Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Портокаловите корички - безвреден аромат за сладкиши



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Вече всички знаем, че в по-голяма част от опакованите сладкиши се крие значително количество химия. Овкусителите, които се добавят, също са част от тях. И макар "с вкус на ягода" да звучи много безобидно за ума ни, за тялото ни въобще не е така. За това на децата ни да не говорим.

Ползите от това да забъркаш собственоръчно домашен сладкиш, най-малкото, защото със сигурност знаеш какво има вътре, са, надявам се, известни. Ще обърна внимание, че често слагаме по една ванилия (която е синтетична) в същите тези домашни сладкиши. Разбира се, това е малкото зло, но защо да не я заменим с бурбонска ванилия. Или да използваме корите на портокалите.


Но Био Портокали. Или защо да не използваме корите на конвенционалните портокали.

Ами защото освен всичко друго, техните кори са обработени с химия. Вероятно ви се е случвало, след като сте направили фреш от портокал, ръцете ви да се оцветят. Браните, най-често зелени, портокали, узряват по време на транспорта. Видът им не всеки път е достатъчно привлекателен, затова се обработват с оцветител. Не е тайна, че до преди години един от вече забранените оцветители в ЕС, който най-често се е ползвал за целта, е бил Е121. Днес той има доказани карцерогенни свойства, а опитите с животни са завършили с тумори в черния им дроб. Този червен оцветител се е използвал, разбира се, и при други цитруси - мандарини, грейпфрути, помело и т.н. Какво точно се използва за оцветяването им към днешна дата, не знам. И докога то, както много други оцветители и овкусители, ще се смята за безвредно, също. Но смятам, че с оглед горното, да ги използваме за кулинарни цели е повече от неразумно.


Как да си направим подправка от портокалови корички за сладкиши

Тази година успях да закупя по-голямо количество био портокали, което намали значително цената им. Да използвам безвредната им кора като подправка за сладкиши ми се стори добра идея, която дооползотвори по-високата им цена.

Портокалите се измиват добре под течаща вода, кората се отстранява.

С помощта на ножче изтъняваме вътрешната част на кората, като целта е максимално да махнем бялата й част.

Когато сме готови, нарязваме портокала на тънки ивички, а после на малки квадратчета.

В буркан слагаме захар (кафява или бяла), да покрие дъното 1 пръст, слагаме коричките, посипваме ги със захар.

И така всеки път, когато ядем портокали, почистваме и добавяме в бурканчето, слагайки още захар да ги покрие, а след това разбъркваме. Захарта ги консервира чудесно.


Една чаена лъжичка от тази смес използвам за доза от 6 малки мъфина - мечета, като най-често даже не слагам повече захар, тъй като в портокаловите корички има достатъчно. Разбира се, може да се ползва за всякакви кексове и сладкиши. Ако ви притеснява, че е по-едро (мен лично даже ми харесва), настържете коричките на ситно ренде. Не съм опитвала да съхраня коричките в мед, но мисля, че няма да е проблем, ако искате да избегнете захарта.

Слънчевият аромат си заслужава. А здравето, нашето и на децата - още повече.

Коментари
2019-02-11 #5
Цвети
Чудесна идея е това с алкохола, Кити! Много си отиват вкусовете, а после в сладкиш например комбинацията е магическа
2019-02-07 #4
Кити
В хладилника имам бурканчета с портокалови, мандаринови и лимонови корички. Освен захар, наливам в бурканчето малко коняк, ром или друг силен, ароматен алкохол. Преди да ги сложа в бурканчетата добре ги попарвам във вряла вода.
2015-02-01 #3
Pepa Kala
Винаги в хладилника имам портокалови корички, използвам ги за сладки и сладкиши!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Бонбони от фурми, портокалови корички, бадем и шоколад
· Салата с портокалов дресинг
· Сладки хапки с фурми
· Здраве без химия: Кромид лук срещу отоци, навяхвания и натъртвания
· Какво да похапваме пред телевизора
· Как да: Да сушим плодове без химия
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Тайните на домашната лимонада
· Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Конфитюр от грозде
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Чисто пране без препарати – възможно ли е?
· Къщи за здравословен живот
· Еко стилът в обзавеждането
· Как да: Почистим телефона си, за да се защитим от зараза с коронавирус?
· Съвети за по-топъл дом през зимата
· Как да пътуваме по-леко и приятно със самолет?
· Боб чорба по манастирски
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
Сряда
22
Септември 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Пенне ригато със спанак и сметана
Здравейте! Казвам се Александра, живея в Монтана и много обичам италианската кухня. Искам да участвам...
Крем супа от боб
Бяхме на една виличка и домакинята бе решила да направи салата от зрял боб. Уви, беше позабравила боба...
Моцарелата – свежото лятно сирене
Историята разказва, че преди повече от 120 година в чест на кралица Маргарита Савойска, известен италиански...
Добруджанки
През останалите дни от седмицата хапвам само мюсли и сурови ядки за закуска, но в неделя, когато всички...
Закуска, който не пропуска...
Казват, че денят се познава от сутринта. С времето се убедих, че това наистина е така. А за успешния...
Пресни картофи с тиквички, копър и чесън
Това е любимата ми рецепта с пресни картофи, категорично. А и, като се замисля, любимото ми пролетно...
Мазнините: добри, полезни, вредни - II
Животинските мазнини за разлика от растителните, съдържат холестерол и повече наситени мастни киселини...
Пролетна салата с кълнове и авокадо
Привет на всички читатели на сп.”Хера”. Искам да се включа в конкурса, като ви представя любимата ни...
Лимецът и спелтата - II
СПЕЛТАТА Историята на спелтата е на близо 7 хиляди години. Това е една от първите култури използвана...
Телешко в шоколадов сос
В месеца на любовта получих подарък от скъп за мен човек, между всичко се криеше и кулинарна книжка....
Паламуд плакия по варненски
Тази рецепта си е малко старовремска. От времето, в което никой не е броял мазното и пърженото. Семейна...
Клафути с череши
Класиката на този френски десерт е именно с череши. Някои хора предпочитат да махнат костилките предварително....
Талиателе с броколи, моцарела и сос "Болонезе"
Броколите накъсваме на малки розички и бланшираме в подсолена вода. Как се приготвя сос "Болонезе"...
Печена скумрия на фурна
Скрумрията е може би една от най-леснодостъпните риби за по-голяма част от населението в България. Всъщност...
Българският и още 18 флага на други страни, направени от най-типичните в тях храни
Много често си служим със стереотипи, за да опишем някои нации. Германците били скучни и работливи, французите...
Повече за: Асафетида подправката - билка
Асафетида (Ferula asafoetida) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан. Въпреки...
Кулинарните специалитети на Испания - II
Зехтинът. Стъпвайки на иберийска земя с изненада разбрах, че Испания (и по-точно Андалусия) е най-големият...
Патладжан с телешки кюфтенца или киноа - по избор
Киноата не е храна за всяка уста и реших, че патладжанът, който ще изпека, мога да комбинирам с нещо...
Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
Тази комбинация ще ви изненада много приятно. Лимоново-тахановият сос придава още по-интересен завършек....
Вкусни десерти с тиква
Тиквата е любим есенен плод, но при нея има една особеност - тя просто е толкова голяма! Затова често...
Песто от левурда
Гората винаги крие тайни, които само посветените могат да открият. Левурдата със сигурност е между тях...
Японската кухня - I
Японската кухня не прилича на никоя друга. Жителите на страната на изгряващото слънце считат, че всяко...
Да консервираме здравословно - I част
Красивите бурканчета с примамливи етикети, които се предлагат в супермаркетите, могат да ни накарат да...
Как да познаем истинския мед
Медът е един от най-невероятните дарове на природата. В съдържанието му преобладават фруктозата и глюкозата...
Пълнени тиквички с различен пълнеж
Тези вкусни пълнени тиквички, стават много бързо и са добър избор за различните вкусове на хората в нашето...
Подправени масълца
Подправените масла са страхотно допълнение към топли ястия а в някои случаи се готви и самия продукт...
Летен коктейл "Горещо сърце"
Този коктейл никак не е труден, но има едно- единствено задължително условие – да имате домашно приготвен...
Салата с грилован бял патладжан и булгур
Белият патладжан, за разлика от синия, съдържа много по-малко соланин, месото му е с много по-лек и нежен...
Традиционни рецепти за Петковден
На Петковден се правят родови курбани и се месят обредни хлябове, като най-големия наречен „Света Петка”,...
10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
От пролетния конкурс "Пролет с Hera.bg" научихме някои нови рецепти с любимите ни зеленолистни зеленчуци,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook