Бързай бавно
 Изпрати
Макар скоростта да е високо ценено качество в множество състезания, в ежедневието е добре да намалим темпото, за да почувстваме истински нещата. На състезание участниците профучават по трасето и красивите дървета наоколо за тях изглеждат като разляти цветни петна. Понякога това се случва и с нас – пропускаме важни моменти, не отделяме достатъчно време на важни събития и случки, тичаме към поредната среща и изобщо не забелязваме красивата дъга в небето. От друга страна обаче, именно скоростта позволява в живота ни да се случат много и различни неща. И така в 24- часовото денонощие да преживеем и приятни, и непрятни, и изненадващи, дори досадни събития.
Кават, че бързата работа е срам за майстора. Но добрият майстор едва ли би си позволил провал. Какви са плюсовете и минусите на бързите неща?
Бързата литература. Първо да уточня, че copy-paste макар да е принцип, който напоследък движи света, не се брои за бърза литература. Бързата литература са произведенията, които се четат бързо, превеждат се лесно, защото езикът им е лек и разбираем, но все пак има много неща, които казват, защото има много за четене между редовете. Обемът им е такъв, че за около две кафета време (не от най-бързите) вече сте на финала. Авторите пишат за това, което е вълнува читателите (дори те самите още да не са го разбрали). После обаче непременно ще се плеснат по челото, казвайки – „Е, точно така си го представях!” Бързата литература не ни губи времето. Ако я сравним със сладкиш, тя може би е торта гараш – най-сладкото, най-концентрираното, най-тежкото. Разбира се, всичко е въпрос на (литературен и кулинарен) вкус.
Бързото хранене. Капанчетата с бързо хранене ни дебнат зад всеки ъгъл. Всъщност дори и изобщо да не ни дебнат, а ние често сами избираме да се храним там. Не защото е чак толкова вкусно, а просто защото храната се приготвя бързо, а за кратката обедна почивка това ни удовлетворява. Този тип заведения не предполагат престой – можем дори да крачим, докато дъвчем; а дори и да има престой, той е много кратък. Затова и хапване на такива места е някак помежду другото, без да отделяме особено внимание, без да се наслаждаваме на вкусовете – просто задоволяване на глада. Бързото поглъщане (яденето на крак) на храна обаче е доста рисковано. То е една от най-често посочваните причини за повишено кръвно налягане, наднормено тегло, проблеми с инсулина, със зъбите и със стомаха. Вредното в бързото хранене е, че храната се дъвче по-малко, отколкото е нужно, редуват се топло и студено за кратки моменти, а консумираните храни са по-скоро нездравословни, отколкото полезни за организма. Недобре сдъвканата храна натоварва стомаха и усложнява неговата работа. Забързаният съвременен индивид все по-често забравя да се наслаждава на храненето. Вместо това по животински утолява глада си. Да не забравяме, че по-важен елемент от количеството и достъпността е качеството на храната.
Бързо отслабване. То гарантира и бързо връщане на килограмите (т. нар. ефект йо-йо). Колкото по-бързо се опитваме да отслабнем, толкова по-отчетливи ще бъдат неприятните последствия. При отслабване 9 кг за три месеца, вероятността изгубеното да се върне за същия период след това е около 60%. Всъщност ако човек се чувства добре и с 50 и с 59 кг, тогава се пита какво му е толкова вредното на бързото сваляне на килограми. При повторяемостта малко-много килограми организмът трябва да преработва солидни количества токсини, което сериозно затрудняват работата на бъбреците. Специалистите съветват, за да бъде дълготрайна, загубата на килограми да става постепенно. Само това гарантира, че ще бъде и здравословна.
Бързото готвене съблюдава принципа всички съставки да се поставят едновременно в един и същ съд. Този вид готвене в най-висока степен улеснява последвалото миене на съдове. По този начин може да приготвите лятна пърженица, петминутен кекс в чашка, инстантна супа или спагети, шейк, и др. Затоплянето и аранжирането в чиния на полуготови фабрикати не е готвене в истинския смисъл на думата. Но за сметка на това наистина става бързо. Бързото готвене е добър вариант за изход от изненадваща ситуации – ако внезапно дойдат гости, ако ви се прияде посред нощ и няма какво друго, ако сте много изморени и никак не ви се иска дълго да се въртите около котлона. Във всеки друг случай традиционното приготвяне на ястия с максимално извличане на всеки вкус и аромат, комбиниране, експериментиране и най-вече добър краен резултат винаги е за предпочитане.
|
|
|
|
Вторник 18 Ноември 2025 |
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
|
Абонирай се за новости
  Тревожността - II
Несигурността е сигурна
Неспособността ни да свикнем с факта, че несигурността съществува и е съвсем...
  Морски алги - още една алтернатива на хапчетата
Не винаги лекарствата са единственият изход. Дори твърде много от нас често злоупотребяват с тях, ползвайки...
 Киберхондрия
Наскоро прочетох тревожно изследване (на Mediascope Europe за 2012 г.), което твърди, че една трета от...
  Заболявания и лекарства, от които се пълнее
Често сме чували хора с наднормено тегло, да „оправдават” излишните си килограми с реални или мними заболявания....
 Възможно ли е замразената риба да е по-добра от прясната?
За любителите на рибата и морските дарове е мечта да живеят в крайбрежен град и да се наслаждават на...
1  Газираните напитки – за утоляване или разпалване на жаждата
Навън вече е топло. Ние се радваме на галещите лъчи на слънцето, стараем да прекарваме повече време в...
  Пътища към интровертите
Днес сме убеждавани, че светът принадлежи на активните, пръскащи жизнерадост екстроверти. В тези интензивни...
 Какво да ядете по празниците, ако сте на диета?
Въпреки че повечето хора предпочитат да започнат диета след празниците, а не преди тях (тъй като е трудно...
  Прясното зеле - достъпно, традиционно и много полезно
Толкова сме свикнали с присъствието на прясното зеле на нашата трапеза, че далеч не обръщаме внимание...
 Брюкселско зеле - миниатюрното съкровище на семейство Зелеви
Както можете да предположите, родината на брюкселското зеле е Белгия. Да, и Европа е дала нещо толкова...
1 Имаме по една лъжица пластмаса в мозъка. Колко опасни са микрочастиците за здравето ни?
"Тези микропластмасови частици са като троянски коне – те носят със себе си хиляди химикали, съдържащи...
  Съпричастни ли сте към живота?
Сигурно сте забелязали как изглеждат масово хората около вас? А какво ще кажете за един израз, който...
  Рейши – императорската гъба на дълголетието
Божествената гъба на дълголетието Рейши се използва още от преди хилядолетия в китайската и японската...
 Недоносените бебета, медицината и ние, родителите им
Преждевременното раждане е най-голямата причина за детската смъртност на деца до 5 години. Според СЗО...
  Пектинът - защо трябва да ядем ябълките цели?
Пектинът е открит и описан още през 1825 година. В началото бил използван само за сгъстяване на сладка...
1 |