Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Каперсите - нетрадиционната добавка с несравним вкус



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Някои от нас ги смятат за плодове. Други за зеленчуци. Трети дори не са чували за каперси. А дори да сте ги мяркали в магазина, може и да сте ги подминали поради сравнително високата им цена. Вкусът им обаче си заслужава. Можете да ги добавите към салата, спагети и сосове, както и към различни ястия с месо, риба и зеленчуци. Представляват масленозелени топчета, а името им идва от остров Кипър (Кипрос), където ще ги срещнете в изобилие. Каперсите всъщност не са никак нов „плод” в историята на човечеството, защото първите писмени сведения за тях датират още от около 2700 г.пр.Хр.


Плодове или зеленчуци? Какво представляват и от къде идват?

Каперсите са неразтворили се пъпки на високия, бодливия храст, наречен каперсник. Именно тези цветни пъпки се берат на ръка, точно преди да се разтворят - през април и май. Ако не бъдат обрани, от тях се появяват красиви бели цветове с множество тичинки, които увяхват само за няколко часа.



Ароматът на каперсите наподобява този на синапа, а вкусът им е лютив. В този им вид те изобщо няма да ви впечатлят на вкус. Това е причината за по-нататъшната обработка, която представлява изсушаване и консервиране за около два-три месеца в оцетна марината. По този начин каперсите се насищат с приятен лимонов вкус и стават доста примамливи за похапване.

Продават се и каперси (предимно по-едрите), които са единствено оваляни в едро смляна сол, която трябва да се отмие преди консумацията им. Родината им е Средиземноморието, но се отглеждат още на много места. Особено разпространени са в Южна Европа и Северна Америка. Срещат се на Кримския полуостров, в Кавказ, Алжир и Средна Азия. Събирането на каперсите е доста трудоемка работа, с което се обяснява и високата им цена. Най-скъпо се продават каперсите, растящи на остров Санторини и в Южна Франция. Те са с много силен аромат и завладяващ лимонов вкус. Гърците приготвят дори младите клонки и листата на каперсовия храст, отново мариновани. Вкусът им не е много по-различен от този на самите пъпки, затова се явяват идеалната подправка за салати и морски специалитети най-вече.


Имат ли хранителна стойност каперсите?

Каперсите са ниско калорични - в 100грама калориите са само около 23. Съдържат белтъчини, протеини (над 25%) и въглехидрати. Много богати са на фибри, витамини - най вече C, както и органични киселини, натрий и йод. Семената им съдържат до 35% масло. Добрата новина при тях е, че по време на обработка не преминават през топлина и това запазва максимално полезните им вещества.

Цвят от каперсник за здравето:

Отварата от цветове на каперсник е отлично антисептично и обезболяващо средство. Ще ви помогне при заздравяване на рани, укрепване на сърцето и щитовидната жлеза, зъбобол, неврози. Каперсите не се препоръчват, обаче при хора с бъбречни, жлъчни и чернодробни заболявания.



Консумация и съхранение

Каперси може да добавите почти към всичко или просто да си ги похапвате от бурканчето- вкусът е доста пристрастяващ. Перфектни са за доматени сосове, както за риба и различни морски деликатеси. Няма да сгрешите, ако ги добавите и в зеленчуци, паста и пилешко.



Важно е да помните, че когато ги слагате в супа, не е необходимо да добавяте допълнително сол. Прибавяйте ги към края на топлинната обработка, за да не изгубят концентрирания си вкус и бъдете пестеливи с тях - не те бива да се натрапват над основния вкус. Относно съхранението - мариновани те могат да престоят до девет месеца в хладилника, а сухи и осолени - около половин година на стайна температура, но такива у нас трудно ще намерите.

Каперсите са особено ценени в кулинарията и това им „положение” е напълно заслужено. Пикантният им вкус не е за всеки, но онези, които веднъж са го пробвали, го обикват завинаги.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· Листата от дива ягода - безценен лек за всеки
· Тази подправка намалява нивата на холестерол
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Япония триумфира над Франция на Световното първенство по сладкиши (снимки)
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· Как да зарадваме домашния майстор?
· 6 причини защо да включим гроздето в храненето си
· Предимства на кокосовото масло за коса: най-добрите начини за употреба и ползи
· 7-те най-добри ползи за здравето от мента
· Опасни капризи: Странните диети, които хората са спазвали през вековете
· Удоволствието е мит: Връзката между емоционалния дискомфорт и вредното хранене е по-силна, отколкото мислим
· Средиземноморската диета може значително да намали риска от рак на гърдата при жени след менопауза
Понеделник
16
Юни 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Какво да сложим на трапезата за Бъдни вечер
Бъдни вечер е не само последният ден от великите пости, а навечерието изпълнено с трепетно очакване да...
Баница с тученица
От кога се каня да направя баница с тученица и ето, че се наканих. За късмет в края на юли (поне на нашето...
Талиателе с броколи, моцарела и сос "Болонезе"
Броколите накъсваме на малки розички и бланшираме в подсолена вода. Как се приготвя сос "Болонезе"...
Бърза баница в кексова форма
Това е вариация на класическата баница, която спестява обаче много време. Приготвя се за 30 минути -...
Домашно сладко от ягоди
Бях си наумила, че тази година ще направя домашно сладко от ягоди, ей така, 2-3 бурканчета. Чаках само...
Елда с кестени
Обичате елда, но може би се чудите как да притъпите особения й привкус ? Как да да стане още по-приятна...
Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве
Костния бульон, иначе казано – питателен извлек от кокалите на животното, е една от последните тенденции...
Как да приготвим: Раци
Раците са едни от най-вкусните лакомства, които ни предлага природата. За съжаление все по-рядко хапваме...
Конфитюр от грозде
Това не е (само) рецепта за конфитюр от грозде. Това е семеен спомен, за това как баба ми разкри любовта...
Печен свински бут
Приготвянето на шпикован свински бут, не е бързо занимание. Но подобно на всичко сготвено бавно и с мерак...
Печени кестени срещу есенната умора
Тя винаги е леко тъжна - заради изминалото лято, заради събраните емоции и спомени и заради последните...
Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
Победителят във Втори кулинарен конкурс по устойчиво готвене, ученикът от Добрич Росен Георгиев, обеща...
Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
Точно в 16 часа, 31 минути преди да настъпи астрономическата есен, спрях с чистенето вкъщи, с което се...
15 декември - Международен ден на чая
Международният ден на чая се отбелязва на 15 декември от 2005 г. насам от страните производителки на...
Супа от тиква и скариди с кокос
В студените дни, когато слънцето рисува в стаята, а мислите застиват в пространството. Когато е зима,...
Крем супа от моркови и картофи с шафранка
Чудото на тази бърза крем супа от моркови и картофи с шафранка, се крие в пържения дехидратиран лук....
Oвнешка яхния с праз
Овнешката яхния с праз е характерна рецепта за Петковден 1 кг овнешко месо 1 кг праз 2 домата 100...
Бульон трезве
Едва ли има човек, който не е осъмвал след бурна нощ с натежала глава. Махмурлукът не е шега работа –...
Свинско с кисело зеле
Една от най-големите кулинарни благинки на зимата е Свинско с кисело зеле. Ако пък е направено с така...
Свинската мас - отново в центъра на вниманието
Свинската мас е изконна част от българския бит. Тя е била незаменима част от всички битови, лековити...
Салата от спанак, цвекло, синьо сирене и орехи
Нещо свежо и набързо. Изберете по-дребен спанак, за да не се налага да режете листенцата. две шепи...
Кюфтенца с булгур, броколи и таханов сос
Булгурът има високо съдържание на въглехидрати, но за сметка на това и също високо съдържание на фибри....
Броколи с пилешки жулиени и сос Бешамел
Изключително просто, изключително лесно, изключително вкусно ястие. Даже, ако ви домързи в магазините...
Вкусна баклава
У дома си облизват пръстите с тази баклава. Сладичка! Така на нас най-много ни харесва! Малките парченца...
Телешко в шоколадов сос
В месеца на любовта получих подарък от скъп за мен човек, между всичко се криеше и кулинарна книжка....
Лозови сарми с овнешко за Петковден
300 г овнешка кайма 30 лозови листа 1 ч.ч ориз 200 г олио 2-3 глави лук черен пипер чубрица сол Лозовите...
За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
През лятото най-малко от всичко искаме да се потим над печки и котлони. Дните са дълги, прекарваме ги...
За закуска: Топъл сандвич с пушено филе и яйце
Закуските през уикенда са най-често специалитет на половинката. Най-уважавани са палачинките и топлите...
Меденки "Мечи лапи"
"Меденки, големи като мечи лапи", това си казахме, докато хапвахме от тях у дома. После пък си спомнихме,...
Пълнено пиле с кестени
Характерна за Северозапада, една празнична рецепта от българската кухня, която няма как да ви остави...
Трюфелите – по- ценни от злато
Трюфелите отдавна са символ в цял свят на лукса, благосъстоянието и като цяло на гурме кухнята. Познати...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook