Руколата – свежа и пикантна
 Невзрачните зелени листенца на руколата (Eruca sativa) са се превърнали в символ на изискан вкус – присъстват в менюто на всеки уважаващ себе си ресторант или ги виждаме на малки китки, подредени на щанда за екзотични зеленчуци и подправки. Но всъщност става дума за едно съвсем непретенциозно растение, дори плевел, което расте по поляните в Европа, Мала Азия и Северна Африка. Едва преди 20 години руколата започва да се отглежда целенасочено, но на практика разликата между диворастящата и култивираната е минимална.
С това съвсем не искам да подценя кулинарните качества на руколата. Дори напротив – вкусът й е неповторима комбинация от ядков аромат с пикантни нотки и силна свежест на зеленина, което я прави идеална добавка към различни салати, пици, паста или други ястия от италианската кухня.
Не по-малко ценни са хранителните й качества. Както повечето зеленолистни зеленчуци, руколата съдържа малко калории – само 26 за 100 гр., но много ползи за здравето. Богата е на витамините антиоксиданти А и С, на важната за бременните фолиева киселина и витамин В1, който ни помага да се справим със стреса. Пантотеновата киселина в руколата пък подобрява обмяната на веществата. От минералите преобладават калият и желязото. Първият подпомага работата на сърцето и има диуретично действие, а благодарение на втория ще преодолеем пролетната умора. Това, което е непривично за листен зеленчук е съдържанието на незаменимите мастни киселини Омега-3, които обичайно се намират в семената и ядките. Те са важни за всяка една клетка от нашия организъм, а при недостига им започват да се развиват различни възпалителни заболявания.
Противно на разпространеното мнение, руколата не е култивирано глухарче. Двете растения принадлежат към различни семейства (Кръстоцветни и Сложноцветни). Най-близкият роднина на руколата, известен в кулинарията е синапът, от който се приготвя горчицата. По-далечни са зелето, карфиола и ряпата.
Как да я хапваме? Най-добре прясна, едро накъсана и овкусена със зехтин, балсамов оцет и тънки ленти пармезан Ако пикантният вкус е прекалено наситен за вашия вкус, можете да използвате руколата само като подправка към салата от марули или спанак. От нея се получава и чудесно песто за добавка към паста и ризото. За да го приготвите, използвайте рецептата на песто Дженовезе, като замените част или целия босилек с рукола. Целите листа могат да се използват и за гарниране на пици, а в турската кухня често се поднасят като добавка към печено месо.
Руколата има само един-единствен недостатък – относително високата цена. А тя се дължи на факта, че зеленчука най-често е внос от Холандия или други европейски страни. Но ако не искате салатата ви да е пропътувала половината континент, можете лесно да я отглеждате сами – в градината или на терасата. Можете да я садите на открито от април до септември и единственото, от което се нуждае е много слънчева светлина и редовна поливка. Семената покълват още на 4-5 ден, а след месец можете да очаквате и първата реколта. |
Коментари
2012-11-05 #22  сиси  супер е 
2012-10-22 #21  Славка Бойкова А,какво ще кажете за тученицата?Наред с рукулата вече отглеждам и нея.Възхитена съм от този плевел,който се оказа с невероятни вкусови и ползотворни качества.
2012-10-15 #20  Венчето Аз отглеждам рукола от 4 години през всички сезони, защото имам и оранжерийка от 20 кв.м. Но тя може да презимува и навън, не е капризна. Сложете си и в саксии, цяла зима ще си късате листенца. Семената ги има в почти всички магазини за семена.
2012-10-13 #19  Ани Семена от рукола могат да се купят от всички фирми, които продават семена за зеленчуци, подправки и цветя. Аз си купих от "Сортови семена", насях ги и в момента имам рукола. Част от разсада разсадих в земята, а другата част оставих в саксия.
2012-06-11 #18  Славка Бойкова Днес случайно видях рукола в саксия, в Кауфланд .Беше доста опърпана,но си я взех.Струва около 2 лева и има доста коренчета.
2012-05-17 #17  Венета Може ли някой да ми каже от къде да се снабдя със семена?
Понякога пущат в Кауфланд на връзки но семена не Благодаря предварително
2012-04-27 #16  Павлина
2012-04-26 #15  вили аз си мислех руколата е глухар4е ще отида и ще си набера добре 4е про4етох тази статия за което благодаря много ли е късно ако засея сега
2012-04-21 #14  Нина имам вече семена но си мисля че е късно
2012-03-28 #13  weasell Аз не усещам пицантното. На мен си ми горчи. Добре, че обичам горчивото, така че руколата се вписва добре в моите салатки 
2011-10-30 #12  nedka apostolova Обичам да гледам кулинарните предавания на телевизия "фиеста", Та , там постоянно говорят и приготвят освен салоти и задушена рукола.
Сега се впечатлих от вашите коментари и непременно ще потърся и посея през пролетта от този рукола. Убедих се, че е добра, благодаря ви за което.

2011-10-29 #11  Петър Хей, дайте насам семена. Много бих искал да си отгледам и аз. ptrifonov1@yahoo.com
2011-08-23 #10  Невянка Крумова Стоянова Видях, че има семена в някои магазини за семена и препарати.Оказа се , че не са кой знае колко скъпи - 1,5 грама струва 0.9 - 1.0 лев. Отглеждайте и тикайте в салатите и сандвичите. Да ви е сладко и здраве да е.
2011-08-22 #9  Plam натрапчиви са глупостите които пишеш иННа 
2011-08-19 #8  Невянка Крумова Стоянова От 2 г. отглеждам рукола целогодишно със семена, които си донесох от Италия. Там я консумират редовно и това е част от опциите им за дълголетие. Това лято си отгледах и семена, а в момента имам поникнала доста и се чудя какво да я правя. Знам, че семената са скъпички, но те са толкова дребни и некапризни на поникване, че си струва да се закупят. Може да си я сеете и в кофички от кисело мляко цяла зима на прозореца, защото е устойчива и трудно замръзва.
2010-08-13 #7  Dida бЛАГОДАРЯ uHHa, за това че ми писа! Още днес ще проверя в магазина.
2010-08-12 #6  Инна Георгиева Dida, понеже знам, че Искрето е на една прекрасна почивка и скоро няма да види това, което си написала:
Семенцата ги има там, където има семена за магданоз, копър и т.н
Подходящо за посяване време е пролетта и началото на есента, защото когато било топло много бързо листенцата порастват, което ги прави прекалено натрапчиви на вкус.
2010-08-12 #5  Dida Искра, откъде мога да си набавя семена на рукола? И аз мога да си я отглеждам на терасата. Веднъж опитах салата с рукола и се влюбих в тези листенца!)) А аз обичам и по-лютивичко,което обяснява нежните ми чувства към руколата.))
2010-06-24 #4  supergirl Васка ще споделиш ли после как се е получило?
2010-06-24 #3  Vaska Обожавам руколата - и като добавка в салата и като салата само от нея. Вярно, вкусът е много интензивен, но пък мен лично много ми харесва. Не се бях сетила за варианта за песто от рукола, както и да я ползвам като подправка. Ще пробвам в следващото ризото.
2010-04-12 #2  Iskra Инна, радвам се, че съм те провокирала да опиташ рукола  Много е вкусна върху пица, слагам направо цели листа. Инак пестото не ме впечетли много, но може би защото беше готово (купено от магазина). А сега си отглеждам руколка на терасата - много бързо покълна и расте, скоро ще спретна първата салата  .
2010-04-12 #1  Инна Георгиева Престраших се и купих рукола. Изключително интересно растение. Просто не мога да повярвам, че листен зеленчук може да има такъв вкус - наистина на ядки. Смесихме го със зелена салата, защото поне на първо време доста интензивен вкус ми се вижда за само салата рукола. Изненадата за мен бе, че на пазара една баба го продаваше на 2 пъти по-ниска цена от тази в магазина, от където купих първо. Мерси Иси  Мисля да я пробвам в някои ястия също 
|
|
Неделя 10 Декември 2023 |
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
|
Абонирай се за новости
 Свинско месо с бамя
Тази рецепта е традиционна за трапезата на Атанасовден. Тя принадлежи към българската кулинарна традиция...
  Потайният домат
Мислите, че добре познавате домата? През летните месеци той е неизменен спътник на всяка трапеза – приготвен...
 Палачинки (катми) с мая
Тези катми си имат история, която ме провокира да ги направя, макар да не ми се нрави идеята да чакам...
 Индийска кухня - Къри с кладница, кашу и зеленчуци
Макар, че у нас под "къри" се разбира смес от подправки, в индийската кухня най-често за къри се приема...
 Мини пици с лапад
Привет! Казвам се Камелия и живея в Бургас. Имам две дъщери , на 5 и на 7 години и обичам в събота вечер...
 Аранчини - италиански оризови топки
Симпатичните аранчини са много характерни за сицилианската кухня. Оризовите топки се пълнят с различни...
  Ошав
Ошавът присъства на обредните трапези в дните около Коледа, но освен това той е много хранителен и полезен....
 Критараки с доматен сос и телешки кюфтенца
Критараки е вид паста, която много прилича по форма на ориза. Често се използва в гръцката кухня, в същата...
 Повече за: Асафетида подправката - билка
Асафетида (Ferula asafoetida) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан. Въпреки...
  Картофки на фурна с асафетида
Асафетида (Ferula asafoetida.) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан....
  Кулинарните специалитети на Испания - II
Зехтинът. Стъпвайки на иберийска земя с изненада разбрах, че Испания (и по-точно Андалусия) е най-големият...
 Постен кокосов кекс с какао
За този кекс не ви трябват миксери, бъркалки, щуротии. Всичко забърквам в една купа, спазвайки основното...
|