Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Бързай бавно


Макар скоростта да е високо ценено качество в множество състезания, в ежедневието е добре да намалим темпото, за да почувстваме истински нещата. На състезание участниците профучават по трасето и красивите дървета наоколо за тях изглеждат като разляти цветни петна. Понякога това се случва и с нас – пропускаме важни моменти, не отделяме достатъчно време на важни събития и случки, тичаме към поредната среща и изобщо не забелязваме красивата дъга в небето. От друга страна обаче, именно скоростта позволява в живота ни да се случат много и различни неща. И така в 24- часовото денонощие да преживеем и приятни, и непрятни, и изненадващи, дори досадни събития.

Кават, че бързата работа е срам за майстора. Но добрият майстор едва ли би си позволил провал. Какви са плюсовете и минусите на бързите неща?

Бързата литература
. Първо да уточня, че copy-paste макар да е принцип, който напоследък движи света, не се брои за бърза литература. Бързата литература са произведенията, които се четат бързо, превеждат се лесно, защото езикът им е лек и разбираем, но все пак има много неща, които казват, защото има много за четене между редовете. Обемът им е такъв, че за около две кафета време (не от най-бързите) вече сте на финала. Авторите пишат за това, което е вълнува читателите (дори те самите още да не са го разбрали). После обаче непременно ще се плеснат по челото, казвайки – „Е, точно така си го представях!” Бързата литература не ни губи времето. Ако я сравним със сладкиш, тя може би е торта гараш – най-сладкото, най-концентрираното, най-тежкото. Разбира се, всичко е въпрос на (литературен и кулинарен) вкус.

Бързото хранене. Капанчетата с бързо хранене ни дебнат зад всеки ъгъл. Всъщност дори и изобщо да не ни дебнат, а ние често сами избираме да се храним там. Не защото е чак толкова вкусно, а просто защото храната се приготвя бързо, а за кратката обедна почивка това ни удовлетворява. Този тип заведения не предполагат престой – можем дори да крачим, докато дъвчем; а дори и да има престой, той е много кратък. Затова и хапване на такива места е някак помежду другото, без да отделяме особено внимание, без да се наслаждаваме на вкусовете – просто задоволяване на глада. Бързото поглъщане (яденето на крак) на храна обаче е доста рисковано. То е една от най-често посочваните причини за повишено кръвно налягане, наднормено тегло, проблеми с инсулина, със зъбите и със стомаха. Вредното в бързото хранене е, че храната се дъвче по-малко, отколкото е нужно, редуват се топло и студено за кратки моменти, а консумираните храни са по-скоро нездравословни, отколкото полезни за организма. Недобре сдъвканата храна натоварва стомаха и усложнява неговата работа. Забързаният съвременен индивид все по-често забравя да се наслаждава на храненето. Вместо това по животински утолява глада си. Да не забравяме, че по-важен елемент от количеството и достъпността е качеството на храната.

Бързо отслабване. То гарантира и бързо връщане на килограмите (т. нар. ефект йо-йо). Колкото по-бързо се опитваме да отслабнем, толкова по-отчетливи ще бъдат неприятните последствия. При отслабване 9 кг за три месеца, вероятността изгубеното да се върне за същия период след това е около 60%. Всъщност ако човек се чувства добре и с 50 и с 59 кг, тогава се пита какво му е толкова вредното на бързото сваляне на килограми. При повторяемостта малко-много килограми организмът трябва да преработва солидни количества токсини, което сериозно затрудняват работата на бъбреците. Специалистите съветват, за да бъде дълготрайна, загубата на килограми да става постепенно. Само това гарантира, че ще бъде и здравословна.

Бързото готвене съблюдава принципа всички съставки да се поставят едновременно в един и същ съд. Този вид готвене в най-висока степен улеснява последвалото миене на съдове. По този начин може да приготвите лятна пърженица, петминутен кекс в чашка, инстантна супа или спагети, шейк, и др. Затоплянето и аранжирането в чиния на полуготови фабрикати не е готвене в истинския смисъл на думата. Но за сметка на това наистина става бързо. Бързото готвене е добър вариант за изход от изненадваща ситуации – ако внезапно дойдат гости, ако ви се прияде посред нощ и няма какво друго, ако сте много изморени и никак не ви се иска дълго да се въртите около котлона. Във всеки друг случай традиционното приготвяне на ястия с максимално извличане на всеки вкус и аромат, комбиниране, експериментиране и най-вече добър краен резултат винаги е за предпочитане.

Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Днес е най-потискащият ден в годината. Как да го преживеем?
· Имаш нужда от безплатна психологическа подкрепа?
· Забавен метаболизъм - причина за наднормено тегло
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
· „Вечните хитове на България“, които жените слушат до болка, кръв и посиняване
· Циганското лято на живота ни
· Самодостатъчните жени
· Когато изразяваме мнение - осъждаме или обсъждаме?
· Най-добрите игри за вечер с приятели
· Къде се крие истинският смисъл на любовта?
· Излъчването от мобилните телефони ускорява развитието на Алцхаймер
· Интервю с магистър-фармацевт Петя Цонева
· 5 храни за закуска, с които да намалите риска от сърдечносъдови заболявания
Понеделник
23
Май 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Сярата - минералът на здравето и красотата
Какво си представяте, като чуете "сяра" ? Вероятно я свързвате с някаква хумористична препратка...
Любовта е отговорност
Когато обичаме някого, това е отдаване докрай. Когато обичаме децата си, това е поемането на отговорност....
Есенно настроение в ежедневието
Преходът от лято към есен за повечето хора е доста по-труден, от колкото е преходът от студен към топъл...
4 хранителни добавки за концентрация и по-добра памет
Стресът ни дебне отвсякъде. Задачите пред нас, трудностите, проблеми в работата. Когато той се натрупва,...
Слънчогледовите семки са достъпни, вкусни, много полезни
Печеният слънчоглед е най-популярната семка у нас. Започнеш ли веднъж, няма отърване, докато не приключиш...
Да се справим със страха от летене веднъж завинаги
Въздушният транспорт е все по-достъпен. Според статистиките, той е води и за най-безопасен. Възможността...
Кардио тренировките – ефикасният начин за здравословно отслабване
В преходите между сезоните често осъзнаваме, че сме се отпуснали и сме качили няколко килограма. Това...
Грахът - диетичен, достъпен, полезен
Грахът (Pisum Sativum) е изявен представител на семейство Бобови и е добре позната храна в целия свят....
Заситете глада с нещо полезно
Похапвате ли през нощта? А да са ви познати внезапните пристъпи на глад в офиса, които залъгвате с мисълта:...
3 идеи с праскови за захранване на бебето
Според най-разпространената схема на захранването, сурови праскови може да се дават на бебета, навършили...
В очакване на Коледа без стрес
С напредването на декември започваме да се настройваме на празнична вълна – съзнанието ни е завладяно...
7 стъпки към успеха
Попаднали сте в задънена улица. И сякаш в нищо не ви върви. Бизнесът ви е рухнал или просто тъпчете на...
Сетивата на помощ на емоционалното ни здраве - II
Емоционалното ни здраве всеки ден е подложено на риск. Източник на този риск сме самите ние и като главно...
Повярвай, поискай...и ще имаш
Искали ли сте нещо толкова силно, че то да ви се случи и при това без особени усилия от ваша страна?...
С една по-осъзнатата Коледа всеки може да даде и да получи шанс
Коледа е празникът, по който харчим най-много пари. Всички го знаем, всички го очакваме. Нашите грижливо...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook