Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Листата от морков - защо да ги консумираме



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Вече почти сме забравили как изглежда един истински морков. По сергиите и магазинчетата рядко се продават и български, а какво да говорим за такива със зелената част на зеленчука. Но дори и във времето, когато те се продаваха на връзка със зелените листенца, аз нямам спомен да сме ги използвали у дома. А листата на морковите са изключително полезни. Не се колебайте - опитайте.

Правя вметка, че е добре да се консумират само, ако сте наясно, че морковите не са третирани с химикали. Най-вероятно, така или иначе, ще намерите моркови със зеленина само в техния сезон и само чрез познати. Някои смятат, че зеленината е отровна заради леко горчивия вкус. Притесненията идват от наличието на алкалоиди, но от тях има и в много зеленчуци, които ядем: пипер, домати, картофи, патладжани. Ако не сте алергични към тези вещества, няма никакъв повод за притеснение. За сметка на това, леко горчивият вкус, така както в руколата, придава приятен пикантен вкус на салатата.

В миналото зелената част на морковите се е използвала като антисептично средство, добавена към вода за уста. Дъвченето на листа спомага оздравяването на афти в устата, спирането на кървенето на венците и лошия дъх в устата.

Действат диуретично и спомагат добрата работа на бъбреците. Освен това са добър източник на витамин К, който в самия корен го няма. Очеизвадно е източник и на хлорофил - той спомага за пречистването на кръвта, надбъбречните жлези и въобще цялостно пречистване на организма. Прекрасен източник на калий (част от горчивината е поради това), който, знаем, е пръв приятел на здравото сърце, понижава кръвното налягане и е важен в борбата с остеопорозата.

Можем да ги добавяме към супи и ястия. Но най-добре е да се консумират сурови към всякакви салати, фрешове, смутита и сурови пастети.
Чудесно се комбинират с кореноплодни зеленчуци, зелена салата, спанак, киноа, булгур, можете да си направите дори и песто от листата.

Листенцата на морковите увяхват бързо, но, ако имате моркови с ясен произход, ето и една идея как да си поникнем листенца от тях.


Отрежете моркова на около 2 см от края в горната му част (останалата част използвайте за салати и ястия).
Поставете "пънчетата" в подходящ съд.
Добавете вода, която да ги покрие около половин сантиметър.
Сложете ги до прозореца или друг източник на дневна светлина. При нужда добавяйте по малко водичка.
След около седмица - две ще се радвате на лично отгледаните от вас листа от моркови :)
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Заситете глада с нещо полезно
· Оризови нудъли със зеленчуци
· Печени зеленчуци на грил
· Ползите на олиото от тиквено семе
· Мушмули - невзрачни, но прекрасни
· Карфиолът - II
· 10 добри причини да ядем зелен чесън
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Ново изследване: Сините сливи могат да предотвратят загубата на костна тъкан при жените
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Куркумин – грижа от природата за вашето здраве
· Ябълковият оцет може да стимулира загубата на тегло, казва проучване
· Можем ли да отслабнем с ягоди? 10 причини да ги хапвате с наслада
· Витамин Ц за деца - защо е важен за тяхното развитие?
· 3 изненадващи здравословни храни за сърцето
· Атлантическата диета - защо е толкова полезна
Събота
18
Май 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Здравословно хранене при ограничен бюджет
Много често хората мотивират нежеланието си, да се хранят здравословно с аргумента, че не им достигат...
Какво не знаем за храните в тандем
Храната, като всичко останало си има своите “правила”. Замисляли ли сте се защо понякога ядете малко,...
Пчелният восък и многобройните му ползи за организма
Пчелният восък е естествен биопродукт, който има благотворно въздействие върху човешкия организъм и може...
Фитнесът като удоволствие - II
Плажен отдих В съзнанието на мнозина почивката на море означава само лежане и събиране на тен от сутрин...
Да бъдеш безупречен
Водовъртеж. Когато липсва осъзнатост живеем в света на другите, свят, който смятаме за перфектен. Потопили...
Какво представлява „времевата перспектива“ и как да определим към кой тип принадлежим?
Колкото и странно да звучи, всички ние пътуваме във времето: често се връщаме към спомени от миналото...
Куркумата - повече лекарство, отколкото подправка
Куркумата е подправка от индийската кухня, на която кърито дължи жълтия си цвят. Тя е част от кулинарната...
Евкалиптът - ароматен лек и защита
Знаете ли коя е любимата храна на коалите? А кое дърво се нарежда сред най-високите широколистни видове...
Превъплъщенията на авокадото
Трудно може да се даде определение на авокадото. Официално се нарича плод, но вкусът му наподобява този...
Правилна грижа за устните - I
Стараем се да изглеждаме добре и красиви. Полагаме грижи за косата си, за кожата на тялото, позволяваме...
Емоционалните заместители – изкушаващи и опасни
Неусетно, ден след ден, без да си даваме сметка, някъде там сред купищата проблеми и ядове, допускаме...
Всъщност се справяте много по-добре с живота
Обземат ли ви мрачни мисли често-често? Може би сте убедени, че в живота хич не ви върви, особено на...
Да се научим да разтоварваме емоционалния си багаж
Как да разберем, че имаме твърде много емоционален багаж ли? Постоянно лошото настроение, безразличието,...
Коренът от сума - мощен адаптоген и имуностимулатор
Коренът от сума е природно средство за повишаване на енергията и стимулиране на имунната система, което...
30 юли - Международен ден на приятелството
30 юли като Mеждународен ден на приятелството се отбелязва от 2011 година по решение на Генералната асамблея...
Празът - полезният братовчед на лука
Често пренебрегваме праза поради миризмата му. Но още по-често се налага да пием различни медикаменти...
Какво става, когато изключим месото от менюто си?
Съществуват множество публикации, които определят вегетарианството като лишение от важни хранителни вещества...
Смокинята - полезното изкушение
Знаете ли, че смокиновото дърво няма цвят?  Китайците наричат смокинята - "плод без цвят". Всъщност плодът...
Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
Напоследък камутът става все по-популярен сред почитателите на здравословните храни, но какви факти...
Учени: Пробиотиците в киселото мляко намаляват затлъстяването при децата
Италиански учени установиха, че пробиотиците в киселото мляко могат да намалят затлъстяването при децата...
Болки в гръбнака - причини и как да се справим с тях
Причините за болките в гръбнака могат да бъдат много – от вродена особеност на скелета до прекарани заболявания...
Листата от дива ягода - безценен лек за всеки
Всички обичаме вкусните червени плодчета на ягодата, но не знаем, че всъщност листата на растението са...
Прости думи за отслабването, добрата форма и самочувствието
Почти всяка жена има опит с краткосрочни диети. Някои от нас съвсем бегъл, други – дългогодишен. В повечето...
Не правете това, ако сте уморени
Умората е едно от най-неприятните състояния, които понякога е сложно да преодолеем. И докато физическата...
Ябълков оцет за здраве и красота - II
Заради всички тези полезни вещества в народната медицина ябълковия оцет се използва за детоксикация,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook