Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Коледна питка с паричка


Боговица, бъдняк


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
В последните години много мои познати ми споделят, че баницата с късмети, която е характерна за първите часове на Нова година, я правят на Коледа. Сигурно, защото само тогава всички успяват да се съберат заедно на масата. Вярно е, че традициите не са това, което бяха и че светът е хубав, защото е шарен, но аз все още смятам, че има някаква магия в това да продължим обичаите на нашите баби. Да прескочим чисто религията, да вникнем в историята и смисъла на техните надежди, вярвания и разговори с природата, скрити именно в насъщния. По традиция именно питка с паричка приготвяли те (ако не ти се чете, скролни по-долу за рецептата)

С желанието за повече радостни дни, измолени чрез обредния хляб, с времето на някои места в България, освен паричка, започнали да слагат дрянови клонки, различни варива и семки - символизиращи здраве и плодородие за нивите. Предполагам, че има вероятност подобни практики да са началото и на баницата с късмети.

Питката за Бъдни вечер, разбира се, е постна, както всичко друго на трапезата. В народните разбирания тя е безкръвна жертва и умилостивява по-висшите от човека сили. Питката нашите баби приготвяли от нов квас, облечени в новите или поне чисти дрехи.

Обредна пита с квас за Бъдни вечер

По традиция питката се замесва сутринта преди Бъдни вечер. Някога с нов квас и с мълчана вода - младите моми, носели водата с менци от чешмата, като през цялото време по пътя за дома непродумвали и дума. И ако през останалото време на година се ползвало каквото брашно има, за питката за Бъдни вечер се използвало най-хубавото, най-бялото.

По форма питката, наричана още "боговица" или "бъдняк" е кръгла- символизираща безконечността, цикличността в живота, нея се влага и монета - символ на благополучие. Украсява се с форми от тесто изобразяващи кръстове, узрели класове, рало, орач, животни или плодове - символи за благополучие и плодородие.

По традиция питката за Коледа се разчупва от най-възрастния човек в къщата. Смята се, че той играе ролята на своеобразен мост към предците ни. На други места в България пък, питката се захваща от стопанина и стопанката, вдига се над главите и се изрича "Еййй толкова да е високо житото" и се разчупва. Останалите в семейството отговаряли "Амин! Дай Боже". На трапезата питката се слага още топла, в миналото цялата трапеза за Бъдни вечер се подреждала на земята.

Първото парче от питката се отделя за Богородица, второто парче за къщата, а останалата част от питата се раздава на семейството - разчупването и раздаването се прави от дясно наляво - посоката на живота в разбиранията на българина. Разбира се, на който се падне парата е отредено и най-голямото щастие през следващата година.


Рецепта за пита с паричка за Бъдни вечер
500 гр брашно + за омесване
1/2 кубче прясна мая
250-300 мл вода
2 ч.л сол
1 ч.л захар
2 с.л олио
1 с.л оцет

В чаша слагаме захарта и натрошената мая, добавяме 100 мл леко затоплена вода. Оставяме да шупне 20 минути.
Брашното пресяваме три пъти в дълбок съд, в средата правим кладенче и изсипваме олиото, солта, оцета и останалата вода (също леко топла). Разбъркваме добре и доомесваме, добавяйки още брашно. Тестото трябва да се получи леко лепнещо, оформяме го като топка в купата, намазваме го с олио, и покриваме купата с кърпа. Така оставяме да втаса около час в топла стая.

След като увеличи обема си, омесваме още веднъж тестото, оформяме го под формата на питка, като в средата слагаме увита добре във фолио паричка. Откъсваме и едно парче тесто за фигурките ("изобразяващи кръстове, узрели класове, рало, орач, животни или плодове - символи за благополучие и плодородие" ), оформяме ги и слагаме питката в кръгла тавичка, която сме намазнили и набрашнили предварително. Печем в предварително затоплена на 180 градуса фурна, след изпичане я завиваме в кърпа.

Ако искате да има бляскав вид, можете да я намажете с разтворена във вода захар и да я поръсите със сусам (все пак имайте предвид, че така питката сладни). Популярно е и намазването с жълтък или цяло яйце, разбито с малко олио.
Коментари
2020-03-25 #17
NadyaK
Лесна рецепта, а питката се получи великолепна! Ако имаше как бих споделила снимка. Благодаря за рецептата!
2019-12-24 #16
Несити
Даниел
"Какви са тези глупости дето ги пишат по разни сайтове от хора, които си нямат и понятие? Питката за Бъдни вечер се прави без МАЯ!!! Безквасен хляб!"

Много важно
2019-12-24 #15
Несити
Azsam, защо мислиш, че рецептата ти е виновна
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Обредна пита с квас за Бъдни вечер
· Домашен хляб с квас в хлебопекарна
· Чапати - хляб от индийската кухня
· Наистина ли са вредни многото въглехидрати?
· Постни банички с праз и маслини
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Секновение е! В народните представи изключително опасен празник
· Голяма задушница преди Великия пост
· Да кажем дружина: "Да бъде!"
· Боб чорба по манастирски
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Пълнено пиле с кестени
· Идеи за коледна украса от 4sales.bg
· Деца творят картички, за да спасят от самота възрастните в хосписите. Включи се и ти!
· „Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
Сряда
12
Февруари 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Градинската (или балконска) мебел
Слънцелюбива и дъждоустойчива, стационарна и мобилна, дълговечна и „еднократна употреба”... В строителните...
Годишнини от сватбата
В деня на сватбата най-често чуваната дума е „Горчиво!”. Традицията е стара и като всяко старо нещо губи...
Пленителната красота на една 144-годишна уистерия
Огромна уистерия расте в парка на гр. Ашикага, префектура Точики, Япония. Дървото, по-скоро - храст,...
Правила на модерния (и не само) етикет
Мислим си, че живеем във време, в което всеки си прави, каквото си иска, и вече етикет не съществува?...
Вълнистите папагали - верни приятели у дома II
Грижи За да се чувстват щастливи вашите пернати любимци, трябва да им осигурите достатъчно пространство...
Вместо новогодишни късмети в баницата - новогодишни предизвикателства
За посрещането на всяка нова година по традиция правим новогодишна баница с късмети. Седим, наредени,...
С какво още да поднесем виното?
Според известната традиция, ако не се сервира с основно ястие, виното се поднася със сирена и/или сухи...
15 юли - св. княз Владимир Велики
На 15 юли Православната църква празнува паметта на св. княз Владимир, покръстител на руския народ. Той...
Организиране на Пространството в Дома
Съвременния свят, където животът е динамичен и пространството в дома често е ограничено, важно е да знаем...
Ихтима - 2 февруари
На 2 февруари православните християни почитаме паметта и делото на Свети Патриарх Евтимий Търновски (около...
Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
Обожавам барбекю. И макар по-често играта с огъня да е любима на мъжете, в моя случай аз гледам да избутам...
В разгара на летния сезон - кои са безопасните надуваеми съоръжения?
Глобален доклад на Световната здравна организация (WHO) посочва удавянето като третата водеща причина...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 22
Ден 22 от Коледните пости. Снощи съвсем набързо приготвих Картофи на фурна с асатефида и допълнително...
Червени яйца за Великден с естествен цвят от природата
Тази година Велиден като вътрешно празнично изживяване пое по нова посока за мен. В търсене на козунак...
Пано "Пролетна картина"
Много исках тази година да направя нещо за Баба Марта, с което да украся дома си, не само да закича близките...
По- различните коледни подаръци
Никой вече не може да отрече, че Коледа се е превърнал в комерсиализиран празник по цял свят. Въпреки...
Коледа е в малките неща, които споделяме
Декември не е просто месец, както Коледа не е просто празник. Това е времето ни заедно, това е очакването...
Масата у дома
Mалка част от дамите днес посещават коктейли и гала вечери или иначе казано места, в които етикета от...
Да намалим жегата у дома
Съгласете се, че жегата е нещо много неприятно. Но ако има нещо по-неприятно от нея, това е, след като...
Състарената мебел: нова вещ „с история”
В старинните вещи има особено обаяние – те създават уют, неповторим интериор и разказват истории. Ако...
Цветовете в интериора - II част
Цвят и стил За всеки стил в интериорният дизайн са характерни определени цветови комбинации. Например...
Кокичето - нежна сила и чар
Наскоро моята свекърва ми подари, по- скоро за радост на децата, две саксии кокичета. Беше ги извадила...
Тайните на домашния уют
Имате нов апартамент или просто ви е омръзнал интериорът на стария? Грубият ремонт е приключил и сега...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook