Тайните на зехтина
Зехтинът вероятно е една от първите растителни мазнини, използвани от човечеството за приготвяне на храна. Извлича се от плодовете на маслиновото дърво – растение, което е било почитано от всички древни цивилизации.
Неговата легендарна издържливост го е превърнала в символ на възраждането и вечния живот. И действително – почти е невъзможно маслиновото дърво да се унищожи. Дори и да го изкорените изцяло, достатъчно е в земята да остане само едно малко коренче, за да се възроди отново. Не случайно в библейската история за потопа, маслината е първото растение, което белият гълъб донася в човката си.
Но да се върнем на „златното масло” и неговите свойства. Всички знаем, че зехтинът е изключително полезен за човешкия организъм, но въпреки това мислено слагаме равенство между него и слънчогледовото, царевичното, соевото и рапичното олио. Причината за това е, че не сравняваме биологичната им ценност, а единствено броим калориите, които така или иначе са еднакви за всички растителни мазнини – около 900 ккал. Единствено обаче в зехтина преобладават ценните мононенаситени мастни киселини. Те имат свойството да изчистват организма от натрупаните мазнини и „лош холестерол” в черния дроб, артериите и останалите органи. Ето защо, зехтинът се използва като профилактика срещу сърдечно-съдови заболявания, артеросклероза и колкото и парадоксално да звучи – срещу затлъстяване.
Жителите на Средиземноморието – регионът, в които се консумира най-много зехтин, са известни със своето дълголетие. Една от основните причини да стареят по-бавно е голямото съдържание на полифеноли, токофероли и витамин А в „златното масло”. Тези вещества са мощни антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали. Високото съдържание на фосфолипиди, флавоноиди и хлорофил пък подпомага възстановяването на организма, изчистването от натрупаните отрови и подобрява мозъчната дейност.
Противно на широко разпостраненото мнение зехтинът е най-добрата мазнина не само за приготвяне на салати, но и за готвене. Той е много по-устойчив на високи температури от слънчогледовото, соевото, рапичното и царевичното олио, което го прави идеален както за печене, така и за продължително пържене.
Обърнете внимание обаче какъв зехтин купувате. Не всички видове предлагани на пазара притежават изброените до тук свойства. Най-ценен за организма ни е студено пресованият зехтин или т.н. Екстра вържин. Той не е подлаган на никаква топлинна или химическа обработка и маслото е извлечено единствено чрез механично пресоване на маслините.
Под етикета 100% чист ще получите смес от рафиниран зехтин и Екстра върджин. Това масло е компромис между цена и качество и се използва най-често за готвене.
Зехтинът Помас се получава от маслиново кюспе (смес от костилки, кори и останки от плода). За извличането му се използват разтворители, а в последвалата обработка – химикали за рафиниране и подобряване на вкуса. Съответно Помасът не притежава нито приятния маслинов аромат, нито здравословните ползи на натуралния зехтин. Сигурно и сами се досещате, че това е маслото с най-ниско качество.
Съществува теория, че всичко вкусно е вредно и от него се пълнее. Зехтинът обаче напълно я опровергава – той не само придава великолепен вкус на всяко ястие, но и пази тайните на здравето и дълголетието. |
Коментари
2021-12-05 #6 Майстор Помас е идентичен с популярното у нас слънчогледово олио, при което също се използват киселини, вода и др.- за оптимален извлек и стабилизация. Разликата е в базовата суровина.
2021-03-26 #5 Мария Ако си направите труда да прочетете статията ще разберете кой зехтин за какво може да се използва.
Екстра върджин става за салати и за топлинна обработка /готвене/
2016-09-09 #4 Doni Браво за хубавата статия . Аз си купих най-евтиният зехтин и се оказа точно от кюспе - 95%. Няма да взимам повече от него. Благодаря.
2012-05-02 #3 Таня Имам въпрос относно зехтинът и по-точно , кой е за готвене и мит ли е, че салатният зехтин при топлинна обработка става вреден. Изяснете ми разликите във видовете зехтин.
Благодаря!
2010-11-03 #2 lidia Отдавна ползвам само зехтин, олио от слънчогледови семки само в изключително редки случай. Бях със забавен метаболизъм, а сега нещата не стоят така. Разбира се, включих и други неща в храненето и изключих трети, но определено смятам, че и той дал своята лепта
2010-11-03 #1 Ели ...още утре ще си купя!
|
|
Вторник 3 Декември 2024 |
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
|
Абонирай се за новости
Слънцезащитни масла от природата
Нежните през пролетта слънчеви лъчи вече безжалостно жулят кожата ни с всички произтичащи от това последици...
Нова година - да се погрижим за настроението
Ето, след броени дни е Нова Година. Вярваме или не, че какъвто си на Нова Година, така ще ти върви годината,...
Забравените свойства на английската сол
Когато чуете „английска сол”, най-вероятно в главата ви нахлуват мисли за клизма, детоксикация и отслабване,...
Подарете за Коледа не скъпоценна вещ, а безценно преживяване
Декември, колкото студен и мрачен, толкова и празничен и еуфоричен. Всеки забързан нанякъде, всеки нещо...
"Не" на напуканите пети през лятото
Сигурно те са последната част от тялото ни, за която по принцип се сещаме. Не и когато се напукат, обаче....
Творчеството – това, което ни прави щастливи
Щастието - цял живот го преследваме. И много по-често се самонараняваме, отколкото да го хванем в шепи...
Скритите опасности на споделянето в социалните мрежи
Темата за и против социалните мрежи сякаш отдавна не стои вече на дневен ред. Очевидно, че всеки е направил...
Хемороиди – от какво се получават?
Хемороидите са заболяване, което е едно от най-често срещаните сред хората по целия свят. Те могат да...
Видео за вдъхновение: Силно послание към днешните жени
Ако сега съм млада жена, не съм сигурна дали бих се справила.
С всичките тези неща, които имате - възможностите,...
Кои са най-добрите храни и напитки за възстановяване след тренировка?
Всеки полупрофесионален или професионален спортист може да ви каже колко важно е правилното...
Превъплъщенията на авокадото
Трудно може да се даде определение на авокадото. Официално се нарича плод, но вкусът му наподобява този...
Хиперактивното и мудното дете - как да им помогнем
Сигурно сте виждали някое от тези деца, за които казват, че са като „на пружина“ - те просто не спират...
|