Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Превъплъщенията на авокадото


Трудно може да се даде определение на авокадото. Официално се нарича плод, но вкусът му наподобява този на ядка, а за да стане объркването още по-голямо - в ястията се използва като зеленчук. На всичкото отгоре, заради ценните му хранителни качества, вегетарианците го използват за заместител на месото.

Все пак основната причина авокадото да се определя като плод е факта, че расте върху овощно дърво – далечен роднина на лавъра. Самите плодове напомнят по форма на крушата, но имат груба, грапава кора. Под нея е меката, маслообразна вътрешност, която се използва за приготвяне на великолепни ястия и подхранващи козметични продукти. В центъра ще намерите единствената семка на авокадото, която заради големината и формата си прилича на костилка. Това е още една от „странностите” на това невероятно растение.

Вкус и качества
Когато отхапете от меката част на плода, ще се учудите, че вкусът удивително напомня този на лешник. В същото време е много деликатен и едва доловим. Другото, което прави впечатление е, че авокадото е много хранително. Само един плод е достатъчен да ви засити. Не си мислете обаче, че това е измама на сетивата.

Авокадото съдържа 3% белтъчини и 30% мононенаситени мазнини, които по качества и полезно действие си съперничат със зехтина. Освен това от него можете да си набавите витамините А, В1, В2, В6, С, E, PP и повече от 15 минерала, сред които в най-голямо количество са калият, цинкът, желязото и магнезият.

Как да изберем качествено авокадо
Тъй като плодът започва да зрее чак след като е откъснат от дървото, има голяма вероятност да попаднете на зелено авокадо. Не се опитвайте да го познаете по цвета – при всички случаи кората му трябва да бъде тъмнозелена и без петна, а го вземете в ръце. Когато го натиснете, кората трябва да подава съвсем леко – това означава, че месото е достигнало необходимата маслена текстура. Прекалено меките плодове обаче също са негодни за ядене.

Как да го приготвим
Срежете авокадото през средата и извадете семката. Ако ви трябват цели парчета от плода, например за салата, обелете кората и го нарежете. За супа или сос можете да издълбаете вътрешността с лъжица. Месото бързо потъмнява от въздуха, затова задължително е да го поръсите с няколко капки лимонов сок. Така ще запази апетитният си цвят и изтънчен вкус.

Авокадото е любим плод за всички почитатели на гурме кухнята, защото се консумира само сурово – на салата, сос или студена супа. Топлинната обработка не само влошава вкусът му, но може да предизвика истински пожар. Затова що се отнася до авокадото не експериментирайте с различни кулинарни техники.

По отношение на съчетанието му с други продукти обаче свободно можете да развихрите фантазията си. Обикновено се поднася със зелена салата, домати, краставици или синьо сирене. Комбинацията му с риба и морски дарове е не само много вкусна, но и изключително полезна, защото осигурява идеален баланс между Омега 6 и Омега 3 мастни киселини.

Коментари
2014-03-26 #6
Радков
...ще се очудите...
Пише се: учудите!!!

Благодаря и поздрави,

Радков
2013-10-05 #5
Жули
Гуакамоле
1 Авокадо; малко люта чушка ( на вкус);
1-2 с л скълцан пресен домат, 1-2 с л скълцан зелен лук ; сол на вкус внимавайте лесно се пресолява ; сок от 1 голям или две по малки лайм ( в краен случай лимон) 1 сл скълцани листа от кориандър , не замествайте с магданоз
Авокадо то се срязва на две , костилката се изважда и с лъжица се изважда авокадо то от кората и се намачкана на едро с вилица прибавят се другите съставки разбърква се и е готово
Може да се запази около 24 ч в добре затворен съд но е най вкусно веднага с начос или по сухо печено месо

Забележка ИЗПОЛЗВАЙТЕ ОМЕКНАЛОТО АВОКАДО , но не бива да е потъмняло месото още
2010-01-04 #4
Ния Стоянова
Лили, първият ми опит с авокадото беше подобен на твоя - изобщо не ми допадна и измъкнах всички парченца от салата. Предполагам, че не съм избрала добър плод (бил е прекалено мек или прекалено твърд) или не съм го поръсила с лимонов сок - това не бива да се пропуска, защото контакта с въздуха променя не само цвета, но и вкуса му. Така няколко години не съм си и помисляла да пробвам отново, докато не опитах една салата с авокадо в любимия ми ресторант. Много ми хареса, започнах да си я правя и вкъщи, а скоро и много други рецепри с авокадо.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· 7 постни дипове и разядки за всякакви поводи
· Постен дип с авокадо и тахан
· Как да: Приготвим сушени домати
· Песто Дженовезе - кулинарно изкушение от Италия
· Какво да похапваме пред телевизора
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
· Конопено олио - заместител на рибеното масло за още повече здраве и красота
· Прегърни ме! Защо е важно да се докосваме
· "Не" на напуканите пети през лятото
· Домашна маска против бръчици с арганово масло, кисело мляко и розова вода
· Полезните мазнини
· Храните, които са виновни за лошото ни настроение
· Проучване: Пиенето на кафе на гладно влошава метаболизма и контрола на кръвната захар
· Топ 5 най-полезни храни, които са достъпни за всеки
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· Какаото помага за по-добра работа на мозъка
Неделя
1
Август 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Нещастието, което сами си навличаме
Мислите ли за щастието? Дали го познавате, дали някога изобщо сте го срещали? Казват, че ако си задавате...
Подходящи ли са фет бърнърите за жени
Освен мъжете, много жени днес имат желанието да изгорят излишните мазнини, без това да засегне мускулатурата,...
Психотормоз безкрай
Свикнали сме да смятаме насилието за физически акт. Ако няма следи от него по тялото ни, значи всичко...
Как да почиваме пълноценно
Понякога, улисани в работа, забързани в служебни дела и ангажименти, дори по време на отпуска продължаваме...
Младостта е в излъчването, а то идва отвътре
В търсенето си да запазят младостта, жените най-често прибягват до козметични продукти и процедури, но...
Кърменето никога не е било толкова красиво
Кърменето е естествено, колкото храненето. Нужда. Но при бебетата това не е нужда само от храна, а от...
Лимецът и спелтата - II
СПЕЛТАТА Историята на спелтата е на близо 7 хиляди години. Това е една от първите култури използвана...
"Играе ми" окото
Пак ми играе окото! Едва ли има човек, който, изпълнен с досада, да не е възкликвал с тези думи поне...
Люта любов
Много хора нямат щастието да я срещнат, други я откриват късно, а трети отдавна вече живеят с нея и се...
Световен ден за борба с Паркинсон - 11 април
Световният ден за борба с Паркинсон се отбелязва всяка година на 11 април. Той е дегенеративно неврологично...
Една седмица преди Коледа - разумно пазаруване и здравословни граници
Голямото разнообразие от храни и напитки играе огромна роля през празничния сезон – това е времето,...
Райската ябълка
Райската ябълка или персимон (англ. perssimon ) е екзотично дърво с красиви ярко-оранжеви плодове. Гръцкото...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook