Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Зимни коктейли: Сгряващият грог


Навън се пука дърво и камък от студ. Със сетните сили на вцепененото си тяло, успявате да се доберете до дома. И съвсем естествено искате да отпразнувате победата над бялата смърт с нещо сгряващо – може би чай. Тази напитка обаче звучи някак постно и не особено ефикасно. Ако обаче и капнете малко ром с аромат на южно слънце, резултатът коренно се променя – из жилите ви се разлива приятна и омайваща топлина. Разбира се, говоря за може би най-любимия зимен коктейл – грогът.

История
Колкото и да е странно, създателят на този алкохолен коктейл имал за цел да се пребори с пиянството. Казвал се Едуард Върнън – адмирал от военноморските сили на Добрата стара Англия, по прякор Стария Грог. По негово време на моряците им се полагала половин пинта ром (около 284 мл.) дневно, което водело до постоянни пиянски свади. Върнър нямал властта да намали дажбата, но променил качеството й – просто като разредил рома с топла вода. На първо време това предизвикало бурно недоволство, а напитката била наречена подигравателно „Грог” по прякора на адмирала. След време обаче грогът се превърнал в любима напитка не само по море, но и на суша. Към него започнало да се добавят захар, лимонов сок и различни подправки – канела, джинджифил и индийско орехче, а вместо с топла вода започнал да се приготвя със силен черен чай.

Днес съществуват множество варианти на напитката. Дори ромът вече не е константа и често се замества с коняк или уиски. Ето и някои от най-популярните рецепти:

Класически грог
В 200 мл. горещ черен чай се разтварят 2 бучки тръстикова захар, добавя се 50 мл. тъмен ром и накрая се слага резен лимон.

Млечен грог
100 мл. силен черен чай се разрежда със 100 мл. мляко. Добявя се 40 мл. ром и няколко бучки захар по желание.

Морски грог
В термоустойчива стъклена чаша сложете 2 резена лимон, по три зърна карамфил и кардамон и залейте с 100 мл. силен черен чай и 40 мл. бял ром. Накрая прибавете бучка захар.


Коментари
2012-03-10 #1
реDWCED
200 л. черен чай,вие цяла армия ли ще напивате
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
· Класически горещи напитки за студените зимни дни
· Свежи летни коктейли с розе
· Как да се грижим за кучето през зимните дни?
· 17 страхотни филмa, развиващи се през зимата
· Любими стихове за зимата
· Боб чорба по манастирски
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Най-скъпите пържени картофи в света вече са вписан в Гинес
· Земята вече има нов океан
· Малко познатата история на пъpвaтa бългapcĸa ĸнижнa бaнĸнoтa
Сряда
4
Август 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Постни меденки
По време на пости тези меденки са чудесна идея - сутрин с кафенце, в чантата на децата, за офиса 4-5...
Клафути с череши
Класиката на този френски десерт е именно с череши. Някои хора предпочитат да махнат костилките предварително....
Талятеле ала Зингара
Талятелето е любимата ми италианска паста. Представлява плоски лентички, широки около сантиметър след...
Патладжанът – историята на един плод
Родом от региона на Индия, култивиран преди около 4000 години, днес патладжанът е разпространен в почти...
Да консервираме здравословно - II част
Да намачкаме ягоди, малини, вишни, боровинки, касис, арония Най-полезният начин за съхранение на червените...
Пълнозърнеста питка за Бъдни вечер
Здравей, Цвети, ето и моята бърза, постна и здравословна рецепта. Признавам си, че за първи път я правя,...
Импровизиран киш с праз и бекон
Имам нещо много любимо - да приготвям храна, за която са ми споделили обични ми хора. Просто... рецепти...
Сос "Болонезе"
Ragu alla Bolognese (в превод: рагу по болонски), както наричат този сос в Италия, е един от най-често...
Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
Тази комбинация ще ви изненада много приятно. Лимоново-тахановият сос придава още по-интересен завършек....
Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
С Инна онзи ден се шегувахме помежду си, че толкова обичаме нахут и в Хера имаме толкова рецепти с нахут,...
Супа от коприва, елда, гъбки и булгур
Реших да се възползвам от ценните качества на копривената супа, но да й прибавя и нещо друго. Какво обаче......
Броколи с пилешки жулиени и сос Бешамел
Изключително просто, изключително лесно, изключително вкусно ястие. Даже, ако ви домързи в магазините...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook