Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Наистина ли са вредни многото въглехидрати?


Тайната на високо-въглехидратното хранене


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Сред хората, които се интересуват от здравословно хранене и начин на живот, все по-популярна е идеята за високо-въглехидратното хранене. Това е режим на прием на храна, в който въглехидратите са над 70 процента, а мазнините и протеините са по около 10 десет процента от калориите, които приемаме на ден. Как правилно да прилагаме подобна схема на хранене и дали наистина можем да помогнем да организма си да бъде във форма? Може ли да се отслабне с толкова много въглехидрати?

"Добри" и "лоши" въглехидрати

В огромното количество информация, която е навсякъде относно храненето, не винаги е лесно да се ориентираме кое е полезно и кое не. Много диетолози казват: "Избягвайте въглехидратите", а други препоръчват да увеличим протеините. Затова е много важно да разберем кой е основният за тялото източник на енергия, а именно това са въглехидратите. Те са основната храна за мозъка, първо те се обработват и използват за ежедневните ни функции. Едва когато въглехидратите привършат, тялото ни започва да „изгаря” мазнините и протеините.

Колкото е по-обработена храната ни, толкова е по-трудно усвояема за тялото ни. Това се отнася с пълна сила за въглехидратите, които сме свикнали да наричаме „бързи” – като бялата захар, която присъства в пакетираните храни в големи количества. Продуктите, които я съдържат се отнасят към групата на вредните въглехидрати, те бързо покачват гликемичния индекс, не се усвояват добре от тялото в следствие, на което се трупат много излишни токсини и отпадъци, често има и нежелани последици в дългосрочен план – високо кръвно налягане, повишени нива на инсулин и др.

„Добрите” въглехидрати, от друга страна, са тези, които се обработват бавно от организма и се усвояват в по-голяма степен. Това са храни от растителен произход, които се приемат „цели” – без да са извлечени от естествения си източник – плодове, ориз, картофи, жито, кореноплодни зеленчуци. Обикновено те са богати на фруктоза (плодовете) или на скорбяла (кореноплодните, ориза и др.), които тялото превръща в глюкоза, за да нахрани клетките и да им даде енергия. Затова и „добрите” въглехидрати са основното гориво за организма ни.

Колко въглехидрати?

Това е въпрос, който вълнува всекиго, опитвал някога диета. Общоприето е схващането, че когато намалим калориите, които приемаме, ще отслабнем. Но всъщност когато тялото ни не е нахранено, чувството на глад се усилва през целия ден и в крайна сметка е много трудно да се удържим и да не хапнем нещо извън режима ни, или нещо, което си просто вредно. Тялото се нуждае от базисно количество калории за основните си фукнции, както и от допълнителни ако се движим, работим и т.н. Според този начин на хранене около 80% от нужните ни калории на ден, са въглехидрати.

Храни с повече въглехидрати

Хляб (по-добре не-бял хляб) и хлебни изделия
Ориз и оризови изделия (кафяв или див ориз)
Други зърнени храни (елда, пшеница, ечемик, ръж, просо - силно препоръчителни)
Картофи, картофени каши (избягвайте пържените картофи и чипсове)
Овесени ядки (всякакви пълнозърнести)
Царевица, царевични изделия (грис, полента)
Грах, леща, боб, нахут, булгур
Захар и захарни изделия (замествайте бялата захар)
и много плодове и зеленчуци - особено много от тях


От гледна точка на здравословното хранене, е добре поне една трета от тях да са плодове. Плодовете са лесно усвояеми и са малко калории като цяло. Например един банан е 100 калории, а един килограм праскови около 400, в зависимост от това колко са сладки. Приемайки около 2000-3000 калории на ден от въглехидрати, тялото има достатъчно „гориво” и не изпада в пристъпи на „зверски” глад.

Кога и как да се изпълнява такава диета (като хранителен режим)



Плодовете е най-добре да се приемат преди всички други храни и като цяло до обяд, когато тялото изхвърля токсини и натрупвания от предния ден, така можем да му помогнем. Правилото е да започнем с най-течния плод, постепенно преминавайки към по-плътните. Сутрин имаме нужда и от повече хидратация, затова обикновено започваме деня с чаша вода, вода с лимонов сок или плодов сок, диня, сочни плодове. Към обяд може да хапнем ябълка, банан или друг по-хранителен плод малко преди обяда.

На обяд следва да е най-обилното хранене като комбинацията на протеини с въглехидрати не е желателна, а мазнините са само и единствено сурово-пресовани масла или сурови ядки. Всички рецепти със здравословно приготвени картофи, ориз, зърнени култури дори и бобови култури, са подходящи. Ако обичате хляб, е добре да е пълнозърнест и без мая. Салатите от сурови зеленчуци са неутрални и могат да се комбинират с всички въглехидрати.

Вечер метаболизмът се забавя и затова количеството на приемана храна е по-малко отколкото на обяд. Ако се чудите откъде си набавяме малкия процент протеини – това са главно белтъчините в зеленчуците, бобовите храни и ядките.

Високо-въглехидратното хранене е режим, който дава много енергия, подобрява състоянието на кръвоносните съдове, мозъка, храносмилателната и отделителна системи. Емоционално се чувстваме по-спокойни и щастливи, по-лесно извършваме и интелектуални дейности. Добър съпътстващ режим е и за интензивно или умерено спортуване, което е силно препоръчително ако искаме да сме във форма и да поддържаме здраво и красиво тяло.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Домашен хляб с квас в хлебопекарна
· Чапати - хляб от индийската кухня
· Хлябът на Бъдни вечер
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· Можем ли да отслабнем с ягоди? 10 причини да ги хапвате с наслада
· Тази подправка намалява нивата на холестерол
· Ароматът на щастието
· Фитнес според типа фигура
· Да повървим за здраве
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Предимства на кокосовото масло за коса: най-добрите начини за употреба и ползи
· 7-те най-добри ползи за здравето от мента
· Куркумин – грижа от природата за вашето здраве
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· 8 храни, които помагат за облекчаване на симптомите на алергия
· Витамин Ц за деца - защо е важен за тяхното развитие?
Петък
21
Юни 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Кошмарните женски дни
Когато наближат едни определени дати от месеца, направо ми се реве. Буквално! И често се случва – при...
Пащърнакът – незаслужено пренебрегван
Той произхожда от Европа и Азия и в миналото е бил на изключителна почит на трапезата, докато не бива...
Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
Ползите на карамфиловото етерично масло са впечатляващи: като се започне от подобряване на кръвообращението...
Хранителна алергия или нетолерантност към храна. Коя е разликата?
На всички ни е известно какво представлява захранването на бебетата- постепенно въвеждане на храната,...
Да се огледаме в любимите хора
Когато за пръв път прочетох, че хората край нас са наше огледало, а партньорът ни винаги е правилният...
Как да не натрупаме килограми през есента
Октомври, ноември.... Най-често именно в този период натрупваме по някой друг излишен килограм. Причините...
Подправки за красива фигура
Ето, че дойде лятото и вече се оглеждаме за по-ефирни дрехи. За жалост, някои от нас, са понатрупали...
Одобриха за първи път хапче за следродила депресия
Американската администрация по храните и лекарствата одобри Zurzuva(зуранолон), първото перорално лекарство...
Как да развием емоционалната си интелигентност
Емоционалната интелигентност играе ролята на везната, която трябва да е в състояние на баланс. От едната...
Учените откриха как мозъчните клетки умират при Алцхаймер
Учени от Обединеното кралство и Белгия смятат, че са открили как мозъчните клетки умират при болестта...
Необикновената обикновена леска
Обикновената леска е един от най-разпрострените храстовидни видове в България. Освен че плодовете и са...
У дома: Кардио тренировки за 20 минути (упражнения)
Ако сте привърженици на кардио тренировките, вероятно липсата на фитнес зала ви се отразява сериозно....
"И баба ми клекна да си набере джоджен..."
В една своя статия, цитирам по памет, Георги Лозанов разделя  бабите на два вида – такива, които се разхождат...
Заболявания и лекарства, от които се пълнее
Често сме чували хора с наднормено тегло, да „оправдават” излишните си килограми с реални или мними заболявания....
Играта на децата - чиста наука. Науката - чиста игра
Учените все по-активно изследват играта на децата и откриват повече сходства между нея и собствената...
Мазнините: добри, полезни, вредни - II
Животинските мазнини за разлика от растителните, съдържат холестерол и повече наситени мастни киселини...
Изненадващо: Хората могат да чуват тишината
Учени използваха слухови илюзии, за да разкрият, че хората могат да чуят тишината по същия начин, по...
Върбинка против умора, изтощение и стрес
В нашата страна е широко разпространена и се нарича върбинка (Verbena officinalis). Тя е отдавна позната...
Криза на 40?
Да, именно, кризата на 40-те. Звучи като изтъркано клише. Кой не е чувал за нея – това са годините,...
Тайните на ранното закаляване - II
За обличането и закаляването. Много родители се чудят, независимо колко е голямо детето, с какво да го...
Непопулярен продукт, който носи многобройни ползи за здравето
Вярно е, че ако човек не се грижи за здравето си, никой друг няма да го направи вместо него. Един полезен...
Алкални храни за здраве през зимата
Киселинният баланс е много важен за организма. Винаги е добре средата да е леко по-алкална и алкалните...
Осъзнато сънуване
Сънищата, смята Фройд, са потиснати желания и страсти, през деня заключени в подсъзнанието ни, а докато...
Етеричните масла - приложение у дома
Има изписани толкова много материали за етеричните масла – техният произход, функции, предназначение,...
Детокс режимите - къде е истината за вредите и ползите?
Храните ли се здравословно? Знаете ли какво е детокс? Доста модерни въпроси напоследък. Дали, обаче знаем,...
Конопено олио - заместител на рибеното масло за още повече здраве и красота
Конопеното олио е една от онези здравословни мазнини, за които няма да сбъркаме, ако ги ползваме и за...
Компостът - еко земеделие чрез отпадъци
Известно е, че боклукът ни се дели на 3 основни групи – хартия, стъкло и метал. Разделното сметосъбиране...
Ние и минералите
Балансираният организъм зависи от сложна система от взаимоотношения между различни елементи. Едни от...
"Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист?"
Светите отци учат: "Преди всичко примири се с врага си, като му простиш от сърце; като видиш беден...
Активни потребители: Баничката няма сирене, а палмова мазнина от 26 до 80%
От 15 анализирани проби „баници със сирене“ в нито една не открихме сирене – в 1 не открихме пълнеж,...
Най-полезните растителни масла
Традиционно в българската кухня се използват две растителни масла – слънчогледовото олио за готвене и...
Качествата на зрелия човек и води ли съзряването до щастие?
Съзряването се случва два пъти в живота ни - един път физиологически, в пубертета. Съзряване от определени...
Как да проработи любовта: Забранете думата "връзка"
Екхарт Толе (р. 16 февруари 1948 г. в Германия като Улрих Толе, но гражданин на Канада) е наричан "един...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook