Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Каперсите - нетрадиционната добавка с несравним вкус



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Някои от нас ги смятат за плодове. Други за зеленчуци. Трети дори не са чували за каперси. А дори да сте ги мяркали в магазина, може и да сте ги подминали поради сравнително високата им цена. Вкусът им обаче си заслужава. Можете да ги добавите към салата, спагети и сосове, както и към различни ястия с месо, риба и зеленчуци. Представляват масленозелени топчета, а името им идва от остров Кипър (Кипрос), където ще ги срещнете в изобилие. Каперсите всъщност не са никак нов „плод” в историята на човечеството, защото първите писмени сведения за тях датират още от около 2700 г.пр.Хр.


Плодове или зеленчуци? Какво представляват и от къде идват?

Каперсите са неразтворили се пъпки на високия, бодливия храст, наречен каперсник. Именно тези цветни пъпки се берат на ръка, точно преди да се разтворят - през април и май. Ако не бъдат обрани, от тях се появяват красиви бели цветове с множество тичинки, които увяхват само за няколко часа.



Ароматът на каперсите наподобява този на синапа, а вкусът им е лютив. В този им вид те изобщо няма да ви впечатлят на вкус. Това е причината за по-нататъшната обработка, която представлява изсушаване и консервиране за около два-три месеца в оцетна марината. По този начин каперсите се насищат с приятен лимонов вкус и стават доста примамливи за похапване.

Продават се и каперси (предимно по-едрите), които са единствено оваляни в едро смляна сол, която трябва да се отмие преди консумацията им. Родината им е Средиземноморието, но се отглеждат още на много места. Особено разпространени са в Южна Европа и Северна Америка. Срещат се на Кримския полуостров, в Кавказ, Алжир и Средна Азия. Събирането на каперсите е доста трудоемка работа, с което се обяснява и високата им цена. Най-скъпо се продават каперсите, растящи на остров Санторини и в Южна Франция. Те са с много силен аромат и завладяващ лимонов вкус. Гърците приготвят дори младите клонки и листата на каперсовия храст, отново мариновани. Вкусът им не е много по-различен от този на самите пъпки, затова се явяват идеалната подправка за салати и морски специалитети най-вече.


Имат ли хранителна стойност каперсите?

Каперсите са ниско калорични - в 100грама калориите са само около 23. Съдържат белтъчини, протеини (над 25%) и въглехидрати. Много богати са на фибри, витамини - най вече C, както и органични киселини, натрий и йод. Семената им съдържат до 35% масло. Добрата новина при тях е, че по време на обработка не преминават през топлина и това запазва максимално полезните им вещества.

Цвят от каперсник за здравето:

Отварата от цветове на каперсник е отлично антисептично и обезболяващо средство. Ще ви помогне при заздравяване на рани, укрепване на сърцето и щитовидната жлеза, зъбобол, неврози. Каперсите не се препоръчват, обаче при хора с бъбречни, жлъчни и чернодробни заболявания.



Консумация и съхранение

Каперси може да добавите почти към всичко или просто да си ги похапвате от бурканчето- вкусът е доста пристрастяващ. Перфектни са за доматени сосове, както за риба и различни морски деликатеси. Няма да сгрешите, ако ги добавите и в зеленчуци, паста и пилешко.



Важно е да помните, че когато ги слагате в супа, не е необходимо да добавяте допълнително сол. Прибавяйте ги към края на топлинната обработка, за да не изгубят концентрирания си вкус и бъдете пестеливи с тях - не те бива да се натрапват над основния вкус. Относно съхранението - мариновани те могат да престоят до девет месеца в хладилника, а сухи и осолени - около половин година на стайна температура, но такива у нас трудно ще намерите.

Каперсите са особено ценени в кулинарията и това им „положение” е напълно заслужено. Пикантният им вкус не е за всеки, но онези, които веднъж са го пробвали, го обикват завинаги.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Тази подправка намалява нивата на холестерол
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Ново изследване: Сините сливи могат да предотвратят загубата на костна тъкан при жените
· Проучване: По-честата консумация на гъби ни предпазва от депресия
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Учени: Солта скъсява живота
· Изследване установи колко часа сън са нужни за идеална почивка
· Морковите и доматите са по-полезни сготвени
Сряда
10
Август 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Сладкиш с праскови и диви къпини
Сезонът на прасковите. Природата отново ни дари с изобилие и у дома имаме много. Хапваме си ги пресни,...
За тиквичките с любов - II
В нашия дом Тиквичките могат да се приготвят по много начини: печени, варени, задушени, пържени. В някои...
Тученицата - кралицата-плевел
Тя расте на всевъзможни места в изобилие и дори някои я смятат за бурен. Нейният декоративен събрат е...
Каша от коприва с орехи
Здравейте! Видях дотук в конкурса, че няма никой, който е участвал с рецепта с коприва. Явно самото й...
Салата със "сребърни ушички" и фъстъци
Китайската гъба "сребърни ушички" има укрепващо организма действие. Тя няма някакъв специфичен вкус,...
Любимите сладки на Hera.bg
Човек и добре да живее, пък и на диета да е, празници да идват, поводи да има - ами дояжда му се нещо...
Какво да направим с кисело мляко през лятото?
Киселото мляко е една от най-характерните храни за нас, а през лятото рецептите и идеите за бързо, вкусно...
Печен миш маш
Обичам миш маш, а също и печени зеленчуци. За това реших да комбинирам и се получи това зеленчуково ястие. ...
Салата с ряпа дайкон
Ряпата дайкон вече трайно се е настанила до нашенската - обикновена бяла, черна, червена ряпа. В родината...
Как да приготвим: Броколи
На първо място е необходимо да изберете качествени броколи. Те се познават по тъмнозеления цвят, стегнатата...
Напитка за Хелоуин
Изключително забавно предложение за вашето Хелоуин парти е тази напитка око с мартини. За децата можете...
Лазаня почти "Болонезе" и без сос "Бешамел"
Вдъхновението за тази лазаня е от класическата рецепта на Инна за лазаня "Болонезе", но аз я попромених...
Зелена салата със соеви кълнове и сусам
Продължавам с включването на кълнове към менюто си и днес ви предлагам една бърза салата, която не представлява...
Алкохолът и кулинарията – брак по любов
Те, разбира се, отлично си подхождат – какво е рибата без изстудено полусухо вино, свинският стек без...
Спагети по "китайски"
Китайската кухня е изключително интересна. Заради обширната си територия, в зависимост от района, тя...
Сладко от вишни
Обичам вишни. Даже и сега, като си помисля за тях, усещам как стипчивата им сладост и киселина стига...
Оризови нудъли със зеленчуци
Сварих оризовите нудъли, трябва им малко време общо взето. Запържих чесън с моркови, добавих гъби...
Сладкиш със смокини, лешници и розмарин
Ако има плод, който свързвам с любовта към красивата морска есен, то това със сигурност е смокинята....
Димитровден - Рецепти за Димитровската трапеза
На Димитровден (26 октомври) наричан още Митровден, дедите ни приключвали със селскостопанската работа...
Надупени картофки с кашкавал
Искрено се надявам за тази рецепта да сте успели да си купите вкусни картофи. В последно време срещам...
Тиквички с бирена панировка
Тиквичките са едни от най-често приготвяните зеленчуци през лятото. Ако имате собствено дворче и сеете...
Пълнозърнеста питка за Бъдни вечер
Здравей, Цвети, ето и моята бърза, постна и здравословна рецепта. Признавам си, че за първи път я правя,...
Всичко за яйцата - I
Яйцата са един от основните хранителни продукти. От тях можем да си приготвим както бърза и лесна закуска,...
Салата с кълнове и риба тон
Ако имате кълнове, които се чудите как да оползотворите, предлагаме ви тази салата. Тук сме използвали...
Домашни "форнети"
Малко е като реклама, но в повечето градове под името "форнети", преди години, стартираха закуски приготвени...
Пълнозърнеста паста с карфиол, синьо сирене и сметана
Идеята за тази паста ми хрумна заради една несправедливост. Смятам, че карфиолът е много подценяван за...
Кисело зеле по добруджански с месо и наденички
Както разказах в тази публикация, рецептата за Кисело зеле по добруджански научих не от някой сайт, не...
Шоколадови топчета
Съчетанието на шоколад, лешници и кокос, сами се досещате е една чудесна комбинация. Шоколадовите топчета...
Солена палачинкова торта
Тази солена палачинкова торта е едно страхотно предястие за всяка празнична трапеза. Има красив вид и...
Грахова крем-супа с пармезанови крутони
Тази свежа супа ще ви зареди с пролетно настроение, както заради аромата на пресни подправки, така и...
"Друсани" пресни картофки с подправки
Този начин на приготвяне на пресни картофки научих преди 10 години от свекърва ми, само че бяха поръсени...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook