Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Филтрирате ли питейната вода?


Всички знаем, че чистата вода е едно от най-важните условия за доброто ни здраве. Водата от водопроводния кран, разбира се, опасни микроби не съдържа. Но бедата е в друго – замърсяването идва от старите, ръждясали тръби и химическите дезинфектанти. Алтернатива е бутилираната минерална вода, но в общия случай тя не е подходяща за ежедневна употреба, защото често има завишени количества натрий, флуор или други елементи. Затова филтрирането на живителната течност в домашни условия е един от най-удачните начини да си осигурим чиста и здравословна вода.

Но следващото предизвикателство е изборът на филтрираща система. На коя (кои) точно ще се спрете, зависи преди всичко от примесите, с които искате да се справите. Ако водата е от градския водопровод, основната опасност са хлорните съединения и частиците ръжда. Докато във вилните и селски райони, често основният водоизточник са подпочвените води, в които могат да се съдържат вредни микроорганизми и аграрни химикали. В първия случай ще се нуждаете от един филтър, а във втория от друг, но така или иначе съвременните пречистващи системи съдържат последователно няколко филтъра.

Най-простият метод на филтрация е механичният. Водата минава през фина мрежа, която отделя твърдите частици и песъчинки. Обикновено този способ не се ползва самостоятелно, а в комбинация с други, защото не осигурява пълноценно пречистване на водата, но е необходима първа стъпка.

За по-добър резултат е необходим и филтър, които поглъща разтворените във водата химични съединения, като например този с активен въглен. Единственият му недостатък е, че с времето губи почистващите си свойства и трябва периодично да се замени с друг. Независимо дали го ползвате често или рядко в общия случай това трябва да става всеки месец.

Ако обаче ползвате вода от кладенец или друг собствен източник, ще ви бъде необходим метод, които унищожава вредните микроорганизми. Филтрите с ултравиолетова светлина са екологични, сравнително евтини (не изискват честа смяна на консумативите), безжалостни към всички бактерии, плесени и спори, които могат да се подвизават в питейната вода и най-важното – за разлика от традиционното обеззаразяване с хлор не оставят вредни примеси във водата.

И накрая, най-сложният, но същевременно най-естествен метод за филтриране е обратната осмоза. При него водата минава през специални мембрани, които отделят разтворените частици във водата, тоест минералните соли. Получената вода е максимално чиста и по качества се приближава до дестилираната.

Това са основните филтри за пречистване на водата на теория, но как можете да ги използвате на практика в домашни условия? Най-простото и популярно средство е каната, която се състои от два резервоара – за непречистена и пречистена вода, а между тях е филтриращия патрон, в които остават всички замърсявания и соли.

С по-голяма производителност са кухненските филтри, които се поставят направо върху водопроводният кран. Така освен за директна консумация, бързо и лесно можете да пречиствате и вода за готвене и други нужди. Освен това постоянната употреба на филтъра не дава възможност на различни микроорганизми да се размножават в него, както често се случва пречистващите кани, ако останат неизползвани в рамките на няколко дни.

Вашето е решението, кои от тези два метода за пречистване на водата ще изберете като по-удобен за вашето домакинство. При всички случай обаче е препоръчително да употребявате филтрираната вода до половин, най-много един час, защото след това отново започва да се замърсява с микроорганизми.



Коментари
2015-01-28 #3
Михаела Георгиева
точно вчера си мислех на същата тема за водата и алтернативите за филтриране... и според мен обратната осмоза е най-ефикасния засега метод... а по отношение на това откъде могат да се купят подходящи системи, има фирми, които предлагат интересни решения, но би било реклама да пиша имена
2014-10-24 #2
Мариана Добрикова
Откъде може да се снабди човек с такива филтри за чешмата?
2014-09-04 #1
Десислава Ив. Симеонова
В София, в Плевен, в Априлци чешмяната вода е НАИСТИНА вкусна, не бих я заменила с никаква друга. Все още не мога да свикна с нежеланието си да пия местната чешмяна вода на нашето село на морето ...
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Професия „дула”
· Материите и нашето тяло
· Детските мебели: да изберем най-добрите материали
· 5 симптома на дехидратация и как да се справим с нея
· #Water2Me : 22 март - Световен ден на водата
· Необичайни признаци за дехидратация
· Чисто пране без препарати – възможно ли е?
· Къщи за здравословен живот
· Еко стилът в обзавеждането
· Подготви дома си за есента - декорации и аксесоари
· Какво трябва да знаем при обзавеждане на нов апартамент
· Какво трябва да знаем при избора на летни колички?
· Предупредиха за случаи на рак на гърдата, свързани с гръдни импланти
· Непопулярен продукт, който носи многобройни ползи за здравето
· Учени: Солта скъсява живота
· Изследване установи колко часа сън са нужни за идеална почивка
· Морковите и доматите са по-полезни сготвени
· Тази подправка намалява нивата на холестерол
Събота
1
Октомври 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
"Мамо, да ти разкажа ли един виц?"
Може ли едно дете да се научи на чувство за хумор? Зависи ли от гени или единствено от темперамента на...
Обяд за училище - здравословен, питателен, от вкъщи
Започна учебната година, а и много от нас вече се завърнаха в офисите на пълна пара. Като родители, загрижени...
Мъдрецът – да го премахнем или не?
Мъдреците са наследство от праисторическото ни минало. Те са били необходими за сдъвкването на суровата...
Тайните на зехтина
Зехтинът вероятно е една от първите растителни мазнини, използвани от човечеството за приготвяне на храна....
Хламидията - коварство и любов - I
В миналото непредпазливите любовници често запазвали незабравим спомен от бурната нощ – зараза със сифилис...
Ски упражнения - Да подготвим ръцете - I
Специфичността на техниката на скаране на ски изисква подготовка на тялото със специфични упражнения....
Витамините – колко и кога?
Сезони, когато вирусите атакуват най-активно, са преходните - пролетта и есента. Но Този път болестите...
Лечение... с вода!
Никой от нас не би могъл да живее без вода. Самите ние сме съставени в по-голямата си част от нея. Но...
Хиперактивното и мудното дете - как да им помогнем
Сигурно сте виждали някое от тези деца, за които казват, че са като „на пружина“ - те просто не спират...
Салата Фризе
Когато си купих салатата Фризе, нямах никаква идея, какво би следвало да представлява и дори как да я...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 22
Ден 22 от Коледните пости. Снощи съвсем набързо приготвих Картофи на фурна с асатефида и допълнително...
Полезните цветове от свирчовина
През май-юли природата ни дарява с уханните цветове на свирчовината (черен бъз). Кратък период, в които...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook