Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Зимни коктейли: Сгряващият грог


Навън се пука дърво и камък от студ. Със сетните сили на вцепененото си тяло, успявате да се доберете до дома. И съвсем естествено искате да отпразнувате победата над бялата смърт с нещо сгряващо – може би чай. Тази напитка обаче звучи някак постно и не особено ефикасно. Ако обаче и капнете малко ром с аромат на южно слънце, резултатът коренно се променя – из жилите ви се разлива приятна и омайваща топлина. Разбира се, говоря за може би най-любимия зимен коктейл – грогът.

История
Колкото и да е странно, създателят на този алкохолен коктейл имал за цел да се пребори с пиянството. Казвал се Едуард Върнън – адмирал от военноморските сили на Добрата стара Англия, по прякор Стария Грог. По негово време на моряците им се полагала половин пинта ром (около 284 мл.) дневно, което водело до постоянни пиянски свади. Върнър нямал властта да намали дажбата, но променил качеството й – просто като разредил рома с топла вода. На първо време това предизвикало бурно недоволство, а напитката била наречена подигравателно „Грог” по прякора на адмирала. След време обаче грогът се превърнал в любима напитка не само по море, но и на суша. Към него започнало да се добавят захар, лимонов сок и различни подправки – канела, джинджифил и индийско орехче, а вместо с топла вода започнал да се приготвя със силен черен чай.

Днес съществуват множество варианти на напитката. Дори ромът вече не е константа и често се замества с коняк или уиски. Ето и някои от най-популярните рецепти:

Класически грог
В 200 мл. горещ черен чай се разтварят 2 бучки тръстикова захар, добавя се 50 мл. тъмен ром и накрая се слага резен лимон.

Млечен грог
100 мл. силен черен чай се разрежда със 100 мл. мляко. Добявя се 40 мл. ром и няколко бучки захар по желание.

Морски грог
В термоустойчива стъклена чаша сложете 2 резена лимон, по три зърна карамфил и кардамон и залейте с 100 мл. силен черен чай и 40 мл. бял ром. Накрая прибавете бучка захар.


Коментари
2012-03-10 #1
реDWCED
200 л. черен чай,вие цяла армия ли ще напивате
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 5 вкусни и освежаващи безалкохолни коктейли за лятото (рецепти)
· Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
· Класически горещи напитки за студените зимни дни
· Как да изберем перфектното дамско яке за студените дни?
· Ниските температури - разболяват ли ни настина? Експертите развенчават 12 мита
· Как да подготвим малка, но достатъчна чанта за уикенд в планината
· „Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Обичате ли дъжда? Не сте сами
· Опасни капризи: Странните диети, които хората са спазвали през вековете
· Япония триумфира над Франция на Световното първенство по сладкиши (снимки)
Сряда
12
Ноември 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Откриването на Америка като кулинарна революция - II
Фасулът Бобът вероятно е едно от най-старите културни растения в света. Произхожда от Южна Америка,...
Вегетариански дюнер
Ако са ви останали от кюфтенцата с булгур, просо и елда, ви предлагам една лесна идея как да ги оползотворите....
Салата с червено цвекло и черен кимион
Макар че аз също най-често си мариновам цвеклото с оцет и чесън, тази вечер нямах време. 300 гр....
Постни лозови сарми с булгур
Лозовите сармички са едно малко бижу в националната ни кухня. Пипкаво е да направиш една тава с миниатюрни...
Хелоуин: Отрязани пръсти
Тези зловещи отрязани пръсти увити в бинт са просто дебърцини с кетчуп и арабска питка. Ефектно и лесно. Нужно...
1
Ориз със сушени домати
Предлагам ви нещо много просто, подходящо както за гарнитура така и за безмесно предястие. 150 грама...
Постен кокосов кекс с какао
За този кекс не ви трябват миксери, бъркалки, щуротии. Всичко забърквам в една купа, спазвайки основното...
За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
През лятото най-малко от всичко искаме да се потим над печки и котлони. Дните са дълги, прекарваме ги...
Печен камембер с червени боровинки, орехи, мащерка
Сиренето Камембер има твърда плесенна коричка, която задържа меката му вътрешност. Готвенето му на висока...
Постни сарми от манголд и булгур от спелта
Манголдът е растение в роднинска връзка с киноата, спанака, червеното цвекло - подобно на тях той има...
1
Песто от левурда
Гората винаги крие тайни, които само посветените могат да открият. Левурдата със сигурност е между тях...
Крем супа от тиква
Това е моята интерпретация за крем супа от тиква. Хубавата част на тази супа е, че подобно на морковите,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook