Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Филтрирате ли питейната вода?


Всички знаем, че чистата вода е едно от най-важните условия за доброто ни здраве. Водата от водопроводния кран, разбира се, опасни микроби не съдържа. Но бедата е в друго – замърсяването идва от старите, ръждясали тръби и химическите дезинфектанти. Алтернатива е бутилираната минерална вода, но в общия случай тя не е подходяща за ежедневна употреба, защото често има завишени количества натрий, флуор или други елементи. Затова филтрирането на живителната течност в домашни условия е един от най-удачните начини да си осигурим чиста и здравословна вода.

Но следващото предизвикателство е изборът на филтрираща система. На коя (кои) точно ще се спрете, зависи преди всичко от примесите, с които искате да се справите. Ако водата е от градския водопровод, основната опасност са хлорните съединения и частиците ръжда. Докато във вилните и селски райони, често основният водоизточник са подпочвените води, в които могат да се съдържат вредни микроорганизми и аграрни химикали. В първия случай ще се нуждаете от един филтър, а във втория от друг, но така или иначе съвременните пречистващи системи съдържат последователно няколко филтъра.

Най-простият метод на филтрация е механичният. Водата минава през фина мрежа, която отделя твърдите частици и песъчинки. Обикновено този способ не се ползва самостоятелно, а в комбинация с други, защото не осигурява пълноценно пречистване на водата, но е необходима първа стъпка.

За по-добър резултат е необходим и филтър, които поглъща разтворените във водата химични съединения, като например този с активен въглен. Единственият му недостатък е, че с времето губи почистващите си свойства и трябва периодично да се замени с друг. Независимо дали го ползвате често или рядко в общия случай това трябва да става всеки месец.

Ако обаче ползвате вода от кладенец или друг собствен източник, ще ви бъде необходим метод, които унищожава вредните микроорганизми. Филтрите с ултравиолетова светлина са екологични, сравнително евтини (не изискват честа смяна на консумативите), безжалостни към всички бактерии, плесени и спори, които могат да се подвизават в питейната вода и най-важното – за разлика от традиционното обеззаразяване с хлор не оставят вредни примеси във водата.

И накрая, най-сложният, но същевременно най-естествен метод за филтриране е обратната осмоза. При него водата минава през специални мембрани, които отделят разтворените частици във водата, тоест минералните соли. Получената вода е максимално чиста и по качества се приближава до дестилираната.

Това са основните филтри за пречистване на водата на теория, но как можете да ги използвате на практика в домашни условия? Най-простото и популярно средство е каната, която се състои от два резервоара – за непречистена и пречистена вода, а между тях е филтриращия патрон, в които остават всички замърсявания и соли.

С по-голяма производителност са кухненските филтри, които се поставят направо върху водопроводният кран. Така освен за директна консумация, бързо и лесно можете да пречиствате и вода за готвене и други нужди. Освен това постоянната употреба на филтъра не дава възможност на различни микроорганизми да се размножават в него, както често се случва пречистващите кани, ако останат неизползвани в рамките на няколко дни.

Вашето е решението, кои от тези два метода за пречистване на водата ще изберете като по-удобен за вашето домакинство. При всички случай обаче е препоръчително да употребявате филтрираната вода до половин, най-много един час, защото след това отново започва да се замърсява с микроорганизми.



Коментари
2015-01-28 #3
Михаела Георгиева
точно вчера си мислех на същата тема за водата и алтернативите за филтриране... и според мен обратната осмоза е най-ефикасния засега метод... а по отношение на това откъде могат да се купят подходящи системи, има фирми, които предлагат интересни решения, но би било реклама да пиша имена
2014-10-24 #2
Мариана Добрикова
Откъде може да се снабди човек с такива филтри за чешмата?
2014-09-04 #1
Десислава Ив. Симеонова
В София, в Плевен, в Априлци чешмяната вода е НАИСТИНА вкусна, не бих я заменила с никаква друга. Все още не мога да свикна с нежеланието си да пия местната чешмяна вода на нашето село на морето ...
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Професия „дула”
· Материите и нашето тяло
· Детските мебели: да изберем най-добрите материали
· Необичайни признаци за дехидратация
· Как да се справим със задържането на вода в организма?
· Избягвайте тези напитки в жегите
· Чисто пране без препарати – възможно ли е?
· Къщи за здравословен живот
· Еко стилът в обзавеждането
· Какво е "правилото на едната минута" и защо да го прилагаме
· Хартията в интериора
· Да изберем най-подходящите пердета
· Мръсният въздух води до риск от загуба на зрение
· Храните, които са виновни за лошото ни настроение
· Кой ще получи инфаркт? Вече лесно може да се предскаже, сочи проучване
· Имаш нужда от безплатна психологическа подкрепа?
· Как да спрем социалните мрежи и смартфоните да провалят връзките ни?
· Психолози: Предновогодишна депресия не съществува
Четвъртък
4
Март 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Крадци на щастие - I
Има неща, от които усмивките се скриват, настроението помътнява, а мислите стават мрачни. Колкото и да...
Изкуството на промяната
Ако има нещо постоянно в хода на живота ни, парадоксално, това е промяната, защото промени ни спохождат...
Любовта е отговорност
Когато обичаме някого, това е отдаване докрай. Когато обичаме децата си, това е поемането на отговорност....
Диабетът и физическите упражнения
Редовните упражнения, наред с контрола и поддържането на добри референтни стойности на кръвната захар...
Солта – тази парадоксална подправка
От десетилетия солта е наричана със зловещото прозвище „бялата смърт”. В същото време кръвта – изворът...
Сок от нар за здраво сърце и добра памет
Сокът от нар, който се добива от малките семена на екзотичния плод, е определян за един от най-здравословните...
Пектинът - защо трябва да ядем ябълките цели?
Пектинът е открит и описан още през 1825 година. В началото бил използван само за сгъстяване на сладка...
Ползата от ферментиралите храни - II
Квасен хляб. Направата на хляб с квас е традиционна за много народи, включително и за нашия. При него...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 35
Коледни пости ден 35. Миналия петък, както ви споделих, се наложи да опитам разни недотам постни неща...
„Вечните хитове на България“, които жените слушат до болка, кръв и посиняване
Български фонд за жените стартира кампанията по повод 25 ноември - Международния ден на ООН за борба...
Безконтролното ползване на смарт устройства поврежда гръбначния стълб
Смарт устройствата са неделима част от ежедневието на всеки от нас. Но удобствата и възможностите, които...
Мазнините: добри, полезни, вредни - I
Често възхвалата или анатемосването на дадена мазнина има за цел просто да ни продаде рекламиран продукт....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook