Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Невротоксините в храната



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Знаете ли какво е невротоксин? Отговорът е в самата дума. Невротоксинът е отрова, която действа на нервните клетки — невроните. Това може да са отрови с животински произход - като змийската отрова, растителен - като алкалоидите в беладоната, химически препарати и др. За съжаление, подобни токсини може да се открият и в храната ни. Растения, които се обработват продължително с пестициди, тежки метали в рибата, подсладителите и някои съвсем обикновени храни могат да покажат наличие на токсини.

Алуминий
Проучвания твърдят, че алуминият той може да се натрупа в мозъка, което да доведе до главоболие, хронична умора, различни неврологични заболявания, множествена склероза, дори Алцхаймер и епилепсия. Това вещество е в състояние да ви създаде проблеми с храносмилателната система- киселини в стомаха, газове, дори язва. Друг неприятен ефект на алуминия е този, че той намалява абсорбцията на фосфор, цинк и селен.
Алуминият е третият най-често срещан метал в околната среда и вероятно най-често срещаният метал във вашата кухня. Днес близо 90% от домакинствата използват алуминиеви съдове за готвене. Доказано е, че всяка течност, която се вари в съд от алуминий, получава алуминиеви йони. Алуминий се отлага и в храните, които са били опаковани в алуминиево фолио. По-съвременните съдове от алуминий са анодизирани т.е. имат по-устойчива повърхност, която предотвратява износване и корозия. И все пак, ако повърхността се надраска от препарати за миене, има сериозна опасност от извличане на алуминий и проникването му в приготвяната храна.

Аспартам
Аминокиселините, съдържащи се в него буквално нападат клетките и водят до дегенерацията им. Това вещество е изкуствен подсладител и същевременно канцерогенен невротоксин, към който може да се пристрастите. Свързват го с множество здравословни проблеми. Аспартамът намалява количеството на серотонина и може да предизвика резки промени в настроението, биполярна депресия, халюцинации, астма и дори рак. Особено опасен е за бременни жени- може да доведе до увреждане на плода, както и преждевременно раждане. Аспартамът е в състояние да предизвика сексуална дисфункция при мъжете. Затова- внимавайте много за съдържанието му в отделните храни- ще го срещнете почти навсякъде- в дъвки, кока кола, енергийни напитки, различни видове бонбони.

Глутен
От сравнително скоро се обръща голямо внимание на това вещество. Той е протеин, който се намира в пшеницата, ръжта, ечемика и овеса. Глутенът води до много неврологични заболявания, гърчове, Алцхаймер, Паркинсон, хипертония, екземи, псориазис и др. Скрит в почти всички тестени изделия, глутенът се явява сериозна заплаха за здравето ни. Според статистиката 1 на 300 човека на възраст между 30 и 45 години развива непоносимост към глутен. Най-често тази непоносимост е наследствена, а късното и откриване може да има необратими последици. Глутен не бива да се дава на кърмачета до към седми месец, защото не може да се усвоява от храносмилателната им система и е възможно да доведе до развитие на алергия. При възрастни хора болни от различни алергии и астма, също се препоръчва безглутеновата диета. Дори, обаче да нямате непоносимост към това вещество, не прекалявайте с консумацията му и задължително я съчетавайте с разнообразна храна, богата на витамини и минерали.

Мононатриев глутамат
Казано по друг начин – Е621, предизвикващ непреодолим апетит към храните, към които е добавен. В действителност, тази съставка няма мирис и вкус. Действието й се изразява в това, че много силно стимулира апетита към т. нар. пети вкус, известен с името "умами". Проучвания доказват, че този глутамат е токсичен за мозъка и предизвиква главоболие, мигрена, склероза, различни видове мозъчни инфекции, Алцхаймер и Паркинсон. Мононатриев глутамат ще срещнете в соевия сос, инстантните спагети, бульоните-кубчета, китайската храна, желатиновите изделия, дори в сладкишите, макар и в минимално количество. Съветът- избягвайте пакетираните храни, защото колкото и малко количество от това вещество да съдържат, ако ги консумирате често, ще си натрупате достатъчен „запас” от мононатриев глутамат. Пийте повече вода и не забравяйте за витамините, плодовете и зеленчуците.

Флуорид
В полезния ефект на това вещество срещу кариес, няма спор. Иначе, дискусии за и против употребата му, възникват до ден-днешен. Флуоридът се използва за подобряване здравето на зъбите от десетилетия. Той се съдържа в голяма част от хранителните продукти и питейната вода. В инстантните чайове има най-голямо количество флуорид, следвани от червеното вино, рибата, скаридите, гроздовия сок, какаото. В дъното на класацията са картофите и шунката с минимално количество флуорид. Следете за съдържанието на това вещество в онова, което консумирате, защото предозирането с него води до кафяво оцветяване на зъбите при децата, до увреждане на бъбреците и черния дроб, както и до значително отслабване на имунната система.

Сред останалите невротоксини, за които трябва да следите в съдържанието на продуктите, са живакът (срещан най-вече в рибни продукти), хидролизираният растителен протеин, калциевият и натриевият казеинат, както и екстрактът от мая.

Абсолютно невъзможно е да изчистим храната си от всички тези невротоксини. Възможно, обаче е да намалим употребата им, знаейки какво могат да ни причинят. Информирайте се достатъчно и мислете за произхода на храната. С помощта на повече витамини и минерали и храни ще намалите вредата им, а със съдействието на достатъчно вода и спорт, ще ги изхвърлите по-бързо от организма си.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Предупредиха за случаи на рак на гърдата, свързани с гръдни импланти
· Хемороиди – от какво се получават?
· Излъчването от мобилните телефони ускорява развитието на Алцхаймер
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· 1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН
· Кравето мляко – познатата непозната храна
· На 17-и ноември отбелязваме Международния ден за борба с рака на панкреаса
· Няколко важни съвета за безопасност на ски пистата
· Консумацията на риба от реки и езера е равносилна на месец пиене на замърсена вода
· Зимата - стрес за организма и шок за кожата
Неделя
5
Февруари 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Изгони "идеалната майка" от живота си и приеми себе си изцяло
Няма начин да бъдеш перфектна майка, но има милион начини да бъдеш просто добра майка. – Джил Чърчил Когато...
Йогалатес - най-доброто от йога и пилатес в едно
Йогалатес е вид комбинация от упражнения, вдъхновени от йога и метода „Пилатес“, както подсказва...
Защо е важно да се разтягаме преди, по време и след тренировка - продължение
Разтягaнето по време на тренировка е необходимо, макар на пръв поглед то да я прекъсва. Това са малки...
Полезните продукти, които могат да ни навредят II
Пилешкото Птичето месо се смята за най-здравословно, защото е богато на белтъчини (около 20 %) и бедно...
Ох, боли!
Дълго чакаме първата крачка на детето си. Мечтаем как то ще проходи и ще се затича към нас разтворило...
Жените и бирата
В рекламния фолклор бирата е единствено мъжка привилегия, която силният пол използва не толкова по предназначение...
Необикновените свойства на една обикновена круша
Ароматните и сладки плодове на крушата са известни още от древни времена и човечеството отдавна се възползва...
Чаят от каркаде - еликсир за всички сезони
Няма начин тази зима да не сте посегнали към добиващия все по-голяма популярност чай от каркаде. Но...
Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
Маслото от риган е мощно растително средство, което може да съперничи на антибиотиците, когато става...
Миризма на пържено? Да бягаме или да похапнем сладко
Пържените храни са вкусни – мазни и с хрупкава коричка, устата ни се налива със слюнка само още щом усетим...
Дюлята - с поздрав от есента
Невероятен, силен аромат, стипчив вкус и приятен жълт цвят, напомнящ ни за есента. Идваща тъкмо навреме,...
Диабетът
Световната здравна организация го нарича "тихата епидемия", а статистиката с уж мълчаливите си цифри...
Билки срещу сенна хрема
Сезонът на полените е мъчителен за много хора. Докато всички останали се наслаждават на топлите дни и...
Полезни ли са диетичните храни?
Свидетели сме на истинско наводнение от продукти с надписите „диетична храна” и „по-малко калории”. В...
Пестициди и химикали в предмети от бита понижават интелигентността на децата
Пестицидите и химикалите, забавящи горенето, влияят върху умственото развитие на децата. До този извод...
Погледни го от добрата му страна
Kолкото и невероятно да звучи, във всяка ситуация, дори и най-драматичната, неизменно има и по нещо положително....
Когато се страхуваш се запитай...
Страхът не е нищо повече от състояние на ума. Моментът, в който започнем да се страхуваме от нещо, нека...
Под хипноза
Хипноза е древно понятие. Както много други състояние от парапсихологията, и нейните корени са още в...
Синапът - броня на доброто здраве
Подобно на резкия и наситен вкус на истинската (домашна) горчица, направена с току-що смлени синапени...
Правилна грижа за устните - II
Един от обичайните проблеми на сухите устни е ангуларният хейлит - образуване на възпаление и болезнено...
Избелване на зъбите без вреда - II
Потъмнените зъби можем да изсветлим и сами у дома – не с такъв потресаващ ефект, но евтино и без вреда....
Когато душата е уморена
Имате ли чувството, че дните, в които не се чувствате добре в кожата си напоследък не спират? Всеки има...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook