Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      
Гуакамолето се хапва обикновенно с тортили
Гуакамолето се хапва обикновенно с тортили

Най-популярните рецепти с авокадо


Родината на авокадото е Централна Америка – люлката на великите цивилизации на маите и ацтеките. Тези иначе кръвожадни към съседите си народи, се хранели предимно с растителни култури – боб, царевица, картофи и домати. Авокадото със своето богатство на белтъчини и мазнини чудесно допълвало това вегетарианско меню и затова било много почитано.
Днес техните потомци в Мексико, отдавна са забравили род и език, но все още приготвят вкусното Гуакамоле. Доказателство, че рецептата е запазила автентичният си вид е факта, че всички използвани продукти в нея виреят по тези места от хилядолетия – авокадо, лайм, домати и царевични питки. За сравнение уж „традиционните” за българския народ храни като боб, картофи и домати са донесени от Америка и само до преди 500 г. нашите предци не са и допускали за тяхното съществуване.


Гуакамоле
2 плода авокадо
1 домат
сокът от един лайм или 1/2 лимон
2 стръка зелен лук
2 скилидки чесън
зелен кориандър или магданоз
люта чушка или сос Табаско


Меката част на плодовете се намачква с вилица и се поръсва със сока от лайм. Доматът, чушката и зелените подправки се нарязват на ситно, а чесънът се пасира. След това всички съставки се разбъркват – лесно, бързо и изключително вкусно.
Мексиканците гребват от този сос със царевични питки, но ако не ви се намират арабските също вършат работа. Аз предпочитам гуакамолето със скариди – просто загребвайте по малко от него с почистените опашки.


Мексиканската кухня се слави не само с вкусните сосове и царевичните тортили, но и със студените си супи. Освен популярното Гаспачо, в този край на света обичат да хапват и супа с авокадо. Ето и рецептата:


Студена супа с авокадо
2 плода авокадо
1 кофичка кисело мляко
сокът на половин лимон
1 с. л. зехтин, 2 скилидки чесън
сос Табаско, черен пипер, сол
твърдо сварени яйца
магданоз за гарниране


Авокадото и киселото мляко се пасират, докато се получи гладка консистенция. Прибавят се лимона, зехтина, чесъна, сос Табаско, пипера и солта.
Супата се разсипва в купички и така се оставя в хладилника да се охлади. След като я извадите гарнирайте всяка порция с половин яйце и стрък магданоз.



Последната рецепта с авокадо, която ще ви предложа може би ще ви изненада. Става дума не за ястие, а за подхранваща маска за лице. Винаги съм изказвала известни резерви към ефективността на домашно приготвената козметика, но не и в този случай. За разлика от останалите плодове, ценните съставки на авокадото лесно проникват в кожата и не се нуждаят от никаква обработка. Намачкайте меката част на едно авокадо със супена лъжица зехтин и нанесете сместа за 20-тина минути на лицето. Премахнете маската само с тампон, напоен с почистващ лосион, за да останат съставите, които вече са проникнали в кожата. Маската има най-добро действие, ако я направите преди сън. На другия ден кожата ви ще бъде гладка и свежа.



Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· 7 постни дипове и разядки за всякакви поводи
· Постен дип с авокадо и тахан
· Постни банички с праз и маслини
· Боб чорба по манастирски
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
Неделя
22
Май 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Ройбосът
Ройбосът често е наричан червен чай, но в действителност има малко общо с черния, зеления и белия, които...
Да боядисаме яйцата с памук и хартия
Във всеки дом настава истинско оживление, дойде ли Велики Четвъртък /или Велика Събота/ - деня, в който...
Салата с леща белуга и семена от нар
Салатата с леща Белуга, наречена така защото зрънцето прилича на хайвера от същата риба, е прекрасен...
Сумак - още едно от съкровищата на Ориента
Открих сумака в един турски ресторант и определено бях заинтригувана от вкуса на тази подправка. Тя е...
Патладжан с моцарела
Често за патладжана можем да прочетем отрицателни неща, касаещи най-вече соланина, но много рядко някой...
Салата със спанак и пикантни пилешки късчета
Здравейте и от мен, Надя! Искам да участвам в конкурса с една рецепта за салата със спанак. Имаме малка...
Постни лозови сарми с царевица
Тези лозови сармички за поредната вариация на класическите. Добавих им царевица, защото Игнажден наближава,...
Освежаващи летни напитки: Лимонада с малини, семена от чиа и зелен чай
През лятото апетитът за тежки и питателни храни намалява, но не и необходимостта от енергия, хидратация...
Слънчогледовите семки са достъпни, вкусни, много полезни
Печеният слънчоглед е най-популярната семка у нас. Започнеш ли веднъж, няма отърване, докато не приключиш...
Брускети асорти
Няколко брускети асорти и малка чаша бяло вино, чудесно предястие, а и да си призная понякога и достатъчно...
Тофу – да похапнем здравословно
Тофуто е традиционно ястие, характерно за японската кухня. Но то е любимо и на много хора, които спазват...
Постен сладкиш с ябълки и грис
Постите са много труден период не само за любителите на месото, яйцата, млякото и млечните продукти,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook