Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кленовият сироп - още едно чудо на природата



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Твърде известен в САЩ и Канада и все още малко известен у нас, въпреки, че отдавна е в продажба на българския пазар. За някой- прекрасна добавка към сутрешните им палачинки, за други- средство за отслабване. Наричат го мощно и силно лечебно средство. Тези му свойства са били известни още на индианците в началото на 18 век. Кленовият сироп се получава от сока на захарния клен, който расте само в Северна Америка. Кленовите дървета трябва да бъдат поне около 40-годишни, за да могат да се използват за добив на сок. Близо 80 % от кленовият сироп в света се добива в канадската провинция Квебек. Използва се най вече като подсладител. Произвежданият в Канада сироп е известен със своите уникални свойства- съдържа огромно количество микроелементи, както и сладка глюкоза, вместо вредната захароза.


Добив
Кленовият сок се добива през ранна пролет. В ствола на дървото се пробиват отверстия с дълбочина около 5 см.



В тях се вкарват тръбички, по които сокът изтича в специални съдове. Следва сгъстяването му чрез изпарение. Изпаряването, обаче изисква продължително време, тъй като в състава на сока влиза повече от 95 % вода. От 40 л сок се получава средно 1 л сироп. В истинския кленов сироп не се добавят захар, оцветители или консерванти.


Състав

100% натуралният сироп има по-малко калории и повече минерали от меда
Над 20 антиоксидантни съединения
Изключително богат на калий и калций
Големи количества желязо, цинк и манган
Витамини- B1, B2, B6, C
Високи концентрации на фитохормони и по-конкретно- абсцисиева киселина, която е естествена защита срещу диабет


10 причини да му се доверим:

Антиоксидантите в него притежават незаменими антибактериални свойства
Снабдява с енергия организма и подсилва имунитета поради съдържащите се витамини и микроелементи
Спомага отстраняването на токсините и стимулира храносмилането
Около 150 мл кленов сироп осигуряват дневната ни доза манган- особено необходим за нормалното функциониране на имунната и нервната ни система, както и за здравето на костите ни
Цинкът в него е важен за функциите на репродуктивните органи, простатната жлеза, протеиновия синтез, предпазва черния дроб от увреждания, подпомага образуването на костна тъкан
Въпреки сладостта си е препоръчителен при диабет, поради съдържащата се абсцисиева киселина
Прочиства жлъчката и бъбреците
Помага в битката с лошия холестерол
Доказано ефективен е и в борбата срещу растежа на ракови клетки в мозъка, гърдите, белите дробове, простатата
Диетата с кленов сироп се отразява много добре на целия ни организъм- на храносмилателния тракт, косата, кожата, общото ни физическо състояние

Повече за известната "кленова" диета

Продължителността й е десет дни и ако сте упорити може да свалите до десет килограма от теглото си.

Ето и «продуктите» за нея:

- 2 супени лъжици кленов сироп
- 2 супени лъжици прясно изцеден лимонов сок
- 1 щипка джинджифил на прах или лют червен пипер за подобряване на метаболизма
- 300 мл вода

Разбивате съставките до получаване на хомогенна смес. Дневният прием е от 6 до 12 чаши. Не се разрешава прием на храна. Позволени са само чаят и водата.

Вероятно е обаче този режим да ви изтощи твърде много, а и бързо след това ще възвърнете излишните килограми. Затова може да изпробвате компромисния вариант, включващ прием на плодове и зеленчуци, както и да намалите продължителността на гладуването на пет или седем дни. Ако пък нямате нужда от диети е хубаво да си направите един пречистващ ден от седмицата с кленовото “чудо”. Ще се чувствате наистина добре, ще разтоварите организма си и ще се заредите с енергия.

Как да го изберем?
Над 80% от кленовия сироп, който се продава на пазара е произведен от царевичен сироп и бяла захар, добавят се също глюкоза и мед, затова е много важно да следим за отличителните белези на оригиналния сироп. Истинският кленов сироп е с тъмно кехлибарен цвят, прозрачен или полупрозрачен, без утайка. Най-добре е да изберем сертифициран като био продукт. Ще срещнете различни класове: А, C и D. Клас А е сиропът, който се извличва първи от дървото. Следва клас C и D, най-богато съдържание на витамини и минерали има първия, като вторите поради по-богатия им карамелен вкус, се използват по-често за подслаждане на сладкиши.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Защо още да обичаме ореха?
· Най-важните правила за употреба на билките
· Песто от левурда
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· Как да зарадваме домашния майстор?
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· 6 причини защо да включим гроздето в храненето си
· Предимства на кокосовото масло за коса: най-добрите начини за употреба и ползи
· 7-те най-добри ползи за здравето от мента
· Менопаузата може да доведе до скокове на кръвната захар?
· Учени установиха произхода на любовта на човечеството към въглехидратите
· Velinoff Pharma представя KAdermin Spray – безопасният избор при рани от залежаване
Четвъртък
12
Декември 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
За диабета, инсулина и правилата
Хроничното заболяване придобива мащабите на световна епидемия - от него страдат над 360 милиона души....
Тази подправка намалява нивата на холестерол
Консумацията на семена от сминдух помага за намаляване на нивата на холестерола, пише Daily Express,...
Избери надежда, вместо страх
Нека твоите избори отразяват твоите надежди, а не твоите страхове....
Лечебните ползи на катранения сапун
Белият бор е един от най-мощните природни лечители. Силата на дървото е толкова голяма, че дори въздухът...
4 април - Национален ден на психолога
Денят на специалистите по психично здраве се празнува от 1995 г. насам. Той е учреден заради ролята им...
Гхи - пречистената, здравословна мазнина от Изтока
За пръв път пречистената мазнина гхи (ги, гхий, от санскрит) се появява в стари ведически текстове като...
Можем ли да загърбим миналото?
„Минало – заминало”, казват старите хора. „Гледай напред” – чуваме от другите, когато си припомним с...
Най-важната работа на децата - играта
Неконтролираната, свободна игра е най-важната дейност за едно дете. Тя е неговият начин да учи за физическия...
Стрес? Защо не?!
Отвсякъде чуваме колко стресирано живеем. Какви били времената, икономическото положение, как всичко...
Революционерът Джейми Оливър
Джейми Оливър – световноизвестният готвач, публична фигура и активист за здравословно хранене, е инициатор...
Вместо равносметки и обещания - списък с планове
Доскоро не вярвах в равносметките и обещанията на Нова година. Запъването в определена дата, за да „оправиш”...
Боб мунг (папуда) - още един здравословен избор
Добре познатият ни фасул се появява около края на 15 век. Но преди него разпространен и широко отглеждан...
Китайски полъх в храненето
Чували сте за фън шуй, нали? Това древнокитайско изкуство е толкова «налагано» напоследък, че все повече...
Оптималното тегло при децата и ролята на родителите - II
Необходим е добър пример Детето се учи до голяма степен от примера на родителите си, така че всяка...
Как да се защитим от кърлежи
Топлото време ни мами за разходки сред прохладата на гората, за пикници на сенчести полянки, бране на...
Защо сме толкова груби с децата си?
Наскоро станах свидетел на една сцена, в която един баща беше много груб сутринта, докато оставяше дъщеря...
Целулитът и храненето - II
Но може би най-основното е да готвим сами храната си от пресни продукти и да не използваме никакви полуфабрикати....
Изборите в живота ни като възможност за израстване
„Ако винаги правиш правилния избор, няма как да растеш” - Хийт Леджър Справянето с ежедневните...
Храните, които са виновни за лошото ни настроение
Кафето, черният шоколад и дребните безкостилкови плодове са сред храните, които правят хората щастливи,...
Трябва ли да се тревожим от прекалено ниската телесна температура?
На всеки се е случвало да се почувства внезапно отпаднал, изнемощял, дискомфортно по отношение на телесната...
Какъв риск крие пиенето на алкохол между възраст 20 и 40 години
Пиенето на алкохол между възраст 20 и 40 години крие риск от инсулт, съобщи ЮПИ, позовавайки се на научно...
Ментата - стръкче свежест
Тя е освежаваща, тонизираща, разхлаждаща и ухае на лято. Естествено и зимата чаят от мента се приема...
Какъв тип си: „Круша” или „ябълка”
Нормалното тегло все още не е гаранция, че сме в здравословната норма. Оказва се, това не зависи от килограмите,...
Какво стои зад популярния проект "Точка и запетая"?
Препинателният знак точка и запетая - ; - се поставя в едно изречение когато мисълта е завършена, но...
Ние и минералите
Балансираният организъм зависи от сложна система от взаимоотношения между различни елементи. Едни от...
Предизвикайте себе си, почувствайте се живи отново
Приличат ли си твърде много дните ви? Изпадате ли в униние, че нищо интересно не се случва и животът...
Как да изберем подходящия вид йога за добро здраве?
Йогата е на път да се превърне в една от най-често използваните допълнителни и алтернативни здравни практики...
Как егото пречи да видим любовта?
"На ранните етапи на много от така наречените романтични връзки играенето на роля е доста често срещано...
Правилна грижа за устните - II
Един от обичайните проблеми на сухите устни е ангуларният хейлит - образуване на възпаление и болезнено...
Да бъдем господари на живота си
Замисляли ли сте се кое е най-важното нещо в живота ви? Да посетим местата, за които винаги сме мечтали,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook