Морковена крем супа
 Изпрати
Ако някой ми беше казал, преди 13 години, че ще ям морковена супа, щях да му се изсмея в лицето. Сега само мога да се усмихна, на хората, които имат подобни предразсъдъци.
Супичката е чудесна, добавих и картофи за да не е прекалено интензивен аромата на морков.
400 грама моркови
2 картофа (около 300 гр)
1/2 малка глава лук
1 с.л стъбла от магданоз
3 с.л доматен сок
черен пипер
1/2 с.л суха целина
1/2 с.л сушен пащърнак
1 с.л олио
закавасена сметана
От много време насам за мазнина при готвене, освен зехтин, използвам олио от гроздови семки, тук също съм използвала такова.
Морковите измиваме и изстъргваме, картофите обелваме - нарязваме зеленчуците на по-малки парчета.
Загряваме мазнината, прибавяме наситнения лук, разбъркваме два-три пъти, добавяме морковите, картофите и вода. Можете вместо вода да добавите зеленчуков или пилешки бульон. Прибавяме малко сол - аз използвам за готвене основно хималайска - като по-безвредна от готварската, но мисля, че добра алтернатива е и морската сол. Добавяме сухия пащърнак, наситнените стъбла от магданоз - варим до омекване на зеленчуците, като малко преди да са готови добавяме и доматения сок и сухата целина.
Всичко пасираме добре и разреждаме с още гореща вода, до желаната консистенция. Добавяме смлян черен пипер на вкус. Сервираме със заквасена сметана.
 |
Коментари
2011-01-11 #7  Росица Обожавам крем супички всякакви. А морковената, с този ярък оранжев цвят, е дори красива на външен вид  Орехи или други ядки също им прибавям често.
А "пащърнак" е най-смешната дума на света 
2011-01-10 #5  Presi Добавете и по половин к. л. джинджифил и куркума и нека сетивата ви ликуват))
2011-01-10 #4  Iskra Инна, изглежда не разговарящ с правилните хора  . На мен морковената супа ми напомня на тиквената. А и няма супа, на която да не слагам морков - дава много аромат. От извесно време мисля да направя и сладкиш с моркови, но с тези мои намерения неосъществени... 
2011-01-10 #3  Инна Георгиева На който и да кажа за морковена супа се мръщи. Искам само да ви кажа, че тъй като е налично и картофи, много се доближава и до картофена крем супа.
Вчера пробвах, вместо сметана, парченца синьо сирене към супата. Много добре.
2011-01-10 #2  Цвети охххх, малииииииииии  , зачесвам 
2011-01-10 #1  Анна аз съм почитател на морковите и тази тецепта звучи страхотно, благодаря 

· Заситете глада с нещо полезно
· Оризови нудъли със зеленчуци
· Листата от морков - защо да ги консумираме
| |
· Крем супа от моркови и картофи с шафранка
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
|
· Най-скъпите пържени картофи в света вече са вписан в Гинес
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Картофки на фурна с асафетида
| |
· Сирни Заговезни
· Аранчини - италиански оризови топки
· Заговезни
|
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Любими есенни супи с тиква
· Баница с праз, гъби и амарант
| |
· 3 вида храни, които да имаме вкъщи, докато постим
· Всичко за Великите пости
· Зелеви сарми с праз и гъби
|
· Тархана чорба
· Боб чорба по манастирски
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
| |
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Торта със стар козунак без печене
|
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
| |
· Долма по иракска рецепта
· Постни банички с праз и маслини
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
|
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
| |
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Вкусни десерти с тиква
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
|
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
| | |
|
|
Неделя 5 Февруари 2023 |
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
|
Абонирай се за новости
 Закуска с овесени ядки за деца
Марти днес ми каза, че в детската градина овесените ядки са "гадни" и никой не ги яде. Замислих се, че...
 Супа с гъби шийтаке
И така, както често се случва приготвих супа с налични у дома продукти. Вече съм ви споменавала за китайските...
 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
Кайсиите често стоят в сянката на прасковите, че и на нектарините. Да, те не са толкова сочни, но в тях...
  Коледна питка с паричка
В последните години много мои познати ми споделят, че баницата с късмети, която е характерна за първите...
   Как да си направим: Прясна паста
Признавам, че отдавна съм чела, че прясно приготвената паста е пъти по-добра от сухата, която купуваме....
 Класически горещи напитки за студените зимни дни
Зимата притежава усещането за уют и топлина повече от който и да е от друготе сезони. Това усещане е...
 Коприва с просо и сирене на фурна
Въпреки че просото е една от най-старите български храни, към днешна дата то сякаш е загубило присъствие...
 Вишневи хрупки
Тази година нашата вишна роди по-малко плодове, нямаше достатъчно, за да направя сладко от вишни, но...
  Слънчогледовите семки са достъпни, вкусни, много полезни
Печеният слънчоглед е най-популярната семка у нас. Започнеш ли веднъж, няма отърване, докато не приключиш...
  Забравени целувки
Забравени целувки или забравени сладки са едно много лесно, бързо, икономично и ужасно вкусно удоволствие....
  Боб с пушени ребърца на фурна
Бобът, макар пристигнал само преди няколко века в България, днес е едно от традиционните български ястия....
  Панирани пиперки с доматен сос
Всеки сезон носи своето очарование, своите блага – така, както природата е разпоредила да стане. Силно...
  Яхния с охлюви и лапад
Тази рецепта ни изпрати и сподели Величка Христова
"През пролетта има много дъждове, а след дъжд отвсякъде...
 Всичко за халвата
Халвата е един от най-популярните ориенталски десерти и има дълбока традиция и у нас. Не само заради...
|