Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Портокаловите корички - безвреден аромат за сладкиши



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Вече всички знаем, че в по-голяма част от опакованите сладкиши се крие значително количество химия. Овкусителите, които се добавят, също са част от тях. И макар "с вкус на ягода" да звучи много безобидно за ума ни, за тялото ни въобще не е така. За това на децата ни да не говорим.

Ползите от това да забъркаш собственоръчно домашен сладкиш, най-малкото, защото със сигурност знаеш какво има вътре, са, надявам се, известни. Ще обърна внимание, че често слагаме по една ванилия (която е синтетична) в същите тези домашни сладкиши. Разбира се, това е малкото зло, но защо да не я заменим с бурбонска ванилия. Или да използваме корите на портокалите.


Но Био Портокали. Или защо да не използваме корите на конвенционалните портокали.

Ами защото освен всичко друго, техните кори са обработени с химия. Вероятно ви се е случвало, след като сте направили фреш от портокал, ръцете ви да се оцветят. Браните, най-често зелени, портокали, узряват по време на транспорта. Видът им не всеки път е достатъчно привлекателен, затова се обработват с оцветител. Не е тайна, че до преди години един от вече забранените оцветители в ЕС, който най-често се е ползвал за целта, е бил Е121. Днес той има доказани карцерогенни свойства, а опитите с животни са завършили с тумори в черния им дроб. Този червен оцветител се е използвал, разбира се, и при други цитруси - мандарини, грейпфрути, помело и т.н. Какво точно се използва за оцветяването им към днешна дата, не знам. И докога то, както много други оцветители и овкусители, ще се смята за безвредно, също. Но смятам, че с оглед горното, да ги използваме за кулинарни цели е повече от неразумно.


Как да си направим подправка от портокалови корички за сладкиши

Тази година успях да закупя по-голямо количество био портокали, което намали значително цената им. Да използвам безвредната им кора като подправка за сладкиши ми се стори добра идея, която дооползотвори по-високата им цена.

Портокалите се измиват добре под течаща вода, кората се отстранява.

С помощта на ножче изтъняваме вътрешната част на кората, като целта е максимално да махнем бялата й част.

Когато сме готови, нарязваме портокала на тънки ивички, а после на малки квадратчета.

В буркан слагаме захар (кафява или бяла), да покрие дъното 1 пръст, слагаме коричките, посипваме ги със захар.

И така всеки път, когато ядем портокали, почистваме и добавяме в бурканчето, слагайки още захар да ги покрие, а след това разбъркваме. Захарта ги консервира чудесно.


Една чаена лъжичка от тази смес използвам за доза от 6 малки мъфина - мечета, като най-често даже не слагам повече захар, тъй като в портокаловите корички има достатъчно. Разбира се, може да се ползва за всякакви кексове и сладкиши. Ако ви притеснява, че е по-едро (мен лично даже ми харесва), настържете коричките на ситно ренде. Не съм опитвала да съхраня коричките в мед, но мисля, че няма да е проблем, ако искате да избегнете захарта.

Слънчевият аромат си заслужава. А здравето, нашето и на децата - още повече.

Коментари
2019-02-11 #5
Цвети
Чудесна идея е това с алкохола, Кити! Много си отиват вкусовете, а после в сладкиш например комбинацията е магическа
2019-02-07 #4
Кити
В хладилника имам бурканчета с портокалови, мандаринови и лимонови корички. Освен захар, наливам в бурканчето малко коняк, ром или друг силен, ароматен алкохол. Преди да ги сложа в бурканчетата добре ги попарвам във вряла вода.
2015-02-01 #3
Pepa Kala
Винаги в хладилника имам портокалови корички, използвам ги за сладки и сладкиши!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Бонбони от фурми, портокалови корички, бадем и шоколад
· Салата с портокалов дресинг
· Сладки хапки с фурми
· Здраве без химия: Кромид лук срещу отоци, навяхвания и натъртвания
· Какво да похапваме пред телевизора
· Как да: Да сушим плодове без химия
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Тайните на домашната лимонада
· Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Божествено лесен мармалад от кайсии
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Конфитюр от грозде
· Чисто пране без препарати – възможно ли е?
· Къщи за здравословен живот
· Еко стилът в обзавеждането
· Как да избелим бялото пране?
· Как да се отървем от паяците у дома?
· Дестилати в готвенето: От коняк в сосовете до ром в десертите
· „Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
Неделя
9
Февруари 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Дроб с гъбки и доматен сос на фурна
Ако имате нужда от лесноусвоимо желязо, дробът е вашата храна. Не готвя свински дроб често, но определено...
Крем супа от картофи
Картофената крем супа е нещо на вид изключително просто, даже сякаш незаслужаващо внимание. Но опиташ...
Зелената салата - хит на пролетта
Омръзна ли ви от туршии и други зимни разядки? Чашка ледено студен аперитив намира през пролетта нов...
Как да решим какви съдове да ползваме в кухнята
Вредни ли са съдовете, в които готвим за нашия организъм? Кой вид да изберем? И аз съм се чудела дълго...
Оризово фиде с пиле и броколи
Моето оризово фиде е с дебелина 1 мм, опаковка от 200 грама - използвала съм около 1/4 от опаковката....
Супа с резене, коприва и левурда
Резенето, известно с доброто си антибактериално свойство, можете да срещнете с различни имена. Като мореч...
Как да: Почистим риба
Вероятно за някои дами чистили риба тази статия ще им се стори малко странна, та дори и смешна, но приятели...
Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
Когато избирате зелени аспержи - гледайте да са със затворени съцветия в горната част, разбира се - свежи....
Морковена крем супа
Ако някой ми беше казал, преди 13 години, че ще ям морковена супа, щях да му се изсмея в лицето. Сега...
Печени праскови с бадеми
Десертите с праскови най-често са с някакъв блат, в който прасковите изпълняват ролята на пълнеж. Тук...
Кокосовото мляко
Много хора по една или друга причина не искат да консумират прясно мляко – дали защото са вегетарианци,...
Хлябът на Бъдни вечер
Мълчи, моме, наливай, водата от ручея, зимай. Па после го думай на зърното, па спомняй си слънцето,...
Класически горещи напитки за студените зимни дни
Зимата притежава усещането за уют и топлина повече от който и да е от друготе сезони. Това усещане е...
Домашна лютеница -II част (рецепта)
За печеният пипер вече писах, тайната на истинската домашна лютеница според мен е точно в неговото количество...
Витаминозна зелена салата
Предлагам ви една изключително полезна комбинация с червено цвекло. Ето и как да приготвите тази вкусна...
С дъх на канела - опасно или полезно за здравето
Решението на Европейският съюз да ограничи количеството използвана канела на килограм готов продукт дойде...
Тученицата - кралицата-плевел
Тя расте на всевъзможни места в изобилие и дори някои я смятат за бурен. Нейният декоративен събрат е...
Любими есенни супи с тиква
Знам, че много хора не възприемат крем супите като сериозно ястие. Е, то някои и супата не я възприемат...
Мусака със спанак и ориз
Казвам се Кремена, на 26 години от Велико Търново. До скоро бях по майчинство и от няколко месеца работя...
Крем супа с праз
Една прекрасна супа подходяща за хладните есенни дни 3-4 стръка праз 50 гр масло 2 с.л зехтин 2...
Баница с готови кори
Преди време си говорех с една приятелка, която сподели, че тя баница не правила, защото не знаела как....
Попска яхния от петел
Попската яхния от петел е характерно ястие за празника на Свети Димитър 1 петел /1.500/ 1 кг арпаджик 1/2...
Морковите – позната "супер храна"
В последните години все повече се говори за т.н. „супер храни”, в които има висока концентрация на витамини,...
Мариновано червено цвекло
Това колко е вкусно маринованото червено цвекло открих сравнително скоро - преди две-три години. Сега...
Пица с тиквички и сирена
Пица у дома се прави рядко. 2-3 пъти в годината. Сигурно за това и не съм достатъчно сериозна за да открия...
Вишновката на мама
Изпуснах точното време, в което исках да споделя тази рецепта. Но нека я има за следващите ви вишневи...
Домашна прясна паста без яйца
Как се прави прясна паста вече съм писала. Но се сдобих с машинка за паста и тук тя е приготвена с нея....
Кулинарните специалитети на Испания - I
Испания не е типична кулинарна дестинация. Тя някак остава в сянката на гордата с изисканите си блюда...
Празът - полезният братовчед на лука
Често пренебрегваме праза поради миризмата му. Но още по-често се налага да пием различни медикаменти...
Какво да правим с великденските яйца след Великден
Независимо как сме боядисали великденските яйца, независимо колко от тях сме спасили от спукване при...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook