Фини като японки
Изпрати
Повечето японки са фини, слаби жени и живеят най-дълго от всички нации - за жените това е средно 86 години, като до поне 75-тата си година те са здрави и без сериозни увреждания. За справка в България за 2008 година средната продължителност на живота при жените е 77 години.
Нека се замислим за това какво представлява японската кухня: ритуал на бавно хранене, малки порции, консумиране на повече риба и морски дарове, заместване на хляба с ориз, приемане на зеленчуци и плодове, слаба термична обработка. Ето в това се крие и тайната на "малката японка".
Малките порции
Ако не друго, вероятно поне сте опитвали или виждали класическото японско суши. Както знаете, сушито е оформено красиво и се яде на малки порции. Така очите ни имат възможност да се насладят на красотата, небцето ни да иска да запази максимално много вкуса и с това намаляваме темпото на хранене - от тук и килограмите. Малките порции винаги помагат - признайте си, колкото храна си сложим в чинията, толкова и изяждаме.
Ориз вместо хляб
Свареният ориз присъства на всяко хранене в Япония, сервиран в малка купичка. Той има сравнително ниско съдържание на мазнини, наличие на фибри и сложни въглехидрати, които спомагат изгарянето на мазнини. Минерали като селен, цинк, калий заедно с витамин PP (никотинова киселина), работят в положителна насока за нервната система и сърцето.
Много риба, морски продукти
За разлика от повечето меса, рибата присъства сериозно в кухнята на японците. И докато на нас българите ни се пада среднo по 10 грама риба, при японците става въпрос за над 100 грама дневно. Рибата практически не съдържа въглехидрати, високото съдържание на омега 3 мастни киселини помага за добрата памет и еластичност на тъканите. Особено предпочитани са - сардина, херинга, скумрия, сьомга и риба тон.
Соевите продукти
Японците включват в менюто си често соевото мляко, тофуто и други соеви продукти, които консумирани умерено, могат /макар и спорно/ да заместят червените меса.
Но безспорно истинският японски соев сос е известен с антиоксидантните си свойства.
Зеленчуци (от семейство Кръстоцветни)
В Японската кухня зеленчукът има почетно място дори и на закуска. Най-често приготвят пипер, зелен фасул, моркови, бамбук, тиквички, патладжан, домати, картофи, бяла ряпа, гъби шийтаке, водорасли и спанак. И те не са гарнитурата, а в повечето случаи основното ястие.
Японците консумират пет пъти повече зеленчуци от семейство Кръстоцветни, чиито ензими са характерни с това, че предпазват от рак и усилват детоксикацията на организма. В това семейство влизат брюкселското зеле, броколите, карфиола, къдравото зеле, китайското зеле, пащърнака, алабаш, бяла и черна ряпа, репички, хряна и синапа.
Кулинарна обработка
Топлинната обработка е много кратка. Най-често ястията се приготвят с бульони, на пара или с малко рапично олио. Сосове и тежки ястия не са типични, соевият сос обаче - да. Стремежът е храната да запази максимално първоначалния си вид, а от там и хранителните си вещества.
За десерт
Сладкишите се консумират рядко и то в много малки порции. Най-често десертът е някой сезонен плод, а най-добрият завършек за яденето се смята чаша зелен чай.
Не всичко е полезно. Туршийката
Характерно за трапезата на японците е sukemono - мариновани в солена саламура зеленчуци. Но явно дори наличието на храна пълна с така вредния натрий не успява да опорочи иначе здравословния режим на японската кухня. Така че може би и ние не трябва да се отказваме от туршийката. Ама само от нея! |
Коментари
2017-02-17 #13 Химори Бил съм доста пъти в Япония. Японците и особено старите хора ядат свинско месо (почти сланина) в количества, които ще изправят косите на всеки "диетолог". Задушават го в специални маринади и слагат, оризов оцет и соев сос. В Япония рибата е популярна в големите градове, присъства в големи количества на японския пазар от има-няма 20 години и е скъпа. Мит е, че японците нагъват всеки ден риба. Представите как японците ядат суши всеки ден е също доста наивна. Можете да прочетете тук какво е най-популярното им месо и ядене http://www.japantimes.co.jp/life/2011/10/28/food/pig-in-japan-the-nations-most-popular-meat/ .
2012-02-06 #12 милена Да, соевият сос може да е бил полезен някога, но не и сега, когато 99% от соята по света е генномодифицирана. Не знам дали все още някъде има нормална, истинска соя. ..
2010-05-12 #11 Симон Адева Здравей Нели, обърни внимание на това, че пиша японски (а не китайски) соев сос (в случай, че те интересува марка). Мисля, че ще те насочи. Иначе чети етикета.
2010-05-12 #9 нели пискова Статията е чудесна, но по какво да познаем истинския соев сос?
2010-04-10 #8 Лора Ами като съм с едри кокали Има нещо японско в мен определено,приличам на Годзила Ама статията е интересна!
2010-04-10 #7 fifi Здравей,Симон про4етох статията ,много ми хареса, ще 4акам с нетърпение продължението.Рибата ,каквато и да е тя ,и вси4ко морско ми е любимо
2010-04-09 #6 wildprincess Инна,ще чакам суши-статията!Половинката ми беше отпуска и нямах много време за комп.
2010-04-09 #5 Инна Георгиева Със сигурност да включваш по-често риба в менюто няма ти дръпне очите нито пък да не ядем много пържено, сладкиши, хляб - май това е идеята
Да правила съм суши Нали това писах по-долу Хубаво се получи Ти де изчезна тези дни
2010-04-09 #4 wildprincess Опасявам се ,че ще ми се дръпнат очите ако се храня така,а това не би ми харесало!!!!!
Аз все пак мисля,че това хранене не би се отразило на европоейците по същия благоприятен начин както на азиатците!
Гените играят решаваща роля!
Инна,правила ли си суши?
2010-04-09 #3 Симон Адева Милена привет! Благодаря ти за коментарите. Макар, че в основния текст съм написала "фини, слаби" нямам обяснение защо има 2 н в заглавието. Когато пиша на клавиатура се получават грешки. Ще се опитам да не ги допускам. Даже открих и някои други. Поздрави!
2010-04-09 #2 Милена Здравей, Симон!
Материалът е наистина любопитен и съдържа полезна информация. Ще се възползвам от съветите, когато това е възможно. Единствено искам да отбележа някои от грешките тук, които се набиват на очи и са неуместни в подобно издание. Аз също допускам грешки и приемам градивна критика.
Eто:
"финни като японки" Правилно е фина, фини, фино, за справка: фин, а не финен.
"Така, че може би"-непраилна употреба на запетайки
/за справка http://forums.egblg.com/viewtopic.php?t=1264/
"и се яде на малки порция."-порции
" Минерали като селен, цинк, калии" калиЙ
"истинския японски соев сос е известен" -истинскияТ
"Сососове и тежки ястия"-предполагам сосове
"Стремежът е храната да запази максимално първоначалния си вид а от там и хранителните си вещества."
/пред "а" трябва да има запетайка/
Поздрави и успехи!
2010-04-09 #1 Инна Георгиева Като говорим за фини жени. Къде изчезна принцесата?
Момичета скоро ще пусна статия за това как се прави суши у дома. Надявам да ви бъде интересно
|
|
Събота 14 Септември 2024 |
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
|
Абонирай се за новости
Бавно научавам...
Бавно научавам,
че не трябва да реагирам на всичко, което ме дразни.
Бавно научавам,
че не трябва...
Прасковата - мъхестият отличник
Прасковата е сред едни най-разпространените овощни видове у нас. Дръвчето принадлежи към семейство Розоцветни...
Да се потопиш в тъгата
Тъгата е състояние, което често ни наляга. Не е никак лошо впрочем да й се отдаде човек. Да си помисли,...
Магнезият - баланс за женската психика и здраве
Раздразнителност, честа смяна на настроенията, изтощение и необяснима депресия. Обикновено приписваме...
Репичките - витамини и минерали на пролетната трапеза
Има зеленчуци, без които е твърде трудно да си представим настъпващата пролет. Вероятно се досещате за...
Животните лекуват
Вероятно сте чували или дори изпитвали върху себе си, че котките са перфектни диагностици. Те намират...
Мандарината - в помощ на зравето и тънката талия
Вкусът им е съвършената комбинация от свежест и в същото време сладост, без излишна киселина или тръпчивост....
Как алкохолът влияе върху килограмите?
Алкохолът често е спряган за един от най-големите врагове на тънката талия. Честно казано, няма причина,...
Истини и заблуди за нитратите
Просто обожавам всякакви листни зеленчуци – салатки, спанак, зелен лук в комбинация с репички. Може да...
Полуистини за полухора
Не общувай с полувлюбени, не се сприятелявай с полуприятели, не чети от полударовити, не живей полуживот,...
Прекомерното окосмяване като тревожен симптом
Тъмните, твърди и на необичайни места косми, колкото и странно да звучи, съвсем не са безопасни за своята...
Храненето и детето - II
За радост има начини да повлияете на вкусовете на вашето дете:
Всичко е вкусно, когато си гладен
...
"На другия ден". Или как да се преборим с махмурлука
Независимо, дали младежките буйни години отдавна са отминали или не, махмурлукът е нещо, което си същестува....
Морски алги - още една алтернатива на хапчетата
Не винаги лекарствата са единственият изход. Дори твърде много от нас често злоупотребяват с тях, ползвайки...
|