Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Ментата - стръкче свежест


Тя е освежаваща, тонизираща, разхлаждаща и ухае на лято. Естествено и зимата чаят от мента се приема доста добре, но за мен ароматът й носи очакване за горещ пясък, “вик” на гларуси, плясък на вълни и разхлаждащ коктейл с много мента и лед на морския бряг. Да, определено ми е лятно с нея. Знам, че я познавате до болка. Заради свежия й аромат присъства доста натрапчиво в кремове, парфюми, сапуни, пасти за зъби, дъвки и къде ли още не. Но като зелена подправка не намира много място в кухнята ни. Макар че, всъщност се отглежда много лесно и може да си засадите сандъче с няколко стръка на терасата. Ще имате винаги прясна и свежа мента, био и екологична, собствено производство и на една ръка разстояние. Така може би ще я използвате и по-често.

Освен това твърдят, че ароматът й прогонвал комарите. Така че ето ви няколко плюса само в една саксийка. Иначе освен свежа тя е и много полезна. Според древните римляни подобрява паметта и усилва мозъчната дейност, затова ароматизирали залите за пирове с нея, а тогавашните студенти ходели с венци от мента на главите си. Другия път пробвайте преди важен изпит или тест да помиришете стрък прясна мента. Така де, ако не помогне няма да навреди. Поне ще се тонизирате.

Ментата е изключително полезна при проблеми със стомаха – преяждане, колит, метеоризъм (наличие на газове), болки, спазми и др. Освен това има противовъзпалително и жлъчегонно действие.

Растението действа добре и при главоболие, гадене, виене на свят, нервна възбуда, зъбобол и възпаление на венците. За свежия дъх няма нужда да коментираме. Всеизвестен факт е.

Може да я използвате и при запушен нос, проблеми с гърлото, лечение на горните дихателни пътища при бронхити. Действа антисептично и болкоуспокояващо.

Трябва да бъдете внимателни с нея, защото понякога ментолът е причина за алергии. Проверете как организмът ви реагира на растението преди да започнете употребата му. Освен това ментата сваля кръвното налягане, затова хората с ниско такова трябва да бъдат внимателни с нея, както и страдащите от бронхиална астма и брадикардия.

Но нека се обърнем към кулинарията. Тук като че ли ментата не е на почетно място. Поне в традиционната българска кухня. Затова ето няколко идеи да я включите в менюто си. Тя носи свеж и летен аромат на плодовите салати, конфитюрите и сладката или леките кремчета за десерт. Наистина завладяваща е комбинацията й с шоколад, независимо дали е в кексове, сладкиши, бисквити и др.

Тъй като ментата и джоджена са видове от един и същ род, подправката много добре си партнира в рецепти, включващи картофи, агнешко, също така е чудесна за пилешко месо, риба и морски деликатеси, при последните подсилва аромата на море. Смело може да я сложите и когато готвите зелен боб, яйца и всякакви салати. Няма да сбъркате. Само ще внесете още неустоима свежест.

Ментата безспорно е доказала своето място като добавка към летните освежаващи алкохолни и безалкохолни коктейли. Но аз лично обожавам свежия й аромат в домашната лимонада приготвена с лимони, лайм, много мента и подрънкващи кубчета лед. Ммдааа, определено замириса на море, нали?
Виж още статии за:   Здравето · Здраве от природата · Лятото · Билките ·
Коментари
2014-06-17 #2
konova
вместо вода пийте чай от мента полезна е
2012-08-09 #1
Десислава
Отлична статия!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Тази подправка намалява нивата на холестерол
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Нов живот за балкона? Толкова е лесно
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Учени: Солта скъсява живота
· Изследване установи колко часа сън са нужни за идеална почивка
· Морковите и доматите са по-полезни сготвени
Виж още статии за:   Здравето · Здраве от природата · Лятото · Билките ·
Понеделник
8
Август 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Защо ходенето на къмпинг е полезно за децата?
Ходенето на къмпинг е полезно за децата, както и за цялото семейство, според австралийския сайт www.gocampingaustralia.com. На...
Витамин C и връзката му с колагена
Аскорбиновата киселина или Витамин C е един от най- често приеманите водоразтворими витамини. Това не...
Всяка година над 7 милиона души умират в резултат на тютюнопушене
Тютюнопушенето ежегодно причинява смъртта на над 7 милиона души по света, се казва в доклад на Световната...
Защо социалните мрежи ни правят тревожни и нещастни
Социалните мрежи са неделима част от живота ни. Независимо дали ни харесва, или не. Независимо колко...
Откриха кои ядки ни помагат да отслабнем по-бързо
Пресните орехи могат да ви помогнат да отслабнете и да подобрите цялостното си здравословно състояние...
Дълбоко почистване на лицето против черни точки с рициново масло - как да го направим.
Почистването на лицето с масла действа на добре познат принцип от химията - маслото се разтваря в масло....
10- те първи приятели на сърцето
Сърцето няма почивка. И безспорно то е органът, за който трябва да се грижим най много и то от все по-ранна...
Планкът - наистина ли това е съвършеното упражнение и защо е толкова ефективно?
Понеже пролетта все по-ясно се вижда, а след нея идва ред и на лятото, време е и ние да се видим в огледалото...
Сакъз - свойствата на мастиковата смола
В наши дни сякаш малко сме позабравили сакъза - единствената дъвка от миналото. Но това е, защото може...
Нещата, които не можем да променим
Стотици статии ни съветват как да променим себе си и как всичко в този живот зависи от нас самите. Самоусъвършенстването...
Интервю: Антония Карова от кулинарния блог Tony's Happy Kitchen
"Здравейте, казвам се Антония Карова. По професия съм дизайнер, в живота майка на тризначки и момче,...
Прасковата - мъхестият отличник
Прасковата е сред едни най-разпространените овощни видове у нас. Дръвчето принадлежи към семейство Розоцветни...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook