Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Лучник с пълнозърнесто брашно



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Лукът винаги е имал място на българската трапеза, въпреки дъха, който оставя след консумация. И ако в миналото за ежедневната трапеза е било достатъчно една намачкана глава лук с хляб, то за празниците лукът бил приготвян... с хляб :) Е и разни други благинки, де. Джоджен, чубрица, зелении, месо, чушлета, орехи.

На Благовещение традиционно на масата се слага лучник, тъй като на този празник все още е Великденският пост, а лучникът също е постен. Избрала съм пълнозърнесто брашно, но ако не ви допада, можете да го направите с бяло. Ако изберете второто, лучникът ще бухне повече. Аз лично съм хапвала в едно родопко селце лучник, в чието тесто няма и грам набухвател, като че ли по-тънката, твърда коричка, ми допада повече. Все пак тук съм сложила съвсем малко мая.

300 гр. пълнозърнесто брашно
300 гр. кромид лук (4-5 бр.)
1 суха червен пипер (6 гр.)
2 с. л. магданоз
25 гр. орехи (1 шепа)
1 с. л. ронена чубрица - непълна
1/4 кубче жива мая (около 10 гр.)
около 150-200 мл. вода
захар, сол, зехтин,
оцет, черен пипер


Маята разтваряме в 100 мл. топла вода, добавяме 1 ч. л. захар и оставяме да се навдигне.
Лукът нарязваме на месечинки и запържваме в зехтин на бавен огън, така ще дадем възможност да пусне по-сладък вкус. Нещо, което на усилен котлон не се получава. Добавяме нарязаната суха чушка, наситнените не на много дребно орехи и магданоз, черния пипер, чубрицата и малко сол. Оставяме плънката леко да изстине.

В купа замесваме меко тесто от брашното, маята, една с. л. зехтин и една ч. л. оцет и вода. Разделяме го на две топки, като едната по-голяма. Намазваме топките с олио и оставяме го да се навдигне леко за 50 минути.

Фурната загряваме на 180 градуса, намазняваме тавичка. По-голямата топка ще бъде долната кора - разточваме я в кръг и поставяме в тавата. Отгоре разпределяме плънката, а върху нея втората топка разточена в кръг. Притискаме добре краищата и печем около 40 минути.

Коментари
2013-09-15 #2
violeta gerginova
Моята свекърва,правеше много вкусен лучник,продуктите са същите,но тя леко задушаваше малки хапки свинско месо.Вкусът на лучника е превъзходен.
2013-02-16 #1
Десислава Ив. Симеонова
Благодаря за рецептата и приятните спомени/аромати, които нахлуха в сърцето ми - лучникът е едно от най-любимите ми тестени ястия. Изключвайки орехите, зехтина, оцета, захарта - подобна рецепта е разпространена и почитана и в плевенския край.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Скорбялата - енергия за тялото
· Пълнозърнести канелени бисквити
· Ечемичени здравословни бисквити
· Благослови ме, майко!
· Благи думи за Благовещение - край на играта и кои участници спечелиха
· Благи думи за Благовещение: "Благодарна съм, че ти си част от мен и аз - от теб"
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Торта със стар козунак без печене
· Магданозени кюфтенца
· Вкусни десерти с тиква
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Паламуд плакия по варненски
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Любимите сладки на Hera.bg
· Боб чорба по манастирски
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
Неделя
16
Май 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Свински филенца с левурда и каперси
За тази рецепта използвах свинско филе, но вие можете да изберете прясно, свинско месо без много мазнина....
Патладжанени рулца с козе сирене
Ако допреди десетилетия козето сирене е било чест продукт на трапезата на българина - днес почти сме...
Суровоядска торта с шоколад и глог
Събрах есента - в тази суровоядска тортичка. Има какво ли не от нея - къпини, дюли, смокини, орехи, лешници....
Канелони със спанак и сирене "Рикота"
200 г паста канелони 200 г сирене рикота 200 г нарязан спанак 1 лук 2 скилидки чесън 3 листа от...
Мароканската кухня – пиршество за душата - I
Мароканската кухня е много вкусна, оригинална и богата, леко пикантна, простичка, засищаща и има какво...
Пикантни чили догс
Храната в котешката кухня, знаете, че винаги е вдъхновение и приключение, а днес вдъхновението ми е от...
Джинджифилова торта с портокали
Тази постна веган торта е предложение от кулинарния блог I love our dreams. В интервю със създателката...
Как да почистим: Черни миди
1. Пресните миди трябва да реагират при натиск или почукване. Отстраняваме всички отворени, тежки (пълни...
Ghriba - марокански сладки
След пътеписа за Мароко на Анелия и статията й за Мароканската кухня, бях много впечатлена и вдъхновена....
Пълнени тиквички с различен пълнеж
Тези вкусни пълнени тиквички, стават много бързо и са добър избор за различните вкусове на хората в нашето...
Ориз с гъби кладница
Здравей, Цвети! Казвам се Стефка, от Димитровград съм, и реших да се включа в конкурса. Аз не постя тази...
Традиционни рецепти за Петковден
На Петковден се правят родови курбани и се месят обредни хлябове, като най-големия наречен „Света Петка”,...
Охлюви – нещо изтънчено или забравено от кухнята на баба
Всеки от нас поне веднъж е имал кулинарна среща с охлювите. Познавачи казват, че хората се делят на три...
Каша от коприва с орехи
Здравейте! Видях дотук в конкурса, че няма никой, който е участвал с рецепта с коприва. Явно самото й...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 1
Коледните пости у дома, за моя изненада, тази година се увеличиха с още един решил да ги спазва: моето...
Обреден хляб за Кръстовден
Харесвам идеята да запазим нашите стари традиции и ритуали, искам да останат записани някъде, ако някой,...
Лимецът и спелтата
От няколко години в България, под общия знаменател на здравословното и полезно хранене, все по-често...
Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
Някои хора, срещали бахара само в мляно състояние, смятат, че той е смес от подправки. Други не се докосват...
Българска национална кухня – що е то?
Страната ни може да е малка, но поводи за национална гордост – колкото искаш. Всеки ще има какво да изтъкне...
Календар на сезонните плодове
Най-качествени, полезни и изгодни са плодовете в сезона си. А ето и кой плод, в кой месец, е най-изгоден...
Клафути с череши
Класиката на този френски десерт е именно с череши. Някои хора предпочитат да махнат костилките предварително....
Супа топчета
Причината да споделя за тази чудесна супа за есенните и зимни дни е лична. Моя приятелка ми писа в скайп:...
Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
Когато избирате зелени аспержи - гледайте да са със затворени съцветия в горната част, разбира се - свежи....
Най-полезният сладолед
В жарките горещи дни сладоледът ни дава свежест и наслада. Но всяка жена, поне малко загрижена за линията...
Витаминозна зелена салата
Предлагам ви една изключително полезна комбинация с червено цвекло. Ето и как да приготвите тази вкусна...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 3
Снощи хапнахме Супа от коприва и пащърнак. Когато e сезон, се снабдявам с по-голямо количество коприва,...
Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве
Костния бульон, иначе казано – питателен извлек от кокалите на животното, е една от последните тенденции...
Печени праскови с бадеми
Десертите с праскови най-често са с някакъв блат, в който прасковите изпълняват ролята на пълнеж. Тук...
Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
Идейка за нещо много бързо, полезно и вкусно, приготвено за по-малко от 25 минути в нашия хоум офис днес. Спанак...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook