Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Наистина ли са вредни многото въглехидрати?


Тайната на високо-въглехидратното хранене


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Сред хората, които се интересуват от здравословно хранене и начин на живот, все по-популярна е идеята за високо-въглехидратното хранене. Това е режим на прием на храна, в който въглехидратите са над 70 процента, а мазнините и протеините са по около 10 десет процента от калориите, които приемаме на ден. Как правилно да прилагаме подобна схема на хранене и дали наистина можем да помогнем да организма си да бъде във форма? Може ли да се отслабне с толкова много въглехидрати?

"Добри" и "лоши" въглехидрати

В огромното количество информация, която е навсякъде относно храненето, не винаги е лесно да се ориентираме кое е полезно и кое не. Много диетолози казват: "Избягвайте въглехидратите", а други препоръчват да увеличим протеините. Затова е много важно да разберем кой е основният за тялото източник на енергия, а именно това са въглехидратите. Те са основната храна за мозъка, първо те се обработват и използват за ежедневните ни функции. Едва когато въглехидратите привършат, тялото ни започва да „изгаря” мазнините и протеините.

Колкото е по-обработена храната ни, толкова е по-трудно усвояема за тялото ни. Това се отнася с пълна сила за въглехидратите, които сме свикнали да наричаме „бързи” – като бялата захар, която присъства в пакетираните храни в големи количества. Продуктите, които я съдържат се отнасят към групата на вредните въглехидрати, те бързо покачват гликемичния индекс, не се усвояват добре от тялото в следствие, на което се трупат много излишни токсини и отпадъци, често има и нежелани последици в дългосрочен план – високо кръвно налягане, повишени нива на инсулин и др.

„Добрите” въглехидрати, от друга страна, са тези, които се обработват бавно от организма и се усвояват в по-голяма степен. Това са храни от растителен произход, които се приемат „цели” – без да са извлечени от естествения си източник – плодове, ориз, картофи, жито, кореноплодни зеленчуци. Обикновено те са богати на фруктоза (плодовете) или на скорбяла (кореноплодните, ориза и др.), които тялото превръща в глюкоза, за да нахрани клетките и да им даде енергия. Затова и „добрите” въглехидрати са основното гориво за организма ни.

Колко въглехидрати?

Това е въпрос, който вълнува всекиго, опитвал някога диета. Общоприето е схващането, че когато намалим калориите, които приемаме, ще отслабнем. Но всъщност когато тялото ни не е нахранено, чувството на глад се усилва през целия ден и в крайна сметка е много трудно да се удържим и да не хапнем нещо извън режима ни, или нещо, което си просто вредно. Тялото се нуждае от базисно количество калории за основните си фукнции, както и от допълнителни ако се движим, работим и т.н. Според този начин на хранене около 80% от нужните ни калории на ден, са въглехидрати.

Храни с повече въглехидрати

Хляб (по-добре не-бял хляб) и хлебни изделия
Ориз и оризови изделия (кафяв или див ориз)
Други зърнени храни (елда, пшеница, ечемик, ръж, просо - силно препоръчителни)
Картофи, картофени каши (избягвайте пържените картофи и чипсове)
Овесени ядки (всякакви пълнозърнести)
Царевица, царевични изделия (грис, полента)
Грах, леща, боб, нахут, булгур
Захар и захарни изделия (замествайте бялата захар)
и много плодове и зеленчуци - особено много от тях


От гледна точка на здравословното хранене, е добре поне една трета от тях да са плодове. Плодовете са лесно усвояеми и са малко калории като цяло. Например един банан е 100 калории, а един килограм праскови около 400, в зависимост от това колко са сладки. Приемайки около 2000-3000 калории на ден от въглехидрати, тялото има достатъчно „гориво” и не изпада в пристъпи на „зверски” глад.

Кога и как да се изпълнява такава диета (като хранителен режим)



Плодовете е най-добре да се приемат преди всички други храни и като цяло до обяд, когато тялото изхвърля токсини и натрупвания от предния ден, така можем да му помогнем. Правилото е да започнем с най-течния плод, постепенно преминавайки към по-плътните. Сутрин имаме нужда и от повече хидратация, затова обикновено започваме деня с чаша вода, вода с лимонов сок или плодов сок, диня, сочни плодове. Към обяд може да хапнем ябълка, банан или друг по-хранителен плод малко преди обяда.

На обяд следва да е най-обилното хранене като комбинацията на протеини с въглехидрати не е желателна, а мазнините са само и единствено сурово-пресовани масла или сурови ядки. Всички рецепти със здравословно приготвени картофи, ориз, зърнени култури дори и бобови култури, са подходящи. Ако обичате хляб, е добре да е пълнозърнест и без мая. Салатите от сурови зеленчуци са неутрални и могат да се комбинират с всички въглехидрати.

Вечер метаболизмът се забавя и затова количеството на приемана храна е по-малко отколкото на обяд. Ако се чудите откъде си набавяме малкия процент протеини – това са главно белтъчините в зеленчуците, бобовите храни и ядките.

Високо-въглехидратното хранене е режим, който дава много енергия, подобрява състоянието на кръвоносните съдове, мозъка, храносмилателната и отделителна системи. Емоционално се чувстваме по-спокойни и щастливи, по-лесно извършваме и интелектуални дейности. Добър съпътстващ режим е и за интензивно или умерено спортуване, което е силно препоръчително ако искаме да сме във форма и да поддържаме здраво и красиво тяло.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Домашен хляб с квас в хлебопекарна
· Чапати - хляб от индийската кухня
· Хлябът на Бъдни вечер
· Тази подправка намалява нивата на холестерол
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Ароматът на щастието
· Фитнес според типа фигура
· Да повървим за здраве
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Ново изследване: Сините сливи могат да предотвратят загубата на костна тъкан при жените
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Кравето мляко – познатата непозната храна
· Тревожно проучване: Мъжете остават без сперматозоиди
· На 17-и ноември отбелязваме Международния ден за борба с рака на панкреаса
Вторник
29
Ноември 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Лапад - непретенциозен, но много полезен
Лападът е може би най-разпространеният по нашите земи зеленолистен зеленчук. Расте из цялата страна,...
Лечебните ползи на катранения сапун
Белият бор е един от най-мощните природни лечители. Силата на дървото е толкова голяма, че дори въздухът...
Невидимите жертви на домашното насилие
Когато приемеш насилието над себе си, доброволно се съгласяваш да бъдеш жертва. А това е патологичен...
Брашното от рожков - здравословната алтернатива на какаото
Брашното от рожков нашумя последните години най-вече като здравословна алтернатива на какаото. Особено...
Как да направим: Биоградина на терасата
Най-сигурният начин да знаем каква е храната ни, е като я отглеждаме сами. За тези, които разполагат...
Шест японски тайни за дълголетие
Районът на Окинава се нарича "синя зона" - където хората живеят много дълго време. Животът до 100 години...
Пъпешът - с цвят на слънце и вкус на лято
Той може да е жълт, оранжев и дори светлозелен, сладък или ароматен, хлебен или по-воднист... Разнообразието...
4 април - Национален ден на психолога
Денят на специалистите по психично здраве се празнува от 1995 г. насам. Той е учреден заради ролята им...
Вода в коляното – проблем не само на спортистите
Чувствате коляното си някак странно... сякаш не е вашето. Имате усещането, че нещо ви дърпа всеки път,...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 35
Коледни пости ден 35. Миналия петък, както ви споделих, се наложи да опитам разни недотам постни неща...
Пролетно презареждане на настроението
Отдавна не е имало толкова продължителна зима по нашите географски ширини. Мразовито, снежно и мъгливо...
Здравословно отношение към здравословното хранене - I
Чудесно е, че все повече хора се интересуват от здравословното хранене и променят хранителните си навици....
Признаци на хормонален дисбаланс
Нарушенията в ендокринната система могат да бъдат не по-малко опасни от тези в сърдечно-съдовата например,...
Проучване: Пиенето на кафе на гладно влошава метаболизма и контрола на кръвната захар
Пиенето на кафе веднага след като се събудите недоспали от лош сън, значително влошава метаболизма и...
Как да: Приготвим сок от сушени сини сливи
Как да приготвим домашен сок от сушени сини сливи (ошав): Сокът от сушени сини сливи е изключително...
Аронията - баланс за организма
Аронията е един от най-силните антиоксиданти в природата и съдържа изключително високо количество биофлавоноиди...
Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
Маслото от риган е мощно растително средство, което може да съперничи на антибиотиците, когато става...
Малкото голямо хапче
Когато посягаме към противозачатъчното хапче всеки ден и решаваме проблема за безопасния секс, не се...
Как да изчисляваме калориите - II
Нивото на физическа активност (ФА) Средно 30% от калориите, които приемаме отиват за физическа активност,...
Отрицателните йони - какво е значението им за здравето ни?
Всички сме чували за йоните, и че те са положителни и отрицателни – това е техният електрически заряд....
Купероза или зачервена кожа
Не, не става дума за приятна и пращяща от здраве руменина на лицето, а за постоянно видима мрежа от капиляри...
Уикенд извън града - време за активен туризъм
Около мен е пълно с хора, които практикуват уикенд туризъм. Какво значи това ли? Значи, че почти всяка...
Следродилната депресия - II
За да може максимално да се избегне допускането на следродилна депресия нека ви предложа някои не чак...
Радиацията на мобилните телефони - II
Употреба на GSM от деца Мненията относно използването на мобилен телефон от малките деца и тинейджърите...
Нарцисистите около нас
Външният вид в наши дни придобива все по-голям смисъл. Все повече внимание отделяме на външната си красота...
Защо арогантността е опасно заразна?
В края на 80-те години на миналия век, психологът с Джеймс Рийзън искал да разбере какво се крие в погрешното...
Полезните сушени плодове на нашата трапеза
Сушените плодове са любими на много хора и често присъстват на празничната трапеза, а на пазара може...
Как се състаряваме преждевременно - нагласата
След външния вид и облеклото нека надникнем и в мислите, които издават нашата нагласа и ни състаряват. Като...
Без пържени храни, повече плодове и зеленчуци за децата в детските градини
Намалява се дневният прием на калории на децата от детските заведения, забранява се консумирането на...
В плен на емоциите
Докато покупката на нова дреха е в състояние да ни изстреля за минути в небесата и да се сбогуваме с...
Добрият стар сапун
Той не се цени високо от дерматолозите и е засенчен от по-съвременните средства за измиване – гелове,...
Стремежът към чистота – между здравето и манията
„Чистотата е здраве” – за разлика от повечето лозунги от близкото минало, от този не ни напушва смях....
Защо да хапваме мед вечер преди лягане?
Няма съмнение, че медът е една от най-здравословните храни на планетата. Неслучайно е наричан „течното...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook