Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Каперсите - нетрадиционната добавка с несравним вкус



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Някои от нас ги смятат за плодове. Други за зеленчуци. Трети дори не са чували за каперси. А дори да сте ги мяркали в магазина, може и да сте ги подминали поради сравнително високата им цена. Вкусът им обаче си заслужава. Можете да ги добавите към салата, спагети и сосове, както и към различни ястия с месо, риба и зеленчуци. Представляват масленозелени топчета, а името им идва от остров Кипър (Кипрос), където ще ги срещнете в изобилие. Каперсите всъщност не са никак нов „плод” в историята на човечеството, защото първите писмени сведения за тях датират още от около 2700 г.пр.Хр.


Плодове или зеленчуци? Какво представляват и от къде идват?

Каперсите са неразтворили се пъпки на високия, бодливия храст, наречен каперсник. Именно тези цветни пъпки се берат на ръка, точно преди да се разтворят - през април и май. Ако не бъдат обрани, от тях се появяват красиви бели цветове с множество тичинки, които увяхват само за няколко часа.



Ароматът на каперсите наподобява този на синапа, а вкусът им е лютив. В този им вид те изобщо няма да ви впечатлят на вкус. Това е причината за по-нататъшната обработка, която представлява изсушаване и консервиране за около два-три месеца в оцетна марината. По този начин каперсите се насищат с приятен лимонов вкус и стават доста примамливи за похапване.

Продават се и каперси (предимно по-едрите), които са единствено оваляни в едро смляна сол, която трябва да се отмие преди консумацията им. Родината им е Средиземноморието, но се отглеждат още на много места. Особено разпространени са в Южна Европа и Северна Америка. Срещат се на Кримския полуостров, в Кавказ, Алжир и Средна Азия. Събирането на каперсите е доста трудоемка работа, с което се обяснява и високата им цена. Най-скъпо се продават каперсите, растящи на остров Санторини и в Южна Франция. Те са с много силен аромат и завладяващ лимонов вкус. Гърците приготвят дори младите клонки и листата на каперсовия храст, отново мариновани. Вкусът им не е много по-различен от този на самите пъпки, затова се явяват идеалната подправка за салати и морски специалитети най-вече.


Имат ли хранителна стойност каперсите?

Каперсите са ниско калорични - в 100грама калориите са само около 23. Съдържат белтъчини, протеини (над 25%) и въглехидрати. Много богати са на фибри, витамини - най вече C, както и органични киселини, натрий и йод. Семената им съдържат до 35% масло. Добрата новина при тях е, че по време на обработка не преминават през топлина и това запазва максимално полезните им вещества.

Цвят от каперсник за здравето:

Отварата от цветове на каперсник е отлично антисептично и обезболяващо средство. Ще ви помогне при заздравяване на рани, укрепване на сърцето и щитовидната жлеза, зъбобол, неврози. Каперсите не се препоръчват, обаче при хора с бъбречни, жлъчни и чернодробни заболявания.



Консумация и съхранение

Каперси може да добавите почти към всичко или просто да си ги похапвате от бурканчето- вкусът е доста пристрастяващ. Перфектни са за доматени сосове, както за риба и различни морски деликатеси. Няма да сгрешите, ако ги добавите и в зеленчуци, паста и пилешко.



Важно е да помните, че когато ги слагате в супа, не е необходимо да добавяте допълнително сол. Прибавяйте ги към края на топлинната обработка, за да не изгубят концентрирания си вкус и бъдете пестеливи с тях - не те бива да се натрапват над основния вкус. Относно съхранението - мариновани те могат да престоят до девет месеца в хладилника, а сухи и осолени - около половин година на стайна температура, но такива у нас трудно ще намерите.

Каперсите са особено ценени в кулинарията и това им „положение” е напълно заслужено. Пикантният им вкус не е за всеки, но онези, които веднъж са го пробвали, го обикват завинаги.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· Листата от дива ягода - безценен лек за всеки
· Тази подправка намалява нивата на холестерол
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Япония триумфира над Франция на Световното първенство по сладкиши (снимки)
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· Как да зарадваме домашния майстор?
· 6 причини защо да включим гроздето в храненето си
· Предимства на кокосовото масло за коса: най-добрите начини за употреба и ползи
· 7-те най-добри ползи за здравето от мента
· Митове и факти относно сексуалната издръжливост на мъжа
· Разликата между самокритика и саморазрушителност – как да бъдем по-добри към себе си
· Три прости невербални навика, които ще подобрят живота ви
Неделя
16
Март 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Кюфтета от булгур и задушен патладжан с моркови
Постните кюфтенца от булгур с гарнитура от патладжан и моркови е рецепта, с която да разнообразите постите...
Макарони със спанак и гъби на фурна
Здравейте Hera.bg, бих искала да участвам с тази рецепта за основно ястие, който обича месно, може...
Превъплъщенията на авокадото
Трудно може да се даде определение на авокадото. Официално се нарича плод, но вкусът му наподобява този...
3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
Кайсиите често стоят в сянката на прасковите, че и на нектарините. Да, те не са толкова сочни, но в тях...
Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
Победителят във Втори кулинарен конкурс по устойчиво готвене, ученикът от Добрич Росен Георгиев, обеща...
Зимни коктейли: Ирландското кафе
Силно ободряващо кафе, стоплящо кръвта меко уиски, гъста сметана като натрупалия навън сняг и бучка захар...
Баница с готови кори
Преди време си говорех с една приятелка, която сподели, че тя баница не правила, защото не знаела как....
Печени патладжани с домати и Пармезан
Извинявам се предварително, че пропорциите не са съвсем точни, но това бе нещо импровизирано, което пък...
Класически горещи напитки за студените зимни дни
Зимата притежава усещането за уют и топлина повече от който и да е от друготе сезони. Това усещане е...
Мъфини със спанак и синьо сирене
На Цветница имахме кратко пътуване извън града с децата. Сутринта минахме за благословия и върба през...
Песто Дженовезе - кулинарно изкушение от Италия
За повечето от нас италианската кухня се свързва най-вече с така типичния сос на доматена основа върху...
Зеленчукова запеканка
Здравей, Цвети! Аз съм Лилия и чета с удоволствие Hera.bg. Исках много да се включа в играта, но не знаех...
Свежите безалкохолни напитки на лятото
В горещ летен ден, за парти или просто така, понякога не ни идва идея за разхлаждаща напитка, различна...
Baingan Bharta - индийска кухня
Baingan Bharta е традиционна индийска рецепта от Панджабския регион, която в зависимост от района има...
Пълнени тиквички с кайма и ориз
Понякога като се замисля, колко много неща не съм консумирала, в тинейджърските години, чак се хващам...
Торта със стар козунак без печене
Тази торта е чудесна идея, ако имате останал след Великден козунак. Грехота е как чакаме Великден заради...
Сладки хапки с фурми
Тази рецепта отново съм взела от книгата, от която направих мароканските изкушения Ghriba. За тези сладки...
Супа топчета
Причината да споделя за тази чудесна супа за есенните и зимни дни е лична. Моя приятелка ми писа в скайп:...
Прасковата - мъхестият отличник
Прасковата е сред едни най-разпространените овощни видове у нас. Дръвчето принадлежи към семейство Розоцветни...
Ориз със спанак, сирене и яйца
Здравейте на всички от екипа на Хера! :) И аз ще се престраша да участвам във вашия "вкусен" конкурс...
Любимите сладки на Hera.bg
Човек и добре да живее, пък и на диета да е, празници да идват, поводи да има - ами дояжда му се нещо...
Подправени масълца
Подправените масла са страхотно допълнение към топли ястия а в някои случаи се готви и самия продукт...
Домашни бонбони
Вариантите на домашни бонбони са точно безброй. Всеки добавя, маха, модифицира нещо в рецептата, но резултатът...
Пресни подправки от терасата
Подправките са душата на всяко ястие, а какво по-хубаво от това да са пресни и току-що откъснати. Вече...
Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
Обожавам барбекю. И макар по-често играта с огъня да е любима на мъжете, в моя случай аз гледам да избутам...
Агнешко бутче с картофи
Рецептата, която ви предлагам, съм записала от свекървата. И бутчето от снимките е нейно произведение...
Как да си захванем квас?
В миналото нашите баби приготвяли хляба си безквасен или с квас. Комбинацията от брашно, вода и разнообразни...
Супа от коприва с ориз, гъби и много джоджен
На Благовещение по традиция на трапезата трябва да има ястие с коприва и в това няма нищо случайно....
Уасаби - лютото лекарство
Обичате ли люти чушки? А знаете ли, че ги наричат подправката за здравословен живот? Множество изследвания...
Спагети по "китайски"
Китайската кухня е изключително интересна. Заради обширната си територия, в зависимост от района, тя...
Фъдж с кокос
Този десерт става изключително бързо, а вкусът му е страхотен. Макар наречен фъдж, тук по-скоро идеята...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook