Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Тайните на зехтина



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Зехтинът вероятно е една от първите растителни мазнини, използвани от човечеството за приготвяне на храна. Извлича се от плодовете на маслиновото дърво – растение, което е било почитано от всички древни цивилизации.

Неговата легендарна издържливост го е превърнала в символ на възраждането и вечния живот. И действително – почти е невъзможно маслиновото дърво да се унищожи. Дори и да го изкорените изцяло, достатъчно е в земята да остане само едно малко коренче, за да се възроди отново. Не случайно в библейската история за потопа, маслината е първото растение, което белият гълъб донася в човката си.

Но да се върнем на „златното масло” и неговите свойства. Всички знаем, че зехтинът е изключително полезен за човешкия организъм, но въпреки това мислено слагаме равенство между него и слънчогледовото, царевичното, соевото и рапичното олио. Причината за това е, че не сравняваме биологичната им ценност, а единствено броим калориите, които така или иначе са еднакви за всички растителни мазнини – около 900 ккал. Единствено обаче в зехтина преобладават ценните мононенаситени мастни киселини. Те имат свойството да изчистват организма от натрупаните мазнини и „лош холестерол” в черния дроб, артериите и останалите органи. Ето защо, зехтинът се използва като профилактика срещу сърдечно-съдови заболявания, артеросклероза и колкото и парадоксално да звучи – срещу затлъстяване.

Жителите на Средиземноморието – регионът, в които се консумира най-много зехтин, са известни със своето дълголетие. Една от основните причини да стареят по-бавно е голямото съдържание на полифеноли, токофероли и витамин А в „златното масло”. Тези вещества са мощни антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали. Високото съдържание на фосфолипиди, флавоноиди и хлорофил пък подпомага възстановяването на организма, изчистването от натрупаните отрови и подобрява мозъчната дейност.

Противно на широко разпостраненото мнение зехтинът е най-добрата мазнина не само за приготвяне на салати, но и за готвене. Той е много по-устойчив на високи температури от слънчогледовото, соевото, рапичното и царевичното олио, което го прави идеален както за печене, така и за продължително пържене.

Обърнете внимание обаче какъв зехтин купувате. Не всички видове предлагани на пазара притежават изброените до тук свойства. Най-ценен за организма ни е студено пресованият зехтин или т.н. Екстра вържин. Той не е подлаган на никаква топлинна или химическа обработка и маслото е извлечено единствено чрез механично пресоване на маслините.

Под етикета 100% чист ще получите смес от рафиниран зехтин и Екстра върджин. Това масло е компромис между цена и качество и се използва най-често за готвене.

Зехтинът Помас се получава от маслиново кюспе (смес от костилки, кори и останки от плода). За извличането му се използват разтворители, а в последвалата обработка – химикали за рафиниране и подобряване на вкуса. Съответно Помасът не притежава нито приятния маслинов аромат, нито здравословните ползи на натуралния зехтин. Сигурно и сами се досещате, че това е маслото с най-ниско качество.

Съществува теория, че всичко вкусно е вредно и от него се пълнее. Зехтинът обаче напълно я опровергава – той не само придава великолепен вкус на всяко ястие, но и пази тайните на здравето и дълголетието.
Коментари
2021-03-26 #5
Мария
Ако си направите труда да прочетете статията ще разберете кой зехтин за какво може да се използва.
Екстра върджин става за салати и за топлинна обработка /готвене/
2016-09-09 #4
Doni
Браво за хубавата статия . Аз си купих най-евтиният зехтин и се оказа точно от кюспе - 95%. Няма да взимам повече от него. Благодаря.
2012-05-02 #3
Таня
Имам въпрос относно зехтинът и по-точно , кой е за готвене и мит ли е, че салатният зехтин при топлинна обработка става вреден. Изяснете ми разликите във видовете зехтин.
Благодаря!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Остров Тасос – врата към Рая без Свети Петър - II
· Остров Тасос – врата към Рая без Свети Петър
· Гърция и България. Туристически дестинации по време на криза - III част
· Ситония – идилия между човека и природата
· Гръцка салата
· Средиземноморската диета – щастие за цял живот
· Как да: Приготвим сушени домати
· Песто Дженовезе - кулинарно изкушение от Италия
· Какво да похапваме пред телевизора
· Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
· Аспержите - изтънчено удоволствие
· Резене - храна, лекарство и много повече
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
· Конопено олио - заместител на рибеното масло за още повече здраве и красота
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Как да приготвим слънчев чай?
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезните мазнини
· Храните, които са виновни за лошото ни настроение
· Премахват опасна съставка, използвана в паста за зъби, сладкиши и дори хляб
· Учени: Не използвайте стари слънцезащитни кремове и масла - водят до рак
· Кой ще получи инфаркт? Вече лесно може да се предскаже, сочи проучване
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· Какаото помага за по-добра работа на мозъка
· 10 хиляди крачки дневно за здраво тяло
· 26 март - "Лилавият ден" в подкрепа на хората с епилепсия
· Люти чушки за намаляване на риска от инфаркт
Понеделник
17
Май 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
18 неща, които бременните жени тайно правят
Нека си признаем, бременността не е каквото сме очаквали, както са ни казвали и каквото пише по книги...
Любимата лятна шапка от Панама в безкраен флирт с киното
Панамената шапка или просто "панамата" е неостаряващият шик, който десетилетия наред е символ на лятна...
Котката – домашният лечител
Малка пухкава топчица, котката е не само само миловиден източник на радост, но и вещ лечител. Като благодарност...
Прекомерното окосмяване като тревожен симптом
Тъмните, твърди и на необичайни места косми, колкото и странно да звучи, съвсем не са безопасни за своята...
Движение +
Движението и физическите упражнения са част от хармоничното ни съществуване, която трудно можем да отпишем,...
Сиренето или кашкавалът? И двете
Чели ли сте нещо за разграждането на лактозата? А за казеина? Новите теории, че млечните продукти за...
Целулитът и храненето - I
Темата целулит е неизчерпаема и се актуализира всяка година с настъпването на първите топли дни. Мненията...
Подходящи ли са фет бърнърите за жени
Освен мъжете, много жени днес имат желанието да изгорят излишните мазнини, без това да засегне мускулатурата,...
3 юли - Международен ден без найлонови торбички
Найлоновата торбичка от полиетилен е нещо незначително за всяко домакинство. Те буквално са навсякъде,...
Смелостта и свободата да си поплачеш
Ние, жените, сме сочени като по-чувствителната половина на човечеството, която често си поплаква с повод...
Креативност или как да мислим креативно
Креативността или творчеството са част от разума на всеки. Без нея нямаше да има нови изобретения, нямаше...
Проучване: Пиенето на кафе на гладно влошава метаболизма и контрола на кръвната захар
Пиенето на кафе веднага след като се събудите недоспали от лош сън, значително влошава метаболизма и...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook