Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Превъплъщенията на авокадото


Трудно може да се даде определение на авокадото. Официално се нарича плод, но вкусът му наподобява този на ядка, а за да стане объркването още по-голямо - в ястията се използва като зеленчук. На всичкото отгоре, заради ценните му хранителни качества, вегетарианците го използват за заместител на месото.

Все пак основната причина авокадото да се определя като плод е факта, че расте върху овощно дърво – далечен роднина на лавъра. Самите плодове напомнят по форма на крушата, но имат груба, грапава кора. Под нея е меката, маслообразна вътрешност, която се използва за приготвяне на великолепни ястия и подхранващи козметични продукти. В центъра ще намерите единствената семка на авокадото, която заради големината и формата си прилича на костилка. Това е още една от „странностите” на това невероятно растение.

Вкус и качества
Когато отхапете от меката част на плода, ще се учудите, че вкусът удивително напомня този на лешник. В същото време е много деликатен и едва доловим. Другото, което прави впечатление е, че авокадото е много хранително. Само един плод е достатъчен да ви засити. Не си мислете обаче, че това е измама на сетивата.

Авокадото съдържа 3% белтъчини и 30% мононенаситени мазнини, които по качества и полезно действие си съперничат със зехтина. Освен това от него можете да си набавите витамините А, В1, В2, В6, С, E, PP и повече от 15 минерала, сред които в най-голямо количество са калият, цинкът, желязото и магнезият.

Как да изберем качествено авокадо
Тъй като плодът започва да зрее чак след като е откъснат от дървото, има голяма вероятност да попаднете на зелено авокадо. Не се опитвайте да го познаете по цвета – при всички случаи кората му трябва да бъде тъмнозелена и без петна, а го вземете в ръце. Когато го натиснете, кората трябва да подава съвсем леко – това означава, че месото е достигнало необходимата маслена текстура. Прекалено меките плодове обаче също са негодни за ядене.

Как да го приготвим
Срежете авокадото през средата и извадете семката. Ако ви трябват цели парчета от плода, например за салата, обелете кората и го нарежете. За супа или сос можете да издълбаете вътрешността с лъжица. Месото бързо потъмнява от въздуха, затова задължително е да го поръсите с няколко капки лимонов сок. Така ще запази апетитният си цвят и изтънчен вкус.

Авокадото е любим плод за всички почитатели на гурме кухнята, защото се консумира само сурово – на салата, сос или студена супа. Топлинната обработка не само влошава вкусът му, но може да предизвика истински пожар. Затова що се отнася до авокадото не експериментирайте с различни кулинарни техники.

По отношение на съчетанието му с други продукти обаче свободно можете да развихрите фантазията си. Обикновено се поднася със зелена салата, домати, краставици или синьо сирене. Комбинацията му с риба и морски дарове е не само много вкусна, но и изключително полезна, защото осигурява идеален баланс между Омега 6 и Омега 3 мастни киселини.

Коментари
2014-03-26 #6
Радков
...ще се очудите...
Пише се: учудите!!!

Благодаря и поздрави,

Радков
2013-10-05 #5
Жули
Гуакамоле
1 Авокадо; малко люта чушка ( на вкус);
1-2 с л скълцан пресен домат, 1-2 с л скълцан зелен лук ; сол на вкус внимавайте лесно се пресолява ; сок от 1 голям или две по малки лайм ( в краен случай лимон) 1 сл скълцани листа от кориандър , не замествайте с магданоз
Авокадо то се срязва на две , костилката се изважда и с лъжица се изважда авокадо то от кората и се намачкана на едро с вилица прибавят се другите съставки разбърква се и е готово
Може да се запази около 24 ч в добре затворен съд но е най вкусно веднага с начос или по сухо печено месо

Забележка ИЗПОЛЗВАЙТЕ ОМЕКНАЛОТО АВОКАДО , но не бива да е потъмняло месото още
2010-01-04 #4
Ния Стоянова
Лили, първият ми опит с авокадото беше подобен на твоя - изобщо не ми допадна и измъкнах всички парченца от салата. Предполагам, че не съм избрала добър плод (бил е прекалено мек или прекалено твърд) или не съм го поръсила с лимонов сок - това не бива да се пропуска, защото контакта с въздуха променя не само цвета, но и вкуса му. Така няколко години не съм си и помисляла да пробвам отново, докато не опитах една салата с авокадо в любимия ми ресторант. Много ми хареса, започнах да си я правя и вкъщи, а скоро и много други рецепри с авокадо.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· 7 постни дипове и разядки за всякакви поводи
· Постен дип с авокадо и тахан
· Как да: Приготвим сушени домати
· Песто Дженовезе - кулинарно изкушение от Италия
· Какво да похапваме пред телевизора
· Предимства на кокосовото масло за коса: най-добрите начини за употреба и ползи
· 3 изненадващи здравословни храни за сърцето
· Три риби, чиято консумация ни предпазва от деменция
· Зимата - стрес за организма и шок за кожата
· Сега е моментът да се погрижим за здравето на кожата си след летните почивки
· Прегърни ме! Защо е важно да се докосваме
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Учени установиха произхода на любовта на човечеството към въглехидратите
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Япония триумфира над Франция на Световното първенство по сладкиши (снимки)
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· Как да зарадваме домашния майстор?
· 6 причини защо да включим гроздето в храненето си
· Витамин Ц за деца - защо е важен за тяхното развитие?
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· 7-те най-добри ползи за здравето от мента
· Куркумин – грижа от природата за вашето здраве
· Ябълковият оцет може да стимулира загубата на тегло, казва проучване
Петък
25
Април 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Здравец - лечителската му сила започва още с името
Ако българското село имаше свой герб, на него щеше да стои здравец. Почти не се намира двор без здравец,...
Пачули - аромат и здраве
Известно е, че първото впечатление, което правим на хората зависи от дрехите, обувките, цялостната ни...
Мазнините: добри, полезни, вредни - II
Животинските мазнини за разлика от растителните, съдържат холестерол и повече наситени мастни киселини...
Лечебните ползи на катранения сапун
Белият бор е един от най-мощните природни лечители. Силата на дървото е толкова голяма, че дори въздухът...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 23
Ден 23 от Коледните пости. Снощи уважихме Никулденската трапеза на моя свекър. Повечето варненци, които...
Рибата в детското меню
Рибата е един от основните източници на аминокиселини за човешкия организъм. Нейното месо е нежно и крехко,...
Глогът - още здраве от есента
Глогът е сред онези полезни есенни плодове, от които имаме възможност да се възползваме точно сега. Той...
Какво да ядете по празниците, ако сте на диета?
Въпреки че повечето хора предпочитат да започнат диета след празниците, а не преди тях (тъй като е трудно...
Психичното здраве и работното място
Според европейско проучване от 2011 г., 55% от хората с психично здравни проблеми не успяват да се върнат...
Глухарчето - слънчевото цвете в помощ на здравето
То е многогодишно тревисто растение с редица приложения. Няма начин в детството си да не сте си играли...
Да преодолеем стреса с творчество
Думичката "стрес" е навсякъде. В наши дни всеки втори обяснява колко е напрегнат и стресиран. Все по-често...
Мисия "Детски имунитет"
С края на лятото темата за подсилването на детския имунитет някак неусетно се настанява в разговорите...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook