· Менструална чашка - избор, употреба и поддръжка
· 1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН
· Целувайте се със страст за здрави зъби и венци
· Няколко важни съвета за безопасност на ски пистата
· Консумацията на риба от реки и езера е равносилна на месец пиене на замърсена вода
Вторник
28
Март 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Тайните врагове на красивата усмивка
Всички знаем за вредата от сладкишите и газираните напитки върху нашите зъби. Чували сме също така, че...
Как да се харесаме на околните - I
Въпреки че не е възможно да се харесаме на всички около нас, почти всички хора имаме стремеж да бъдем...
Похапването на бързо - може ли да бъде здравословно?
Такава е съвременната действителност – свикнали сме да правим всичко набързо. Искаме или не похапването...
Канцерогените – какво знаем и не знаем за тях
Злокачествените туморни образувания са известни от дълбока древност, но през последния един век са се...
Време за... здраве
Често оценяваме това, което имаме, едва когато го изгубим. И това в пълна сила важи за здравето. Уж си...
Съвършенство под път и над път
Има едно нещо, в което никога не сте вярвали. Може би, защото никога не сте го виждали. Не, не говоря...
Избери си семейство за Коледа
Казват, Коледа е семеен празник. Засипват ни картини и думи на сплотеност и общност, която идва от кръвта,...
Диетата започва от сутринта
С пукването на пролетта забелязваме последствията от зимните прегрешения. Дрехите изведнъж ни отесняват,...
Антиоксидантите – къде да ги намерим?
Сигурно сте чели доста неща за антиоксидантите и знаете, че липсата им в организма може да доведе до...
Кошмарните женски дни
Когато наближат едни определени дати от месеца, направо ми се реве. Буквално! И често се случва – при...
Защо да тренираме вечер, а не сутрин?
Чудили ли сте се някога кога е по-добре да тренирате – сутрин или вечер? Истината е, че този въпрос...
Полезните сушени плодове на нашата трапеза
Сушените плодове са любими на много хора и често присъстват на празничната трапеза, а на пазара може...
Полезна или не е консумацията на ядки вечер?
Със сигурност сме чували поне веднъж, че не бива да се храним късно вечер, защото това може да повлияе...
Динозавърът на цитрусите - помело
Когато за пръв път видях помело, не можах да реша, дали е пъпеш или грейпфрут. Беше сложено до цитрусите...
Пътища към интровертите
Днес сме убеждавани, че светът принадлежи на активните, пръскащи жизнерадост екстроверти. В тези интензивни...
Защо ни изоставят?
Когато ни изоставят, независимо, дали заради друг човек, или защото любовта просто си е отишла, сме убедени,...
Сексизъм и сексуалната освободеност на жените - митове и двойни стандарти
Сексуалността е неделима част от всеки здрав психически и физически човек. Темата за сексуалната освободеност...
Лошите навици, които прехвърляме на децата
Ще започна тази статия така: Смятах, че дъщеря ми е твърде малка и не разбира още нищо, докато не стана...
Целината - от кулинарията до здравето
Зеленчук, подправка или лекарство – не бихме могли да дадем еднозначно определение на целината. Може...
"Който казва, че не обича шоколад, вероятно лъже"
Чудили ли сте се защо, след като сте изяли цял шоколад или преполовили кутия бонбони, желанието ви да...
Червената боровинка
За разлика от своя близък роднина черната боровинка, така наречената “лозя от планината Ида” (Vaccinium...
Сушените плодове лекуват- I част
Ако често сте гостували на вашата баба, сигурно си спомняте нанизаните на конец тънки шайби круши, ябълки...
Детето - левичар - II
Освен левичари и десничари, съществуват и хора, които еднакво добре боравят и с двете ръце – т. нар....
Необходими ли за курсовете за бременни и училищата за родители?
От вече много време на бъдещите родители се предлагат курсове за бременни и родители. Обикновено са към...
Земята - домът, който опустошаваме сами
"Бих искал да споделя едно откритие, което направих през престоя ми тук. Стигнах до него, когато се опитах...
Мръсният въздух води до риск от загуба на зрение
Замърсяването на въздуха вероятно увеличава риска от необратима загуба на зрение според резултатите на...
Сафлоровото масло концентрира важни мазнини и витамини
До скоро почти никой не беше запознат със сафлоровото масло, но постепенно започна да добива все по-голяма...
Защо нараняваме близките си най-силно и как да спрем да го правим?
Труден ден на работа, проблеми с прекия началник, после трафика, съседката от долния етаж, която продължава...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook