Плодове и зеленчуци в услуга на кариеса
Изпрати
От какво пазите зъбите си? "От сладко", сигурно ще ми отвърнете. А знаете ли, че е добре да не ги “подлагате” твърде често и на определени плодове и зеленчуци? Безспорно сладките неща са номер едно в списъка на кариесообразуващите храни.
Оказва се, обаче, че и излишъкът на органични киселини е не по-малко страшен за зъбите ни. Действието им е елементарно - те усилено способстват за разрушаването на емайла, а от там следва и по-лесното проникване на микроорганизмите в дълбоките тъкани на зъба.
А сега, на вашето внимание- плодовете и зеленчуците, които способстват за развитието на кариеса.
Тези, които съдържат доста голямо количество въглехидрати – ананас, банани, грозде, смокини, фурми, ябълки, картофи.
Фурмите имат малко противоречив “статус”, тъй като, макар и богати на захари, те съдържат значително количество флуор, който е особено необходим за зъбите и предпазващ ги от кариес.
Не веднъж сме чували, че ябълките почистват добре зъбите. Оказва се, обаче, че също толкова “добре” те могат и да им навредят. Някои по-сладки сортове ябълки съдържат количество захар, равняващо се на около 4 чаени лъжички. Тази “доза” е достатъчна, за да увреди не само емайла, а и дентина на зъбите- слоят, намиращ се под емайла. Експерти твърдят, че редовно консумиращите ябълки са дори по-застрашени от увреждане на дентина от онези, които често приемат газирани напитки.
Доказано, че съдържанието на захар в днешните плодове е сравнително по-високо от това преди десет-двадесет години. Ябълките от детството ни например, са включвали в състава си около 10 % захар, а сега процентите достигат цифрата 15, дори я прехвърлят. |
Внимание - в изсушен вид тези, а и почти всички други плодове, се оказват два пъти по-пагубни за зъбите ни.
Съществуват и изключения, обаче - изследвания показват, че стафидите съдържат антибактериални вещества, флавоноиди и полифеноли, които предотвратяват гниенето в устата.
Съдържащите голямо количество органични киселини - боровинки, касис, нар, цитрусовите плодове, ягоди ( затова не прекалявайте с опитите си да избелите зъбите си с помощта на този плод, макар и да имат ефект), домати- този любим червен зеленчук, обаче е сред средно киселинните т.е. сравнително по-безвреден от нара и лимоните.
Тук по-голямо внимание трябва да обърнем на цитрусите, които наистина не са никак безобидни за зъбите ни. На първо място лимоните, разбира се ( поради съдържанието на силно концентрирана киселина) , следвани от грейпфрутите и портокалите, неминуемо причиняват ерозия на зъбния емайл. Поради това съветът на стоматолозите е един и е добре да не забравяте да го спазвате- изплаквайте устата си с вода след прием на цитруси или сок от такива.
Сигурно ви е известно е, че сдъвкването на стрък магданоз или целина може да почисти зъбите и да освежи по перфектен начин дъха ви и все пак, не бързайте да го правите. Изненадващо за повечето от нас в групата на съдържащите, вредни за зъбите ни органични киселини, попадат именно магданозът, марулята, спанакът и целината.
И все пак- изложените твърдения не означават, че от утре трябва да спрете да ядете ябълки и портокали или да ограничите магданоза в супата. Сами се досещате, че изброените плодове и зеленчуци имат не малко ползи за здравето ви, най-вече са безценен източник на витамини. Доказано е, че органичните киселини имат свойството да омекотяват зъбния емайл, но това не е причина да забравим за факта, че именно растителните сокове, съдържащи тези киселини, се използват в медицината като противотемпературно, диетично и ободряващо средство.
Добре е просто да помним няколко правила при “употребата” на тези растителни храни.
Ето ги и тях:
Похапвайте всичко с мярка - дори най-здравословната храна в даден момент ще навреди и то не само на зъбите ви, ако прекалявате с количествата.
Добре е, когато имате възможност, да миете зъбите си след приема на подобни “кариесни” плодове и зеленчуци.
Препоръчително е да пиете плодовите сокове или поне фрешовете със сламка.
И най-важното - да посещавате редовно стоматолога си, дори при видимо най-безобидния проблем. |
|
|
Понеделник 4 Ноември 2024 |
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
|
Абонирай се за новости
Тиквените семки
Есента е сезона на тиквата. Вероятно я обичате печена, на тиквеник или, ако имате страст към екзотичните...
Летаргия? Не, благодаря!
Летаргията е особено състояние на организма, което се изразява с умствена и физическа мудност, бездействие...
Под пара
Ние бягаме, те ни гонят. Сроковете, изискванията, плановете, неотложните действия – всички се варят на...
Какво (не) знаем за сьомгата
За сьомгата могат да се кажат толкова хубави неща, че е трудно да се започне от някъде. Особено дивата...
Официално: СЗО предупреждава, че талкът е „вероятно канцерогенен“ за хората
Агенцията за рака на Световната здравна организация в петък класифицира талка като "вероятно канцерогенен"...
Куркумин – грижа от природата за вашето здраве
В медицината куркумата е известна от древността като растение, което дава подкрепа на организма. Изследванията...
Планирайте през зимата, за да се случи през лятото
Един от начините да преживеем тегавата зима е да планираме всички онези приятни неща, които можем да...
Хиперсомния - когато сънят никога не е достатъчно
Всеки би си поспал още малко, ако има тази възможност. За повечето хора сънят е лукс и дават мило и драго...
Тялото - мъдър съветник в емоциите - II
Как да тълкуваме знаците, които тялото ни дава, и да вникнем в същинските си емоции?
Безпокойството,...
Кафяв ориз - диамантът на зърнените храни
Наричат го хляб за всеки човек и диамантът на зърнените храни. Достатъчни са ни около 100 грама от него,...
Листата от дива ягода - безценен лек за всеки
Всички обичаме вкусните червени плодчета на ягодата, но не знаем, че всъщност листата на растението са...
СПИН - страшната истина - I
До болка позната тема. И наистина много болезнена. Но няма как на този ден да я пропуснем. Или да затворим...
Нов начин за активиране на пасивни клетки в ретината може да възстанови зрението
Дегенеративното заболяване на ретината е проблем за милиони хора по света, тъй като светлочувствителните...
Мушмули - невзрачни, но прекрасни
Мушмулата е поредният дар от природата, който подминаваме в ежедневието си. За полезната храна, билките...
Ацерола - високи стойности на витамин С за профилактика в зимния сезон
Знаете колко необходим ни е витамин C, особено през зимата. Имунната ни система се нуждае от солидна...
4 хранителни добавки за концентрация и по-добра памет
Стресът ни дебне отвсякъде. Задачите пред нас, трудностите, проблеми в работата. Когато той се натрупва,...
Как да си направим походна аптечка
Ако сте решили да прекарате отпуската си сред природата – в някое китно селце, откъснато от цивилизацията...
Как да се спасим от дехидратация
Непрекъснато и от всякъде чуваме упреци, че не пием достатъчно вода. Преди години препоръчителният минимум...
С каква нагласа да започнем Коледните пости
С каква нагласа ще влезем в Коледните пости е много относително. Тя зависи най-вече от мирогледа и светоусещането...
Междинната закуска - закуска за шампиони
Често чувам от приятелки, че ако започнат деня си с обилна закуска, то апетитът им се покачва неконтролируемо....
|