Филтрирате ли питейната вода?
Изпрати
Всички знаем, че чистата вода е едно от най-важните условия за доброто ни здраве. Водата от водопроводния кран, разбира се, опасни микроби не съдържа. Но бедата е в друго – замърсяването идва от старите, ръждясали тръби и химическите дезинфектанти. Алтернатива е бутилираната минерална вода, но в общия случай тя не е подходяща за ежедневна употреба, защото често има завишени количества натрий, флуор или други елементи. Затова филтрирането на живителната течност в домашни условия е един от най-удачните начини да си осигурим чиста и здравословна вода.
Но следващото предизвикателство е изборът на филтрираща система. На коя (кои) точно ще се спрете, зависи преди всичко от примесите, с които искате да се справите. Ако водата е от градския водопровод, основната опасност са хлорните съединения и частиците ръжда. Докато във вилните и селски райони, често основният водоизточник са подпочвените води, в които могат да се съдържат вредни микроорганизми и аграрни химикали. В първия случай ще се нуждаете от един филтър, а във втория от друг, но така или иначе съвременните пречистващи системи съдържат последователно няколко филтъра.
Най-простият метод на филтрация е механичният. Водата минава през фина мрежа, която отделя твърдите частици и песъчинки. Обикновено този способ не се ползва самостоятелно, а в комбинация с други, защото не осигурява пълноценно пречистване на водата, но е необходима първа стъпка.
За по-добър резултат е необходим и филтър, които поглъща разтворените във водата химични съединения, като например този с активен въглен. Единственият му недостатък е, че с времето губи почистващите си свойства и трябва периодично да се замени с друг. Независимо дали го ползвате често или рядко в общия случай това трябва да става всеки месец.
Ако обаче ползвате вода от кладенец или друг собствен източник, ще ви бъде необходим метод, които унищожава вредните микроорганизми. Филтрите с ултравиолетова светлина са екологични, сравнително евтини (не изискват честа смяна на консумативите), безжалостни към всички бактерии, плесени и спори, които могат да се подвизават в питейната вода и най-важното – за разлика от традиционното обеззаразяване с хлор не оставят вредни примеси във водата.
И накрая, най-сложният, но същевременно най-естествен метод за филтриране е обратната осмоза. При него водата минава през специални мембрани, които отделят разтворените частици във водата, тоест минералните соли. Получената вода е максимално чиста и по качества се приближава до дестилираната.
Това са основните филтри за пречистване на водата на теория, но как можете да ги използвате на практика в домашни условия? Най-простото и популярно средство е каната, която се състои от два резервоара – за непречистена и пречистена вода, а между тях е филтриращия патрон, в които остават всички замърсявания и соли.
С по-голяма производителност са кухненските филтри, които се поставят направо върху водопроводният кран. Така освен за директна консумация, бързо и лесно можете да пречиствате и вода за готвене и други нужди. Освен това постоянната употреба на филтъра не дава възможност на различни микроорганизми да се размножават в него, както често се случва пречистващите кани, ако останат неизползвани в рамките на няколко дни.
Вашето е решението, кои от тези два метода за пречистване на водата ще изберете като по-удобен за вашето домакинство. При всички случай обаче е препоръчително да употребявате филтрираната вода до половин, най-много един час, защото след това отново започва да се замърсява с микроорганизми.
|
Коментари
2015-01-28 #3 Михаела Георгиева точно вчера си мислех на същата тема за водата и алтернативите за филтриране... и според мен обратната осмоза е най-ефикасния засега метод... а по отношение на това откъде могат да се купят подходящи системи, има фирми, които предлагат интересни решения, но би било реклама да пиша имена
2014-10-24 #2 Мариана Добрикова Откъде може да се снабди човек с такива филтри за чешмата?
2014-09-04 #1 Десислава Ив. Симеонова В София, в Плевен, в Априлци чешмяната вода е НАИСТИНА вкусна, не бих я заменила с никаква друга. Все още не мога да свикна с нежеланието си да пия местната чешмяна вода на нашето село на морето ...
|
|
Неделя 6 Октомври 2024 |
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
|
Абонирай се за новости
Да бъдеш безупречен
Водовъртеж. Когато липсва осъзнатост живеем в света на другите, свят, който смятаме за перфектен. Потопили...
Всички мои сестри
Забелязали ли сте нещо общо в това как жените общуваме помежду си? Независимо, дали излизаме по женски...
Умами - душата на вкуса
Знаете ли коя е най-използваната добавка след захарта? А известно ли ви е защо добрите кулинари винаги...
Психосоматиката – болестта като изход
Моя близка е тежко болен човек. Тя има исхемична болест на сърцето, хипертония, ревматизъм, колит, бъбречна...
Живата енергия на кълновете
През зимата често се оплакваме, че в храната ни недостигат важни витамини и минерали. Действително в...
Трапезна, изворна или минерална вода - коя да изберем?
След като вече засегнахме темата за децата и водата, може би е ред на тази за възрастните и водата. Не...
Благодарността – начин да бъдеш щастлив
Може би едно от първите неща, на които учим едва проговорилите си деца, е да казват “благодаря”. И колко...
Кой от четирите типа интроверти сте?
Архетипът на интроверта е ясен: това е мълчалив, сдържан човек, който има дълбока и оригинална мисъл,...
Първа помощ при детска простуда
Ниските температури през зимата понижават и защитните сили на организма. Поради тази причина съдържанието...
26 март - "Лилавият ден" в подкрепа на хората с епилепсия
Purple Day/Лилав ден/ е международен ден за епилепсия и всяка година се отбелязва на 26 март! На този...
Ски упражнения - Да подготвим краката - II
Кое е първото нещо, което трябва да научим, когато караме ски? Как да падаме!
Падането е неизменна...
Витамините – колко и кога?
Сезони, когато вирусите атакуват най-активно, са преходните - пролетта и есента. Но Този път болестите...
|