Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Бързай бавно


Макар скоростта да е високо ценено качество в множество състезания, в ежедневието е добре да намалим темпото, за да почувстваме истински нещата. На състезание участниците профучават по трасето и красивите дървета наоколо за тях изглеждат като разляти цветни петна. Понякога това се случва и с нас – пропускаме важни моменти, не отделяме достатъчно време на важни събития и случки, тичаме към поредната среща и изобщо не забелязваме красивата дъга в небето. От друга страна обаче, именно скоростта позволява в живота ни да се случат много и различни неща. И така в 24- часовото денонощие да преживеем и приятни, и непрятни, и изненадващи, дори досадни събития.

Кават, че бързата работа е срам за майстора. Но добрият майстор едва ли би си позволил провал. Какви са плюсовете и минусите на бързите неща?

Бързата литература
. Първо да уточня, че copy-paste макар да е принцип, който напоследък движи света, не се брои за бърза литература. Бързата литература са произведенията, които се четат бързо, превеждат се лесно, защото езикът им е лек и разбираем, но все пак има много неща, които казват, защото има много за четене между редовете. Обемът им е такъв, че за около две кафета време (не от най-бързите) вече сте на финала. Авторите пишат за това, което е вълнува читателите (дори те самите още да не са го разбрали). После обаче непременно ще се плеснат по челото, казвайки – „Е, точно така си го представях!” Бързата литература не ни губи времето. Ако я сравним със сладкиш, тя може би е торта гараш – най-сладкото, най-концентрираното, най-тежкото. Разбира се, всичко е въпрос на (литературен и кулинарен) вкус.

Бързото хранене. Капанчетата с бързо хранене ни дебнат зад всеки ъгъл. Всъщност дори и изобщо да не ни дебнат, а ние често сами избираме да се храним там. Не защото е чак толкова вкусно, а просто защото храната се приготвя бързо, а за кратката обедна почивка това ни удовлетворява. Този тип заведения не предполагат престой – можем дори да крачим, докато дъвчем; а дори и да има престой, той е много кратък. Затова и хапване на такива места е някак помежду другото, без да отделяме особено внимание, без да се наслаждаваме на вкусовете – просто задоволяване на глада. Бързото поглъщане (яденето на крак) на храна обаче е доста рисковано. То е една от най-често посочваните причини за повишено кръвно налягане, наднормено тегло, проблеми с инсулина, със зъбите и със стомаха. Вредното в бързото хранене е, че храната се дъвче по-малко, отколкото е нужно, редуват се топло и студено за кратки моменти, а консумираните храни са по-скоро нездравословни, отколкото полезни за организма. Недобре сдъвканата храна натоварва стомаха и усложнява неговата работа. Забързаният съвременен индивид все по-често забравя да се наслаждава на храненето. Вместо това по животински утолява глада си. Да не забравяме, че по-важен елемент от количеството и достъпността е качеството на храната.

Бързо отслабване. То гарантира и бързо връщане на килограмите (т. нар. ефект йо-йо). Колкото по-бързо се опитваме да отслабнем, толкова по-отчетливи ще бъдат неприятните последствия. При отслабване 9 кг за три месеца, вероятността изгубеното да се върне за същия период след това е около 60%. Всъщност ако човек се чувства добре и с 50 и с 59 кг, тогава се пита какво му е толкова вредното на бързото сваляне на килограми. При повторяемостта малко-много килограми организмът трябва да преработва солидни количества токсини, което сериозно затрудняват работата на бъбреците. Специалистите съветват, за да бъде дълготрайна, загубата на килограми да става постепенно. Само това гарантира, че ще бъде и здравословна.

Бързото готвене съблюдава принципа всички съставки да се поставят едновременно в един и същ съд. Този вид готвене в най-висока степен улеснява последвалото миене на съдове. По този начин може да приготвите лятна пърженица, петминутен кекс в чашка, инстантна супа или спагети, шейк, и др. Затоплянето и аранжирането в чиния на полуготови фабрикати не е готвене в истинския смисъл на думата. Но за сметка на това наистина става бързо. Бързото готвене е добър вариант за изход от изненадваща ситуации – ако внезапно дойдат гости, ако ви се прияде посред нощ и няма какво друго, ако сте много изморени и никак не ви се иска дълго да се въртите около котлона. Във всеки друг случай традиционното приготвяне на ястия с максимално извличане на всеки вкус и аромат, комбиниране, експериментиране и най-вече добър краен резултат винаги е за предпочитане.

Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Имаш нужда от безплатна психологическа подкрепа?
· Забавен метаболизъм - причина за наднормено тегло
· Дори незначителната липса на сън влияе на емоциите
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
· „Вечните хитове на България“, които жените слушат до болка, кръв и посиняване
· Циганското лято на живота ни
· Самодостатъчните жени
· Къде се крие истинският смисъл на любовта?
· За травмите си може и да не носим отговорност, но носим за излекуването от тях
· Как да спрем социалните мрежи и смартфоните да провалят връзките ни?
· Влияе ли тестостерона при мъжете на успехите им?
· Летен грип – на какво да обърнем внимание и как да не вгорчим ваканцията?
· Прегърни ме! Защо е важно да се докосваме
Сряда
4
Август 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Тиквените семки
Есента е сезона на тиквата. Вероятно я обичате печена, на тиквеник или, ако имате страст към екзотичните...
Психолози: Предновогодишна депресия не съществува
Предновогодишната депресия не е отделно психологическо заболяване, а само следствие от други ментални...
Болки в гръбнака - причини и как да се справим с тях
Причините за болките в гръбнака могат да бъдат много – от вродена особеност на скелета до прекарани заболявания...
Абсурдът да отлагаме удоволствието
Ако сте те от тези, които искат да свършат първо, второ, трето, да насмогнат на всичко и навсякъде и...
Настроения според сезона
Пролетна умора, последвана от летен мързел, след това есенна меланхолия, а за капак и зимна депресия...
Как да изчислим своя Индекс на телесната маса (BMI)
Индексът на телесната маса е понятие, въведено от Световната здравна организация и с негова помощ се...
Свинската мас - отново в центъра на вниманието
Свинската мас е изконна част от българския бит. Тя е била незаменима част от всички битови, лековити...
Безопасни ли са дамските тампони
Първият тампон е създаден преди 80 г., но и до днес не е открито по-удобно средство за интимна хигиена...
Нова година - да се погрижим за настроението
Ето, след броени дни е Нова Година. Вярваме или не, че какъвто си на Нова Година, така ще ти върви годината,...
1 октомври - Световен ден на вегетарианството
На тази дата през 1977 г. е учреден световният ден на вегетарианството по инициатива на Северноамериканската...
Сугестопедията - българска следа в обучението
Българската наука може да не е дала много на света, но пък напоследък често слушаме за сугестопедията,...
Ползата от ферментиралите храни - I
По традиция, през есента се сещаме за зимнината и туршиите. Някои от нас ги отричат изобщо като полезни,...
Предменструален синдром - трябва ли да се тревожим?
Изпитвате непреодолимо желание да хапнете нещо сладко. Някои сутрини се чувствате като пребити, без мотивация...
Полезните морски дарове
Лятото е периодът от годината, когато похапването на морски деликатеси е част от приятните моменти на...
Да се справим с телефонните вампири
Ежедневието ни често е натоварено и когато ни липсва реалното време, прекарано с приятели, опитваме се...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook