Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Наистина ли са вредни многото въглехидрати?


Тайната на високо-въглехидратното хранене


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Сред хората, които се интересуват от здравословно хранене и начин на живот, все по-популярна е идеята за високо-въглехидратното хранене. Това е режим на прием на храна, в който въглехидратите са над 70 процента, а мазнините и протеините са по около 10 десет процента от калориите, които приемаме на ден. Как правилно да прилагаме подобна схема на хранене и дали наистина можем да помогнем да организма си да бъде във форма? Може ли да се отслабне с толкова много въглехидрати?

"Добри" и "лоши" въглехидрати

В огромното количество информация, която е навсякъде относно храненето, не винаги е лесно да се ориентираме кое е полезно и кое не. Много диетолози казват: "Избягвайте въглехидратите", а други препоръчват да увеличим протеините. Затова е много важно да разберем кой е основният за тялото източник на енергия, а именно това са въглехидратите. Те са основната храна за мозъка, първо те се обработват и използват за ежедневните ни функции. Едва когато въглехидратите привършат, тялото ни започва да „изгаря” мазнините и протеините.

Колкото е по-обработена храната ни, толкова е по-трудно усвояема за тялото ни. Това се отнася с пълна сила за въглехидратите, които сме свикнали да наричаме „бързи” – като бялата захар, която присъства в пакетираните храни в големи количества. Продуктите, които я съдържат се отнасят към групата на вредните въглехидрати, те бързо покачват гликемичния индекс, не се усвояват добре от тялото в следствие, на което се трупат много излишни токсини и отпадъци, често има и нежелани последици в дългосрочен план – високо кръвно налягане, повишени нива на инсулин и др.

„Добрите” въглехидрати, от друга страна, са тези, които се обработват бавно от организма и се усвояват в по-голяма степен. Това са храни от растителен произход, които се приемат „цели” – без да са извлечени от естествения си източник – плодове, ориз, картофи, жито, кореноплодни зеленчуци. Обикновено те са богати на фруктоза (плодовете) или на скорбяла (кореноплодните, ориза и др.), които тялото превръща в глюкоза, за да нахрани клетките и да им даде енергия. Затова и „добрите” въглехидрати са основното гориво за организма ни.

Колко въглехидрати?

Това е въпрос, който вълнува всекиго, опитвал някога диета. Общоприето е схващането, че когато намалим калориите, които приемаме, ще отслабнем. Но всъщност когато тялото ни не е нахранено, чувството на глад се усилва през целия ден и в крайна сметка е много трудно да се удържим и да не хапнем нещо извън режима ни, или нещо, което си просто вредно. Тялото се нуждае от базисно количество калории за основните си фукнции, както и от допълнителни ако се движим, работим и т.н. Според този начин на хранене около 80% от нужните ни калории на ден, са въглехидрати.

Храни с повече въглехидрати

Хляб (по-добре не-бял хляб) и хлебни изделия
Ориз и оризови изделия (кафяв или див ориз)
Други зърнени храни (елда, пшеница, ечемик, ръж, просо - силно препоръчителни)
Картофи, картофени каши (избягвайте пържените картофи и чипсове)
Овесени ядки (всякакви пълнозърнести)
Царевица, царевични изделия (грис, полента)
Грах, леща, боб, нахут, булгур
Захар и захарни изделия (замествайте бялата захар)
и много плодове и зеленчуци - особено много от тях


От гледна точка на здравословното хранене, е добре поне една трета от тях да са плодове. Плодовете са лесно усвояеми и са малко калории като цяло. Например един банан е 100 калории, а един килограм праскови около 400, в зависимост от това колко са сладки. Приемайки около 2000-3000 калории на ден от въглехидрати, тялото има достатъчно „гориво” и не изпада в пристъпи на „зверски” глад.

Кога и как да се изпълнява такава диета (като хранителен режим)



Плодовете е най-добре да се приемат преди всички други храни и като цяло до обяд, когато тялото изхвърля токсини и натрупвания от предния ден, така можем да му помогнем. Правилото е да започнем с най-течния плод, постепенно преминавайки към по-плътните. Сутрин имаме нужда и от повече хидратация, затова обикновено започваме деня с чаша вода, вода с лимонов сок или плодов сок, диня, сочни плодове. Към обяд може да хапнем ябълка, банан или друг по-хранителен плод малко преди обяда.

На обяд следва да е най-обилното хранене като комбинацията на протеини с въглехидрати не е желателна, а мазнините са само и единствено сурово-пресовани масла или сурови ядки. Всички рецепти със здравословно приготвени картофи, ориз, зърнени култури дори и бобови култури, са подходящи. Ако обичате хляб, е добре да е пълнозърнест и без мая. Салатите от сурови зеленчуци са неутрални и могат да се комбинират с всички въглехидрати.

Вечер метаболизмът се забавя и затова количеството на приемана храна е по-малко отколкото на обяд. Ако се чудите откъде си набавяме малкия процент протеини – това са главно белтъчините в зеленчуците, бобовите храни и ядките.

Високо-въглехидратното хранене е режим, който дава много енергия, подобрява състоянието на кръвоносните съдове, мозъка, храносмилателната и отделителна системи. Емоционално се чувстваме по-спокойни и щастливи, по-лесно извършваме и интелектуални дейности. Добър съпътстващ режим е и за интензивно или умерено спортуване, което е силно препоръчително ако искаме да сме във форма и да поддържаме здраво и красиво тяло.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Домашен хляб с квас в хлебопекарна
· Чапати - хляб от индийската кухня
· Хлябът на Бъдни вечер
· Тази подправка намалява нивата на холестерол
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Ароматът на щастието
· Фитнес според типа фигура
· Да повървим за здраве
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Ново изследване: Сините сливи могат да предотвратят загубата на костна тъкан при жените
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Подсладителят еритритол може да е причина за сърдечен удар или инсулт, сочи проучване
· Менструална чашка - избор, употреба и поддръжка
· Целувайте се със страст за здрави зъби и венци
Понеделник
27
Март 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Тревожността - II
Несигурността е сигурна Неспособността ни да свикнем с факта, че несигурността съществува и е съвсем...
Храните, които не бива да се съхраняват в хладилника
Хладилникът е един от най-важните уреди за всяко домакинство: приемаме го за помощник в запазването на...
Неудобствата, които само дамите с голям бюст ще разберат
Обикновено хората си мислят, че дамите с голям бюст са щастливки. Мъжете ги обграждат с внимание или...
Можем да се справим с горещите вълни
Неприятните горещи вълни са далечни за по-младите жени и те може би не разбират какво толкова около тях...
Кайсията – шампион по бетакаротин
Слънчевата и ароматна кайсия е близък роднина на всички костилкови плодове, които се отглеждат у нас...
Синдромът „Започвам от утре”
"От утре ще ставам по-рано и ще си лягам навреме. Най-после ще занеса ютията на ремонт, ще почистя основно...
Котката – домашният лечител
Малка пухкава топчица, котката е не само само миловиден източник на радост, но и вещ лечител. Като благодарност...
Златен корен (родиола) срещу умора и понижен тонус
Родиолата, позната още като "златен корен", е сравнително ново растение за науката. За първи път е научно...
Екзотично, полезно и непознато
Убедена съм, че всяка от нас има такива моменти, в които и се хапва нещо, но не знае какво точно. Има...
Когато някой близък тежко боледува
Най-близката приятелка на Силвия има злокачествен тумор и ходи на химиотерапия, но тя така и не може...
Следите остават 
Всеки се опитва да остави следа след себе си. Колкото и тривиално да звучи. Често си мислим, че за да...
Тученицата - кралицата-плевел
Тя расте на всевъзможни места в изобилие и дори някои я смятат за бурен. Нейният декоративен събрат е...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 10
Ден 10 от Коледните пости. От днес можем да включим риба, скариди, калмари, октоподи, миди и всякакви...
Мръсният въздух води до риск от загуба на зрение
Замърсяването на въздуха вероятно увеличава риска от необратима загуба на зрение според резултатите на...
Женското тяло - винаги променящо се, винаги красиво
Много често хората смятат раждането и последвалото го кърмене за преломен момент в женската физика и...
Опасна ли е високата температура?
Когато видят, че чертичката на термометъра премине 37,5° повечето хора изпадат в паника и веднага посягат...
Другият човек в мен
Много често сами ставаме жертви ма маските си. Без да знаем защо, прикриваме мотивите за действията си....
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 24
В ден 24 на Коледните пости установяваме, че, макар да не се лишаваме от храна, сме свалили с по около...
Свободните радикали и как да спрем окислителните процеси в организма
Чували сме много за тях, къде истини, къде митове. Свободните радикали са във всяка реклама на козметичен...
Алергиите
Алергията е автоимунно нарушение, което най-често се предава по наследство. Неправилно е да се мисли...
Кардио тренировките – ефикасният начин за здравословно отслабване
В преходите между сезоните често осъзнаваме, че сме се отпуснали и сме качили няколко килограма. Това...
В плен на … тестото
Замисляли ли сте се какво чак толкова изкушаващо има в една кифла. Отговорът е много прост - леснодостъпни,...
5 навика, които са по-опасни и от пушенето
Има неща, които с течение на времето съкращават живота ни, а присъстват в ежедневието ни. Самота Последните...
Тревожно проучване: Мъжете остават без сперматозоиди
Изследователи предупреждават, че ако не се предприемат действия за справяне с намаляването на броя на...
На тази дата: 10 октомври - Световен ден на психичното здраве
Световният ден на психичното здраве е учреден с цел повишаване на обществената грамотност по отношение...
Начините да избягаш
Когато не живее добре, човек използва заместители. Те са неговите бягства от липсващите му хармония и...
Самовнушението
Свикнали сме преди всичко да вярваме на себе си или поне живеем с това убеждение. Много често чуваме...
Защо арогантността е опасно заразна?
В края на 80-те години на миналия век, психологът с Джеймс Рийзън искал да разбере какво се крие в погрешното...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 28
Коледни пости, ден 28. През уикенда сварих червен боб, като идеята ми бе да го превърнем в яхния. Честно...
Хранителни добавки против пролетна умора
Повечето от нас я усещат - пролетната умора. Всеки по различен начин и в различна степен. Тези, които...
Средиземноморската диета – щастие за цял живот
Нека първо започна с това, че макар да е добавено думата диета, всъщност Средиземноморската (наричана...
Всичко за халвата
Халвата е един от най-популярните ориенталски десерти и има дълбока традиция и у нас. Не само заради...
Какво да избягваме веднага след хранене?
Важно е да поддържаме добър начин на живот, да се грижим за тялото и ума си, за да бъдем пълноценни...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook