Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Невротоксините в храната



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Знаете ли какво е невротоксин? Отговорът е в самата дума. Невротоксинът е отрова, която действа на нервните клетки — невроните. Това може да са отрови с животински произход - като змийската отрова, растителен - като алкалоидите в беладоната, химически препарати и др. За съжаление, подобни токсини може да се открият и в храната ни. Растения, които се обработват продължително с пестициди, тежки метали в рибата, подсладителите и някои съвсем обикновени храни могат да покажат наличие на токсини.

Алуминий
Проучвания твърдят, че алуминият той може да се натрупа в мозъка, което да доведе до главоболие, хронична умора, различни неврологични заболявания, множествена склероза, дори Алцхаймер и епилепсия. Това вещество е в състояние да ви създаде проблеми с храносмилателната система- киселини в стомаха, газове, дори язва. Друг неприятен ефект на алуминия е този, че той намалява абсорбцията на фосфор, цинк и селен.
Алуминият е третият най-често срещан метал в околната среда и вероятно най-често срещаният метал във вашата кухня. Днес близо 90% от домакинствата използват алуминиеви съдове за готвене. Доказано е, че всяка течност, която се вари в съд от алуминий, получава алуминиеви йони. Алуминий се отлага и в храните, които са били опаковани в алуминиево фолио. По-съвременните съдове от алуминий са анодизирани т.е. имат по-устойчива повърхност, която предотвратява износване и корозия. И все пак, ако повърхността се надраска от препарати за миене, има сериозна опасност от извличане на алуминий и проникването му в приготвяната храна.

Аспартам
Аминокиселините, съдържащи се в него буквално нападат клетките и водят до дегенерацията им. Това вещество е изкуствен подсладител и същевременно канцерогенен невротоксин, към който може да се пристрастите. Свързват го с множество здравословни проблеми. Аспартамът намалява количеството на серотонина и може да предизвика резки промени в настроението, биполярна депресия, халюцинации, астма и дори рак. Особено опасен е за бременни жени- може да доведе до увреждане на плода, както и преждевременно раждане. Аспартамът е в състояние да предизвика сексуална дисфункция при мъжете. Затова- внимавайте много за съдържанието му в отделните храни- ще го срещнете почти навсякъде- в дъвки, кока кола, енергийни напитки, различни видове бонбони.

Глутен
От сравнително скоро се обръща голямо внимание на това вещество. Той е протеин, който се намира в пшеницата, ръжта, ечемика и овеса. Глутенът води до много неврологични заболявания, гърчове, Алцхаймер, Паркинсон, хипертония, екземи, псориазис и др. Скрит в почти всички тестени изделия, глутенът се явява сериозна заплаха за здравето ни. Според статистиката 1 на 300 човека на възраст между 30 и 45 години развива непоносимост към глутен. Най-често тази непоносимост е наследствена, а късното и откриване може да има необратими последици. Глутен не бива да се дава на кърмачета до към седми месец, защото не може да се усвоява от храносмилателната им система и е възможно да доведе до развитие на алергия. При възрастни хора болни от различни алергии и астма, също се препоръчва безглутеновата диета. Дори, обаче да нямате непоносимост към това вещество, не прекалявайте с консумацията му и задължително я съчетавайте с разнообразна храна, богата на витамини и минерали.

Мононатриев глутамат
Казано по друг начин – Е621, предизвикващ непреодолим апетит към храните, към които е добавен. В действителност, тази съставка няма мирис и вкус. Действието й се изразява в това, че много силно стимулира апетита към т. нар. пети вкус, известен с името "умами". Проучвания доказват, че този глутамат е токсичен за мозъка и предизвиква главоболие, мигрена, склероза, различни видове мозъчни инфекции, Алцхаймер и Паркинсон. Мононатриев глутамат ще срещнете в соевия сос, инстантните спагети, бульоните-кубчета, китайската храна, желатиновите изделия, дори в сладкишите, макар и в минимално количество. Съветът- избягвайте пакетираните храни, защото колкото и малко количество от това вещество да съдържат, ако ги консумирате често, ще си натрупате достатъчен „запас” от мононатриев глутамат. Пийте повече вода и не забравяйте за витамините, плодовете и зеленчуците.

Флуорид
В полезния ефект на това вещество срещу кариес, няма спор. Иначе, дискусии за и против употребата му, възникват до ден-днешен. Флуоридът се използва за подобряване здравето на зъбите от десетилетия. Той се съдържа в голяма част от хранителните продукти и питейната вода. В инстантните чайове има най-голямо количество флуорид, следвани от червеното вино, рибата, скаридите, гроздовия сок, какаото. В дъното на класацията са картофите и шунката с минимално количество флуорид. Следете за съдържанието на това вещество в онова, което консумирате, защото предозирането с него води до кафяво оцветяване на зъбите при децата, до увреждане на бъбреците и черния дроб, както и до значително отслабване на имунната система.

Сред останалите невротоксини, за които трябва да следите в съдържанието на продуктите, са живакът (срещан най-вече в рибни продукти), хидролизираният растителен протеин, калциевият и натриевият казеинат, както и екстрактът от мая.

Абсолютно невъзможно е да изчистим храната си от всички тези невротоксини. Възможно, обаче е да намалим употребата им, знаейки какво могат да ни причинят. Информирайте се достатъчно и мислете за произхода на храната. С помощта на повече витамини и минерали и храни ще намалите вредата им, а със съдействието на достатъчно вода и спорт, ще ги изхвърлите по-бързо от организма си.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Хемороиди – от какво се получават?
· Излъчването от мобилните телефони ускорява развитието на Алцхаймер
· Оцелелите от COVID-19 са по-склонни да развият психични проблеми
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Интервю с магистър-фармацевт Петя Цонева
· 5 храни за закуска, с които да намалите риска от сърдечносъдови заболявания
· Топ 6 на ползите от редовното спортуване
· 23 май - Световен ден на кръводарителя
· Скуката не е толкова страшна, колкото изглежда
· Мащабно проучване: Изкуствените подсладители увеличават риска от рак с 13%
Петък
27
Май 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Живот с дете в неравностойно положение
В последните години все по-често започнахме да говорим и да забелязваме хората в неравностойно положение....
Гризенето на нокти при децата
Упорит и широко разпространен навик сред поне половината от децата. При тийнейджърите този процент спада,...
Бъди автор на всеки ден от живота си
Имаш ли чувството, че не си част от собствения си живот? Че нещата се случват без твоя контрол и не по...
Броколи романеско - зеленчук, сякаш от друга планета
Наскоро се загледах в този зеленчук, който ми беше напълно непознат. Не случайно казват, че е пренесен...
Искате да започнете нещо ново? Създайте условия за това
Много от нас изпуитват понякога копнеж да започнат нещо изцяло ново - да тръгнат на фитнес, да шият гоблени,...
Пролетта идва с... киселец
Да, традиционно е закичена с кокиче, но ако говорим за идването й в менюто ни, определено това може да...
Безсрамно за срамните болести - II
ХИВ/СПИН - разрушава имунната система и тялото става неспособно да се пребори с множеството инфекции...
Ароматерапията в борбата с безсънието
Добрият сън зависи от много фактори: удобното легло, свежият въздух в стаята, правилното хранене. Но...
Забравените свойства на английската сол
Когато чуете „английска сол”, най-вероятно в главата ви нахлуват мисли за клизма, детоксикация и отслабване,...
Рибата в детското меню
Рибата е един от основните източници на аминокиселини за човешкия организъм. Нейното месо е нежно и крехко,...
Неочаквани прояви на доброта
„Не всички можем да вършим големи дела, но всички можем да правим малки дела с голяма любов.” Майка...
Да се отървеш от излишното е от съществено значение за твоето благополучие. Как?
Днес всички сме водени от стремеж за трупане – на все нови и нови вещи, на повече приятели в социалните...
Да простиш на някого, който не иска прошка
Актът на прошката е един от най-катразисните и освобождаващи неща, които може да се случат между двама...
Как да се справим с пасивно-агресивен човек?
Пасивната агресия се отнася до хора, които са враждебни към нас, но не показват открито или пряко...
Дъвченето на храната
Още от детската градина са ни повтаряли, че трябва да дъвчем добре храната. В по-късна възраст дори...
4 неоспорими ползи от писането на ръка
Живеем в технологичен свят, в който все по-рядко пишем на ръка, освен ако не се наложи да попълним някой...
Бременност на квадрат - I
Закъсняваща менструация, тест, две чертички. Всичко е ясно – вече сте бременна. Преглед от гинеколог,...
Ужас! Забравям
Случва ви се понякога да тръгнете за съседната стая и насред нея да се спрете и да се зачудите какво...
С повишено внимание към морските дарове
Лято е и менюто ни в тези горещини би трябвало да е доста по-различно. А дори да не сте променили особено...
Невидимите жертви на домашното насилие
Когато приемеш насилието над себе си, доброволно се съгласяваш да бъдеш жертва. А това е патологичен...
Защо да хапваме кисело мляко вечер преди лягане?
Късните вечерни разходки до хладилника в търсене на нещо ‚малко‘, с което да задоволим нощния глад,...
Кривата на глада II
Гликемичният индекс (ГИ) подрежда храните в скала от 0 до 100 в зависимост от това как вдигат нивото...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook