Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Полезните сушени плодове на нашата трапеза


И кога може да бъдат вредни?


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Сушените плодове са любими на много хора и често присъстват на празничната трапеза, а на пазара може да се намери голямо разнообразие от тях, предлагани насипни на грамаж или пакетирани, цели плодове или пък нарязани. Истината е, че информацията около ползите на сушените плодове е доста противоречива – има твърдения, че те са чудесна здравословна алтернатива за десерт и такива, които определят сушените плодове за не по-добри от бонбоните, например.

Какво представляват сушените плодове?
Това са плодове, при които почти цялото съдържание на вода е отстранено чрез методи на сушене. По време на този специфичен процес те се свиват, оставяйки малък, енергийно гъст сух плод. Стафидите са най-разпространеният вид, следвани от фурми, сини сливи, смокини и кайсии. Предлагат се и други видове сушени плодове, понякога със захарно покритие - манго, ананас, папая, червени боровинки, банани и ябълки.

Сушените плодове съдържат микронутриенти, фибри и антиоксиданти, което ги прави силно хранителни - По тегло те съдържат до 3-5 пъти повече фибри, витамини и минерали от пресните. Следователно една порция може да осигури голям процент от дневния препоръчителен прием на много витамини и минерали (като фолат например). Има обаче някои изключения: например, съдържанието на витамин С се намалява значително, когато плодовете се изсушат. Сушените плодове обикновено съдържат много фибри и са чудесен източник на антиоксиданти, особено полифеноли (полифенолните антиоксиданти са свързани с ползи за здравето като подобрено кръвообращение, по-добро храносмилане, намален риск от много заболявания).

Здравословни ползи на основните видове сушени плодове:

Стафиди – Те са с богато съдържание на фибри, калий и различни растителни съединения, които оказват положително въздействие върху организма. Имат ниска до средна стойност на гликемичния индекс и нисък инсулинов индекс, което означава, че не трябва да причиняват големи скокове в нивата на кръвната захар или инсулин след консумация. Проучвания сочат, че стафидите могат да понижават кръвното налягане, подобряват контрола на кръвната захар, създават усещане за ситост. Тези фактори следва да допринесат за намален риск от развитие на диабет тип 2 и сърдечни заболявания.

Сушени сини сливи - Те са с високо съдържание на хранителни вещества, богати са на фибри, калий, бета-каротин (витамин А) и витамин К. Известни със своите естествени слабителни ефекти - препоръчват се за облекчаване на проблеми със запек. Това се дължи на високото им съдържание на фибри и захарен алкохол, наречен сорбитол, който се намира естествено в някои плодове. Като чудесен източник на антиоксиданти, сушените сини сливи могат да инхибират окисляването на LDL холестерола и да помогнат за предотвратяване на сърдечни заболявания.

Фурми - Те са невероятно сладки и са чудесен източник на фибри, калий, желязо и няколко растителни съединения. От всички сушени плодове фурмите са един от най-богатите източници на антиоксиданти, допринасяйки за намаляване на оксидативни увреждания в организма. Имат нисък гликемичен индекс, което означава, че консумацията им не трябва да повишава значително нивата на кръвната захар.

Сушените плодове са с високо съдържание на естествена захар и калории


Тъй като водата е била отстранена от тях, това концентрира цялата захар и калории в много по-малък обем, поради тази причина тяхното съдържание е много по-високо (както глюкоза, така и фруктоза). Пример за естественото съдържание на захар в сушените плодове:

Стафиди: 59%.
Фурми: 64–66%.
Сини сливи: 38%.
Кайсии: 53%.
Смокини: 48%.


Обикновените сушени плодове съдържат около 38–66% захар и консумацията на големи количества от тях може да допринесе за увеличаване на теглото и различни здравословни проблеми. За да можем да се насладим на здравословните ползи на сушените плодове, трябва да подхождаме с мярка и внимание.

Избягвайте сушени плодове с добавена захар

За да бъдат някои сушени плодове още по-сладки и привлекателни, те се покриват с добавена захар или сироп, преди да бъдат изсушени (наричат се също и „захаросани“ плодове). Многократно е доказано, че добавената захар има вредно въздействие върху здравето, увеличавайки риска от затлъстяване, сърдечни заболявания и други проблеми. За да избегнете подобни сушени плодове, винаги проверявайте за съставките и информацията за хранителните вещества, описани на опаковката.

Сушените плодове могат да съдържат сулфити, да бъдат замърсени с плесен и токсини - Някои производители добавят към своите сушени плодове консерванти, наречени сулфити. Това прави сушените плодове да изглеждат по-сочни, запазват ги за по-дълго и предотвратяват промяна в цвета. Този подход се отнася главно за ярко оцветени плодове (особено кайсии и стафиди). Някои хора могат да бъдат чувствителни към сулфити и е възможно да получат стомашни спазми, кожни обриви и астматични пристъпи след поглъщането им. За да избегнете този тип консерванти, избирайте сушени плодове, които са кафяви или сивкави, а не ярко оцветени. Сушените плодове, които се съхраняват неправилно и се обработват, могат да бъдат замърсени с плесен, афлатоксини и други вредни съединения. Купувайте насипни сушени плодове само от проверени места и търговци, ако са пакетирани, винаги следете за срок на годност и съдържание на хранителни вещества.

Както при много други храни, сушените плодове имат както добри, така и лоши аспекти.

Те могат да увеличат приема на фибри и хранителни вещества, и да снабдят тялото ви с големи количества антиоксиданти. От друга страна са с високо съдържание на захар и калории и могат да причинят проблеми, когато се прекали с количеството. Поради тази причина сушените плодове трябва да се консумират умерено, за предпочитане заедно с други храни. Също така, те са с високо съдържание на въглехидрати, което ги прави неподходящи при определени хранителни режими (ниско-въглехидратни диети). В крайна сметка сушените плодове далеч не са перфектни, но със сигурност са много по-здравословна и по-питателна алтернатива от чипсове или други преработени нездравословни храни. Просто консумирайте с мярка, следете за произхода и качеството им.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Как да: Приготвим сок от сушени сини сливи
· Топ 5 най-полезни храни, които са достъпни за всеки
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
Четвъртък
5
Август 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Всичко за захарта - вреда, алтернативи и как да подслаждаме без бяла захар
Винаги съм имала влечение към сладкото. Понякога това ми пристрастие неусетно е преминавало в зависимост....
Кои са най-добрите и най-вредни храни за зъбите?
Добрата устна хигиена и редовните посещения при зъболекар са много важни, но храната, която приемаме,...
Полезна или не е консумацията на ядки вечер?
Със сигурност сме чували поне веднъж, че не бива да се храним късно вечер, защото това може да повлияе...
Упражнения за проблемните зони
Понякога се опитваме да отслабваме чрез диети, но често резултатите не са равномерни и се чудим как можем...
Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
Колкото и да е трудно за вярване, шансът въздухът в затворени помещения да е по-лош, е по-голям, отколкото...
Направете Коледата си различна
Омръзнала ли ви е Коледа? Сега ще си кажете "що за глупав въпрос!" Да, наистина. Как може да ни омръзне...
Прилошаване по време на път
Ето, че идва сезонът на отпуските, почивките и на всякакви пътешествия до близо и далеч. За мнозина от...
Женшен – коренът панацея
Коренът на дълголетието женшен расте в Източна Азия, Сибир и Северна Америка и се използва в лечението...
Шипката - богатство на полезни вещества в малка опаковка
До слънчевата пролет има още много време, сезонът на простудите е в своя вихър, а плодовете и зеленчуците,...
Университет ще бори стреса на студентите с гушкане на кученца
От 7 май 2015 г. Университетът в Ланкшир, Великобритания отваря специална стая за стресирани студенти....
Храненето при децата – рискове и последици
Пълноценното и здравословно хранене на бременните жени и на децата в кърмаческа и ранна детска възраст...
Лечебната дилянка е една от най-древните билки
В Древна Гърция и Рим дилянката е била една от най-прославените билки. В Средновековна Швеция пък се...
Летаргия? Не, благодаря!
Летаргията е особено състояние на организма, което се изразява с умствена и физическа мудност, бездействие...
Лейбъл "ЖЕНА"
Днес границите между „мъжкото” и „женското” са по-невидими от всякога. Качества, които са типични за...
Най-важната работа на децата - играта
Неконтролираната, свободна игра е най-важната дейност за едно дете. Тя е неговият начин да учи за физическия...
„Вечните хитове на България“, които жените слушат до болка, кръв и посиняване
Български фонд за жените стартира кампанията по повод 25 ноември - Международния ден на ООН за борба...
Марк Аврелий - мъдростта на един необикновен император
„Помни към колко незначителна част от материалната същност си причастен, какъв малък и нищожен отрязък...
Промяната – страшна или приятна
Независимо дали сме за промените, или се ужасяваме от тях, трябва да приемем, че те са неизбежна част...
Безопасно ли е да се пътува със самолет в условия на COVID-19?
Рискът да се зарази с коронавирус по време на полет е сравнително нисък, сочи проучване. По данни на...
Водна аеробика
Ако харесвате спорта и се грижите за фигурата си, но жегата през лятото ви измъчва. Парковете са гъстонаселени...
10 мита в общуването, в които продължаваме да вярваме
Днес отдаваме голямо значение на комуникацията. Страх ни е да помълчим. Особено, когато сме с някого....
Сярата - минералът на здравето и красотата
Какво си представяте, като чуете "сяра" ? Вероятно я свързвате с някаква хумористична препратка...
Ароматерапия за най-малките
Заради желанието да живеем природосъобразно – ние и нашите деца, все по-често заменяме синтетичните аромати...
Евкалиптът - ароматен лек и защита
Знаете ли коя е любимата храна на коалите? А кое дърво се нарежда сред най-високите широколистни видове...
Най-силните женски страхове, свързани със старостта - I
Вече усещате, че животът не е пред вас или с други думи, започнали сте да остарявате. Известно е, че...
Дамската чанта - с по-голямо внимание към хигиената
Дамската чанта и предметите в нея са идеалното място за натрупване и размножаване на патогени на опасни...
Здраве от лятото – слънце, въздух и вода
Лятото е страст, забавление, морски бриз, шум на вълни, флирт, любов и още, и още, но освен това то е...
Земята - домът, който опустошаваме сами
"Бих искал да споделя едно откритие, което направих през престоя ми тук. Стигнах до него, когато се опитах...
Кафяв ориз - диамантът на зърнените храни
Наричат го хляб за всеки човек и диамантът на зърнените храни. Достатъчни са ни около 100 грама от него,...
Размърдай зъбките. Алайнер
Някои казват, че хората, имащи разстояние между зъбите били щастливци, но дали те самите мислят така?...
Да живееш естествено = да живееш истински
Да живееш истински, значи да живееш естествено. Това обаче го разбрах по-късно, когато сама се изненадах...
Сбогом, начално училище!
С 4-ти клас си заминава една фаза от образованието ни - сбогуваме се с началото училище. Вярвам, че това...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook