Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Всичко за захарта - вреда, алтернативи и как да подслаждаме без бяла захар



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Винаги съм имала влечение към сладкото. Понякога това ми пристрастие неусетно е преминавало в зависимост. Не съм можела да стартирам деня си без поредната доза шоколад (или иначе казано - захар и мазнини). Имала съм обаче и периоди, в които месеци наред не съм се сещала за това така любимо мое изкушение и точно в тези моменти съм била много по-енергична и жизнена. Тези прости факти винаги са будели в мен съмнения относно влиянието на захарта върху здравето ни – и физическото, и психичното.

След като скоро попаднах на статия и книга (“A year of no sugar”, Eve O, Schaub), в която авторката проследява как се променя живота й и този на семейството й, след като спират да консумират захар, реших че е крайно време да се информирам относно вредите, които захарта може да ни причини.


За мое учудване, те далеч не се ограничават само до многото празни калории, които са основният виновник за трупането на килограми. И да – позволявам си да се фокусирам само върху вредите, защото за съжаление, така любимата на мнозина сладост, освен че е източник на експресна и лесно усвоима енергия за организма, не може да се похвали с никакви други ползи за човека.


И все пак – как може да ни навреди захарта?

Захарта е носител на празни калории. Снабдява ни с енергия, но не и с витамини и минерали. Това не носи ползи за организма ни, а в повечето случаи единствено допълнителни килограми.

Захарта води до пристрастяване. Консумирайки подсладени храни, караме мозъка ни да отделя допамин – един от хормоните отговорни за усещането за удоволствие. А мозъкът ни много добре знае кои са нещата, които водят до увеличаване на количеството допамин. И ги желае отново и отново. Точно, както при всяка друга зависимост.

Захарта има висок гликемичен индекс. А той е причина за рязкото покачване на кръвната захар, последвано от също така бързото и спадане, което ни кара изведнъж да се почувстваме отпаднали и да посегнем към поредната вафла или парче шоколад много по-скоро, отколкото сме очаквали.

Захарта срива имунната ни система. Правени са опити, които показват, че след прием на рафинирана захар способността на белите кръвни телца да се борят с инфекциите намалява неколкократно. Добрата новина е, че след спиране на консумацията й, защитните сили на организма се възстановяват.

<*3>Захарта увеличава киселинността в организма ни и пречи на усвояването на жизненоважни витамини и минерали, като калция например. Дори и да ги приемаме в големи количества и във формата на хранителни добавки, тези елементи отново няма да могат да бъдат усвоени от организма ни, ако диетата ни е съпътствана от големи количества захар.

Причина за множество болести. Макар че до скоро за основен причинител на сърдечно-съдовите заболявания да са смятани мазнините, множество актуални проучвания не само опровергават тези твърдения, но и доказват, че именно захарта и простите въглехидрати, консумирани редовно и в големи количества са основната причина за високия холестерол. На захарта се преписват и повечето болести, характерни за западните общества – диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване.

Товарят черния дроби обмяната на веществата. Излишните количества захар и глюкозо-фруктозен сироп действат на черния дроб по същия начин, по който и прекалената консумация на алкохол. Водят до неговото натоварване и затлъстяване, което за съжаление е необратимо.


Захарта не е само в сладкото

След прочетените по-горе редове със сигурност някои от вас ще се решат да спрат или ограничат консумацията на любимите десерти. За съжаление обаче се оказва, че захарта се крие далеч не само в десертите, а в редица, смятани за уж не-десертни храни: кетчуп, готови дресинги за салати, допълнително подслаждани сушени полодове, някои видове хлябове и печива, плодови млека, зърнени закуски, консервирани храни, уж здравословните мюсли блокчета. Важно е да знаем, че освен рафинираната бяла захар, не по-малко вредни са и други нейни заместители, като глюкозо-фруктозен или царевичен сироп и уж нискокалоричните аспартам, ацесулфам К, цикламат и сукралоза.



Как да се предпазим от вредата на бялата захар?

Единственият начин да се предпазим от скритата в храните захар, е внимателно да четем етикетите на готовите храни, които си купуваме от магазина. Много често продукти, рекламирани като диетични и здравословни, се подслаждат с някои от другите видове недотам полезни подсладители (глюкозо-фруктозен сироп, аспартам и т.н.). Затова е добре не само да четем, но и да разбираме добре какво пише по етикетите.

Другият, още по-лесен и ефективен вариант да се опазим от вредните подсладители е да купуваме само проста, органична храна, с която сами да приготвяме ястията в семейството ни. Или иначе казано – вместо да купим готов кетчуп, да направим сами доматения сос у дома. Вместо бисквити от магазина, да заложим на домашно приготвени, за които знаем със сигурност как и с какво са приготвени.

Когато ни се дояде нещо сладичко - да се опитаме да заместим. Малко фурми или лъжица мед или домашно сладко, от смокини например, са далеч по-добрият вариант. Като всяка зависимост - няма да е същото усещане, но с времето се свиква с променения вкус на "сладкото". Ако все пак е шоколад, нека изберем този с високо съдържание на пълномаслено какао. Поне да има полза някаква от него. А още по-добре би било, ако следващия път, когато ви се дояде нещо сладичко, просто се отбиете до близкия пазар или плод-зеленчук и си вземете пресни, сезонни плодове.


И все пак – с какво да подслаждаме когато готвим?

За най-полезни подсладители се считат натуралният мед, стевията, тръстиковата меласа, както и нерафинираните тръстикова и цвеклова захар, но и сушени плодове като фурми или стафиди. Когато приготвяме сладкиши - нека опитваме с тези заместители малко по малко за свикване с вкуса. И по възможност да намаляваме бялата захар като подслаждаме с тях. В интернет има вече много блогове и сайтове със здравословни рецепти, в които напълно липсва бяла захар.

Макар отначало да ви се струва, че стратегия на заместване до пълно отказване няма да задоволи глада ви за сладко, особено ако сте от неговите най-големи привърженици, то съвсем скоро ще преоткриете удоволствието от чистата, натурална сладост на природните продукти. И още повече – положителните ефекти от намаляването на захарта върху здравето, енергичността и самочувствието ви.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Подсладителят еритритол може да е причина за сърдечен удар или инсулт, сочи проучване
· Как да ограничим нуждата от сладко?
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· 14 ноември - Световен ден за борба с диабета
· 8 зимни напитки за укрепване на имунитета и хидратиране
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· Топ 6 на ползите от редовното спортуване
· Предупредиха за случаи на рак на гърдата, свързани с гръдни импланти
· Хемороиди – от какво се получават?
· Излъчването от мобилните телефони ускорява развитието на Алцхаймер
· 1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН
· На 17-и ноември отбелязваме Международния ден за борба с рака на панкреаса
· Какво е общото между сезонния грип и COVID-19?
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Официално: СЗО предупреждава, че талкът е „вероятно канцерогенен“ за хората
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· 7-те най-добри ползи за здравето от мента
· 8 храни, които помагат за облекчаване на симптомите на алергия
· Куркумин – грижа от природата за вашето здраве
· Витамин Ц за деца - защо е важен за тяхното развитие?
Събота
20
Юли 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Здравословна закуска за ученика
Когато приключихме проекта "Здравословен обяд за ученика" получихме много положителни отзиви, че той...
Размърдай зъбките. Брекети
Щастливи сме, че живеем точно в това време. Могат да се изброят много причини, но тук ще се спрем на...
Пролетта дойде. А сега накъде?
Пролетта - толкова красива, свежа, благоуханна и така дълго чакана. След пъстрата, но меланхолична есен,...
Полезните продукти, които могат да ни навредят II
Пилешкото Птичето месо се смята за най-здравословно, защото е богато на белтъчини (около 20 %) и бедно...
Vacu Activ - Революционните комбинирани уреди за отслабване и оформяне на тялото
Когато се запознах с иновацията на технологията, която се крие зад уредите на полския бранд Vacu аctivus,...
В очакване на Коледа без стрес
С напредването на декември започваме да се настройваме на празнична вълна – съзнанието ни е завладяно...
Защо да хапваме мед вечер преди лягане?
Няма съмнение, че медът е една от най-здравословните храни на планетата. Неслучайно е наричан „течното...
Кокосово олио вместо паста за зъби
Последно проучване на Техническия институт в Ирландия показва, че кокосовото олио може да почисти зъбите...
Под пара
Ние бягаме, те ни гонят. Сроковете, изискванията, плановете, неотложните действия – всички се варят на...
Арган - златно масло от дървото на живота
Златното масло се добива от непознатото у нас арганово дърво, което расте само на две места по целия...
Зумба за забавление и тонус
Ако трябва да бъда честна, когато е ставало дума за фитнес, винаги съм се насилвала да проявя самодисциплина...
Зимни неволи
За повечето от нас зимата не е най-прекрасното време от годината. Малцина са познатите ми, които се радват...
Зеленчуковите сокове
Ако сте последователи на здравословното хранене най-вероятно отдавна сте заменили пакетираните сокове...
Листата от морков - защо да ги консумираме
Вече почти сме забравили как изглежда един истински морков. По сергиите и магазинчетата рядко се продават...
Уморена ли е душата ви?
Можем ли да кажем, че душата се е уморила? Не можем. Този вид умора е такъв, че остава незабелязан. Ден...
Светът е наше отражение. Какво виждаме в него?
Какво мислите за света, в който живеете? Как виждате живота си? Бихте ли могли да го опишете с една дума-...
Храните, които са виновни за лошото ни настроение
Кафето, черният шоколад и дребните безкостилкови плодове са сред храните, които правят хората щастливи,...
7-те най-добри ползи за здравето от мента
Като популярна домашна билка, ментата всъщност е общ термин за няколко разновидности на растения от семейство...
Хармония и стройно тяло с Аюрведа
Тяло, ум и душа – това са нашите три неделими същности, между които трябва да поддържаме баланс, според...
Ритъмът на сърцето - II
Кога да не мерим пулса? Когато: сме в изправено или легнало положение- най-малки стойности се отчитат...
За травмите си може и да не носим отговорност, но носим за излекуването от тях
Всеки от нас е нараняван и сам наранява, волно или неволно. Общуването стои на принципа на намиране,...
Как алкохолът влияе върху килограмите?
Алкохолът често е спряган за един от най-големите врагове на тънката талия. Честно казано, няма причина,...
Защо и как да организираме почивка в чужбина без агенция
Ако сте от онази порода пътешественици, които не обичат да се разхождат с огромна група туристи, водени...
Болки в гърлото
Рязък спад на температурите, ветровито и дъждовно време – това са клопките на иначе красивата и щедра...
21 юни – Международен ден на йогата
Хилядолетия след възникването на тази древна практика, от 2015 година нататък, тя ще си има специален...
Екхарт Толе целите в живота
Aко грижата за децата дава смисъл на живота ви, какво ще стане с този смисъл, когато те вече не се нуждаят...
8 съвета - Как да се справяме по-лесно по време на пандемията
Новите мерки означават, че отново има ограничен достъп до приятели и семейство, за няколко седмици хората...
Да се насладим на живота по график
Когато ежедневието ни започне да изисква от нас перфектно разграфяване на часовете и минутите така, че...
Розата като лечебно средство
Цъфналите по това време на годината рози са не само наслада за очите и обонянието, но и лечебно средство,...
Кехлибарът - камъкът на щастието
Бижутата, изработени от кехлибар, излъчват топла, екзотична красота. Цветът на камъка варира от светло...
Упражнения за проблемните зони - II
Ако искате тънка талия 1.Лакът – коляно. Заставате в леко разкрачен стоеж (с практиката можете да...
Подарете за Коледа не скъпоценна вещ, а безценно преживяване
Декември, колкото студен и мрачен, толкова и празничен и еуфоричен. Всеки забързан нанякъде, всеки нещо...
Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
Ползите на карамфиловото етерично масло са впечатляващи: като се започне от подобряване на кръвообращението...
Името ми е "Червен" - Нарът
Почти всички червени плодове и зеленчуци притежават силни антиоксидантни свойства и са изключително полезни...
Липата - здраве, красота и нежен спомен от детството
Детството ми е преминало в аромат на липов чай. Спомням си студените утрини, печката бумти, а баба току-що...
Още за подсладителите - II
Както споменахме обаче, освен синтетични, съществуват и естествени подсладители, които се извличат от...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook