Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      
Студена супа с авокадо
Студена супа с авокадо

Най-популярните рецепти с авокадо


Родината на авокадото е Централна Америка – люлката на великите цивилизации на маите и ацтеките. Тези иначе кръвожадни към съседите си народи, се хранели предимно с растителни култури – боб, царевица, картофи и домати. Авокадото със своето богатство на белтъчини и мазнини чудесно допълвало това вегетарианско меню и затова било много почитано.
Днес техните потомци в Мексико, отдавна са забравили род и език, но все още приготвят вкусното Гуакамоле. Доказателство, че рецептата е запазила автентичният си вид е факта, че всички използвани продукти в нея виреят по тези места от хилядолетия – авокадо, лайм, домати и царевични питки. За сравнение уж „традиционните” за българския народ храни като боб, картофи и домати са донесени от Америка и само до преди 500 г. нашите предци не са и допускали за тяхното съществуване.


Гуакамоле
2 плода авокадо
1 домат
сокът от един лайм или 1/2 лимон
2 стръка зелен лук
2 скилидки чесън
зелен кориандър или магданоз
люта чушка или сос Табаско


Меката част на плодовете се намачква с вилица и се поръсва със сока от лайм. Доматът, чушката и зелените подправки се нарязват на ситно, а чесънът се пасира. След това всички съставки се разбъркват – лесно, бързо и изключително вкусно.
Мексиканците гребват от този сос със царевични питки, но ако не ви се намират арабските също вършат работа. Аз предпочитам гуакамолето със скариди – просто загребвайте по малко от него с почистените опашки.


Мексиканската кухня се слави не само с вкусните сосове и царевичните тортили, но и със студените си супи. Освен популярното Гаспачо, в този край на света обичат да хапват и супа с авокадо. Ето и рецептата:


Студена супа с авокадо
2 плода авокадо
1 кофичка кисело мляко
сокът на половин лимон
1 с. л. зехтин, 2 скилидки чесън
сос Табаско, черен пипер, сол
твърдо сварени яйца
магданоз за гарниране


Авокадото и киселото мляко се пасират, докато се получи гладка консистенция. Прибавят се лимона, зехтина, чесъна, сос Табаско, пипера и солта.
Супата се разсипва в купички и така се оставя в хладилника да се охлади. След като я извадите гарнирайте всяка порция с половин яйце и стрък магданоз.



Последната рецепта с авокадо, която ще ви предложа може би ще ви изненада. Става дума не за ястие, а за подхранваща маска за лице. Винаги съм изказвала известни резерви към ефективността на домашно приготвената козметика, но не и в този случай. За разлика от останалите плодове, ценните съставки на авокадото лесно проникват в кожата и не се нуждаят от никаква обработка. Намачкайте меката част на едно авокадо със супена лъжица зехтин и нанесете сместа за 20-тина минути на лицето. Премахнете маската само с тампон, напоен с почистващ лосион, за да останат съставите, които вече са проникнали в кожата. Маската има най-добро действие, ако я направите преди сън. На другия ден кожата ви ще бъде гладка и свежа.



Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· 7 постни дипове и разядки за всякакви поводи
· Постен дип с авокадо и тахан
· Постни банички с праз и маслини
· Боб чорба по манастирски
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Япония триумфира над Франция на Световното първенство по сладкиши (снимки)
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· Как да зарадваме домашния майстор?
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· „Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
Неделя
27
Април 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Диня с прошуто
Има рецепти, които съзнанието ни не може да възприеме. Прошуто с диня може би е една от тях (за някои...
Импровизиран киш с праз и бекон
Имам нещо много любимо - да приготвям храна, за която са ми споделили обични ми хора. Просто... рецепти...
Рулца от тиквички с крем сирене и пушена сьомга
Това предястие от тиквички може да бъде и леко основно ястие в топлите летни дни. Ефектно е и носи изискано...
Домашна лютеница
Има ли човек, който да не обича домашна лютеничка? Няма! Или ако има, то са толкова малко, че няма да...
Супа от коприва
Копривата е една от първите свежи зеленини, които природата ни предлага, за да подсилим организма си...
Японската кухня - I
Японската кухня не прилича на никоя друга. Жителите на страната на изгряващото слънце считат, че всяко...
Рибни торбички с праз
На пръв поглед изглежда трудно, но истината е, че това е лесна и ефектна вечеря. Сервирайте със зелена...
Амарантът – събуден за нов живот
Макар и да ви звучи екзотично амарантът всъщност е познат и по нашите земи. Може би сте чували или дори...
Арабски мини пици с кладница
Пиците, не са никак трудни, даже ги възприемам като някаква форма бърза закуска, правих ги по време на...
Мляко от семена и ядки
Млякото е прекрасен източник на белтъчини и калций, но преди всичко за малките деца. След 3-годишна възраст...
Пълнени чушки с боб
Това е едно от традиционните ястия за Бъдни вечер. Най-добре е да го приготвите не с пресни или замразени...
Клафути с череши
Класиката на този френски десерт е именно с череши. Някои хора предпочитат да махнат костилките предварително....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook