Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Всичко за захарта - вреда, алтернативи и как да подслаждаме без бяла захар



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Винаги съм имала влечение към сладкото. Понякога това ми пристрастие неусетно е преминавало в зависимост. Не съм можела да стартирам деня си без поредната доза шоколад (или иначе казано - захар и мазнини). Имала съм обаче и периоди, в които месеци наред не съм се сещала за това така любимо мое изкушение и точно в тези моменти съм била много по-енергична и жизнена. Тези прости факти винаги са будели в мен съмнения относно влиянието на захарта върху здравето ни – и физическото, и психичното.

След като скоро попаднах на статия и книга (“A year of no sugar”, Eve O, Schaub), в която авторката проследява как се променя живота й и този на семейството й, след като спират да консумират захар, реших че е крайно време да се информирам относно вредите, които захарта може да ни причини.


За мое учудване, те далеч не се ограничават само до многото празни калории, които са основният виновник за трупането на килограми. И да – позволявам си да се фокусирам само върху вредите, защото за съжаление, така любимата на мнозина сладост, освен че е източник на експресна и лесно усвоима енергия за организма, не може да се похвали с никакви други ползи за човека.


И все пак – как може да ни навреди захарта?

Захарта е носител на празни калории. Снабдява ни с енергия, но не и с витамини и минерали. Това не носи ползи за организма ни, а в повечето случаи единствено допълнителни килограми.

Захарта води до пристрастяване. Консумирайки подсладени храни, караме мозъка ни да отделя допамин – един от хормоните отговорни за усещането за удоволствие. А мозъкът ни много добре знае кои са нещата, които водят до увеличаване на количеството допамин. И ги желае отново и отново. Точно, както при всяка друга зависимост.

Захарта има висок гликемичен индекс. А той е причина за рязкото покачване на кръвната захар, последвано от също така бързото и спадане, което ни кара изведнъж да се почувстваме отпаднали и да посегнем към поредната вафла или парче шоколад много по-скоро, отколкото сме очаквали.

Захарта срива имунната ни система. Правени са опити, които показват, че след прием на рафинирана захар способността на белите кръвни телца да се борят с инфекциите намалява неколкократно. Добрата новина е, че след спиране на консумацията й, защитните сили на организма се възстановяват.

<*3>Захарта увеличава киселинността в организма ни и пречи на усвояването на жизненоважни витамини и минерали, като калция например. Дори и да ги приемаме в големи количества и във формата на хранителни добавки, тези елементи отново няма да могат да бъдат усвоени от организма ни, ако диетата ни е съпътствана от големи количества захар.

Причина за множество болести. Макар че до скоро за основен причинител на сърдечно-съдовите заболявания да са смятани мазнините, множество актуални проучвания не само опровергават тези твърдения, но и доказват, че именно захарта и простите въглехидрати, консумирани редовно и в големи количества са основната причина за високия холестерол. На захарта се преписват и повечето болести, характерни за западните общества – диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване.

Товарят черния дроби обмяната на веществата. Излишните количества захар и глюкозо-фруктозен сироп действат на черния дроб по същия начин, по който и прекалената консумация на алкохол. Водят до неговото натоварване и затлъстяване, което за съжаление е необратимо.


Захарта не е само в сладкото

След прочетените по-горе редове със сигурност някои от вас ще се решат да спрат или ограничат консумацията на любимите десерти. За съжаление обаче се оказва, че захарта се крие далеч не само в десертите, а в редица, смятани за уж не-десертни храни: кетчуп, готови дресинги за салати, допълнително подслаждани сушени полодове, някои видове хлябове и печива, плодови млека, зърнени закуски, консервирани храни, уж здравословните мюсли блокчета. Важно е да знаем, че освен рафинираната бяла захар, не по-малко вредни са и други нейни заместители, като глюкозо-фруктозен или царевичен сироп и уж нискокалоричните аспартам, ацесулфам К, цикламат и сукралоза.



Как да се предпазим от вредата на бялата захар?

Единственият начин да се предпазим от скритата в храните захар, е внимателно да четем етикетите на готовите храни, които си купуваме от магазина. Много често продукти, рекламирани като диетични и здравословни, се подслаждат с някои от другите видове недотам полезни подсладители (глюкозо-фруктозен сироп, аспартам и т.н.). Затова е добре не само да четем, но и да разбираме добре какво пише по етикетите.

Другият, още по-лесен и ефективен вариант да се опазим от вредните подсладители е да купуваме само проста, органична храна, с която сами да приготвяме ястията в семейството ни. Или иначе казано – вместо да купим готов кетчуп, да направим сами доматения сос у дома. Вместо бисквити от магазина, да заложим на домашно приготвени, за които знаем със сигурност как и с какво са приготвени.

Когато ни се дояде нещо сладичко - да се опитаме да заместим. Малко фурми или лъжица мед или домашно сладко, от смокини например, са далеч по-добрият вариант. Като всяка зависимост - няма да е същото усещане, но с времето се свиква с променения вкус на "сладкото". Ако все пак е шоколад, нека изберем този с високо съдържание на пълномаслено какао. Поне да има полза някаква от него. А още по-добре би било, ако следващия път, когато ви се дояде нещо сладичко, просто се отбиете до близкия пазар или плод-зеленчук и си вземете пресни, сезонни плодове.


И все пак – с какво да подслаждаме когато готвим?

За най-полезни подсладители се считат натуралният мед, стевията, тръстиковата меласа, както и нерафинираните тръстикова и цвеклова захар, но и сушени плодове като фурми или стафиди. Когато приготвяме сладкиши - нека опитваме с тези заместители малко по малко за свикване с вкуса. И по възможност да намаляваме бялата захар като подслаждаме с тях. В интернет има вече много блогове и сайтове със здравословни рецепти, в които напълно липсва бяла захар.

Макар отначало да ви се струва, че стратегия на заместване до пълно отказване няма да задоволи глада ви за сладко, особено ако сте от неговите най-големи привърженици, то съвсем скоро ще преоткриете удоволствието от чистата, натурална сладост на природните продукти. И още повече – положителните ефекти от намаляването на захарта върху здравето, енергичността и самочувствието ви.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Подсладителят еритритол може да е причина за сърдечен удар или инсулт, сочи проучване
· Как да ограничим нуждата от сладко?
· Всичко за глюкагона
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· 8 зимни напитки за укрепване на имунитета и хидратиране
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· Топ 6 на ползите от редовното спортуване
· Преработеното месо и връзката му с рака на дебелото черво: какво трябва да знаем
· Предупредиха за случаи на рак на гърдата, свързани с гръдни импланти
· Хемороиди – от какво се получават?
· 1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН
· На 17-и ноември отбелязваме Международния ден за борба с рака на панкреаса
· Какво е общото между сезонния грип и COVID-19?
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Средиземноморската диета може значително да намали риска от рак на гърдата при жени след менопауза
· Тест с линийка: Как да проверите здравето на мозъка си у дома
· Ново оръжие срещу затлъстяването: Забрави глада, намали въглехидратите
· Слушането като суперсила: Как да изградим по-дълбоки връзки чрез истинско присъствие
· Лапад – пролетният еликсир за здраве и енергия
· Вашата бутилка с вода е развъдник на бактерии – миете ли я достатъчно често?
Понеделник
28
Април 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
25 ноември - Международен ден за елиминиране на насилието над жени и момичета
По данни на ООН, всяка трета жена или момиче по света е страдала от насилие през живота си, половината...
Да успокоим разтревожено дете с тези магически фрази
Децата изглеждат смели и безстрашни, но са изтъкани от много сенки, малки и големи чудовища и несигурност....
Как да си водим дневник?
Дневникът е едно от най-древните лекарства за справяне със стреса. Воденето на такъв може да е отмора...
Съпричастни ли сте към живота?
Сигурно сте забелязали как изглеждат масово хората около вас? А какво ще кажете за един израз, който...
Говорите ли си сами? Спокойно, не сте луди!
Ако си говорите сами, това не означава непременно, че сте луди. Всъщност дори обратното – скорошно изследване...
Морковите – позната "супер храна"
В последните години все повече се говори за т.н. „супер храни”, в които има висока концентрация на витамини,...
26 март - "Лилавият ден" в подкрепа на хората с епилепсия
Purple Day/Лилав ден/ е международен ден за епилепсия и всяка година се отбелязва на 26 март! На този...
За какво спря да ми пука, когато пораснах
Не ми пука за чуждото мнение. Не, наистина. Хората винаги говорят, хората винаги недоволстват. Не можеш...
Светът на силно чувствителните хора
„Тези, които танцуват, са смятани за луди от онези, които не чуват музиката" - Ницше Има много хора,...
Изненадващо: Хората могат да чуват тишината
Учени използваха слухови илюзии, за да разкрият, че хората могат да чуят тишината по същия начин, по...
Комплименти, които нямат нищо общо с външния вид
Интелигентните хора правят комплименти, защото знаят, че това ще направи другия щастлив. Хората с добра...
За диабета, инсулина и правилата
Хроничното заболяване придобива мащабите на световна епидемия - от него страдат над 360 милиона души....
Стрес? Защо не?!
Отвсякъде чуваме колко стресирано живеем. Какви били времената, икономическото положение, как всичко...
Топ 5 най-полезни храни, които са достъпни за всеки
Съществуват няколко вида храни, които са достъпни навсякъде по света и са богати на витамини и минерали,...
Бял трън за детокс на черния дроб и още ползи за здравето
Белият трън е билка, която има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, обикновено се използва...
30 юли - Международен ден на приятелството
30 юли като Mеждународен ден на приятелството се отбелязва от 2011 година по решение на Генералната асамблея...
Силната жена
Тя може да се справя с всякакви ситуации. Не пада духом. Бори се – за себе си и всички наоколо. Понякога...
Лимецът и спелтата
От няколко години в България, под общия знаменател на здравословното и полезно хранене, все по-често...
Светът е наше отражение. Какво виждаме в него?
Какво мислите за света, в който живеете? Как виждате живота си? Бихте ли могли да го опишете с една дума-...
Бакла - полезният зеленчук в началото на лятото
Баклата е растение от Бобови, един от най-ранните зеленчуци. И макар да е полезен, далеч не колкото зеления...
Зима, пълна с усмивки
Какво да й обичаш на зимата? Няма защо да се лъжем, че голяма част от нас са провесили носове и се чувстват...
Канистерапията – общуването с кучета лекува
„И зная – ако Бог ме попита: „Дете, на обичане кой те научи?”, ще Му кажа с ръка на сърцето: едно куче!“...
Нов поглед към женската сексуалност
Еволюционните психолози обясняват поведението на хората с техните древни инстинкти и запазени през вековете...
Уморените крака
Изящните пантофки, с които излизате сутрин за работа до вечерта се превръщат в „испанско ботушче” (средновековен...
Витамин D – място под слънцето
Чести простуди, умора, безсъние... Може би обичайна реакция на организма в тази част на годината? Или...
Сушените плодове лекуват - II част
Със стафиди хранели робите в древния свят - за да издържат на тежкия труд. Гроздето в сушено състояние...
Оптималното тегло при децата и ролята на родителите - I
За здравословното тегло при децата и неговото поддържане се говори и пише много. Всеки знае за необходимостта...
Здраве без химия: Кромид лук срещу отоци, навяхвания и натъртвания
Вашето дете обича ли да скача на леглото? Моето е на три години и - много! Това е задължителен ритуал...
Здравословното мюсли
Миксът от зърнени култури, сушени плодове и ядки се появява в началото на XX век, „изобретява го” швейцарският...
Защо да тренираме вечер, а не сутрин?
Чудили ли сте се някога кога е по-добре да тренирате – сутрин или вечер? Истината е, че този въпрос...
Какво да похапваме пред телевизора
Най- добре – нищо. Не, сериозно! След вечеря сме достатъчно сити, че да продължаваме да ядем. Освен тежестта...
Уморени криле
Умората толкова добре умее да се промъква незабелязано в ежедневието ни, че ние измисляме какви ли не...
Търговските трикове в супермаркета – наука и практика
Във века на глобализацията, във времето, когато всичко можем да имаме и всичко е на една ръка разстояние,...
Качествата на зрелия човек и води ли съзряването до щастие?
Съзряването се случва два пъти в живота ни - един път физиологически, в пубертета. Съзряване от определени...
Диетата започва от сутринта
С пукването на пролетта забелязваме последствията от зимните прегрешения. Дрехите изведнъж ни отесняват,...
Гхи - пречистената, здравословна мазнина от Изтока
За пръв път пречистената мазнина гхи (ги, гхий, от санскрит) се появява в стари ведически текстове като...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook