Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Вишневи хрупки



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Тази година нашата вишна роди по-малко плодове, нямаше достатъчно, за да направя сладко от вишни, но пък замразих малко за добавка към домашния сладолед. В природата е така - никога не е ясно какво и кога ще се случи, колко и какво ще даде /или не.

Направих и цели три компота от вишни (можете да използвате такъв компот в коктейла на Цвети - Летен коктейл "Горещо сърце".

Вишните, за разлика от черешите, като цяло са плод, който остава далеч от полезрението на повечето хора. Дали защото са кисели, дали защото никога не можеш да ги срещнеш в магазин - не знам.

Ароматът и киселата им жилка на мен лично ми допада много, синът ни (на 3 години) също много ги харесва. Между редките пъти, когато ядем печени десерти с плодове, е този.

Този десерт е наистина фантастичен!
Не защото е плод на фантазията ми :)
Просто златисто изпечените листи стават хрупкави от маслото, пълнежът от ароматни и кисели вишни се балансира перфектно с овесените ядки.



1 кг вишни
200 гр. захар
7 препълнени с.л фини овесени ядки
половин шушулка ванилия
масло - 125 грама
1 пакет кори за баница - 500 грама



Вишните почистваме от костилките. Тук съм ви споделяла Как да почистим най-лесно вишни или череши.

В по-плитък съд (аз използвам един тиган) изсипваме около 200 мл вода, вишните и захарта. Бъркаме на среден огън.

Когато течността понамали леко, добавяме фини овесени ядки, семена от половин шушулка ванилия и варим още 3-4 мин.

Пускаме да загрее фурната на около 200 градуса.

В керамичен съд слагаме нарязаното масло (за да се разтопи по-бързо) и го слагаме във загряващата фурна да се разтопи (ехо, гледай да не забравите съда вътре)

Взимаме един лист от корите и намазняваме с разтопеното краве масло (с помощта на четка).

В единия край слагаме плънка по дължината на листа и навиваме на руло. Ако обичате по-сладки десерти можете да поръсвате с малко захар всеки лист. Намазняваме с масло втори лист и първото руло с плънката завиваме в него.

Така подготвяме с по 2 листа всяко рулце и нареждаме в тава.

Печем до златиста коричка.

Когато изстинат добре, режем на парченца дебели около три пръста.



Псстт. Домашната вишновка също не е за не е за изпускане - тук е рецептата и за нея.

Ако смяташ, че тази статия ще е полезна и интересна за други хора, ще се радваме да я споделиш.

Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пастички "С любов"
· Летен коктейл "Горещо сърце"
· Вишновката на мама
· Сладко от череши
· Клафути с череши
· Сладко от вишни
· 5 любими десерта с ябълки
· Вкусни десерти с тиква
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· Торта със стар козунак без печене
· Любимите сладки на Hera.bg
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
· Долма по иракска рецепта
Вторник
5
Декември 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Коледна разядка с босилек и броколи
Предлагам ви една много проста, но ефектна рецепта. С малко средства и продукти можем да направим бърза...
Как да познаем истинския мед
Медът е един от най-невероятните дарове на природата. В съдържанието му преобладават фруктозата и глюкозата...
Ориз - за гарнитура
Оризът за гарнитура можем да използваме за всякакви кебапи, задушени и печени меса и птици. Той е класика...
Мароканската кухня – пиршество за душата - II
Присъстващ на всяко ястие е мароканският хляб (хобз) - кръгъл и плосък, тип пита, с дебела кора. Приготвя...
Алабаш: Нинджата от сем. Кръстоцветни
Алабашът е представител на голямото семейство Кръстоцветни, не толкова популярният роднина на добре познатите...
Празът - полезният братовчед на лука
Често пренебрегваме праза поради миризмата му. Но още по-често се налага да пием различни медикаменти...
Салата от пшеница, гулия и сушени череши
Днес искам да ви предложа две бързи ястия, чиято основна съставка е пшеницата. Подходящи са и за постите. ...
Запечени броколи със сирене и яйца
Ако някога сте имали съмнения дали ще ви харесат броколите, сега е момента да опитате тази рецепта. Пригответе...
Какво и как да приготвим с дюли?
След събирането на последните дарове на есента, често можем да се озовем с някоя и друга дюля. Този плод...
Патладжан с телешки кюфтенца или киноа - по избор
Киноата не е храна за всяка уста и реших, че патладжанът, който ще изпека, мога да комбинирам с нещо...
Баница с тученица
От кога се каня да направя баница с тученица и ето, че се наканих. За късмет в края на юли (поне на нашето...
Вита баница с леща и праз
Тони Карова от Tony's Happy kitchen ни предлага още една идея за постите, а защо не и за Бъдни вечер: Искам...
Студен чай с какаови зърна, джинджифил и цитруси
Ако сте от онази порода любители на чая, които не могат нито ден без своята чаша или две от любимата...
Домашна прясна паста без яйца
Как се прави прясна паста вече съм писала. Но се сдобих с машинка за паста и тук тя е приготвена с нея....
Patlican Kebap - Патладжан кебап
Този вкусен шиш от патладжан и малки кюфтенца е една от гордостите на турската национална кухня. Обикновено...
Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
Пъстърва със салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи - всичко САМО в тиган. Тази риба има много крехка...
Да консервираме здравословно - II част
Да намачкаме ягоди, малини, вишни, боровинки, касис, арония Най-полезният начин за съхранение на червените...
Домашни бонбони - II
За да си направите тези сладки топчета (около 15 бр.) отново ви трябва блендер. Бонбони с фурми...
Здравословното мюсли
Миксът от зърнени култури, сушени плодове и ядки се появява в началото на XX век, „изобретява го” швейцарският...
Хелоуин: Сандвичи - гробище
Сандвичите ковчези и надгробните плочи са лесни и вкусни. СТРАХотно предложение за домашното хелоуинско...
Зелените подправки - шедьовър на лятото
Лятото е щедър сезон. Гали ни с топлите си лъчи, изсипва в краката ни изобилие от плодове и зеленчуци...
Тархана чорба
Когато някъде около 2-3. клас една съседка- туркиня ни даде пакетче с домашна тархана, помня така си...
Сладолед-йогурт „Горски плодове”
Отдавна съм обявила бойкот на сладоледите, които се продават в магазинната мрежа, но досега ми се налагаше...
Вкусна баклава
У дома си облизват пръстите с тази баклава. Сладичка! Така на нас най-много ни харесва! Малките парченца...
Панирани пиперки с доматен сос
Всеки сезон носи своето очарование, своите блага – така, както природата е разпоредила да стане. Силно...
Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
Предлагам ви една лесна рецепта за вкусно и ароматно ястие с индийски привкус, към който ще ни отдведат...
Салата с кълнове и риба тон
Ако имате кълнове, които се чудите как да оползотворите, предлагаме ви тази салата. Тук сме използвали...
Обредна пита с квас за Бъдни вечер
В миналото жената, която замесвала обредния хляб за Бъдни вечер, трябвало да е с добро семейство, да...
Пармиджано Реджано
Сиренето Parmigiano Reggiano (по-известно като Пармезан) има почти хилядолетна история. То се произвежда...
Шоколадови трюфели
Знам, че в Hera.bg има сериозни почитателки на шоколада и то натуралния! С поздрав към всички вас и благодарност...
Салата с ряпа дайкон
Ряпата дайкон вече трайно се е настанила до нашенската - обикновена бяла, черна, червена ряпа. В родината...
Чапати - хляб от индийската кухня
Характерно за този индийските питки чапати, както и за повечето хлябове в индийската кухня е, че те са...
Спагети по "китайски"
Китайската кухня е изключително интересна. Заради обширната си територия, в зависимост от района, тя...
Морковена крем супа
Ако някой ми беше казал, преди 13 години, че ще ям морковена супа, щях да му се изсмея в лицето. Сега...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook