Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Вишновката на мама


Изпуснах точното време, в което исках да споделя тази рецепта. Но нека я има за следващите ви вишневи начинания.

Обичам, когато дойде време с мама и баба да правим зимнина и специално вишновката. Тя заема почетно място на Коледната трапеза, а понякога е и приятен завършек на някой дъждовен ден. Често вишновката става подходящ повод за гости и много комплименти от съседки и близки.

Докато бера, а после мия плодовете, си мисля как сядам вечер с мама на малка чашка домашно правена, ароматна вишновка. Гледаме навън голото вече дръвче и си говорим колко вишни е имало тази година, колко сме набрали през лятото, на кого сме раздали и кой какви вкусотии е сътворил с тях.

Лято е и всички навън пийват коктейли, лимонади и студена бира, мързелуват и се радват на слънцето. Но докато се обърнем пъстроцветната есен ще е дошла, а с нея и спокойните, хладни вечери, идеални за една стопляща почерпка съхранила в себе си спомените за летните дни.

Това сладко дамско питие се прави лесно, но трябва да му се отдели необходимото време, внимание и емоция.

Стъпките са следните:

• Още при беритбата изберете само най-здравите плодове. Дори да има леко загнило, то може да развали вкуса на готовото питие.

• Измийте вишните и ги оставете във вода за няколко часа, за да бъдат напълно чисти.

• Отстранете костилките и изсипете плодовете в голям буркан (3л.) или стъклено шише с широко гърло.

• Добавете кристална захар и алкохол в следните пропорции. На 1кг. вишни се добавя ½ кг кристална захар и 700мл. водка. По принцип може да се направи с ракия, но с водка вкусът на питието е по-мек.

Захлупете и оставете на тъмно и сухо място точно 40 дни. И не забравяйте да напишете датата върху капачката на буркана за справка.

След това отцедете с цедка или гевгир, отстранете плодовете и вишновката е готова.

Получава се лек, сладък и не много гъст ликьор с аромат на слънце и вкус на топло лято.

Запазете си от сега няколко слънчеви мига за през есента и зимата.

Да ви е сладко.

Снимки: Tastespotting.com, homebrewunderground.com, spaceplacehouse.com
Коментари
2017-05-26 #3
Евелина
Браво, тъкмо търся рецепти, че сега ще слагам след няколко седмици. Аз я правя с 1 кило захар и 1 кило вишни и после за алкохола колкото място има. Слагам и листа от вишни. Сега обаче ще сложа с твоите пропорции и дано стане по-хубава! Черешовка ще стане с череши, да. Но вишната е по-ароматния плод. После и за сладкиши са по-хубави.
2016-11-16 #2
дамянка
След прецеждането на акохола пияните вишни могат да се косумират направо или да се използват за сладкиши, а могат и да се изсушат разстлани в тави.
2014-05-23 #1
Неви
Приготвя ли се с череши?
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пастички "С любов"
· Вишневи хрупки
· Летен коктейл "Горещо сърце"
· Сладко от череши
· Клафути с череши
· Сладко от вишни
· Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
· Класически горещи напитки за студените зимни дни
· Свежи летни коктейли с розе
· Боб чорба по манастирски
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
Вторник
3
Август 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Хумус
Хумусът е типично ястие за Близкия Изток и арабските страни. Може да се поднася като разядка или мезе,...
Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
За студените зимни дни - нещо вкусно и топло за хапване. Тази крем супа е постна, здравословна и подсилва...
Постни лозови сарми с булгур
Лозовите сармички са едно малко бижу в националната ни кухня. Пипкаво е да направиш една тава с миниатюрни...
Вита баница с леща и праз
Тони Карова от Tony's Happy kitchen ни предлага още една идея за постите, а защо не и за Бъдни вечер: Искам...
Всичко за халвата
Халвата е един от най-популярните ориенталски десерти и има дълбока традиция и у нас. Не само заради...
Соевият сос
Кой е най-характерният вкус в кухнята на Източна Азия? Разбира се, този на соевия сос – с него в тази...
Спаначени "мъфини" с готови кори
Здравейте приятели от Hera.bg! Искам да участвам в новия конкурс, защото искам най- вече да споделя рецепта,...
Попска яхния от петел
Попската яхния от петел е характерно ястие за празника на Свети Димитър 1 петел /1.500/ 1 кг арпаджик 1/2...
Канелони със спанак и сирене "Рикота"
200 г паста канелони 200 г сирене рикота 200 г нарязан спанак 1 лук 2 скилидки чесън 3 листа от...
Постни лозови сарми с царевица
Тези лозови сармички за поредната вариация на класическите. Добавих им царевица, защото Игнажден наближава,...
Питки със сирене за Димитровска задушница
В народните вярвания се смята че св. Димитър е брат и на архангел Михаил (душевадника). Затова на някои...
Телешко със сини сливи
Тази рецепта е плод на коментарите тук в Hera.bg и практически подбудата да я приготвя е заради Цвети....
Алабаш: Нинджата от сем. Кръстоцветни
Алабашът е представител на голямото семейство Кръстоцветни, не толкова популярният роднина на добре познатите...
Кюфтета с булгур
Натрошените зърна пшеница, някога са били една от основните храни на българската трапеза, преди навлизането...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook