Скариди с чесън и копър
 Изпрати
Съвършените неща са прости. Те нямат нужда от нищо повече и нищо по-малко. Блюдо от скариди с чаша вино е едно от тях.
Скаридите, които съм ползвала аз, са непочистени и така да го кажем фабрично минали топлинна обработка. По този начин те могат да бъдат съхранявани без замразяване, само върху лед. В магазините можете да намерите такива и почистени или пък сурови. Суровите скариди са сивкави на цвят, а тези с топлинна обработка леко оранжеви. Когато хапваме непочистени скариди, малко зад главата пречупваме скаридата и дърпаме. По този начин премахваме главата и други части, които не са ядливи, след това почистваме и останалата част от твърдата обвивка.
300 гр скариди (непочистени)
1 скилидка чесън
100 мл вино
зехтин
масло
копър
лаим
Аз не консумирам много чесън, за това от тази скилидка съм използвала само половинката. Чесънчето нарязваме на кръгчета и в малко зехтин запържваме леко, като внимаваме да не загори. Добавяме скаридите, разбъркваме няколко пъти, добавяме малко парченце масло, виното и 6-7 капки лайм. Бъркаме, докато виното почти се изпари, добавяме копър.
Това е - от просто по-просто. Виното в този случай, подходящо за морски дарове, е калифорнийско бяло вино с праскови, кайсии щипка лайм и манго. Добавяме приятна компания - истинско съвършенство.
|
Коментари
2014-01-25 #10  Тони Много вкусни. 
2010-12-02 #9  Вальо Страхотни са!!! 
2010-10-14 #8  Валя Благадоря,обичам скариди и обезателно ще пробвам тази рецепта.Мисля,че ще ми хареса!
2010-10-05 #7  Инна Георгиева Весела привет, написала съм 1 скилидка за този грамаж.
Но съм уточнила, че за моя вкус аз използвам половин. Предпочитам ароматът на чесън да е леко загатнат, а не натрапчив. Разбира се всичко е въпрос на практика в консумацията му и това което за мен е леко, за друг е нищо. Това което за трети е малко, за мен е свръх много  Има хора за които тук трябва поне 6-7 скилидки. Разбира се, нека да си сложи кой колкото желае. 
За моя вкус, така както съм описала, бяха чудесни
2010-10-05 #6  Alex на рибния щанд на Меро има и на мн добра цена пъстърва 
2010-10-05 #5  Iskra Благодаря, при следващото ми ходене там ще разгледам подробно рибния щанд.
2010-10-05 #4  Vessela Здравей Искра,
Сурови скариди има в Метро. Може би има и на други места, но не сум проучила. Доста са скъпи обаче, но си струва - все пак не е ежедневно ястие.
2010-10-05 #3  Iskra Весела, от къде купуваш сурови скариди? Аз намирам само бланширани или замразени.
2010-10-05 #2  Vessela Винаги е добре да се използват сурови скариди, предварително изчистени, средни на големина. Евентуално могат да са с опашки (за естетика и за да могат да се хвашат с пръсти). С количеството не бива да се прекалява. Препълнените чинии не са проява на добър вкус.
Слага се пресован необелен чесън, който при сервиране се маха (вкусът, който предава обвивката на склидките е несравним).
Подправя се с магданоз или риган. Ако обичате люто добавете 2-3 смачкани малки сухи много люти чушлета.
При готвенето се използва зехтин и бяло вино (никакво масло, оцет, лимон и пр.). По желание всеки може да си сложи лимон, но не съм забелязала подобен вкус. Това е предястие което се консумира с вино, т.е. киселият вкус няма място!
Пие се с бяло сухо вино.
Добър апетит и наздраве!
2010-09-28 #1  весела Е,чак пък половин скилидка чесън!Скаридите са по-ароматни с
чесън,който все пак се усеща.Аз слагам 3 скл.чесън и вместо
копър-розмарин.А вместо вино може и бира.И разрира се зехтин
и лимон.
Само не пропускайте солта!
А може просто да се сварят на пара.Тогава подправките слагам във водата,а после топя скаридките в зехтин и лимон.
|
|
Сряда 4 Октомври 2023 |
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
|
Абонирай се за новости
 Оризово фиде с пиле и броколи
Моето оризово фиде е с дебелина 1 мм, опаковка от 200 грама - използвала съм около 1/4 от опаковката....
  Зимни коктейли: Ирландското кафе
Силно ободряващо кафе, стоплящо кръвта меко уиски, гъста сметана като натрупалия навън сняг и бучка захар...
   Печен свински бут
Приготвянето на шпикован свински бут, не е бързо занимание. Но подобно на всичко сготвено бавно и с мерак...
  Закуска, който не пропуска...
Казват, че денят се познава от сутринта. С времето се убедих, че това наистина е така. А за успешния...
   Телешко със сини сливи
Тази рецепта е плод на коментарите тук в Hera.bg и практически подбудата да я приготвя е заради Цвети....
 Ориз със сушени домати
Предлагам ви нещо много просто, подходящо както за гарнитура така и за безмесно предястие.
150 грама...
 Как да проверим дали са пресни кокошите яйца - няколко съвета
Как да проверим дали са пресни кокошите яйца ни съветва Александра Разаренова, диетолог, специалист по...
 Агнешкото - защо да го изберем
Макар и да съществуват теории, според които ние можем да се храним напълно здравословно и без присъствието...
 Шоколадови бонбони "Не/Съвършена любов"
Ако максимата "Любовта минава през стомаха" е вярна, то с тези ръчно изработени бонбони влюбването е...
 Изпитана рецепта за домашна горчица
У дома обичаме горчицата зърнеста, не в идеална еднородна консистенция. В тази "партида" за първи път...
  Супа с тиква, целина и овес
Имах останала печена тиква, а също и две малки тиквички. Затова реших да ги комбинирам в топла пъстра...
  Банички със спанак и сирене
Като дете нито увещанията за полезност, нито анимацията с Попай моряка, не можеше да ме накара да ям...
|