Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Здравословно отношение към здравословното хранене - II


Млечните

Ако са качествени, млечните продукти също внасят ин баланс и са подходящи за гореспоменатия типаж ян хора. Въпросът е, че производството ги е видоизменило и в сегашния си вид повече вредят – създават слуз в организма, която затруднява работата му. Пресните млека по магазините са пастьоризирани, което ги прави дълготрайни, но ги лишава от полезните им качества. Обезмаслените съвсем не са за препоръчване, заради още по- драстичната обработка, която са преминали. Киселите млека са полезни, ако са истински. Сирене и кашкавал със сигурен произход, по- добре козе, в малки количества, също не би ни навредило. Млечните продукти създават киселинна среда в тялото, затова е добре да се комбинират със зеленчуци (алкални), а не с месо и хляб, както е обичайно. Някои хора имат непоносимост към млечните и не могат да ги разграждат, ако сте от тях, по- добре ги изключете напълно от менюто си. Калций може да си набавяте и от зеленчуците.

Сладичкото

Рафинираните въглехидрати не носят нищо на организма ни, директно се превръщат в мазнини и се трупат на най- неподходящите места. Ако се лекувате от заболяване, спирането на рафинираните въглехидрати ще подпомогне многократно лечението ви, но ако сте в добро здраве, хапвайте умерено с някои съвети на ум – винаги предпочитайте домашно приготвен кекс или торта, най- добре от баба или майка, приятелка, някой, който ви обича. Това е и повод да се научите да приготвяте сладости. Има и много рецепти за торти от ядки и сушени плодове, кокосово масло, мед, все полезни неща.

Ако няма възможност за нещо домашно или здравословно, идва ред на купешките пресни торти и пасти. Пакетирано сладко – кроасани, вафли, бисквити, шоколади (черният е изключение) и т.н., купувайте само в най- краен случай. В добавка към консервантите и оцветителите, мазнините, с които се приготвят, са нерезтворима утайка за организма. Рафинираните въглехидрати са още едни вредители на алкалната среда със силно киселинния си принос. Все пак, ако почерпят детето ви с вафли, не се спускайте като ястреб, здравето не е във вманиачаването, а в разумната информираност. Пък и забраненото е най- сладко...

Кафенцето

Едно на ден не пречи, освен ако не сте от хората, на които кафето влияе драматично.
Кафето и алкохолът са номер едно в таблицата за киселинообразуващи храни, така че пийте вода или фрешове, за да компенсирате. Лошото на кафето е в това, че го използваме за стимулант в неподходящи моменти и пренебрегваме сигналите на тялото за почивка. Кафето води и до пристрастяване, а всяка зависимост черпи от жизнената ни енергия. Ако спрем кафето и получим главоболие, значи сме били пристрастени. Все пак истинското кафе е за предпочитане пред безкофеиновото – такава напитка в природата няма, а химикалите, с които се извлича кофеина са по- вредни от самия кофеин в умерени дози.

Суровите храни

Суровоядството е спасило живота и здравето на много хора. Храните са максимално близко до естествения си вид, запазени са всички фибри, витамини, освен това липсват пакетираните храни с всичките си негативи, липсва „киселинното“ месо и другите животински продукти, като цяло алкалната среда се подпомага от многото зеленчуци и плодове. Високото съдържание на вода в храната пречи на дехидратирането, от което са заплашени всички с нарушен Ph баланс. Обезводняването, по последни данни е в основата на голяма част от болестите.

Има едно но... не всички успяват да смилат добре суровата храна. А вече говорихме за последствията от нарушеното храносмилане. Ако сте от тях, просто увеличете процента плодове и зеленчуци, макар и термично обработени, яжте зеленчукови супи, намалете месото и млечните, както и рафинираните въглехидрати – бяло брашно, бял хляб, бяла захар, бял ориз, бели спагети. В Аюрведа например, сурова и студена храна се препоръчват само през лятото, през зимата се ядат топли, готвени храни. Според китайската медицина суровата храна не е подходяща за ян тип личност, която описах, идеална е обаче за ин тип човек – с повече килограми, по- инертен, с начин на живот без много движение.

Винаги предпочитайте:

Прясно приготвена храна пред пакетирана или замразена.

Храна, приготвена от някой, който ви обича, пред купена.

Храна, растяща в родината, пред внесена от екзотични дестинации.

Храна, която обичате, пред официално обявена за полезна, която ненавиждате.

Насладата от храната пред самообвиненията, че ядете нещо вредно.

Хапване с приятна компания пред хапване сама.

Бавно ядене и сдъвкване на храната пред бързо ядене на големи хапки.

Хранене на празен стомах пред хранене на още пълен стомах заради самата идея.

Движението след ядене пред сядането и лягането.

Фреш или вода пред бутилирана безалкохолна напитка.

Домашни пържени картофки от пресен картоф пред купени от фаст фууд.


Само следете за баланса – ако днес сте били на гости и сте хапнали обилно, възстановете баланса на другия ден с лека храна. Ако не сте сигурна кои храни смилате добре, записвайте си за 10 дни какво сте яли и как сте се почувствали физически и емоционално след това. Понякога умът ни подлъгва, че нещо много ни се яде, а след това газовете и болките или спадът на енергията ни издават, че не е добро за нас.

Сладкото е добър пример – видът му и ароматът ни подлъгват колко го желаем, но след кратката еуфория внезапно ни се доспива и сме неработоспособни. Тялото е винаги честно. Яжте осъзнато, без механични навици, ако днес сте хапнали вредна храна, то нека това е осъзнат избор, утре може да изберете друго. И запомнете – няма отрови има дози.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Проучване: Пиенето на кафе на гладно влошава метаболизма и контрола на кръвната захар
· Гуарана топи мазнини, ободрява по-силно и по-трайно от кафето, но и по-здравословно
· "Кафето" от цикория е идеален заместител на обичайното кафе
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Защо да хапваме кисело мляко вечер преди лягане?
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Тъгата ни превръща отново в деца...
· Бавно научавам...
· Когато се страхуваш се запитай...
· В Световния ден на атопичния дерматит: около 200 000 българи боледуват
· Витамин C и връзката му с колагена
· Огънят в камината - уютен, но опасен. Неправилното изгаряне на дървесина отнема животи
· 7 невероятно ползи от киселото мляко
· Влияе ли тестостерона при мъжете на успехите им?
· Летен грип – на какво да обърнем внимание и как да не вгорчим ваканцията?
Четвъртък
23
Септември 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Аромат на крака - II
Хиперхидроза и бромхидроза Зад тези медицински термини се крият нарушения в потоотделянето, които...
Как да започнем разговор с непознат?
„Страхът прави непознати хора, които биха били приятели.“ - Шърли Маклийн Да започнеш разговор...
Спрете злото, докато не съществува
Спрете злото, докато не съществува, задръжте болестта, преди да се появи....
Лимецът и спелтата
От няколко години в България, под общия знаменател на здравословното и полезно хранене, все по-често...
Ечемикът - простичко зрънце, а толкова много приложения и ползи
Ечемикът е растение, което е с човечеството от хилядолетия заради високата си хранителна стойност, но...
Съкровищата на малките "нещотърсачи"
Топчета, гума от счупен камион, стара опаковка от дъвка, перо и острилка...прилича на останалото от страни...
Фитнес под прикритие
В днешно време на много от нас се налага да прекарваме часове пред компютрите и да упражняваме най-вече...
Трудностите, с които се сблъскваме по празниците - как да ги преодолеем?
Какви са плановете ви за предстоящите празници? Очаквате ли ги с нетърпение или по-скоро имате притеснения...
Kонопеното семе е ценна за здравето храна
Конопът е сред най-ранно култивираните от хората храни. Расте много бързо. Притежава изключително здрави...
Апендицитът – още една съвремeнна болест
Днес всички вярваме, че благодарение на развитите технологии и съвременната медицина ние сме много по-здрави...
Твърде много информация, твърде много тревоги
Да си информиран днес не е привилегия и право. Днес това е цяло проклятие. Знаем повече от всякога, можем...
Полезна или не е консумацията на ядки вечер?
Със сигурност сме чували поне веднъж, че не бива да се храним късно вечер, защото това може да повлияе...
С каква нагласа да започнем Коледните пости
С каква нагласа ще влезем в Коледните пости е много относително. Тя зависи най-вече от мирогледа и светоусещането...
Броколите – една от най-ценните храни
Едва ли има човек, който да не знае, че броколите са много полезни. Въпреки това у нас този зеленчук...
Мечтаеш ли да се наспиш?
Не всеки си мисли за секс, когато види прекрасно обзаведена спалня. Повечето хора асоциират тази стая...
Очакването
То може да бъде сладостно, да придава цвят и очарование на иначе монотонното ни ежедневие.. Ала може...
Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
Напоследък камутът става все по-популярен сред почитателите на здравословните храни, но какви факти...
Как вкопчването пречи на любовта
Раздялата с любимите хора е мъчно, болезнено преживяване. Стари приятели, любовници, съпрузи, дори малките...
Етерично масло от тамян – „царят на маслата“
Етеричните масла се използват от хиляди години с техните терапевтични и лечебни свойства. Те се добиват...
Конкурсът „Новите малки” ще отличи иноваторите в бизнеса със занаятчийски храни
Още през 2011 година в Hera.bg писахме за движението Slow food. От тогава до настоящия момент то намери...
Лечение... с вода!
Никой от нас не би могъл да живее без вода. Самите ние сме съставени в по-голямата си част от нея. Но...
Кленовият сироп - още едно чудо на природата
Твърде известен в САЩ и Канада и все още малко известен у нас, въпреки, че отдавна е в продажба на българския...
Най-трудната борба
Животът е низ от усилия, справяне с предизвикателства или крушения. Най-трудната борба обаче не се води...
Когнитивен дисонанс: как да го разпознаем и преодолеем?
Хората са склонни да търсят последователност в своите вярвания и възприятия. Сблъсъкът в съзнанието на...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook