Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Вишновката на мама


Изпуснах точното време, в което исках да споделя тази рецепта. Но нека я има за следващите ви вишневи начинания.

Обичам, когато дойде време с мама и баба да правим зимнина и специално вишновката. Тя заема почетно място на Коледната трапеза, а понякога е и приятен завършек на някой дъждовен ден. Често вишновката става подходящ повод за гости и много комплименти от съседки и близки.

Докато бера, а после мия плодовете, си мисля как сядам вечер с мама на малка чашка домашно правена, ароматна вишновка. Гледаме навън голото вече дръвче и си говорим колко вишни е имало тази година, колко сме набрали през лятото, на кого сме раздали и кой какви вкусотии е сътворил с тях.

Лято е и всички навън пийват коктейли, лимонади и студена бира, мързелуват и се радват на слънцето. Но докато се обърнем пъстроцветната есен ще е дошла, а с нея и спокойните, хладни вечери, идеални за една стопляща почерпка съхранила в себе си спомените за летните дни.

Това сладко дамско питие се прави лесно, но трябва да му се отдели необходимото време, внимание и емоция.

Стъпките са следните:

• Още при беритбата изберете само най-здравите плодове. Дори да има леко загнило, то може да развали вкуса на готовото питие.

• Измийте вишните и ги оставете във вода за няколко часа, за да бъдат напълно чисти.

• Отстранете костилките и изсипете плодовете в голям буркан (3л.) или стъклено шише с широко гърло.

• Добавете кристална захар и алкохол в следните пропорции. На 1кг. вишни се добавя ½ кг кристална захар и 700мл. водка. По принцип може да се направи с ракия, но с водка вкусът на питието е по-мек.

Захлупете и оставете на тъмно и сухо място точно 40 дни. И не забравяйте да напишете датата върху капачката на буркана за справка.

След това отцедете с цедка или гевгир, отстранете плодовете и вишновката е готова.

Получава се лек, сладък и не много гъст ликьор с аромат на слънце и вкус на топло лято.

Запазете си от сега няколко слънчеви мига за през есента и зимата.

Да ви е сладко.

Снимки: Tastespotting.com, homebrewunderground.com, spaceplacehouse.com
Коментари
2017-05-26 #3
Евелина
Браво, тъкмо търся рецепти, че сега ще слагам след няколко седмици. Аз я правя с 1 кило захар и 1 кило вишни и после за алкохола колкото място има. Слагам и листа от вишни. Сега обаче ще сложа с твоите пропорции и дано стане по-хубава! Черешовка ще стане с череши, да. Но вишната е по-ароматния плод. После и за сладкиши са по-хубави.
2016-11-16 #2
дамянка
След прецеждането на акохола пияните вишни могат да се косумират направо или да се използват за сладкиши, а могат и да се изсушат разстлани в тави.
2014-05-23 #1
Неви
Приготвя ли се с череши?
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пастички "С любов"
· Вишневи хрупки
· Летен коктейл "Горещо сърце"
· Сладко от череши
· Клафути с череши
· Сладко от вишни
· 5 вкусни и освежаващи безалкохолни коктейли за лятото (рецепти)
· Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
· Класически горещи напитки за студените зимни дни
· „Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
Понеделник
26
Февруари 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Идея за здравословна закуска с чия
Навикът понякога е наистина по-силен от нас. Трябва ни някаква провокация, за да се дистанцираме от зоната...
Киноа – свещената храна на инките
Опитах я, защото педиатърката ми я препоръча да я включа в менюто на малката ми дъщеря, наравно с елдата,...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 1
Коледните пости у дома, за моя изненада, тази година се увеличиха с още един решил да ги спазва: моето...
Мини пици с лапад
Привет! Казвам се Камелия и живея в Бургас. Имам две дъщери , на 5 и на 7 години и обичам в събота вечер...
"Друсани" пресни картофки с подправки
Този начин на приготвяне на пресни картофки научих преди 10 години от свекърва ми, само че бяха поръсени...
Пилешки шишчета със сусам
Макар, че в тази рецепта имаме топлинна обработка на сусама, все нещичко остава от неговите изключително...
Сладко от круши и грозде
След горещото и вълнуващо лято есента идва с тихи стъпки и носи пъстър букет от цветове, аромати, вкусове...
Красив лед
Лятото идва, а с него и горещите дни, в които често търсим нещо свежо и разхлаждащо. Гледката на коктейли...
Ябълкови тиганички със захар мусковадо
Мусковадо се произвежда от захарна тръстика, като по-разпространена е тъмнокафявата. Името й произхожда...
Постен дип с авокадо и тахан
Като веднъж минала през Коледните пости мога да кажа, че закуската е слабото място на постите. Толкова...
Козуначени кифлички
Здравейте!Казвам се Людмила от гр. Хасково и бих искала да участвам и с едно предложение, за великденски...
Сироп от мащерка срещу настинки за деца
Когато си спомням за Родопите, винаги долавям аромат на мащерка. Беряхме я в последните дни на май, юли,...
Канелони със спанак и сирене "Рикота"
200 г паста канелони 200 г сирене рикота 200 г нарязан спанак 1 лук 2 скилидки чесън 3 листа от...
Салата от пшеница, гулия и сушени череши
Днес искам да ви предложа две бързи ястия, чиято основна съставка е пшеницата. Подходящи са и за постите. ...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook