Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Обредна пита с квас за Бъдни вечер



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
В миналото жената, която замесвала обредния хляб за Бъдни вечер, трябвало да е с добро семейство, да е чиста, да е облечена в нова празнична премяна. Пластиките на коледните пити в различните краища на България са различни. Oсвен питата, наречена за самия празник, се правила и една за къщата, украсявана със символи, свързани с плодородието в стопанството - жито, животни, плодове, рало и т.н., но разбирането за целта им е била една и съща, да донесат изобилие, да предизвикат желаното.

500 гр бяло брашно
100 гр брашно от лимец
5-6 с.л готов квас
вода, сол
Ако желаете, използвайте само бяло брашно, на мен ми беше останало малко от лимец и реших да го използвам. Ако използвате пълнозърнесто пък, бухва по-малко. Правя рецептата вечерта, за да може след като се прибера от работа на другия ден, да е готов.

Брашното се пресява три пъти, добавя се 1 к.л сол, 5-6 препълнени лъжици с активен квас и започваме да добавяме по малко вода (около чаша и половина), бъркайки с лъжицата. Целта е да стане много меко тесто (което не може да се оформи с лъжица).

В този миг аз лично го оставям или в хладилника или в стаята, която не отоплявам (в момента температурата в нея е около 16 градуса), така да стои цяла нощ (и да доразвие хляба).

На другия ден добавям още брашно и меся питката, целта е да стане меко и еластично тесто. Грамажа на брашното е ориентирoвъчен. От замесено тесто си откъсвам част, с която да оформя пластиката върху питката. От останалото оформям топка, която ще е същинската пита, в нея слагам монета, завита предварително в станиол. Питката набрашнявам много добре отдолу (за да не залепне ) и слагам в кръгла тавичка. На тестото, с което ще направя пластиките, добавям още малко брашно, да стане малко по-твърдо и да е лесно за работа. Следва да се украси питката.

Аз избрах: Кръгът, кръстът - все предхристиянски символи на Слънцето, чести пластики в обредните хлябове. Четири е числото на материалното, на космическата цялост. Четирите кръгчета в противоположните краища символизират четирите сезона, посоките, елементите на света, а кръгът в средата е пазител, обединяващ всичко. В християнството символиката на кръста е основна - от символ на божественото, надеждата, до символ на безсмъртието и защита срещу злото.
Да, заровиш ли се в българския фолклор ще откриеш нещо, което някои определят като православно езичество. Жертвоприношението на хляб се е извършвало много преди християнството и смисъла на хлябa като плътта на Христос.


За да оформите кръгчетата, откъснете 4 топки, оформете ги с длани добре на топче и с помощта на дръжката на дървена лъжица или с пръст продупчете топката и оформите окръжност. Разбира се, може да направите и фитил, който да слепите в кръг, но вариантът, който открих аз поне, при мен води до по-естетични резултати.

След като се нареди пластиката върху питката, се оставя да се навдигне за около час. Пече в предварително загрята фурна 7 минути на 220 градуса, а после се намаля на 190 и се пече още 35-40 минути до кафява коричка. Добре е, след като изстине, да се съхранява в платнена памучна кърпа. Питката с квас, за разлика от тази с мая е с плътна, жилава структура, коричката й е по- твърдичка. Ако искате да си направите обредна постна питка с мая, вижте рецептата тук. От същото тесто, докато чаках да се навдигне украсата върху питката, направих варени гевреци, виж как тук.

Когато най-възрастният човек в дома разчупи питата, тя се раздава от дясно наляво.
Коментари
2016-01-04 #4
Стоян
Десислава, квасът ти със сигурност е вече готов, би трябвало да има лек мирис на кисело и при всяко разбъркване да се виждат балончета. Понеже аз постоянно ползвам моя квас, постоянно му добавям брашно и вода, а веднъж месечно и щипка захар. Опитай рецептата ми за хляб в пекарна и ще се откажеш да купуваш заводските подобия на хляб!
2016-01-04 #3
Стоян
Здравейте! Захванах квас от пълнозърнесто брашно на Суворово. В началото бях скептичен, но след около седмица квасът беше готов - спазих написаното в статията, брашно, вода, до получаване на рядко тесто, щипка захар. Забелязах, че квасът и заквасеният с него хляб много се влияят от температурата в стаята, ако температурата е под 17 градуса почти нищо не се случва или се случва много бавно. След няколко експеримента с променлив резултат си направих рецепта за хлебопекарната и вече от повече от месец правя превъзходен хляб всеки ден и престанах да купувам заводските боклуци. Ето я и рецептата ми: Във ваничката слагам 290 мл. вода (от чешмата), 1 и 1/2 ч.л. (малки мерителки) сол, 1 с.л. (голяма мерителка) захар, 4 с.л. олио (може и повече, може и по-малко), добавям 500 гр. пресято брашно тип 500. След като поставя ваничката в пекарната пускам основната програма т.е. първа и добавям 4 с.л. от готовия квас. Оставям тестото да се меси докато се чуе сигнала за добавяне на подправки и изключвам пекарната. Ако температурата в стаята е около 20 градуса след 12 часа тестото е удвоили обема си и е готово за печене - използвам програмата за печене, имайте предвид, че по време на печенето обемът на хляба ще нарастне още малко. Ако преценя, че тестото не е удвоило обема си използвам програмата за печене, но само за 2 (две) минути през час, после пека по горепосочения начин за 1 час.
Хлябът, който се получава е около 840 гр. еластичен, вкусен, без никаква следа на кисело.
Добър апетит!
2015-12-03 #2
Десислава
Здравейте! Вчера си забърках смес, за да си захвана квас ( чаша ръжено брашно от "Слънце и Луна" и чаша изворна вода). След захранване снощи и днес на обяд, сместа вече започна да увеличава обема си и тази вечер, когато взех буркана, за да захраня, с удивление видях, че сместа е стигнала до ръба му!!! При разбъркване веднага спадна, разбира се, но има балончета! Въпросът ми е възможно ли е да е готов? Благодаря предварително!
2014-03-06 #1
adelinka
това е много хубаво да знаем как се е правило пота в миналото
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Домашен хляб с квас в хлебопекарна
· Ползата от ферментиралите храни - II
· Варени гевреци с квас
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Как да си захванем квас?
· Чапати - хляб от индийската кухня
· Наистина ли са вредни многото въглехидрати?
· Хлябът на Бъдни вечер
· Постни банички с праз и маслини
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Боб чорба по манастирски
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Пълнено пиле с кестени
· Идеи за коледна украса от 4sales.bg
· Деца творят картички, за да спасят от самота възрастните в хосписите. Включи се и ти!
· „Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
Понеделник
17
Февруари 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Праз с ориз и туршия
А ето я и втората рецепта на Величка от Велико Търново: Праз с ориз и туршия: 2 стръка едър...
Кюфтета от булгур, просо и елда
Тази година половинката реши, че ще се включи в постите и това е причина да приготвям някакви осреднени...
Домашният сладолед – с какво е по-добър?
Говорейки за сладоледа трудно можем да избегнем баналностите. Защото всеки знае, как освежава в горещите...
Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
Елдата е храна, която дава много издръжливост на организма. Богата е на лесноусвоими белтъчини, манган,...
Шоколадов терин с кестени
Шоколад и кестени е интересна комбинация за сладкиш, който всеки трябва да опита. Няма как да го объркаш...
Студен чай с какаови зърна, джинджифил и цитруси
Ако сте от онази порода любители на чая, които не могат нито ден без своята чаша или две от любимата...
Баница с праз, гъби и амарант
По време на пости или в предколедния сезон търсим всякакви алтернативи на вкусни ястия. Баниците са едни...
Баница с локум
Локумената баница е нещо, което не изисква никакви усилия, а ще се хареса на цялото семейство. Препоръчвам...
Пастички "С любов"
Не е за всяка уста вишнавото кисело сърце с парченца от тръпчива арония. Меки като памук пандишпанови...
Пълнено пиле с кестени
Характерна за Северозапада, една празнична рецепта от българската кухня, която няма как да ви остави...
Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
В моето детство Гергьовден беше най-радостният ден в годината. Дворът - пълен с живот, градината – с...
Ориз със спанак, сирене и яйца
Здравейте на всички от екипа на Хера! :) И аз ще се престраша да участвам във вашия "вкусен" конкурс...
Коледните пости
След Коледни заговезни от 15 ноември (до 24 декември включително) започват Рождественски пости или така...
Пълнени гъбки
Здравейте, Цвети и Hera.bg, Казвам се Ивелина Петрова, от град Варна, с потребителско име lina....
Леща с тиквички и кус кус
Антония Карова от кулинарния блог Tony's Happy Kitchen ни представи две свои авторски рецепти, които...
Торта със стар козунак без печене
Тази торта е чудесна идея, ако имате останал след Великден козунак. Грехота е как чакаме Великден заради...
Свежи летни коктейли с розе
Голяма част от жените предпочитат бялото вино, особено за горещите летни дни. Други се спират на един...
Винен кебап с месо
Тази рецепта е рожба на молбата на една читателка за рецепта, в която да оползотвори виното, което не...
Как да изберем вкусна диня
В разгара на лятото пазарите, магазините и крайпътните барачки се изпълват с огромни купчини мамещи на...
Есенна зеленчукова супа
Тази есенна супа, е изключително лесна за приготвяне. Наред с това, в нея има много витамини, които помагат...
Красив лед
Лятото идва, а с него и горещите дни, в които често търсим нещо свежо и разхлаждащо. Гледката на коктейли...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook