Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Дренките - спомен от Златния век



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Обикновеният дрян (лат. Cornus mas) е дървото, чиито цветове първи изпъстрят пейзажа през настъпващата пролет, а плодовете му - дренките, слагат продълговата точка на златната есен.Дренките са част от трапезата на хората от повече от седем хиляди години. Плодчетата са били добре познати на Древния свят и споменаването им е засвидетелствано у множество автори. В описанието на Златния век в “Метаморфози” Овидий пише:

“Хората бяха щастливи с храна, без принуда израсла,
късаха ягодов плод и беряха планински малини,
дренки, висящи зърна от бодливия храст на къпина,
жълъди, капнали дар от дървото на Юпитер китно.”

[Метаморфози, Овидий, прев. Георги Батаклиев, изд. 1974]



Произходът на многогодишното дърво или храст от семейство Дрянови (Cornaceae) води началото си от региона на Източна Европа и Западна Азия, като в много части от тези райони е ценено и до днес заради своите плодове. Видовете му наброяват над 40. В България листопадното растение с ярко червени плодове вирее по сухи и каменливи склонове в предпланинските райони на височина до 1500 метра над морското равнище. Дренките се берат, когато узреят напълно в периода от края на август до октомври.

Сочните киселеещи плодчета на дряна имат приятен аромат, тръпчив вкус и са леко стипчиви. Употребяват се и сурови и преработени като кулинарна добавка или в като основна съставка в сладкарски изделия и в консервната промишленост. От дренките се прави сладко, конфитюр, желе, сокове, сиропи, компоти, безалкохолни напитки, ликьори, вина. Съставка са и на познатата турска плодова напитка Шербет, далечен роднина на питието Сорбе. В някои кулинарни традиции плодчетата се добавят дори към месни и рибни ястия или към супи като подправка.

Танините в кората и листата на дряна са ценна суровина в кожарската промишленост. Кожите, третирани с тях, се отличават с оригинален сиво-зелен оттенък. Листата, цветовете и кората на дряна се използват и за боядисване на различни текстилни тъкани.


Лечебни свойства на дренките

Дренките съдържат захари, минерални вещества, витамин С, както и значително количество антиоксиданти. Всички части на растението имат адстрингентни (стягащи) свойства поради наличието на танин в тях. По тази причина дренките са ефективно средство при диария, действат освен запичащо и дезинфектиращо. Дренките се препоръчват за понижаване на висока температура, както и като кръвоспиращо средство. Отварата от дренки може да се използва при кървящи венци.

В народната медицина плодовете на дряна се употребяват за лечение на подагра, анемия, кожни заболявания, ставни болки, както и при нарушена обмяна на веществата. Както плодовете на дряна, така и листата и кората му се използват при заболявания на стомашно чревния тракт. “Когато стомахът ви се разстрои, сварете си дренки или пък яжте пресни дренки и стомахът ви ще се оправи”, съветва Петър Дънов.

Има изследвания, които сочат, че съставките на дренките са в състояние да извеждат от организма радиоактивни вещества. Тинктурата от кора на дряна или от самите му плодчета може да се използва още и при стомашни спазми и болки, при кожни инфекции, чревни паразити.

Тинктура може да се приготви по следния начин:

50 грама пресни/сухи плодове се намачкват/натрошават и се слагат в 250 мл алкохол за 15 дни на стайна температура, като през цялото време сместа се разбърква добре. След това получената тинктура се прецежда и може да се консумира. Препоръчват се до 15-20 капки от нея, 3 пъти дневно, разтворени във вода
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Защо още да обичаме ореха?
· Най-важните правила за употреба на билките
· Песто от левурда
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Можем ли да отслабнем с ягоди? 10 причини да ги хапвате с наслада
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· Есенната умора + 5 стъпки да се справим с нея
· Да превърнеш дървени стърготини в храна, технологии на бъдещето
· Учените откриха как мозъчните клетки умират при Алцхаймер
Сряда
4
Октомври 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
Напоследък много се говори за положителното отношение към тялото - да се приемаме такива, каквито сме,...
Национална лятна АНТИСПИН кампания "Животът е безценен!"
За десета поредна година Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, финансирана от Глобалния фонд за...
Свободен ум в свободно време
Времето, което отделяме за себе си не зависи от това колко сме заети. Точно обратното, то се определя...
Променливите вкусове през бременността
През бременността настъпват шеметни промени в организма на бъдещата майка и те далеч не са само физиологични....
Промяната – страшна или приятна
Независимо дали сме за промените, или се ужасяваме от тях, трябва да приемем, че те са неизбежна част...
Салата Фризе
Когато си купих салатата Фризе, нямах никаква идея, какво би следвало да представлява и дори как да я...
Вредните навици, които ни разболяват през зимата
Свързваме зимата с прекрасни празници, сняг, уют, приключения, но за съжаление, студът е причина и за...
Какво е общото между сезонния грип и COVID-19?
Сезонният грип и COVID-19 са заразни респираторни заболявания, причинени от различни вируси. COVID-19...
Маслата, които са най-близки до човешката кожа
Нима има нещо по-хубаво от това да се чувстваме здрави, красиви, работоспособни и същевременно заредени...
Уморените крака
Изящните пантофки, с които излизате сутрин за работа до вечерта се превръщат в „испанско ботушче” (средновековен...
Да се научим от Коледа на чудеса!
Обожавам Коледа! Харесва ми как грейва целия град с блещукащи украси и усмихнати лица. Студеният въздух...
Учени откриха нов вид бактерии, причиняващи кариеси
Изследователи от факултета по дентална медицина на университета на Пенсилвания, САЩ, от училището по...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook