Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Зимни коктейли: Сгряващият грог


Навън се пука дърво и камък от студ. Със сетните сили на вцепененото си тяло, успявате да се доберете до дома. И съвсем естествено искате да отпразнувате победата над бялата смърт с нещо сгряващо – може би чай. Тази напитка обаче звучи някак постно и не особено ефикасно. Ако обаче и капнете малко ром с аромат на южно слънце, резултатът коренно се променя – из жилите ви се разлива приятна и омайваща топлина. Разбира се, говоря за може би най-любимия зимен коктейл – грогът.

История
Колкото и да е странно, създателят на този алкохолен коктейл имал за цел да се пребори с пиянството. Казвал се Едуард Върнън – адмирал от военноморските сили на Добрата стара Англия, по прякор Стария Грог. По негово време на моряците им се полагала половин пинта ром (около 284 мл.) дневно, което водело до постоянни пиянски свади. Върнър нямал властта да намали дажбата, но променил качеството й – просто като разредил рома с топла вода. На първо време това предизвикало бурно недоволство, а напитката била наречена подигравателно „Грог” по прякора на адмирала. След време обаче грогът се превърнал в любима напитка не само по море, но и на суша. Към него започнало да се добавят захар, лимонов сок и различни подправки – канела, джинджифил и индийско орехче, а вместо с топла вода започнал да се приготвя със силен черен чай.

Днес съществуват множество варианти на напитката. Дори ромът вече не е константа и често се замества с коняк или уиски. Ето и някои от най-популярните рецепти:

Класически грог
В 200 мл. горещ черен чай се разтварят 2 бучки тръстикова захар, добавя се 50 мл. тъмен ром и накрая се слага резен лимон.

Млечен грог
100 мл. силен черен чай се разрежда със 100 мл. мляко. Добявя се 40 мл. ром и няколко бучки захар по желание.

Морски грог
В термоустойчива стъклена чаша сложете 2 резена лимон, по три зърна карамфил и кардамон и залейте с 100 мл. силен черен чай и 40 мл. бял ром. Накрая прибавете бучка захар.


Коментари
2012-03-10 #1
реDWCED
200 л. черен чай,вие цяла армия ли ще напивате
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
· Класически горещи напитки за студените зимни дни
· Свежи летни коктейли с розе
· Как да се грижим за кучето през зимните дни?
· 17 страхотни филмa, развиващи се през зимата
· Любими стихове за зимата
· Боб чорба по манастирски
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Малко познатата история на пъpвaтa бългapcĸa ĸнижнa бaнĸнoтa
· Съдомиялните машини и циркулярът са изобретени от жени. И още любопитни факти
· КАНАПЕ-19 - дизайнерът Tobia Zamboti с провокация (снимки)
Сряда
12
Май 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Винен кебап от гъби кладница
Тъй като по молба на читател (и за радост на половинката) приготвих винен кебап от свинско месо, за себе...
Aфродизиаците в ежедневното ни меню
Връзката между храната, която консумираме, и сексуалната ни кондиция, е позната още от Древността. Сексуалната...
Забавни сандвичи
Във времената на "junk food" асоциираме думата сандвич с нещо вредно. Далеч съм от мисълта, че сандвичът...
Освежаваща напитка: Диня с мента
Парещите лъчи на слънцето карат тялото да мечтае за нещо свежо, многооо свежо и студено. Тази комбинация...
Баница с готови кори
Преди време си говорех с една приятелка, която сподели, че тя баница не правила, защото не знаела как....
Родопска салата
Попадала съм на всевъзможни рецепти под името „родопска салата” – с картофи, с домати, със сирене, дори...
Пилешки шишчета със сусам
Макар, че в тази рецепта имаме топлинна обработка на сусама, все нещичко остава от неговите изключително...
Печен миш маш
Обичам миш маш, а също и печени зеленчуци. За това реших да комбинирам и се получи това зеленчуково ястие. ...
Амарантът – събуден за нов живот
Макар и да ви звучи екзотично амарантът всъщност е познат и по нашите земи. Може би сте чували или дори...
Повече за: Асафетида подправката - билка
Асафетида (Ferula asafoetida) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан. Въпреки...
Картофки на фурна с асафетида
Асафетида (Ferula asafoetida.) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан....
Patlican Kebap - Патладжан кебап
Този вкусен шиш от патладжан и малки кюфтенца е една от гордостите на турската национална кухня. Обикновено...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook