Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Обредна пита с квас за Бъдни вечер



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
В миналото жената, която замесвала обредния хляб за Бъдни вечер, трябвало да е с добро семейство, да е чиста, да е облечена в нова празнична премяна. Пластиките на коледните пити в различните краища на България са различни. Oсвен питата, наречена за самия празник, се правила и една за къщата, украсявана със символи, свързани с плодородието в стопанството - жито, животни, плодове, рало и т.н., но разбирането за целта им е била една и съща, да донесат изобилие, да предизвикат желаното.

500 гр бяло брашно
100 гр брашно от лимец
5-6 с.л готов квас
вода, сол
Ако желаете, използвайте само бяло брашно, на мен ми беше останало малко от лимец и реших да го използвам. Ако използвате пълнозърнесто пък, бухва по-малко. Правя рецептата вечерта, за да може след като се прибера от работа на другия ден, да е готов.

Брашното се пресява три пъти, добавя се 1 к.л сол, 5-6 препълнени лъжици с активен квас и започваме да добавяме по малко вода (около чаша и половина), бъркайки с лъжицата. Целта е да стане много меко тесто (което не може да се оформи с лъжица).

В този миг аз лично го оставям или в хладилника или в стаята, която не отоплявам (в момента температурата в нея е около 16 градуса), така да стои цяла нощ (и да доразвие хляба).

На другия ден добавям още брашно и меся питката, целта е да стане меко и еластично тесто. Грамажа на брашното е ориентирoвъчен. От замесено тесто си откъсвам част, с която да оформя пластиката върху питката. От останалото оформям топка, която ще е същинската пита, в нея слагам монета, завита предварително в станиол. Питката набрашнявам много добре отдолу (за да не залепне ) и слагам в кръгла тавичка. На тестото, с което ще направя пластиките, добавям още малко брашно, да стане малко по-твърдо и да е лесно за работа. Следва да се украси питката.

Аз избрах: Кръгът, кръстът - все предхристиянски символи на Слънцето, чести пластики в обредните хлябове. Четири е числото на материалното, на космическата цялост. Четирите кръгчета в противоположните краища символизират четирите сезона, посоките, елементите на света, а кръгът в средата е пазител, обединяващ всичко. В християнството символиката на кръста е основна - от символ на божественото, надеждата, до символ на безсмъртието и защита срещу злото.
Да, заровиш ли се в българския фолклор ще откриеш нещо, което някои определят като православно езичество. Жертвоприношението на хляб се е извършвало много преди християнството и смисъла на хлябa като плътта на Христос.


За да оформите кръгчетата, откъснете 4 топки, оформете ги с длани добре на топче и с помощта на дръжката на дървена лъжица или с пръст продупчете топката и оформите окръжност. Разбира се, може да направите и фитил, който да слепите в кръг, но вариантът, който открих аз поне, при мен води до по-естетични резултати.

След като се нареди пластиката върху питката, се оставя да се навдигне за около час. Пече в предварително загрята фурна 7 минути на 220 градуса, а после се намаля на 190 и се пече още 35-40 минути до кафява коричка. Добре е, след като изстине, да се съхранява в платнена памучна кърпа. Питката с квас, за разлика от тази с мая е с плътна, жилава структура, коричката й е по- твърдичка. Ако искате да си направите обредна постна питка с мая, вижте рецептата тук. От същото тесто, докато чаках да се навдигне украсата върху питката, направих варени гевреци, виж как тук.

Когато най-възрастният човек в дома разчупи питата, тя се раздава от дясно наляво.
Коментари
2016-01-04 #4
Стоян
Десислава, квасът ти със сигурност е вече готов, би трябвало да има лек мирис на кисело и при всяко разбъркване да се виждат балончета. Понеже аз постоянно ползвам моя квас, постоянно му добавям брашно и вода, а веднъж месечно и щипка захар. Опитай рецептата ми за хляб в пекарна и ще се откажеш да купуваш заводските подобия на хляб!
2016-01-04 #3
Стоян
Здравейте! Захванах квас от пълнозърнесто брашно на Суворово. В началото бях скептичен, но след около седмица квасът беше готов - спазих написаното в статията, брашно, вода, до получаване на рядко тесто, щипка захар. Забелязах, че квасът и заквасеният с него хляб много се влияят от температурата в стаята, ако температурата е под 17 градуса почти нищо не се случва или се случва много бавно. След няколко експеримента с променлив резултат си направих рецепта за хлебопекарната и вече от повече от месец правя превъзходен хляб всеки ден и престанах да купувам заводските боклуци. Ето я и рецептата ми: Във ваничката слагам 290 мл. вода (от чешмата), 1 и 1/2 ч.л. (малки мерителки) сол, 1 с.л. (голяма мерителка) захар, 4 с.л. олио (може и повече, може и по-малко), добавям 500 гр. пресято брашно тип 500. След като поставя ваничката в пекарната пускам основната програма т.е. първа и добавям 4 с.л. от готовия квас. Оставям тестото да се меси докато се чуе сигнала за добавяне на подправки и изключвам пекарната. Ако температурата в стаята е около 20 градуса след 12 часа тестото е удвоили обема си и е готово за печене - използвам програмата за печене, имайте предвид, че по време на печенето обемът на хляба ще нарастне още малко. Ако преценя, че тестото не е удвоило обема си използвам програмата за печене, но само за 2 (две) минути през час, после пека по горепосочения начин за 1 час.
Хлябът, който се получава е около 840 гр. еластичен, вкусен, без никаква следа на кисело.
Добър апетит!
2015-12-03 #2
Десислава
Здравейте! Вчера си забърках смес, за да си захвана квас ( чаша ръжено брашно от "Слънце и Луна" и чаша изворна вода). След захранване снощи и днес на обяд, сместа вече започна да увеличава обема си и тази вечер, когато взех буркана, за да захраня, с удивление видях, че сместа е стигнала до ръба му!!! При разбъркване веднага спадна, разбира се, но има балончета! Въпросът ми е възможно ли е да е готов? Благодаря предварително!
2014-03-06 #1
adelinka
това е много хубаво да знаем как се е правило пота в миналото
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Домашен хляб с квас в хлебопекарна
· Ползата от ферментиралите храни - II
· Варени гевреци с квас
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Как да си захванем квас?
· Чапати - хляб от индийската кухня
· Наистина ли са вредни многото въглехидрати?
· Хлябът на Бъдни вечер
· Постни банички с праз и маслини
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Торта със стар козунак без печене
· Боб чорба по манастирски
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Идеи за коледна украса от 4sales.bg
· Деца творят картички, за да спасят от самота възрастните в хосписите. Включи се и ти!
· Минимализъм през Коледа
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
Четвъртък
30
Юни 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да: Приготвим сушени домати
Италианската кухня е една от най-любимите в света. Богата на аромати, на цветове и вкусове, тя е и изключително...
Рангелово блюдо
На Архангеловден жените приготвят обреден хляб наречен "рангелово блюдо" (рангелов хляб), "боговица"...
Бърза авокадо паста
Обожавам паста - всякакви видове и всякакви сосове. Понякога времето не стига за разточително готвене....
Постни арменски сармички
Ако са ви омръзнали обичайните рецепти за лозови сърми и искате да опитате нещо ново и все пак традиционно...
Домашна лютеница
Има ли човек, който да не обича домашна лютеничка? Няма! Или ако има, то са толкова малко, че няма да...
Как да нарежем диня бързо
В разгара на дините сме, сега те просто доминират над всички плодове. Често обаче след като сме избрали...
Торта със стар козунак без печене
Тази торта е чудесна идея, ако имате останал след Великден козунак. Грехота е как чакаме Великден заради...
Сумак - още едно от съкровищата на Ориента
Открих сумака в един турски ресторант и определено бях заинтригувана от вкуса на тази подправка. Тя е...
Как да: Направиш омлет без да счупиш яйце
"За да си направиш омлет трябва да счупиш яйцата" - гласи една поговорка. Да, ама не. Ето една идея,...
Пълнени кръгли тиквички с тученица и козе сирене
Тези кръгли тиквички са наистина много симпатични и ефектни. Получих ги дар, a докато се чудех как да...
Супа с резене, коприва и левурда
Резенето, известно с доброто си антибактериално свойство, можете да срещнете с различни имена. Като мореч...
Свежа лимонада с диня, малини и кокосова вода
Всички обожават това време на годината. Юли и август са месеците, в които някъде в междублоковите пространства...
Как да познаем истинския мед
Медът е един от най-невероятните дарове на природата. В съдържанието му преобладават фруктозата и глюкозата...
Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
Някои хора, срещали бахара само в мляно състояние, смятат, че той е смес от подправки. Други не се докосват...
Суровоядска торта с шоколад и глог
Събрах есента - в тази суровоядска тортичка. Има какво ли не от нея - къпини, дюли, смокини, орехи, лешници....
Каперсите - нетрадиционната добавка с несравним вкус
Някои от нас ги смятат за плодове. Други за зеленчуци. Трети дори не са чували за каперси. А дори да...
Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
Тази комбинация на пръв поглед е необичайна, но гарантирано - оказа се особено сполучлива. Сладките...
Салата с леща белуга и семена от нар
Салатата с леща Белуга, наречена така защото зрънцето прилича на хайвера от същата риба, е прекрасен...
Никулденски шаран със сини сливи
Едно предложение за празника на Свети Николай, когато на масата задължително присъства шаранът. шаран...
Магданозени кюфтенца
Както казва една приятелка: "Когато опитах тези магданозени кюфтенца, разбрах, че съм пропиляла живота...
Динята - лятна свежест
Най-любимият ни плод през лятото е динята. Не се знае с точност от кога се отглежда, но се предполага,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook