Бързай бавно
 Изпрати
Макар скоростта да е високо ценено качество в множество състезания, в ежедневието е добре да намалим темпото, за да почувстваме истински нещата. На състезание участниците профучават по трасето и красивите дървета наоколо за тях изглеждат като разляти цветни петна. Понякога това се случва и с нас – пропускаме важни моменти, не отделяме достатъчно време на важни събития и случки, тичаме към поредната среща и изобщо не забелязваме красивата дъга в небето. От друга страна обаче, именно скоростта позволява в живота ни да се случат много и различни неща. И така в 24- часовото денонощие да преживеем и приятни, и непрятни, и изненадващи, дори досадни събития.
Кават, че бързата работа е срам за майстора. Но добрият майстор едва ли би си позволил провал. Какви са плюсовете и минусите на бързите неща?
Бързата литература. Първо да уточня, че copy-paste макар да е принцип, който напоследък движи света, не се брои за бърза литература. Бързата литература са произведенията, които се четат бързо, превеждат се лесно, защото езикът им е лек и разбираем, но все пак има много неща, които казват, защото има много за четене между редовете. Обемът им е такъв, че за около две кафета време (не от най-бързите) вече сте на финала. Авторите пишат за това, което е вълнува читателите (дори те самите още да не са го разбрали). После обаче непременно ще се плеснат по челото, казвайки – „Е, точно така си го представях!” Бързата литература не ни губи времето. Ако я сравним със сладкиш, тя може би е торта гараш – най-сладкото, най-концентрираното, най-тежкото. Разбира се, всичко е въпрос на (литературен и кулинарен) вкус.
Бързото хранене. Капанчетата с бързо хранене ни дебнат зад всеки ъгъл. Всъщност дори и изобщо да не ни дебнат, а ние често сами избираме да се храним там. Не защото е чак толкова вкусно, а просто защото храната се приготвя бързо, а за кратката обедна почивка това ни удовлетворява. Този тип заведения не предполагат престой – можем дори да крачим, докато дъвчем; а дори и да има престой, той е много кратък. Затова и хапване на такива места е някак помежду другото, без да отделяме особено внимание, без да се наслаждаваме на вкусовете – просто задоволяване на глада. Бързото поглъщане (яденето на крак) на храна обаче е доста рисковано. То е една от най-често посочваните причини за повишено кръвно налягане, наднормено тегло, проблеми с инсулина, със зъбите и със стомаха. Вредното в бързото хранене е, че храната се дъвче по-малко, отколкото е нужно, редуват се топло и студено за кратки моменти, а консумираните храни са по-скоро нездравословни, отколкото полезни за организма. Недобре сдъвканата храна натоварва стомаха и усложнява неговата работа. Забързаният съвременен индивид все по-често забравя да се наслаждава на храненето. Вместо това по животински утолява глада си. Да не забравяме, че по-важен елемент от количеството и достъпността е качеството на храната.
Бързо отслабване. То гарантира и бързо връщане на килограмите (т. нар. ефект йо-йо). Колкото по-бързо се опитваме да отслабнем, толкова по-отчетливи ще бъдат неприятните последствия. При отслабване 9 кг за три месеца, вероятността изгубеното да се върне за същия период след това е около 60%. Всъщност ако човек се чувства добре и с 50 и с 59 кг, тогава се пита какво му е толкова вредното на бързото сваляне на килограми. При повторяемостта малко-много килограми организмът трябва да преработва солидни количества токсини, което сериозно затрудняват работата на бъбреците. Специалистите съветват, за да бъде дълготрайна, загубата на килограми да става постепенно. Само това гарантира, че ще бъде и здравословна.
Бързото готвене съблюдава принципа всички съставки да се поставят едновременно в един и същ съд. Този вид готвене в най-висока степен улеснява последвалото миене на съдове. По този начин може да приготвите лятна пърженица, петминутен кекс в чашка, инстантна супа или спагети, шейк, и др. Затоплянето и аранжирането в чиния на полуготови фабрикати не е готвене в истинския смисъл на думата. Но за сметка на това наистина става бързо. Бързото готвене е добър вариант за изход от изненадваща ситуации – ако внезапно дойдат гости, ако ви се прияде посред нощ и няма какво друго, ако сте много изморени и никак не ви се иска дълго да се въртите около котлона. Във всеки друг случай традиционното приготвяне на ястия с максимално извличане на всеки вкус и аромат, комбиниране, експериментиране и най-вече добър краен резултат винаги е за предпочитане.
|
|
|
Събота 10 Юни 2023 |
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
|
Абонирай се за новости
 Мащабно проучване: Изкуствените подсладители увеличават риска от рак с 13%
Огромно по мащабите си проучване сочи тревожни данни за връзката между консумацията на изкуствени подсладители,...
 Вие ми се свят...
Зад тази реплика се крие може би едно от най-неприятните преживявания, свързани със здравето, които човек...
  Новите мании – невидима заплаха
Свикнали сме да мислим за зависимостите като за личен проблем. Наркотици, алкохол, никотин, захар – злоупотребата...
  Да бъдем господари на живота си
Замисляли ли сте се кое е най-важното нещо в живота ви? Да посетим местата, за които винаги сме мечтали,...
 Как неправилното хранене застрашава децата през 21 век?
"Децата не просто трябва да получават достатъчно храна, те трябва да получават здравословна храна." -...
 Коремните преси вредят на гръбначния стълб?
Коремните преси, лицевите опори, клековете - това са основните упражнения за добра форма, всеизвестно...
  Прошката - съкровен акт на сърцето
Да простиш, истински и от сърце, за нанесената обида или стореното зло не е лесно, но ако се случи то...
  Подхранващи и етерични масла – има разлика!
Скоро попаднах на една статия, където под заглавието „Чарът на етеричните масла” надълго и на широко...
 Дълбоко почистване на лицето против черни точки с рициново масло - как да го направим.
Почистването на лицето с масла действа на добре познат принцип от химията - маслото се разтваря в масло....
 Името ми е "Червен" - Нарът
Почти всички червени плодове и зеленчуци притежават силни антиоксидантни свойства и са изключително полезни...
 Какво представляват убежденията ни и как се формират?
„Докато не направим несъзнателното - съзнателно, то ще управлява живота ни, а ние ще го наричаме съдба”...
 Масло от мента за облекчаване на алергии и за повече енергия
Маслото от мента е едно от най-универсалните етерични масла. Може да се използва за ароматерапия,...
 Доклад: Устойчивите на петна и вода продукти съдържат токсични химикали
Нов доклад разкрива, че много от водоустойчивите и устойчиви на петна материи, които закупуваме, може...
  Това кошмарно главоболие
Главоболието може да ни извади от строя, да ни направи неработоспособни, агресивни към околните, но и...
 Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
Напоследък камутът става все по-популярен сред почитателите на здравословните храни, но какви факти...
|