Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Превъплъщенията на авокадото


Трудно може да се даде определение на авокадото. Официално се нарича плод, но вкусът му наподобява този на ядка, а за да стане объркването още по-голямо - в ястията се използва като зеленчук. На всичкото отгоре, заради ценните му хранителни качества, вегетарианците го използват за заместител на месото.

Все пак основната причина авокадото да се определя като плод е факта, че расте върху овощно дърво – далечен роднина на лавъра. Самите плодове напомнят по форма на крушата, но имат груба, грапава кора. Под нея е меката, маслообразна вътрешност, която се използва за приготвяне на великолепни ястия и подхранващи козметични продукти. В центъра ще намерите единствената семка на авокадото, която заради големината и формата си прилича на костилка. Това е още една от „странностите” на това невероятно растение.

Вкус и качества
Когато отхапете от меката част на плода, ще се учудите, че вкусът удивително напомня този на лешник. В същото време е много деликатен и едва доловим. Другото, което прави впечатление е, че авокадото е много хранително. Само един плод е достатъчен да ви засити. Не си мислете обаче, че това е измама на сетивата.

Авокадото съдържа 3% белтъчини и 30% мононенаситени мазнини, които по качества и полезно действие си съперничат със зехтина. Освен това от него можете да си набавите витамините А, В1, В2, В6, С, E, PP и повече от 15 минерала, сред които в най-голямо количество са калият, цинкът, желязото и магнезият.

Как да изберем качествено авокадо
Тъй като плодът започва да зрее чак след като е откъснат от дървото, има голяма вероятност да попаднете на зелено авокадо. Не се опитвайте да го познаете по цвета – при всички случаи кората му трябва да бъде тъмнозелена и без петна, а го вземете в ръце. Когато го натиснете, кората трябва да подава съвсем леко – това означава, че месото е достигнало необходимата маслена текстура. Прекалено меките плодове обаче също са негодни за ядене.

Как да го приготвим
Срежете авокадото през средата и извадете семката. Ако ви трябват цели парчета от плода, например за салата, обелете кората и го нарежете. За супа или сос можете да издълбаете вътрешността с лъжица. Месото бързо потъмнява от въздуха, затова задължително е да го поръсите с няколко капки лимонов сок. Така ще запази апетитният си цвят и изтънчен вкус.

Авокадото е любим плод за всички почитатели на гурме кухнята, защото се консумира само сурово – на салата, сос или студена супа. Топлинната обработка не само влошава вкусът му, но може да предизвика истински пожар. Затова що се отнася до авокадото не експериментирайте с различни кулинарни техники.

По отношение на съчетанието му с други продукти обаче свободно можете да развихрите фантазията си. Обикновено се поднася със зелена салата, домати, краставици или синьо сирене. Комбинацията му с риба и морски дарове е не само много вкусна, но и изключително полезна, защото осигурява идеален баланс между Омега 6 и Омега 3 мастни киселини.

Коментари
2014-03-26 #6
Радков
...ще се очудите...
Пише се: учудите!!!

Благодаря и поздрави,

Радков
2013-10-05 #5
Жули
Гуакамоле
1 Авокадо; малко люта чушка ( на вкус);
1-2 с л скълцан пресен домат, 1-2 с л скълцан зелен лук ; сол на вкус внимавайте лесно се пресолява ; сок от 1 голям или две по малки лайм ( в краен случай лимон) 1 сл скълцани листа от кориандър , не замествайте с магданоз
Авокадо то се срязва на две , костилката се изважда и с лъжица се изважда авокадо то от кората и се намачкана на едро с вилица прибавят се другите съставки разбърква се и е готово
Може да се запази около 24 ч в добре затворен съд но е най вкусно веднага с начос или по сухо печено месо

Забележка ИЗПОЛЗВАЙТЕ ОМЕКНАЛОТО АВОКАДО , но не бива да е потъмняло месото още
2010-01-04 #4
Ния Стоянова
Лили, първият ми опит с авокадото беше подобен на твоя - изобщо не ми допадна и измъкнах всички парченца от салата. Предполагам, че не съм избрала добър плод (бил е прекалено мек или прекалено твърд) или не съм го поръсила с лимонов сок - това не бива да се пропуска, защото контакта с въздуха променя не само цвета, но и вкуса му. Така няколко години не съм си и помисляла да пробвам отново, докато не опитах една салата с авокадо в любимия ми ресторант. Много ми хареса, започнах да си я правя и вкъщи, а скоро и много други рецепри с авокадо.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· 7 постни дипове и разядки за всякакви поводи
· Постен дип с авокадо и тахан
· Как да: Приготвим сушени домати
· Песто Дженовезе - кулинарно изкушение от Италия
· Какво да похапваме пред телевизора
· Три риби, чиято консумация ни предпазва от деменция
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
· Сега е моментът да се погрижим за здравето на кожата си след летните почивки
· Прегърни ме! Защо е важно да се докосваме
· "Не" на напуканите пети през лятото
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Храните, които са виновни за лошото ни настроение
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Ново изследване: Сините сливи могат да предотвратят загубата на костна тъкан при жените
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Витамин C и връзката му с колагена
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
Сряда
7
Декември 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Вземи си една гореща вана!
„Сигурно има неща, които една топла вана не би могла да излекува, но те не са ми известни.” – „Стъкленият...
Здравословен егоизъм или егоцентризъм?
Напоследък почти навсякъде четем, че за да бъдем щастливи, трябва да сме малко егоисти, да обръщаме повече...
Мащабно проучване: Изкуствените подсладители увеличават риска от рак с 13%
Огромно по мащабите си проучване сочи тревожни данни за връзката между консумацията на изкуствени подсладители,...
Елшата - келтската билка, вплетена в митологията
Във вярванията на келтите елшата е порта към света на феите. Съществува поверие, че самодивите боядисвали...
Огънят в камината - уютен, но опасен. Неправилното изгаряне на дървесина отнема животи
Над десет пъти повече хора загиват в резултат от замърсяване на въздуха, отколкото при пътнотранспортни...
Полезни ли са обелките от банан?
Щом стане дума за банани, всички сме свикнали да консумираме само вътрешността на плода. Това, което...
През целия месец юни можем да сменим личния си лекар
НЗОК напомня, че целият месец юни е периодът, в който можем да сменим личния си лекар, респективно -...
Другият човек в мен
Много често сами ставаме жертви ма маските си. Без да знаем защо, прикриваме мотивите за действията си....
Любов или самоунищожение
Има хора, които изкарват най- доброто от теб. В тяхната компания се чувстваш умен, духовит, силен. Те...
Кога се налага да замълчим, за да запазим магията
Една здрава емоционална връзка означава един цял скрит свят със свои цветове, свой език и свои събития,...
Класация: Златни хитове, песни които ни правят щастливи
Хитът "Don't Stop Me Now" на легендарната британска група "Куин" е на първо място в класация на "щастливите...
Най-важната работа на децата - играта
Неконтролираната, свободна игра е най-важната дейност за едно дете. Тя е неговият начин да учи за физическия...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook