Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Полезните сушени плодове на нашата трапеза


И кога може да бъдат вредни?


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Сушените плодове са любими на много хора и често присъстват на празничната трапеза, а на пазара може да се намери голямо разнообразие от тях, предлагани насипни на грамаж или пакетирани, цели плодове или пък нарязани. Истината е, че информацията около ползите на сушените плодове е доста противоречива – има твърдения, че те са чудесна здравословна алтернатива за десерт и такива, които определят сушените плодове за не по-добри от бонбоните, например.

Какво представляват сушените плодове?
Това са плодове, при които почти цялото съдържание на вода е отстранено чрез методи на сушене. По време на този специфичен процес те се свиват, оставяйки малък, енергийно гъст сух плод. Стафидите са най-разпространеният вид, следвани от фурми, сини сливи, смокини и кайсии. Предлагат се и други видове сушени плодове, понякога със захарно покритие - манго, ананас, папая, червени боровинки, банани и ябълки.

Сушените плодове съдържат микронутриенти, фибри и антиоксиданти, което ги прави силно хранителни - По тегло те съдържат до 3-5 пъти повече фибри, витамини и минерали от пресните. Следователно една порция може да осигури голям процент от дневния препоръчителен прием на много витамини и минерали (като фолат например). Има обаче някои изключения: например, съдържанието на витамин С се намалява значително, когато плодовете се изсушат. Сушените плодове обикновено съдържат много фибри и са чудесен източник на антиоксиданти, особено полифеноли (полифенолните антиоксиданти са свързани с ползи за здравето като подобрено кръвообращение, по-добро храносмилане, намален риск от много заболявания).

Здравословни ползи на основните видове сушени плодове:

Стафиди – Те са с богато съдържание на фибри, калий и различни растителни съединения, които оказват положително въздействие върху организма. Имат ниска до средна стойност на гликемичния индекс и нисък инсулинов индекс, което означава, че не трябва да причиняват големи скокове в нивата на кръвната захар или инсулин след консумация. Проучвания сочат, че стафидите могат да понижават кръвното налягане, подобряват контрола на кръвната захар, създават усещане за ситост. Тези фактори следва да допринесат за намален риск от развитие на диабет тип 2 и сърдечни заболявания.

Сушени сини сливи - Те са с високо съдържание на хранителни вещества, богати са на фибри, калий, бета-каротин (витамин А) и витамин К. Известни със своите естествени слабителни ефекти - препоръчват се за облекчаване на проблеми със запек. Това се дължи на високото им съдържание на фибри и захарен алкохол, наречен сорбитол, който се намира естествено в някои плодове. Като чудесен източник на антиоксиданти, сушените сини сливи могат да инхибират окисляването на LDL холестерола и да помогнат за предотвратяване на сърдечни заболявания.

Фурми - Те са невероятно сладки и са чудесен източник на фибри, калий, желязо и няколко растителни съединения. От всички сушени плодове фурмите са един от най-богатите източници на антиоксиданти, допринасяйки за намаляване на оксидативни увреждания в организма. Имат нисък гликемичен индекс, което означава, че консумацията им не трябва да повишава значително нивата на кръвната захар.

Сушените плодове са с високо съдържание на естествена захар и калории


Тъй като водата е била отстранена от тях, това концентрира цялата захар и калории в много по-малък обем, поради тази причина тяхното съдържание е много по-високо (както глюкоза, така и фруктоза). Пример за естественото съдържание на захар в сушените плодове:

Стафиди: 59%.
Фурми: 64–66%.
Сини сливи: 38%.
Кайсии: 53%.
Смокини: 48%.


Обикновените сушени плодове съдържат около 38–66% захар и консумацията на големи количества от тях може да допринесе за увеличаване на теглото и различни здравословни проблеми. За да можем да се насладим на здравословните ползи на сушените плодове, трябва да подхождаме с мярка и внимание.

Избягвайте сушени плодове с добавена захар

За да бъдат някои сушени плодове още по-сладки и привлекателни, те се покриват с добавена захар или сироп, преди да бъдат изсушени (наричат се също и „захаросани“ плодове). Многократно е доказано, че добавената захар има вредно въздействие върху здравето, увеличавайки риска от затлъстяване, сърдечни заболявания и други проблеми. За да избегнете подобни сушени плодове, винаги проверявайте за съставките и информацията за хранителните вещества, описани на опаковката.

Сушените плодове могат да съдържат сулфити, да бъдат замърсени с плесен и токсини - Някои производители добавят към своите сушени плодове консерванти, наречени сулфити. Това прави сушените плодове да изглеждат по-сочни, запазват ги за по-дълго и предотвратяват промяна в цвета. Този подход се отнася главно за ярко оцветени плодове (особено кайсии и стафиди). Някои хора могат да бъдат чувствителни към сулфити и е възможно да получат стомашни спазми, кожни обриви и астматични пристъпи след поглъщането им. За да избегнете този тип консерванти, избирайте сушени плодове, които са кафяви или сивкави, а не ярко оцветени. Сушените плодове, които се съхраняват неправилно и се обработват, могат да бъдат замърсени с плесен, афлатоксини и други вредни съединения. Купувайте насипни сушени плодове само от проверени места и търговци, ако са пакетирани, винаги следете за срок на годност и съдържание на хранителни вещества.

Както при много други храни, сушените плодове имат както добри, така и лоши аспекти.

Те могат да увеличат приема на фибри и хранителни вещества, и да снабдят тялото ви с големи количества антиоксиданти. От друга страна са с високо съдържание на захар и калории и могат да причинят проблеми, когато се прекали с количеството. Поради тази причина сушените плодове трябва да се консумират умерено, за предпочитане заедно с други храни. Също така, те са с високо съдържание на въглехидрати, което ги прави неподходящи при определени хранителни режими (ниско-въглехидратни диети). В крайна сметка сушените плодове далеч не са перфектни, но със сигурност са много по-здравословна и по-питателна алтернатива от чипсове или други преработени нездравословни храни. Просто консумирайте с мярка, следете за произхода и качеството им.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Как да: Приготвим сок от сушени сини сливи
· Витамин C и връзката му с колагена
· Топ 5 най-полезни храни, които са достъпни за всеки
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
Четвъртък
21
Октомври 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Да се справим със страха от летене веднъж завинаги
Въздушният транспорт е все по-достъпен. Според статистиките, той е води и за най-безопасен. Възможността...
Новият грип, щам „ Хонг Конг“ - какви са скритите опасности и как да се предпазим?
Тази зима сме потърпевши на грип с щам „Хонг Конг”. Тъй като той не е върлувал вече десетина години,...
Следите остават 
Всеки се опитва да остави следа след себе си. Колкото и тривиално да звучи. Често си мислим, че за да...
Американската педиатрична асоциация не препоръчва плодови сокове за деца под 1 г.
До това заключение са стигнали водещите педиатри в САЩ и са готови с окончателна и официална препоръка...
Какво би станало, ако...
Думичката „ако“, без която не можем, щом се замислим за нишките на собствения ни живот. Неизбежно идва...
Ленено семе - съкровището на омега мастните киселини
На лененото семе се преписват редица ползи за здравето. От намаляване на опасността от диабет и сърдечно...
Тъгата - състояние, което трябва да приемем, за да го преодолеем
Тъгата е едно такова особено чувство, от което сякаш всеки иска да избяга. Напоследък все по-усилено...
2 юни - Световен ден за действия срещу хранителните разстройства
Хранителните разстройства са все по-плашеща тенденция, която засяга все по-млади момичета, а вече и момчета....
Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
В ситуацията на продължаваща изолация, човек лесно може да се почувства самотен, без настроение, дори...
Какво не трябва да ядете преди плуване
Едно от най-важните правила за лятото е да не влизате във водата поне половин час след хранене. Но...
Лимонова трева - подправка, билка и козметика
Латинското й наименование е Цимбопогон (Cymbopogon), но е известна с по-простичкото - лимонова трева....
Страховете в любовта - пречка към щастието ни
Понякога в живота ни се случва отчаяно да търсим любовта, а тя все да ни се изплъзва – не срещаме подходящ...
Живот с дете в неравностойно положение
В последните години все по-често започнахме да говорим и да забелязваме хората в неравностойно положение....
Защо да накисваме предварително семена, ядки и варива?
По време на пости многократно увеличаваме количеството на консумираните зърнени и бобови храни, а суровите...
Да се огледаме в любимите хора
Когато за пръв път прочетох, че хората край нас са наше огледало, а партньорът ни винаги е правилният...
Кивито е с повече витамин С от цитрусите
Кивито е сред плодовете, които имат най-голямо количество витамин С, a съдържанието на полезните фитонутриенти...
Ползата от ферментиралите храни - I
По традиция, през есента се сещаме за зимнината и туршиите. Някои от нас ги отричат изобщо като полезни,...
Да учиш азбуката отново
Здравей! Ти имаш ли мечта? А преследваш ли неотклонно целите си? Хайде, ще си признаеш, ако си от онези...
Да се потопиш в тъгата
Тъгата е състояние, което често ни наляга. Не е никак лошо впрочем да й се отдаде човек. Да си помисли,...
Рибата в детското меню
Рибата е един от основните източници на аминокиселини за човешкия организъм. Нейното месо е нежно и крехко,...
Ползите от ледено студените душове
Почти всеки се наслаждава на дълготрайния горещ душ след натоварен работен ден, оставяйки се на благоприятния...
9 + 1 причини да хапваме диня
1. Динята е 92% вода. Тоест - тя е идеално средство, утоляващо жаждата в горещия ден. Световен ден...
Как да се харесаме на околните - II
Има ли особености, които различават подхода към мъжете от този към жените в старанието да се харесаме...
Уикенд извън града - време за активен туризъм
Около мен е пълно с хора, които практикуват уикенд туризъм. Какво значи това ли? Значи, че почти всяка...
Червена детелина за женско здраве
Червената детелина е разпространено ливадно цвете, което пчелите много обичат. И неслучайно. Освен сладките...
Похапването на бързо - може ли да бъде здравословно?
Такава е съвременната действителност – свикнали сме да правим всичко набързо. Искаме или не похапването...
Червената леща - повече желязо за малки и големи
Лещата е едно от най-старите култивирани бобови растения изобщо. Тя е била източник на ценни протеини...
Фитнес според типа фигура
За постигането на идеалната фигура универсална формула не съществува. Както всяка от нас вече е установила,...
Здравец - лечителската му сила започва още с името
Ако българското село имаше свой герб, на него щеше да стои здравец. Почти не се намира двор без здравец,...
Защо потискането на емоции е лошо за нас?
Когато се случи нещо негативно в живота ни, което води след себе си силни отрицателни емоции, независимо...
Подходящите професии за екстровертите и за интровертите
Дали сте от хората, които се радват на срещите, оживените разговори и запознанствата или пък обичате...
Свободен ум в свободно време
Времето, което отделяме за себе си не зависи от това колко сме заети. Точно обратното, то се определя...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook