Скариди с чесън и копър
Изпрати
Съвършените неща са прости. Те нямат нужда от нищо повече и нищо по-малко. Блюдо от скариди с чаша вино е едно от тях.
Скаридите, които съм ползвала аз, са непочистени и така да го кажем фабрично минали топлинна обработка. По този начин те могат да бъдат съхранявани без замразяване, само върху лед. В магазините можете да намерите такива и почистени или пък сурови. Суровите скариди са сивкави на цвят, а тези с топлинна обработка леко оранжеви. Когато хапваме непочистени скариди, малко зад главата пречупваме скаридата и дърпаме. По този начин премахваме главата и други части, които не са ядливи, след това почистваме и останалата част от твърдата обвивка.
300 гр скариди (непочистени)
1 скилидка чесън
100 мл вино
зехтин
масло
копър
лаим
Аз не консумирам много чесън, за това от тази скилидка съм използвала само половинката. Чесънчето нарязваме на кръгчета и в малко зехтин запържваме леко, като внимаваме да не загори. Добавяме скаридите, разбъркваме няколко пъти, добавяме малко парченце масло, виното и 6-7 капки лайм. Бъркаме, докато виното почти се изпари, добавяме копър.
Това е - от просто по-просто. Виното в този случай, подходящо за морски дарове, е калифорнийско бяло вино с праскови, кайсии щипка лайм и манго. Добавяме приятна компания - истинско съвършенство.
|
Коментари
2014-01-25 #10 Тони Много вкусни.
2010-12-02 #9 Вальо Страхотни са!!!
2010-10-14 #8 Валя Благадоря,обичам скариди и обезателно ще пробвам тази рецепта.Мисля,че ще ми хареса!
2010-10-05 #7 Инна Георгиева Весела привет, написала съм 1 скилидка за този грамаж.
Но съм уточнила, че за моя вкус аз използвам половин. Предпочитам ароматът на чесън да е леко загатнат, а не натрапчив. Разбира се всичко е въпрос на практика в консумацията му и това което за мен е леко, за друг е нищо. Това което за трети е малко, за мен е свръх много Има хора за които тук трябва поне 6-7 скилидки. Разбира се, нека да си сложи кой колкото желае.
За моя вкус, така както съм описала, бяха чудесни
2010-10-05 #6 Alex на рибния щанд на Меро има и на мн добра цена пъстърва
2010-10-05 #5 Iskra Благодаря, при следващото ми ходене там ще разгледам подробно рибния щанд.
2010-10-05 #4 Vessela Здравей Искра,
Сурови скариди има в Метро. Може би има и на други места, но не сум проучила. Доста са скъпи обаче, но си струва - все пак не е ежедневно ястие.
2010-10-05 #3 Iskra Весела, от къде купуваш сурови скариди? Аз намирам само бланширани или замразени.
2010-10-05 #2 Vessela Винаги е добре да се използват сурови скариди, предварително изчистени, средни на големина. Евентуално могат да са с опашки (за естетика и за да могат да се хвашат с пръсти). С количеството не бива да се прекалява. Препълнените чинии не са проява на добър вкус.
Слага се пресован необелен чесън, който при сервиране се маха (вкусът, който предава обвивката на склидките е несравним).
Подправя се с магданоз или риган. Ако обичате люто добавете 2-3 смачкани малки сухи много люти чушлета.
При готвенето се използва зехтин и бяло вино (никакво масло, оцет, лимон и пр.). По желание всеки може да си сложи лимон, но не съм забелязала подобен вкус. Това е предястие което се консумира с вино, т.е. киселият вкус няма място!
Пие се с бяло сухо вино.
Добър апетит и наздраве!
2010-09-28 #1 весела Е,чак пък половин скилидка чесън!Скаридите са по-ароматни с
чесън,който все пак се усеща.Аз слагам 3 скл.чесън и вместо
копър-розмарин.А вместо вино може и бира.И разрира се зехтин
и лимон.
Само не пропускайте солта!
А може просто да се сварят на пара.Тогава подправките слагам във водата,а после топя скаридките в зехтин и лимон.
|
|
Неделя 15 Септември 2024 |
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
|
Абонирай се за новости
Невероятни приложения на сока от киселите краставички
Киселите краставички са любим деликатес. Хрупкави корнишонки, пикантни, свежи - зимнина за всяко време...
Критараки с доматен сос и телешки кюфтенца
Критараки е вид паста, която много прилича по форма на ориза. Често се използва в гръцката кухня, в същата...
Домашната торта на баба
Класиката на класиките. Вкусът на вкусовете. Торта мека като бабина душица - проста и незабравима. Всъщност...
Пролетта идва с... киселец
Да, традиционно е закичена с кокиче, но ако говорим за идването й в менюто ни, определено това може да...
Чапати - хляб от индийската кухня
Характерно за този индийските питки чапати, както и за повечето хлябове в индийската кухня е, че те са...
Торта със стар козунак без печене
Тази торта е чудесна идея, ако имате останал след Великден козунак. Грехота е как чакаме Великден заради...
Супа с гъби шийтаке
И така, както често се случва приготвих супа с налични у дома продукти. Вече съм ви споменавала за китайските...
Лозови сарми с овнешко за Петковден
300 г овнешка кайма
30 лозови листа
1 ч.ч ориз
200 г олио
2-3 глави лук
черен пипер
чубрица
сол
Лозовите...
Хлябът на Бъдни вечер
Мълчи, моме, наливай, водата от ручея, зимай.
Па после го думай на зърното, па спомняй си слънцето,...
Супа от коприва
Копривата е една от първите свежи зеленини, които природата ни предлага, за да подсилим организма си...
Класически горещи напитки за студените зимни дни
Зимата притежава усещането за уют и топлина повече от който и да е от друготе сезони. Това усещане е...
Пълнени камби с ориз и маслинки
От различните сортове пипер най-обичам ратунди или казано по нашенски - камби. Предпочитам ги заради...
|