Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Листата от морков - защо да ги консумираме



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Вече почти сме забравили как изглежда един истински морков. По сергиите и магазинчетата рядко се продават и български, а какво да говорим за такива със зелената част на зеленчука. Но дори и във времето, когато те се продаваха на връзка със зелените листенца, аз нямам спомен да сме ги използвали у дома. А листата на морковите са изключително полезни. Не се колебайте - опитайте.

Правя вметка, че е добре да се консумират само, ако сте наясно, че морковите не са третирани с химикали. Най-вероятно, така или иначе, ще намерите моркови със зеленина само в техния сезон и само чрез познати. Някои смятат, че зеленината е отровна заради леко горчивия вкус. Притесненията идват от наличието на алкалоиди, но от тях има и в много зеленчуци, които ядем: пипер, домати, картофи, патладжани. Ако не сте алергични към тези вещества, няма никакъв повод за притеснение. За сметка на това, леко горчивият вкус, така както в руколата, придава приятен пикантен вкус на салатата.

В миналото зелената част на морковите се е използвала като антисептично средство, добавена към вода за уста. Дъвченето на листа спомага оздравяването на афти в устата, спирането на кървенето на венците и лошия дъх в устата.

Действат диуретично и спомагат добрата работа на бъбреците. Освен това са добър източник на витамин К, който в самия корен го няма. Очеизвадно е източник и на хлорофил - той спомага за пречистването на кръвта, надбъбречните жлези и въобще цялостно пречистване на организма. Прекрасен източник на калий (част от горчивината е поради това), който, знаем, е пръв приятел на здравото сърце, понижава кръвното налягане и е важен в борбата с остеопорозата.

Можем да ги добавяме към супи и ястия. Но най-добре е да се консумират сурови към всякакви салати, фрешове, смутита и сурови пастети.
Чудесно се комбинират с кореноплодни зеленчуци, зелена салата, спанак, киноа, булгур, можете да си направите дори и песто от листата.

Листенцата на морковите увяхват бързо, но, ако имате моркови с ясен произход, ето и една идея как да си поникнем листенца от тях.


Отрежете моркова на около 2 см от края в горната му част (останалата част използвайте за салати и ястия).
Поставете "пънчетата" в подходящ съд.
Добавете вода, която да ги покрие около половин сантиметър.
Сложете ги до прозореца или друг източник на дневна светлина. При нужда добавяйте по малко водичка.
След около седмица - две ще се радвате на лично отгледаните от вас листа от моркови :)
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Заситете глада с нещо полезно
· Оризови нудъли със зеленчуци
· Печени зеленчуци на грил
· Ползите на олиото от тиквено семе
· Мушмули - невзрачни, но прекрасни
· Карфиолът - II
· 10 добри причини да ядем зелен чесън
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Ново изследване: Сините сливи могат да предотвратят загубата на костна тъкан при жените
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· 6 причини защо да включим гроздето в храненето си
· Предимства на кокосовото масло за коса: най-добрите начини за употреба и ползи
· 7-те най-добри ползи за здравето от мента
· Един прост кръвен тест може да предскаже риска от сърдечно заболяване, установи ново проучване
· Официално: СЗО предупреждава, че талкът е „вероятно канцерогенен“ за хората
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
Понеделник
9
Септември 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 23
Ден 23 от Коледните пости. Снощи уважихме Никулденската трапеза на моя свекър. Повечето варненци, които...
По пътя към целта - без извинения
Преследвате ли целите си или обичате да отлагате за времето, в което ще...имате повече време или пари,...
Полезните мазнини
В последните десетилетия човечеството е обхванато от истинска параноя към мазнините. Всички хора, загрижени...
Аналгинът - приятел или враг
Познатият на всички ни аналгин през тази година навършва 90 години. Достопочтена възраст, която буди...
Това кошмарно главоболие - II
Съществува обаче и друг вид главоболие – мигрената, чийто произход остава все така забулен в тайнственост....
Митове и факти за кръводаряването
Световният ден на доброволния кръводарител се отбелязва всяка година на 14 юни - рождения ден на Карл...
Маслата, които са най-близки до човешката кожа
Нима има нещо по-хубаво от това да се чувстваме здрави, красиви, работоспособни и същевременно заредени...
Биопродуктите – лукс или разумна инвестиция в здравето II
Алтернативата Внедряването на всеки един нов химикал или технология влече след себе си необходимостта...
Сериозно за остеопорозата
В България не се води официална статистика за засегнатите от остеопороза. Според резултатите от изследванията...
Жените и бирата
В рекламния фолклор бирата е единствено мъжка привилегия, която силният пол използва не толкова по предназначение...
Чувството, че си неудачник
Чувството, че си неудачник, е именно чувство – може наистина да си такъв, а може и да не си. Независимо...
Кехлибарът - камъкът на щастието
Бижутата, изработени от кехлибар, излъчват топла, екзотична красота. Цветът на камъка варира от светло...
Невролог: Сапунените сериали увреждат мозъка
От самото си създаване телевизионните сапунени сериали, наречени сапунени опери, имат своята вярна публика...
Бамбукът е органичната суровина на бъдещето
Бамбукът е чудо на природата. Това гръмко определение никак не не е пресилено. То има такова отражение...
Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
Пъпешът е сред любимите аромати и вкусове на лятото. Има над 500 сорта, познати в Европа, а сред най-популярните...
Лутеинът – мощен антиоксидант-съюзник за добро зрение
Очите са един от най-важните ни органи. В съвременния ритъм на живот, често ги претоварваме с дълго стоене...
Разбивачи на митовете: истината за стриите
Кожата е най-големият орган в човешкото тяло. Тя притежава много безценни качества, но основното е да...
Бързай бавно
Макар скоростта да е високо ценено качество в множество състезания, в ежедневието е добре да намалим...
Овес за здраве и красота
Всички знаем, че пълнозърнените култури са идеалната закуска, която засища и ни дава здравословен старт...
"Неблагодарните" професии - цял живот труд за няколко мига слава
Винаги съм се възхищавала на хората, изцяло отдадени на това, с което си изкарват прехраната и са превърнали...
С дъх на канела - опасно или полезно за здравето
Решението на Европейският съюз да ограничи количеството използвана канела на килограм готов продукт дойде...
Витамин Ц за деца - защо е важен за тяхното развитие?
За осигуряване на оптимален растеж и развитие в детска възраст е необходимо пълноценно хранене и при...
Малките ни бунтове
В Древен Рим имало един празник наречен Сатурналии. По време на честването му, всяка година в края на...
Какво да избягваме веднага след хранене?
Важно е да поддържаме добър начин на живот, да се грижим за тялото и ума си, за да бъдем пълноценни...
Посади си оптимизъм
Промяната на бъдещето ни не е нещо загадъчно и окултно. Механизмът е съвсем прост и ясен. Нещо като в...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook