Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Здравословно отношение към здравословното хранене - II


Млечните

Ако са качествени, млечните продукти също внасят ин баланс и са подходящи за гореспоменатия типаж ян хора. Въпросът е, че производството ги е видоизменило и в сегашния си вид повече вредят – създават слуз в организма, която затруднява работата му. Пресните млека по магазините са пастьоризирани, което ги прави дълготрайни, но ги лишава от полезните им качества. Обезмаслените съвсем не са за препоръчване, заради още по- драстичната обработка, която са преминали. Киселите млека са полезни, ако са истински. Сирене и кашкавал със сигурен произход, по- добре козе, в малки количества, също не би ни навредило. Млечните продукти създават киселинна среда в тялото, затова е добре да се комбинират със зеленчуци (алкални), а не с месо и хляб, както е обичайно. Някои хора имат непоносимост към млечните и не могат да ги разграждат, ако сте от тях, по- добре ги изключете напълно от менюто си. Калций може да си набавяте и от зеленчуците.

Сладичкото

Рафинираните въглехидрати не носят нищо на организма ни, директно се превръщат в мазнини и се трупат на най- неподходящите места. Ако се лекувате от заболяване, спирането на рафинираните въглехидрати ще подпомогне многократно лечението ви, но ако сте в добро здраве, хапвайте умерено с някои съвети на ум – винаги предпочитайте домашно приготвен кекс или торта, най- добре от баба или майка, приятелка, някой, който ви обича. Това е и повод да се научите да приготвяте сладости. Има и много рецепти за торти от ядки и сушени плодове, кокосово масло, мед, все полезни неща.

Ако няма възможност за нещо домашно или здравословно, идва ред на купешките пресни торти и пасти. Пакетирано сладко – кроасани, вафли, бисквити, шоколади (черният е изключение) и т.н., купувайте само в най- краен случай. В добавка към консервантите и оцветителите, мазнините, с които се приготвят, са нерезтворима утайка за организма. Рафинираните въглехидрати са още едни вредители на алкалната среда със силно киселинния си принос. Все пак, ако почерпят детето ви с вафли, не се спускайте като ястреб, здравето не е във вманиачаването, а в разумната информираност. Пък и забраненото е най- сладко...

Кафенцето

Едно на ден не пречи, освен ако не сте от хората, на които кафето влияе драматично.
Кафето и алкохолът са номер едно в таблицата за киселинообразуващи храни, така че пийте вода или фрешове, за да компенсирате. Лошото на кафето е в това, че го използваме за стимулант в неподходящи моменти и пренебрегваме сигналите на тялото за почивка. Кафето води и до пристрастяване, а всяка зависимост черпи от жизнената ни енергия. Ако спрем кафето и получим главоболие, значи сме били пристрастени. Все пак истинското кафе е за предпочитане пред безкофеиновото – такава напитка в природата няма, а химикалите, с които се извлича кофеина са по- вредни от самия кофеин в умерени дози.

Суровите храни

Суровоядството е спасило живота и здравето на много хора. Храните са максимално близко до естествения си вид, запазени са всички фибри, витамини, освен това липсват пакетираните храни с всичките си негативи, липсва „киселинното“ месо и другите животински продукти, като цяло алкалната среда се подпомага от многото зеленчуци и плодове. Високото съдържание на вода в храната пречи на дехидратирането, от което са заплашени всички с нарушен Ph баланс. Обезводняването, по последни данни е в основата на голяма част от болестите.

Има едно но... не всички успяват да смилат добре суровата храна. А вече говорихме за последствията от нарушеното храносмилане. Ако сте от тях, просто увеличете процента плодове и зеленчуци, макар и термично обработени, яжте зеленчукови супи, намалете месото и млечните, както и рафинираните въглехидрати – бяло брашно, бял хляб, бяла захар, бял ориз, бели спагети. В Аюрведа например, сурова и студена храна се препоръчват само през лятото, през зимата се ядат топли, готвени храни. Според китайската медицина суровата храна не е подходяща за ян тип личност, която описах, идеална е обаче за ин тип човек – с повече килограми, по- инертен, с начин на живот без много движение.

Винаги предпочитайте:

Прясно приготвена храна пред пакетирана или замразена.

Храна, приготвена от някой, който ви обича, пред купена.

Храна, растяща в родината, пред внесена от екзотични дестинации.

Храна, която обичате, пред официално обявена за полезна, която ненавиждате.

Насладата от храната пред самообвиненията, че ядете нещо вредно.

Хапване с приятна компания пред хапване сама.

Бавно ядене и сдъвкване на храната пред бързо ядене на големи хапки.

Хранене на празен стомах пред хранене на още пълен стомах заради самата идея.

Движението след ядене пред сядането и лягането.

Фреш или вода пред бутилирана безалкохолна напитка.

Домашни пържени картофки от пресен картоф пред купени от фаст фууд.


Само следете за баланса – ако днес сте били на гости и сте хапнали обилно, възстановете баланса на другия ден с лека храна. Ако не сте сигурна кои храни смилате добре, записвайте си за 10 дни какво сте яли и как сте се почувствали физически и емоционално след това. Понякога умът ни подлъгва, че нещо много ни се яде, а след това газовете и болките или спадът на енергията ни издават, че не е добро за нас.

Сладкото е добър пример – видът му и ароматът ни подлъгват колко го желаем, но след кратката еуфория внезапно ни се доспива и сме неработоспособни. Тялото е винаги честно. Яжте осъзнато, без механични навици, ако днес сте хапнали вредна храна, то нека това е осъзнат избор, утре може да изберете друго. И запомнете – няма отрови има дози.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Проучване: Пиенето на кафе на гладно влошава метаболизма и контрола на кръвната захар
· Гуарана топи мазнини, ободрява по-силно и по-трайно от кафето, но и по-здравословно
· "Кафето" от цикория е идеален заместител на обичайното кафе
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Защо да хапваме кисело мляко вечер преди лягане?
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Есенната умора + 5 стъпки да се справим с нея
· Как да избегнем пролетната умора
· Невролог: Сапунените сериали увреждат мозъка
· Един прост кръвен тест може да предскаже риска от сърдечно заболяване, установи ново проучване
· 6 причини защо да включим гроздето в храненето си
· Официално: СЗО предупреждава, че талкът е „вероятно канцерогенен“ за хората
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· 7-те най-добри ползи за здравето от мента
· 8 храни, които помагат за облекчаване на симптомите на алергия
Неделя
8
Септември 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Всичко за Великите пости
Великият пост е най-строгият през годината и е най-продължителен. Постите започват седем седмици...
Здравословни ли са замразените храни и какво трябва да знаем за тях?
Проучвания показват, че все повече хора избират различни замразени зеленчуци и плодове, които да...
Мазнините: добри, полезни, вредни - II
Животинските мазнини за разлика от растителните, съдържат холестерол и повече наситени мастни киселини...
Непотребните вещи - още един начин да бъдем добри
Докато прибирах прането си в опит да го спася от поредната лятна буря се сетих, че гардеробът ми отново...
Морски зърнастец (облепиха) - мултивитаминен еликсир за кожата и цялото тяло
Плодчетата морски зърнастец са малко познати в модерното време, но навлизат смело в антиейдж козметиката...
Здравни рискове от пушенето на наргиле
Наргилето е средство за пушене на тютюн с дълга история в културната традиция на Ориента. У нас напоследък...
Причини за постоянната умора
Вече наближава пролетта, а с нея и така „любимата” ни пролетна умора. При някои от нас тя е особено осезаема,...
Камъни и кристали. Как и дали наистина ни помагат? - II
Кехлибар ( янтар)- изкопаема смола, известна като камъкът на Слънцето. Лекува очите, ушите, гърлото,...
Мислите, от които не бива да се боим
Имате ли от онези дни, в които си мислите, че полудявате или че вече сте полудели? В които времето не...
По-голям прием на магнезий - по-добро здраве на мозъка до късна възраст
Австралийски изследователи свързват приема на големи количества магнезий с по-доброто здраве на мозъка...
Как да разберем, че бъбреците ни може да са в опасност?
Понякога не обръщаме достатъчно внимание на здравето си и то не поради нехайство, а поради факта, че...
Мазнините: добри, полезни, вредни - I
Често възхвалата или анатемосването на дадена мазнина има за цел просто да ни продаде рекламиран продукт....
Есенно пречистване на организма със сезонни храни
През есента природата навлиза във фаза на оттегляне, жизнените сокове на растенията се връщат обратно...
В какво се изразява същността на интегритета и защо е толкова важен?
„Истинският интегритет е да правиш правилното нещо, знаейки, че никой няма да разбере дали си го направили...
Коледната трапеза - начин на употреба
Украсихме елха и дома си, купихме или направихме подаръците за обичните ни хора време е да обърнем погледа...
Проучване: Пиенето на кафе на гладно влошава метаболизма и контрола на кръвната захар
Пиенето на кафе веднага след като се събудите недоспали от лош сън, значително влошава метаболизма и...
Грешките на жените около 30-те им години
Грешките са неизменна част от живота ни. Грешим като деца, защото още не разбираме твърде много неща....
Промяната – страшна или приятна
Независимо дали сме за промените, или се ужасяваме от тях, трябва да приемем, че те са неизбежна част...
Депресията - спиралата на безнадежността
Често чуваме от околните или самите ние го повтаряме: „Нещо съм депресиран тези дни” Неприятно събитие...
Лайка - универсалната билка за малки и големи
Лайката е, без съмнение, най-популярната билка у нас. Тя се откроява лесно в летните поля, ароматът й...
Какво представляват убежденията ни и как се формират?
„Докато не направим несъзнателното - съзнателно, то ще управлява живота ни, а ние ще го наричаме съдба”...
Бенките - колкото безобидни, толкова и опасни
Никак не са малко онези от нас, които посещават лекар само в крайно наложителен случай. Профилактичните...
Да пазим зрението
Безспорно зрението е едно от най-важните сетива и трябва да го пазим още от най-ранна детска възраст....
Овесените трици
Те са невзрачни. Никакво-изглеждащи едни, бозави на цвят. Обикновено седят на най-отдалечения рафт на...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook