Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Спанакът - шампионът на пролетта


Спокойно можем да кажем, че спанакът е истински шампион на богатото зеленчуково царство и точно през пролетта той показва своите мускули. И не само заради ролята му в „Попай моряка”. Популярността на филмчето кара Асоциацията на производителите на спанак в САЩ да издигнат статуя в чест на анимационния герой, който повишава потреблението на спанак в САЩ с 33 %. Не, данните за съдържанието на желязо в спанака, което дълго време се е смятало за рекордно, се оказали фалшиви и грешката в стойностите се дължат на неправилно поставена от изследователя му десетична запетайка.

Спанакът обаче е много повече от това - той е универсална храна. Непретенциозен е и може да се сее от ранна пролет до есента, но най- хубав и полезен за нас е именно през пролетта. Той се приготвя по десетки начини и не са много зеленчуците, които влизат в толкова много рецепти – салати, супи, разядки и пастети, баници и всякакви тестени изделия, паста, основни, гарнитури, сосове, очевидно всичко без десерти, но и това не е много сигурно. При термичната му обработка вкусът му се променя, но ако е правилна, не и хранителните му качества. Спанакът е характерен за повечето национални кухни по света. От родината си Персия походът му е дълъг и славен. Днес е в състава на паста и пици, на ориенталски ястия, френска гурме кухня, пайове и суфлета, но и на обикновени крем супи или още по- добре – направо накъсан на салата.

Спанакът е необятна вселена от полезни свойства, които се крият в непретенциозен характер и неповторимо кулинарно разнообразие.

Както казахме, желязото далеч не е най- основното му здравословно качество. Като всеки зеленолистен зеленчук в спанака има хлорофил и фолиева киселина. Съдържанието на желязо също е внушително, и макар да има продукти с много повече желязо - като гъшият дроб или мидите, съотношението желязо - калории е в полза на спанака. Много по- внушително е обаче количеството витамин С, както и присъствието на обичайното зеленчуково трио – магнезий, калий, натрий, но още и калций и цинк. Растителните фибри подобряват храносмилането и е добре да консумираме спанака пресен, директно.

Той е богат на почти всички витамини и е особено подходящ за бебешката кухня под формата на крем супи и пюренца, а за менюто на вегетарианците той е направо задължителен, заради високото съдържание на растителни протеини. Освен общоукрепващото и тонизиращо действие, през пролетта особено, той помага на дейността на стомашно чревния тракт и след зимната по- тежка храна с него можете да си проведете истински очистителен режим. За хората на диети, спанакът също е много полезен, защото има много малко калории и под формата на сокове добре се приема от организма, особено в съчетание със сок от морков и целина. С него се преодолява и рискът от анемия през пролетта, при бременните и децата, след физическо изтощение и боледуване.

Единственият му недостатък е наличието на оксалова киселина, заради която не се препоръчва на склонните към образуване на камъни в бъбреците или жлъчката.

Когато избирате спанак е добре той да бъде пресен от пазара, не в найлонови торбички от магазина. Другият вариант е замразен. Най- полезни са малките листенца с наситено зелен цвят и без дебели ципи. Листата трябва да са цели, без тъмни петна и накъсвания.

Как да приготвяме спанак – на салата, това е ясно. За да се оптимизира абсорбацията на желязото, е добре спанакът да се комбинира с лимонов сок ( вит. С ), затова подправяйте салатата не с оцет, а с лимон. Когато обаче искаме термично да го обработим, трябва да знаем следното: при термичната обработка се намалява оксаловата киселина. За разлика от много зеленчуци, спанакът не губи от полезните си свойства с термичната обработка - трябва наистина много дълго да го готвите, че да намалеят. Най- добре е спанакът да не бъде задушаван, а само бланширан.

Как се бланшира спанак:

Потапяме количеството в голям съд вряща вода и оставяме 3-4 мин., докато омекне. С решетъчна лъжица го вадим и до пускаме в ледено студена вода. Така се спира процеса на готвене и той запазва ярко зеления си цвят. Колкото по- дълго се обработва, толкова повече губи полезните си свойства. Затова го добавяйте накрая на ястието и имайте предвид, че намалява значително обема си при обработка – от пълна тенджера свежи листа се получава една скромна купчинка.

Спанакът е героят на пролетната кухня, не непременно като Попай, но универсалността му и наборът полезни свойства го правят наистина незаменим за пролетното ни меню.

Ако имате интересна, изпробвана рецепта със спанак или друг пролетен зеленолистен зеленчук, можете да участвате с нея в нашата нова игра - "Пролет с Hera.bg"
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Торта със стар козунак без печене
· Магданозени кюфтенца
· Тайните на вкусната и полезна зелена салата
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
· Пролетно прочистване със зелени супер храни
· 12 красиви цитата за цветята
· Пак ухае на цвят, пак на пролет ухае
· Честита Баба Марта!
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Какаото помага за по-добра работа на мозъка
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Промяната - не скокове, а стъпчици
· Манипулаторите в нашето ежедневие
· 8 съвета - Как да се справяме по-лесно по време на пандемията
Четвъртък
3
Декември 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Уроците на разбитото сърце
Разбитото сърце не е просто една метафора, то е съвсем реален физиологичен процес. Лекарите биха го нарекли...
4 април - Национален ден на психолога
Денят на специалистите по психично здраве се празнува от 1995 г. насам. Той е учреден заради ролята им...
Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
Някои хора, срещали бахара само в мляно състояние, смятат, че той е смес от подправки. Други не се докосват...
Депресията - спиралата на безнадежността
Често чуваме от околните или самите ние го повтаряме: „Нещо съм депресиран тези дни” Неприятно събитие...
"Здравословен обяд за ученика" - царевични мечета със сирене в усмихнато настъпление
Това е ден втори от новия проект в помощ на родителите на ученици: "Здравословен обяд за ученика". От...
Закон във Франция цели пестенето на храна с благотворителна цел
През август 2015 година във Франция беше приет закон, който цели спирането на изхвърлянето на храна от...
Какво се крие зад асексуалността – "невидимата сексуална ориентация"?
Повечето хора никога не забравят времето, обикновено в юношеството, когато са усетили първите трепети...
Необичайни признаци за дехидратация
Лято е, а телата ни имат нужда от повече течности. И ако за някои хора жаждата е напълно нормално и често...
Влиянието на Луната върху женското здраве
Преди хилядолетия женският цикъл бил смятан за нещо свещено и жените „в дните на силата си“ били на особена...
Живот във форума
Отдавна виртуалното пространство се е превърнало в място, където можем да съществуваме във втора, паралелна...
Синдромът на хроничната умора – изтощение на тялото или душата
Съвсем нормално е да се чувствате уморени ако се трудите за двама, направили сте 20-километров преход...
Безопасни ли са дамските тампони
Първият тампон е създаден преди 80 г., но и до днес не е открито по-удобно средство за интимна хигиена...
Защо е важно да се разтягаме преди, по време и след тренировка - продължение
Разтягaнето по време на тренировка е необходимо, макар на пръв поглед то да я прекъсва. Това са малки...
Маслото от маракуя - екзотична грижа за сухата и чувствителна кожа
Маслото от семената на тропическия плод маракуя е по-слабо известно, но за него активно се говори и се...
Ски упражнения - Да подготвим ръцете - I
Специфичността на техниката на скаране на ски изисква подготовка на тялото със специфични упражнения....
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 24
В ден 24 на Коледните пости установяваме, че, макар да не се лишаваме от храна, сме свалили с по около...
Вие ми се свят...
Зад тази реплика се крие може би едно от най-неприятните преживявания, свързани със здравето, които човек...
Орехите – най-обичаните ядки у нас за здраво сърце и добро настроение
Забелязали ли сте че орехът изглежда точно като човешкия мозък? Според древна мъдрост това е много повече...
Качествата на зрелия човек и води ли съзряването до щастие?
Съзряването се случва два пъти в живота ни - един път физиологически, в пубертета. Съзряване от определени...
Най-силните женски страхове, свързани със старостта - II
Финансова нестабилност Дори и днес, когато двата пола са равноправни, мъжът обикновено е този, който...
Най-важната работа на децата - играта
Неконтролираната, свободна игра е най-важната дейност за едно дете. Тя е неговият начин да учи за физическия...
Вредните навици през бременността
Бременността е особен период за всяка жена – време, в което преосмисляме ценностите си и плановете за...
Простичката наслада от мига
Само от времето не можем да избягаме. То е онова, което постоянно ни напомня за себе си. Имаме го, нямаме...
Дренките - спомен от Златния век
Обикновеният дрян (лат. Cornus mas) е дървото, чиито цветове първи изпъстрят пейзажа през настъпващата...
С душа на пътешественик
Ако сте от хората, чиято душа все жадува за нови преживявания из различни страни - познати и чужди дестинации,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook