Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Фини като японки


Повечето японки са фини, слаби жени и живеят най-дълго от всички нации - за жените това е средно 86 години, като до поне 75-тата си година те са здрави и без сериозни увреждания. За справка в България за 2008 година средната продължителност на живота при жените е 77 години.

Нека се замислим за това какво представлява японската кухня: ритуал на бавно хранене, малки порции, консумиране на повече риба и морски дарове, заместване на хляба с ориз, приемане на зеленчуци и плодове, слаба термична обработка. Ето в това се крие и тайната на "малката японка".

Малките порции
Ако не друго, вероятно поне сте опитвали или виждали класическото японско суши. Както знаете, сушито е оформено красиво и се яде на малки порции. Така очите ни имат възможност да се насладят на красотата, небцето ни да иска да запази максимално много вкуса и с това намаляваме темпото на хранене - от тук и килограмите. Малките порции винаги помагат - признайте си, колкото храна си сложим в чинията, толкова и изяждаме.

Ориз вместо хляб
Свареният ориз присъства на всяко хранене в Япония, сервиран в малка купичка. Той има сравнително ниско съдържание на мазнини, наличие на фибри и сложни въглехидрати, които спомагат изгарянето на мазнини. Минерали като селен, цинк, калий заедно с витамин PP (никотинова киселина), работят в положителна насока за нервната система и сърцето.

Много риба, морски продукти
За разлика от повечето меса, рибата присъства сериозно в кухнята на японците. И докато на нас българите ни се пада среднo по 10 грама риба, при японците става въпрос за над 100 грама дневно. Рибата практически не съдържа въглехидрати, високото съдържание на омега 3 мастни киселини помага за добрата памет и еластичност на тъканите. Особено предпочитани са - сардина, херинга, скумрия, сьомга и риба тон.

Соевите продукти
Японците включват в менюто си често соевото мляко, тофуто и други соеви продукти, които консумирани умерено, могат /макар и спорно/ да заместят червените меса.
Но безспорно истинският японски соев сос е известен с антиоксидантните си свойства.

Зеленчуци (от семейство Кръстоцветни)
В Японската кухня зеленчукът има почетно място дори и на закуска. Най-често приготвят пипер, зелен фасул, моркови, бамбук, тиквички, патладжан, домати, картофи, бяла ряпа, гъби шийтаке, водорасли и спанак. И те не са гарнитурата, а в повечето случаи основното ястие.
Японците консумират пет пъти повече зеленчуци от семейство Кръстоцветни, чиито ензими са характерни с това, че предпазват от рак и усилват детоксикацията на организма. В това семейство влизат брюкселското зеле, броколите, карфиола, къдравото зеле, китайското зеле, пащърнака, алабаш, бяла и черна ряпа, репички, хряна и синапа.

Кулинарна обработка
Топлинната обработка е много кратка. Най-често ястията се приготвят с бульони, на пара или с малко рапично олио. Сосове и тежки ястия не са типични, соевият сос обаче - да. Стремежът е храната да запази максимално първоначалния си вид, а от там и хранителните си вещества.

За десерт
Сладкишите се консумират рядко и то в много малки порции. Най-често десертът е някой сезонен плод, а най-добрият завършек за яденето се смята чаша зелен чай.

Не всичко е полезно. Туршийката
Характерно за трапезата на японците е sukemono - мариновани в солена саламура зеленчуци. Но явно дори наличието на храна пълна с така вредния натрий не успява да опорочи иначе здравословния режим на японската кухня. Така че може би и ние не трябва да се отказваме от туршийката. Ама само от нея!
Коментари
2017-02-17 #13
Химори
Бил съм доста пъти в Япония. Японците и особено старите хора ядат свинско месо (почти сланина) в количества, които ще изправят косите на всеки "диетолог". Задушават го в специални маринади и слагат, оризов оцет и соев сос. В Япония рибата е популярна в големите градове, присъства в големи количества на японския пазар от има-няма 20 години и е скъпа. Мит е, че японците нагъват всеки ден риба. Представите как японците ядат суши всеки ден е също доста наивна. Можете да прочетете тук какво е най-популярното им месо и ядене http://www.japantimes.co.jp/life/2011/10/28/food/pig-in-japan-the-nations-most-popular-meat/ .
2012-02-06 #12
милена
Да, соевият сос може да е бил полезен някога, но не и сега, когато 99% от соята по света е генномодифицирана. Не знам дали все още някъде има нормална, истинска соя. ..
2010-05-12 #11
Симон Адева
Здравей Нели, обърни внимание на това, че пиша японски (а не китайски) соев сос (в случай, че те интересува марка). Мисля, че ще те насочи. Иначе чети етикета.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Българската баница и мурсалския чай станаха част от ресторанти в Токио
· Салата с ряпа дайкон
· Маринован джинджифил
· Полезните морски дарове
· Как да: Почистим риба
· Как да: Изберем прясна риба
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Как да приготвим слънчев чай?
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Тази подправка намалява нивата на холестерол
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
Понеделник
5
Декември 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да победим страха от раждането?
Износването и раждане на дете е естествен процес, предопределен от самата природа. За съжаление подобен...
Искате да запазите мозъка си млад? Науката ни подсказва как
Мозъкът е необикновен орган, тайнство, който не сме разгадали, но на който много разчитаме да функционира...
Митичните диети – да вярваме ли на обещания?
„Отслабни с 10 кг. за 10 дни!”, „Яж и отслабвай!”, „Диета за бързо изгаряне на мазнините!, „Как да отслабнем...
Шампионите на суровите ядки - I
"Ние сме това, което ядем. Колкото повече жива храна приемате, толкова по-живи ще бъдете“. Такъв беше...
"Мамо, да ти разкажа ли един виц?"
Може ли едно дете да се научи на чувство за хумор? Зависи ли от гени или единствено от темперамента на...
Резене - храна, лекарство и много повече
Резенето ( морач, фенел, див копър ) е малко познато растение у нас. Латинската дума, от която идва,...
Необходими ли за курсовете за бременни и училищата за родители?
От вече много време на бъдещите родители се предлагат курсове за бременни и родители. Обикновено са към...
Да изживеем това, за което мечтаем
Едно от най-важните неща, които трябва да направите, за да бъдете щастливи е да вършите това, което ви...
"Човек живее с две и двеста..."
Безпаричие, оскъдица, бедност. Този, който не е стигнал финансовото дъно, той не знае за какво става...
Следите остават 
Всеки се опитва да остави следа след себе си. Колкото и тривиално да звучи. Често си мислим, че за да...
Обувки и здраве
От какво се ръководим при покупката на нови обувки? Най-често от модните тенденции, личния си стил, качеството...
Какво (не) знаем за сьомгата
За сьомгата могат да се кажат толкова хубави неща, че е трудно да се започне от някъде. Особено дивата...
Шунгитът - черният лечебен минерал от недрата на Земята
Казват, че шунгитът (shungite) няма аналог по състав, структура и свойства. Твърди се, че възрастта му...
Когато емпатията се превърне в проблем
Днес терминът "емпатия" е много популярен и се въвлича в какви ли не контексти. Като цяло се утвърждава,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook