Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Всичко за захарта - вреда, алтернативи и как да подслаждаме без бяла захар



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Винаги съм имала влечение към сладкото. Понякога това ми пристрастие неусетно е преминавало в зависимост. Не съм можела да стартирам деня си без поредната доза шоколад (или иначе казано - захар и мазнини). Имала съм обаче и периоди, в които месеци наред не съм се сещала за това така любимо мое изкушение и точно в тези моменти съм била много по-енергична и жизнена. Тези прости факти винаги са будели в мен съмнения относно влиянието на захарта върху здравето ни – и физическото, и психичното.

След като скоро попаднах на статия и книга (“A year of no sugar”, Eve O, Schaub), в която авторката проследява как се променя живота й и този на семейството й, след като спират да консумират захар, реших че е крайно време да се информирам относно вредите, които захарта може да ни причини.


За мое учудване, те далеч не се ограничават само до многото празни калории, които са основният виновник за трупането на килограми. И да – позволявам си да се фокусирам само върху вредите, защото за съжаление, така любимата на мнозина сладост, освен че е източник на експресна и лесно усвоима енергия за организма, не може да се похвали с никакви други ползи за човека.


И все пак – как може да ни навреди захарта?

Захарта е носител на празни калории. Снабдява ни с енергия, но не и с витамини и минерали. Това не носи ползи за организма ни, а в повечето случаи единствено допълнителни килограми.

Захарта води до пристрастяване. Консумирайки подсладени храни, караме мозъка ни да отделя допамин – един от хормоните отговорни за усещането за удоволствие. А мозъкът ни много добре знае кои са нещата, които водят до увеличаване на количеството допамин. И ги желае отново и отново. Точно, както при всяка друга зависимост.

Захарта има висок гликемичен индекс. А той е причина за рязкото покачване на кръвната захар, последвано от също така бързото и спадане, което ни кара изведнъж да се почувстваме отпаднали и да посегнем към поредната вафла или парче шоколад много по-скоро, отколкото сме очаквали.

Захарта срива имунната ни система. Правени са опити, които показват, че след прием на рафинирана захар способността на белите кръвни телца да се борят с инфекциите намалява неколкократно. Добрата новина е, че след спиране на консумацията й, защитните сили на организма се възстановяват.

<*3>Захарта увеличава киселинността в организма ни и пречи на усвояването на жизненоважни витамини и минерали, като калция например. Дори и да ги приемаме в големи количества и във формата на хранителни добавки, тези елементи отново няма да могат да бъдат усвоени от организма ни, ако диетата ни е съпътствана от големи количества захар.

Причина за множество болести. Макар че до скоро за основен причинител на сърдечно-съдовите заболявания да са смятани мазнините, множество актуални проучвания не само опровергават тези твърдения, но и доказват, че именно захарта и простите въглехидрати, консумирани редовно и в големи количества са основната причина за високия холестерол. На захарта се преписват и повечето болести, характерни за западните общества – диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване.

Товарят черния дроби обмяната на веществата. Излишните количества захар и глюкозо-фруктозен сироп действат на черния дроб по същия начин, по който и прекалената консумация на алкохол. Водят до неговото натоварване и затлъстяване, което за съжаление е необратимо.


Захарта не е само в сладкото

След прочетените по-горе редове със сигурност някои от вас ще се решат да спрат или ограничат консумацията на любимите десерти. За съжаление обаче се оказва, че захарта се крие далеч не само в десертите, а в редица, смятани за уж не-десертни храни: кетчуп, готови дресинги за салати, допълнително подслаждани сушени полодове, някои видове хлябове и печива, плодови млека, зърнени закуски, консервирани храни, уж здравословните мюсли блокчета. Важно е да знаем, че освен рафинираната бяла захар, не по-малко вредни са и други нейни заместители, като глюкозо-фруктозен или царевичен сироп и уж нискокалоричните аспартам, ацесулфам К, цикламат и сукралоза.



Как да се предпазим от вредата на бялата захар?

Единственият начин да се предпазим от скритата в храните захар, е внимателно да четем етикетите на готовите храни, които си купуваме от магазина. Много често продукти, рекламирани като диетични и здравословни, се подслаждат с някои от другите видове недотам полезни подсладители (глюкозо-фруктозен сироп, аспартам и т.н.). Затова е добре не само да четем, но и да разбираме добре какво пише по етикетите.

Другият, още по-лесен и ефективен вариант да се опазим от вредните подсладители е да купуваме само проста, органична храна, с която сами да приготвяме ястията в семейството ни. Или иначе казано – вместо да купим готов кетчуп, да направим сами доматения сос у дома. Вместо бисквити от магазина, да заложим на домашно приготвени, за които знаем със сигурност как и с какво са приготвени.

Когато ни се дояде нещо сладичко - да се опитаме да заместим. Малко фурми или лъжица мед или домашно сладко, от смокини например, са далеч по-добрият вариант. Като всяка зависимост - няма да е същото усещане, но с времето се свиква с променения вкус на "сладкото". Ако все пак е шоколад, нека изберем този с високо съдържание на пълномаслено какао. Поне да има полза някаква от него. А още по-добре би било, ако следващия път, когато ви се дояде нещо сладичко, просто се отбиете до близкия пазар или плод-зеленчук и си вземете пресни, сезонни плодове.


И все пак – с какво да подслаждаме когато готвим?

За най-полезни подсладители се считат натуралният мед, стевията, тръстиковата меласа, както и нерафинираните тръстикова и цвеклова захар, но и сушени плодове като фурми или стафиди. Когато приготвяме сладкиши - нека опитваме с тези заместители малко по малко за свикване с вкуса. И по възможност да намаляваме бялата захар като подслаждаме с тях. В интернет има вече много блогове и сайтове със здравословни рецепти, в които напълно липсва бяла захар.

Макар отначало да ви се струва, че стратегия на заместване до пълно отказване няма да задоволи глада ви за сладко, особено ако сте от неговите най-големи привърженици, то съвсем скоро ще преоткриете удоволствието от чистата, натурална сладост на природните продукти. И още повече – положителните ефекти от намаляването на захарта върху здравето, енергичността и самочувствието ви.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Подсладителят еритритол може да е причина за сърдечен удар или инсулт, сочи проучване
· Как да ограничим нуждата от сладко?
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· 14 ноември - Световен ден за борба с диабета
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· Топ 6 на ползите от редовното спортуване
· Ацерола - високи стойности на витамин С за профилактика в зимния сезон
· Предупредиха за случаи на рак на гърдата, свързани с гръдни импланти
· Хемороиди – от какво се получават?
· Излъчването от мобилните телефони ускорява развитието на Алцхаймер
· 1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН
· На 17-и ноември отбелязваме Международния ден за борба с рака на панкреаса
· Какво е общото между сезонния грип и COVID-19?
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· Жените след 40-те. Да поговорим за Пременопауза, перименопауза и менопауза
· Вегетарианството може да е и въпрос на ген?
· Био продуктите за дома и ползите за здравето
· Есенната умора + 5 стъпки да се справим с нея
· Да превърнеш дървени стърготини в храна, технологии на бъдещето
Четвъртък
30
Ноември 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Мисия "Детски имунитет" II
Храненето. Едва ли за първи път чувате думите на Хипократ: „И нека храната бъде вашето лекарство и вашето...
Как да се отървем от манипулаторите около нас
И най-силните и уверени хора имат моменти на слабост. Тогава винаги се намира някой, който да се възползва...
Целината - от кулинарията до здравето
Зеленчук, подправка или лекарство – не бихме могли да дадем еднозначно определение на целината. Може...
Толкова ли е страшна самотата?
Когато хората се приберат по домовете си и суматохата по улиците заглъхне; когато колите се кротнат в...
Сега е моментът да се погрижим за здравето на кожата си след летните почивки
Лятото отмина и еуфорията от почивките отстъпва място на ежедневните задачи. Сега е моментът да проверим...
В търсене на изгубеното спокойствие
„Спокойният ум не може да бъде смутен или уплашен, а следва своя вътрешен ритъм в радост или несполука...
Подсладителят еритритол може да е причина за сърдечен удар или инсулт, сочи проучване
Заместителят на захарта, наречен еритритол може да е свързан със съсирване на кръвта, инсулт, инфаркт...
Анорексия или просто диета
Тя е в подрастваща възраст и не харесва тялото си. На масата рови в чинията и пресмята калориите по схема,...
Здраве без химия: лайка против конюнктивит при деца
Който е имал конюнктивит, знае много добре, колко е неприятно това заболяване. Сърбеж, сълзене, зачервяване...
По-полезните натурални напитки за здраве и тонус
Всички сме наясно, че газираните и пълни със захар напитки са враг на здравословния начин на живот. Вредата,...
Как да се храним през горещините, за да се чувстваме свежи и енергични?
По време на летните месеци, когато времето е така горещо и влажно, много хора изпитват затруднение да...
Какво се крие зад асексуалността – "невидимата сексуална ориентация"?
Повечето хора никога не забравят времето, обикновено в юношеството, когато са усетили първите трепети...
В помощ на родителите: "Ученикът ми не иска да се храни здравословно!"
Децата трябва да се хранят здравословно, спор няма по този въпрос. Изумителното е, че днес знаем повече...
Новите зависимости
Старите, до болка познати зависимости, са всеизвестни – алкохол, цигари, наркотици, хазарт. В основата...
Как да направим: Биоградина на терасата
Най-сигурният начин да знаем каква е храната ни, е като я отглеждаме сами. За тези, които разполагат...
Какво ти пречи да започнеш да тренираш?
Обикновено през пролетта се сещаме, че ето, крайно време е вече да започнем да тренираме нещо! Лятото...
Малките ни бунтове
В Древен Рим имало един празник наречен Сатурналии. По време на честването му, всяка година в края на...
Когато се страхуваш се запитай...
Страхът не е нищо повече от състояние на ума. Моментът, в който започнем да се страхуваме от нещо, нека...
"Здравословен обяд за ученика" - питателно бурито, сини сливи и орехи
Това е ден трети от новия проект в помощ на родителите на ученици: "Здравословен обяд за ученика". От...
Обсебени ли сте от връзката си?
Случвало ли ви се е да не знаете дали обичате някого или не? Чувствате се много силно привлечени от него,...
Ден 3 - Постове и пости: Нашите навици не ни определят, само ни ограничават
Навикът – втора природа, навикът – границите на зоната ни на комфорт. Навикът, който ни обезличава и...
Скорбялата - енергия за тялото
Знаете какво е скорбяла, нали? Казано на прост език- добре познатото ни нишесте. И макар много от нас...
Когато жегата е наистина жестока
В най-горещите летни дни се появява рискът от слънчев и топлинен удар. Макар и познати като опасности,...
Витамин В17 - между митовете и реалността
Сведения за съществуването, действието и свойствата на витамин B17 датират още от далечната 1830г., когато...
Презареждане от природата
Температурите стават все по-високи, а слънцето топли приятно телата ни. Не пропилявайте прекрасното време...
Оптималното тегло при децата и ролята на родителите - II
Необходим е добър пример Детето се учи до голяма степен от примера на родителите си, така че всяка...
Цариче - чудодейната билка за женски проблеми
Царичето е онази невзрачна билка, за която прословутият швейцарски пастор-билкар Йохан Кюнцле (1857-1945)...
Кои са най-добрите и най-вредни храни за зъбите?
Добрата устна хигиена и редовните посещения при зъболекар са много важни, но храната, която приемаме,...
Стига вече компромиси
Постоянно ни учат, че да оцелеем в света на социалната джунгла, трябва да правим компромиси. Няма как...
Витамин К - какво трябва да знаем?
Всички сме чували за витамини A, B, C, D, дори и E, но какво да кажем за K? Витамин К е вероятно един...
В добра форма и зад бюрото
Прекарваме голяма част от живота си на работа. Някои хора изкарват прехраната си на гъвкаво работно време,...
Листата от дива ягода - безценен лек за всеки
Всички обичаме вкусните червени плодчета на ягодата, но не знаем, че всъщност листата на растението са...
Здравословно хранене при ограничен бюджет
Много често хората мотивират нежеланието си, да се хранят здравословно с аргумента, че не им достигат...
Не се задоволявайте с посредственост, сияйте за себе си
Има жени, които имат в повече от всичко. Те са изключителни, изпъкват, вдъхновяват, завихрят вниманието...
Хората, на които им липсва емпатия и как да се справяме с тях
Днес много се говори за емпатията като за всеобща ценност в общуването, като основа за емоционалната...
Сок от нони - екзотично предложение за имунитет и добър тонус
Непрекъснато четем за множеството полезни свойства на почти всички плодове. И опознаваме все по-екзотични,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook