Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Полезните сушени плодове на нашата трапеза


И кога може да бъдат вредни?


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Сушените плодове са любими на много хора и често присъстват на празничната трапеза, а на пазара може да се намери голямо разнообразие от тях, предлагани насипни на грамаж или пакетирани, цели плодове или пък нарязани. Истината е, че информацията около ползите на сушените плодове е доста противоречива – има твърдения, че те са чудесна здравословна алтернатива за десерт и такива, които определят сушените плодове за не по-добри от бонбоните, например.

Какво представляват сушените плодове?
Това са плодове, при които почти цялото съдържание на вода е отстранено чрез методи на сушене. По време на този специфичен процес те се свиват, оставяйки малък, енергийно гъст сух плод. Стафидите са най-разпространеният вид, следвани от фурми, сини сливи, смокини и кайсии. Предлагат се и други видове сушени плодове, понякога със захарно покритие - манго, ананас, папая, червени боровинки, банани и ябълки.

Сушените плодове съдържат микронутриенти, фибри и антиоксиданти, което ги прави силно хранителни - По тегло те съдържат до 3-5 пъти повече фибри, витамини и минерали от пресните. Следователно една порция може да осигури голям процент от дневния препоръчителен прием на много витамини и минерали (като фолат например). Има обаче някои изключения: например, съдържанието на витамин С се намалява значително, когато плодовете се изсушат. Сушените плодове обикновено съдържат много фибри и са чудесен източник на антиоксиданти, особено полифеноли (полифенолните антиоксиданти са свързани с ползи за здравето като подобрено кръвообращение, по-добро храносмилане, намален риск от много заболявания).

Здравословни ползи на основните видове сушени плодове:

Стафиди – Те са с богато съдържание на фибри, калий и различни растителни съединения, които оказват положително въздействие върху организма. Имат ниска до средна стойност на гликемичния индекс и нисък инсулинов индекс, което означава, че не трябва да причиняват големи скокове в нивата на кръвната захар или инсулин след консумация. Проучвания сочат, че стафидите могат да понижават кръвното налягане, подобряват контрола на кръвната захар, създават усещане за ситост. Тези фактори следва да допринесат за намален риск от развитие на диабет тип 2 и сърдечни заболявания.

Сушени сини сливи - Те са с високо съдържание на хранителни вещества, богати са на фибри, калий, бета-каротин (витамин А) и витамин К. Известни със своите естествени слабителни ефекти - препоръчват се за облекчаване на проблеми със запек. Това се дължи на високото им съдържание на фибри и захарен алкохол, наречен сорбитол, който се намира естествено в някои плодове. Като чудесен източник на антиоксиданти, сушените сини сливи могат да инхибират окисляването на LDL холестерола и да помогнат за предотвратяване на сърдечни заболявания.

Фурми - Те са невероятно сладки и са чудесен източник на фибри, калий, желязо и няколко растителни съединения. От всички сушени плодове фурмите са един от най-богатите източници на антиоксиданти, допринасяйки за намаляване на оксидативни увреждания в организма. Имат нисък гликемичен индекс, което означава, че консумацията им не трябва да повишава значително нивата на кръвната захар.

Сушените плодове са с високо съдържание на естествена захар и калории


Тъй като водата е била отстранена от тях, това концентрира цялата захар и калории в много по-малък обем, поради тази причина тяхното съдържание е много по-високо (както глюкоза, така и фруктоза). Пример за естественото съдържание на захар в сушените плодове:

Стафиди: 59%.
Фурми: 64–66%.
Сини сливи: 38%.
Кайсии: 53%.
Смокини: 48%.


Обикновените сушени плодове съдържат около 38–66% захар и консумацията на големи количества от тях може да допринесе за увеличаване на теглото и различни здравословни проблеми. За да можем да се насладим на здравословните ползи на сушените плодове, трябва да подхождаме с мярка и внимание.

Избягвайте сушени плодове с добавена захар

За да бъдат някои сушени плодове още по-сладки и привлекателни, те се покриват с добавена захар или сироп, преди да бъдат изсушени (наричат се също и „захаросани“ плодове). Многократно е доказано, че добавената захар има вредно въздействие върху здравето, увеличавайки риска от затлъстяване, сърдечни заболявания и други проблеми. За да избегнете подобни сушени плодове, винаги проверявайте за съставките и информацията за хранителните вещества, описани на опаковката.

Сушените плодове могат да съдържат сулфити, да бъдат замърсени с плесен и токсини - Някои производители добавят към своите сушени плодове консерванти, наречени сулфити. Това прави сушените плодове да изглеждат по-сочни, запазват ги за по-дълго и предотвратяват промяна в цвета. Този подход се отнася главно за ярко оцветени плодове (особено кайсии и стафиди). Някои хора могат да бъдат чувствителни към сулфити и е възможно да получат стомашни спазми, кожни обриви и астматични пристъпи след поглъщането им. За да избегнете този тип консерванти, избирайте сушени плодове, които са кафяви или сивкави, а не ярко оцветени. Сушените плодове, които се съхраняват неправилно и се обработват, могат да бъдат замърсени с плесен, афлатоксини и други вредни съединения. Купувайте насипни сушени плодове само от проверени места и търговци, ако са пакетирани, винаги следете за срок на годност и съдържание на хранителни вещества.

Както при много други храни, сушените плодове имат както добри, така и лоши аспекти.

Те могат да увеличат приема на фибри и хранителни вещества, и да снабдят тялото ви с големи количества антиоксиданти. От друга страна са с високо съдържание на захар и калории и могат да причинят проблеми, когато се прекали с количеството. Поради тази причина сушените плодове трябва да се консумират умерено, за предпочитане заедно с други храни. Също така, те са с високо съдържание на въглехидрати, което ги прави неподходящи при определени хранителни режими (ниско-въглехидратни диети). В крайна сметка сушените плодове далеч не са перфектни, но със сигурност са много по-здравословна и по-питателна алтернатива от чипсове или други преработени нездравословни храни. Просто консумирайте с мярка, следете за произхода и качеството им.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Как да: Приготвим сок от сушени сини сливи
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Предимства на кокосовото масло за коса: най-добрите начини за употреба и ползи
· 7-те най-добри ползи за здравето от мента
· Куркумин – грижа от природата за вашето здраве
Неделя
21
Юли 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Още ползи на "Златния корен" за здравето
Розов златовръх (Rhodiola rosea (R. rosea), известна още и като „златен корен“ или розова родиола, ...
Играта на децата - чиста наука. Науката - чиста игра
Учените все по-активно изследват играта на децата и откриват повече сходства между нея и собствената...
Целулитът и храненето - II
Но може би най-основното е да готвим сами храната си от пресни продукти и да не използваме никакви полуфабрикати....
Видео за вдъхновение: Силно послание към днешните жени
Ако сега съм млада жена, не съм сигурна дали бих се справила. С всичките тези неща, които имате - възможностите,...
Бял трън за детокс на черния дроб и още ползи за здравето
Белият трън е билка, която има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, обикновено се използва...
Учени: Пробиотиците в киселото мляко намаляват затлъстяването при децата
Италиански учени установиха, че пробиотиците в киселото мляко могат да намалят затлъстяването при децата...
Чучулига, сова или гълъб – кой е вашият биоритъм?
Сутрин трудно отваряте очи, главата ви тежи, не знаете къде сте, а още по-малко - кой сте. Пиете поне...
Повече увереност в епохата на социалните мрежи
Социалните мрежи и нашата податливост към изкушенията за бърза популярност в тях извадиха и най-хубавото,...
Нещата, които щастливите хора правят различно
Има хора край нас, които нямат сякаш толкова основания да са в добро настроение, усмихнати, добронамерени...
За диабета, инсулина и правилата
Хроничното заболяване придобива мащабите на световна епидемия - от него страдат над 360 милиона души....
Здравословното мюсли
Миксът от зърнени култури, сушени плодове и ядки се появява в началото на XX век, „изобретява го” швейцарският...
Емоционалните нужди, за които не трябва да се извиняваме
Нуждаете ли се от повече разбиране или внимание? Усещате ли, че нещо не ви достига, а някак нямате смелост...
Лутеинът – мощен антиоксидант-съюзник за добро зрение
Очите са един от най-важните ни органи. В съвременния ритъм на живот, често ги претоварваме с дълго стоене...
Бъди!
Иди си купи онези обувки, животът е твърде кратък. Редовно си прави цитонамазка и мамография. Пътувай....
Силата на вдъхновението – как да го открием и развием?
„Дръжте се така, че вашите собствени постъпки да ви вдъхновяват и въодушевяват.“ - Ник Вуйчич ...
Какво става, когато изключим месото от менюто си?
Съществуват множество публикации, които определят вегетарианството като лишение от важни хранителни вещества...
Нова мания против стрес - книжки за оцветяване за възрастни
Мислите ли, че оцветяването е само за деца и вие отдавна сте преживели тази страст? Време е да преосмислите...
Не приемайте нападките твърде лично
Критикуват ли ви често? Умеете ли да приемате забележките и каква е стратегията ви към критиката? В действителност...
Детето и първото му посещение при зъболекаря
Много родители изпадат във възторг и документират по всевъзможни начини всички първи неща, случили се...
Сок от черна ряпа срещу кашлица за деца
Сокът от черна ряпа срещу кашлица е забравено, но добре познато на прабабите ни средство за облекчаване...
Грижата - двете страни на една монета
Какво ви идва първо наум като чуете думата „грижа“? Ако попадате в категорията средностатистически българин,...
Фитнесът като удоволствие - I
Повече от всякога през лятото искаме да изглеждаме и да се чувстваме добре в кожата си. Но без физически...
Как да отучим детето си от бързата храна - I
Обикновено не отдаваме голямо значение на това, с какво се храни нашето дете. През деня ние сме на работа,...
Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
Пъпешът е сред любимите аромати и вкусове на лятото. Има над 500 сорта, познати в Европа, а сред най-популярните...
Ракът не знае, че надеждата винаги ще го надживее
Ракът е най-ужасната болест. Той е коварен, защото се промъква незабелязан, а когато го забележим,...
Алергия към козметиката
„Хипоалергенна козметика без консерванти” този надпис може да прочетем върху опаковката на всеки втори...
Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
Печурките са много полезни, защото имат положителен ефект върху здравето поради хранителната си стойност. „Те...
Най-фертилните храни - II
Да се научим да обичаме Пренаталната психология е категорична, че още от първите дни на зачеването си,...
Разговорът, който всяка майка трябва да проведе с дъщеря си
Една нова тема се прокрадва в живота на младите момичета. Тема, която може да окаже влияние върху него...
Спасителната прегръдка между две близначки, която промени грижата за бебетата
Знаете ли историята на тази снимка? Близнаците Кайли и Бриел Джаксън от Мазачузетс, САЩ били родени 12...
Откровено за майчинството между митовете и истините, които никой не признава
Едва ли има майка, която да не преживява съмнения дали и доколко е "добра майка"? Причината за тази вечна...
Магнезият - баланс за женската психика и здраве
Раздразнителност, честа смяна на настроенията, изтощение и необяснима депресия. Обикновено приписваме...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook