Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Напоследък камутът става все по-популярен сред почитателите на здравословните храни, но какви факти се крият зад малко познатия досега сорт пшеница и дали той не е поредният здравословен мит?

Камут не е името на зърнената култура. Камут е марката, която е запазена от Kamut International да предлага на пазара т.нар. Корасанска пшеница (Khorasan wheat - Triticum turgidum, по името на областта Корасан в Египет, от където се смята, че тя произхожда). Случаят е аналогичен за Pampers и пелените за еднократна употреба. Популярността на бранда е толкова голяма, някои говорят и за монопол, че вече се свърза изцяло с продукта. Ние ще наричаме този сорт корасан за по-лесно и кратко изписване.

И така, корасанът е сорт пшеница, за който се смята, че не е генномодифициран, какъвто е случаят с добре познатата ни пшеница, тъй като той е запазил ДНК структурата си. Тук говорим, разбира се, за стотици години хибридизация и подбор, през които е ставала промяната на днешната пшеница, а не за тайни опити в лаборатории. Затова корасанът е по-едър от житото, с различен качествен състав и според почитателите му - просто по-вкусен.

Ползи и употреба

От корасана може да може да се прави брашно, но не се ползва самостоятелно, а се комбинира с други видове брашна. Пълнозърнестото брашно, приготвено по този начин, се използва за направата на хляб, бисквити, печива, паста и др.

Полезно съдържание на корасана за 100 гр.:

Калории: 146
Въглехидрати: 30 гр.
Протеини: 6 гр.
Тиамин - 0.2 мг 14%
Рибогфлавин 0.1 мг - 3%
Ниацин 4.7 мг. - 24%
Витамин B6 - 0.1 мг - 7%
Фолати 20.6 мкг. - 5%
източник: www.nutritiondata.self.com



Твърдата пшеница е по-дребна от корасана

Ако искате да го изпробвате у дома, трябва да го потърсите в специализиран магазин. Цената му не е малка, което поставя някои въпроси около етичното пазаруване - защо е необходимо да се дават толкова пари за пшеница, отглеждана на другия край на света и какво коства този глобализъм на околната среда?

И все пак, ако сте решили да го опитате, препоръчително е да го накиснете за една нощ преди кулинарна обработка. Сварява се в съотношение поне 1:4 - зърно:вода и според готовност, но бъдете подготвени, че зрънцето си остава леко твърдо. Сварен и охладен, камутът чудесно пасва като допълнение в различни салати. В супи и зеленчукови ястия също може да го добавяте, както и да закусите с него - в комбинация с масло и сирене, замества идеално зърнената ви закуска. Камутът е подходящ за покълване.

Като всяка зърнена култура, корасанът съдържа глутен (15.5% сух глутен, за сравнение: твърдата пшеница има 12,5% сух глутен) е масова заблуда, че той е подходящ за хора с непоносимост към него. Има обаче селен и желязо в повече, в сравнение с другите пшенични сортове.


Истината за тази култура е някъде там, вероятно където е истината за всеки един здравословен продукт, а именно - че не бива да му се предоверяваме и трябва да правим разумен избор, когато решаваме да пробваме нещо ново и обявено за здравословно. В случая става дума за храна, която сама по себе си е полезна и би разнообразила менюто ви, което е плюс в здравословното хранене. Затова - опитайте! При непоносимост към глутен обаче, по-добре не пробвайте без необходимата консултация.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
· Как да зарадваме домашния майстор?
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· Пици в американски стил – как "Доминос" поддържат стандарта
· 6 причини защо да включим гроздето в храненето си
· Предимства на кокосовото масло за коса: най-добрите начини за употреба и ползи
· 7-те най-добри ползи за здравето от мента
· Какво да ядете по празниците, ако сте на диета?
· Менопаузата може да доведе до скокове на кръвната захар?
· Учени установиха произхода на любовта на човечеството към въглехидратите
· Естрогенът е ключов за алкохолизма при жените, сочи ново проучване
· Отключване на предимствата на прахообразните балсами за коса
· Velinoff Pharma представя KAdermin Spray – безопасният избор при рани от залежаване
Понеделник
20
Януари 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Какво става, когато изключим месото от менюто си?
Съществуват множество публикации, които определят вегетарианството като лишение от важни хранителни вещества...
Как чрез думите сами си причиняваме нещастие и болести?
Не знам дали вярвате в силата на положителното и съответно отрицателното мислене и в това, че само ние...
Предизвикайте себе си, почувствайте се живи отново
Приличат ли си твърде много дните ви? Изпадате ли в униние, че нищо интересно не се случва и животът...
Какво можем да научим от нашия домашен любимец?
От животните можем да научим изненадващо много, най-лесно - от домашния ни любимец, животното, намиращо...
Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
Печурките са много полезни, защото имат положителен ефект върху здравето поради хранителната си стойност. „Те...
Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
С Инна онзи ден се шегувахме помежду си, че толкова обичаме нахут и в Хера имаме толкова рецепти с нахут,...
Без отпуск тази година? Станете турист в собствения си град
Ако вие сте от тези щастливци, които нямат голям или никакъв годишен отпуск, трябва ви спешно идея как...
Аднекситът – потайната женска болест
Пролетното слънце ни мами да свалим досадните зимни дрехи и да почувстваме лъчите върху кожата си. Но...
Преди да изберете контактни лещи - какво трябва да знаете
Очите ни са онова, което ни дава представа за всичко. Зрението е едно от най-важните ни сетива. Нерядко...
Ски упражнения - Да подготвим краката - II
Кое е първото нещо, което трябва да научим, когато караме ски? Как да падаме! Падането е неизменна...
Фурмите - сладкият и здравословен дар на Ориента
Фурмите са изключително ценен и полезен плод, един от най-древните, познати на човечеството. Корените...
Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
Малки, разнообразни по форма и цветове, интересни вкусове и с невероятни здравословни ползи – това са...
Диабет 2 тип: кой е заплашен
Развитието на диабет 2 тип за разлика от инсулинозависимия (1 тип) се отключва в обикновено в зряла възраст,...
Хранителни добавки против пролетна умора
Повечето от нас я усещат - пролетната умора. Всеки по различен начин и в различна степен. Тези, които...
Сок от нони - екзотично предложение за имунитет и добър тонус
Непрекъснато четем за множеството полезни свойства на почти всички плодове. И опознаваме все по-екзотични,...
Слънцезащитни масла от природата
Нежните през пролетта слънчеви лъчи вече безжалостно жулят кожата ни с всички произтичащи от това последици...
Как идентичността ни определя нашето поведение?
В основата на нашата идентичност е това как сами виждаме себе си или как вярваме, че другите ни...
Тази подправка намалява нивата на холестерол
Консумацията на семена от сминдух помага за намаляване на нивата на холестерола, пише Daily Express,...
Хемороиди: Да намалим болката и дискомфорта!
Около половината население по света страда от хемороиди. Ако сте в „щастливата половина“, значи бегло...
Синя тинтява за засилване на апетита и за по-добро храносмилане
Тази билка се среща в цялата ни страна - по тревистите места, край храсталаците и в горите на всичките...
Ден 8 - Постове и пости: Да промениш нещо истински важно. Себе си.
Веднъж на няколко човешки години колелото на живота се завърта по един необикновен, разтърсващ цялото...
Как едно куче спаси живота на дете, болно от диабет
Героите на тази история са Люк и Джедай, но не става дума за "Междузвездни войни". Макар в нощта на 8...
Емоционална интелигентност
Когато говорим за интелигентност сякаш отдаваме по-голямо значение на рационалната, познавателна интелигентност....
26 март - "Лилавият ден" в подкрепа на хората с епилепсия
Purple Day/Лилав ден/ е международен ден за епилепсия и всяка година се отбелязва на 26 март! На този...
Какво представлява „времевата перспектива“ и как да определим към кой тип принадлежим?
Колкото и странно да звучи, всички ние пътуваме във времето: често се връщаме към спомени от миналото...
Как да си приготвим домашна гранола?
Гранола е мюсли, но запечено с различни съставки на фурна. То е по-хрупкаво, овкусено и се усвоява по-лесно...
Как да се научим да се доверяваме на интуицията си?
Позната е с различни имена – шесто чувство, вътрешен глас, предчувствие, инстинкт. Петър Дънов я нарича...
Връзки от ново поколение - "Да се обичаме разделени"
Всички ние имаме в главата си сценарий за щастливите отношения между мъжа и жената и част от този сценарий...
Един ден без грим? Защо не?!
Гримът се е превърнал във втора кожа за голяма част от нас, съвременните жени. Нанасянето му е процедура,...
Оптималното тегло при децата и ролята на родителите - II
Необходим е добър пример Детето се учи до голяма степен от примера на родителите си, така че всяка...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook